Bílkoviny.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Sacharidy.
Advertisements

Soli nad zlato.
VY_32_INOVACE_18 - TUKY A BÍLKOVINY
PROTEINY - přítomny ve všech buňkách - podíl proteinů až 80%
VY_32_INOVACE_G Otázky na bílkoviny
Halogenidy.
Chemické složení organismů
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: III/2VY_32_inovace_199.
Kyselost a zásaditost vodných roztoků
Estery.
Organické a anorganické sloučeniny lidského těla
GYMNÁZIUM, VLAŠIM, TYLOVA
Vitamíny.
Chemická stavba buněk Září 2009.
Bílkoviny Mgr. Lenka Fasorová.
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
Vlastnosti živých organizmů (Chemické složení)
Vlivy na rychlost chemických reakcí
Využití multimediálních nástrojů pro rozvoj klíčových kompetencí žáků ZŠ Brodek u Konice reg. č.: CZ.1.07/1.1.04/ Předmět:Chemie Ročník:9. Téma:Přírodní.
Aldehydy a ketony.
Polysacharidy.
Zpracoval Martin Zeman 5.C
Opakování sacharidy, tuky, bílkoviny
TŘÍDĚNÍ PŘÍRODNIN 1 Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním.
Proteiny Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Vlastimil Vaněk Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
Složení a fyzikálně-chemické vlastnosti bílkovin
PaedDr. Ivana Töpferová
Střední zdravotnická škola, Národní svobody Písek, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:VY_32_INOVACE_KUB_09.
Nenasycené uhlovodíky alkeny a alkyny
Přírodní látky Mgr. Lenka Fasorová.
Bílkoviny a nukleové kyseliny
Sloučeniny v organismech
GYMNÁZIUM, VLAŠIM, TYLOVA 271 Autor Mgr. Eva Vojířová Číslo materiálu 4_2_CH_13 Datum vytvoření Druh učebního materiálu prezentace Ročník 4.ročník.
BÍLKOVINY.
31.1 Aminokyseliny, bílkoviny
úlohy proteinů Proteiny (bílkoviny) stavební katalytická
BÍLKOVINY Proteiny.
Lukáš Pánek, Jaroslav Solfronk
Aminokyseliny 1 Mgr. Richard Horký.
Autor výukového materiálu: Petra Majerčáková Datum vytvoření výukového materiálu: červen 2013 Ročník, pro který je výukový materiál určen: IX Vzdělávací.
Přírodní látky Bílkoviny = Proteiny –přírodní látky složené ze 100 – 2000 molekul aminokyselin (AK) → makromolekuly –obsah – C, H, N, O, S, P –vazby mezi.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Nukleové kyseliny Přírodní látky
CZ.1.07/1.1.10/
Příjemce podpory – škola: Hotelová škola, Obchodní akademie a Střední průmyslová škola Teplice, Benešovo náměstí 1, p.o. Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/
Pokuste se o definici proteinů svými vlastními slovy: Bílkoviny jsou organické, polymerní, makromolekulární látky, jejichž základními stavebními jednotkami.
Proteiny Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Elektronické učební materiály – II. stupeň Chemie 9 Autor: Mgr. Radek Martinák Bílkoviny.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
BÍLKOVINY. DEFINICE Odborně proteiny, z řeckého PROTEIN=PRVNÍ. Jsou to přírodní makromolekulární látky vznikající z aminokyselin. Obsahují vázané atomy.
Ch_060_Nukleové kyseliny Ch_060_Přírodní látky_Nukleové kyseliny Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková.
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Ing. Hana Zmrhalová Název: VY_32_INOVACE_18 CH 9 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Téma: PŘÍRODNÍ.
Název DUMu: VY_52_INOVACE_33_3_BÍLKOVINY Číslo skupiny: 3 Autor: Ing. Stanislava Kolářová Vzdělávací oblast/Předmět/Téma: ČLOVĚK A PŘÍRODA / CHEMIE / VÝZNAMNÉ.
Chemické složení organizmů. Mezi přírodní (organické) látky patří: cukry (sacharidy) tuky (lipidy) bílkoviny (proteiny) nukleové kyseliny.
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice Autor: Mgr. Ortová Iveta Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název: VY_32_INOVACE_4A_13_Bílkoviny.
Proteiny Bílkoviny. Bílkoviny jsou makromolekulární přírodní látky složené ze sta a více molekul aminokyselin. Při tvorbě bílkovin se aminokyseliny peptidickou.
Základní znaky a rozmanitost života Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Radomír Hůrka. Dostupné z Metodického portálu
Chemické složení živých organismů
METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Projekt:
Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Soli nad zlato Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Buňka  organismy Látkové složení.
α- aminokyseliny a bílkoviny
Proč ovoce voní Dostupné z Metodického portálu ISSN: 1802–4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Název materiálu: VY_32_INOVACE_04_BUŇKA 1_P1-2
Bílkoviny (proteiny).
Vlivy na rychlost chemických reakcí
BÍLKOVINY=PROTEINY.
Bílkoviny = Proteiny Přírodní látky
Transkript prezentace:

Bílkoviny

Složení bílkovin Proteiny neboli bílkoviny jsou přírodní makromolekulární látky. Tvoří je velký počet molekul aminokyselin navzájem spojených peptidovou vazbou. Nejjednodušší aminokyselinou je glycin (kyselina aminooctová). Vznik peptidové vazby je znázorněn na obr. 1. Veškeré bílkoviny v lidském těle jsou složeny z 20 různých aminokyselin. Bílkoviny jsou nejdůležitější přírodní látky a jsou podstatou všech živých organismů. + → _ + H2O 1

Tvar a struktura bílkovin Fibrin 3 Struktura bílkovin je velmi složitá. Makromolekuly zaujímají v prostoru různé tvary. Tvar je nejčastěji globulární - klubkovitý (obrázek 2) nebo fibrilární – vláknitý (obrázek 3). Prostorové uspořádání bílkovin je rozhodující pro jejich funkci. Hemoglobin 2

Zdroje bílkovin v potravinách Živočišné bílkoviny Rostlinné bílkoviny 7 8 9 36% 26% 21% 22% 4 22% 30% 29% 24% 6 6 5 11 10 5 Úkol 1: Napiš hlavní zdroje živočišných a rostlinných bílkovin:

Kontrola úkolu 1 Zdroje živočišných bílkovin: maso, sýr Eidam, tvaroh, uzené ryby Zdroje rostlinných bílkovin: luštěniny – sója, čočka, fazol, hrách

Rozpustnost bílkovin ve vodě Skupinová práce 1: Vaječný bílek důkladně smíchejte s desetinásobným objemem 0,75 % roztoku soli. Potom zfiltrujte přes gázu. Vzniklý tzv. koloidní roztok pozorujte proti světlu. Tento roztok použijete v dalším pokusu. koloidní roztok bílku

Srážení (koagulace) bílkovin Srážení teplem videoklip a obrázek Srážení chemickými látkami: → a – vaječný bílek b – B+HNO3 c – B+NaOH d – B+CuSO4 e - B+HCHO a b c d e 70 0C Vlivem vyšší teploty nebo některých chemických látek dochází ke srážení bílkovin. Tyto reakce označujeme jako denaturaci bílkovin. Při ní dochází k narušení struktury a ztrátě jejich funkce, což má za následek usmrcení organismu. Pozoruj, čím se sráží roztok vaječného bílku. Úkol 2: Napiš názvy látek, kterými se sráží bílkoviny:

Kontrola úkolu 2 Bílkoviny se srážejí: kyselinou dusičnou, hydroxidem sodným, síranem měďnatým, methanalem (formaldehydem).

Barevné reakce bílkovin Skupinová práce 2: Reakcí s některými chemickými látkami se bílkoviny charakteristicky zbarvují, což se využívá k jejich důkazu např. v lékařství. Nejznámější je Biuretova reakce. Připravte si do zkumavek asi 2 ml roztoku bílku, po 1 ml Felingova roztoku I a II (obr. A). K bílku postupně přilijte oba roztoky a pozorujte barevnou změnu (obr. B). Úkol 3: a/ Felingovy roztoky jste používali k důkazu cukrů. Napište, z kterých látek jsou složeny. b/ Jak se barví bílkovina Biuretovou reakcí? A B

Kontrola úkolu 3 a/ Felingův roztok I: síran měďnatý Felingův roztok II: hydroxid sodný b/ Bílkovina se barví modrofialově

Funkce bílkovin Bílkoviny plní v organismech různé funkce: stavební 12 13 14 15 Bílkoviny plní v organismech různé funkce: stavební (kolagen, keratin - rohovina), transportní (hemoglobin), zajišťující pohyb (myosin), katalytické a řídící (enzymy a hormony), ochrannou a obranou (imunoglobulin), zásobní (vaječný bílek). Úkol 4: Přiřaď bílkoviny hemoglobin, keratin, vaječný bílek a kolagen k obrázkům:

Kontrola úkolu 4 Obrázek 12: kolagen Obrázek 13: hemoglobin Obrázek 14: vaječný bílek Obrázek 15: keratin

Další dusíkaté sloučeniny v organismech K nejsložitějším organickým sloučeninám patří nukleové kyseliny. DNA (obr. 16) je pro život nezbytnou látkou, která ve své struktuře kóduje a buňkám zadává jejich program a tím předurčuje vývoj a vlastnosti celého organismu. Je vždy uložena v buněčném jádře. Tvoří ji tři složky: sacharid, kyselina fosforečná a dusíkaté sloučeniny – báze. 16 Model části kyseliny deoxyribonukleové - DNA

Význam DNA v praxi DNA je v moderní kriminalistice využívána jako nástroj k určení totožnosti, nebo například při testech rodičovství. Genetická daktyloskopie je metoda, která umožňuje díky unikátnosti genetického kódu každého z nás spolehlivě určit, zdali daný úsek DNA patří hledanému člověku. 17 Obr. 17: Odběr vzorku DNA Analýzu DNA lze provést prakticky z každého typu lidské tkáně. I ze zdrojů, které jsou na DNA poměrně chudé - z kostí, nehtů, vlasů, šupinek kůže atd.

Úkol 5: Shrnutí učiva Doplň text: Proteiny neboli ……… jsou ………….. přírodní makromolekulární látky. Jsou tvořeny velkým počtem ………… navzájem spojených ………. vazbou. Bílkoviny mají složitou ……… . Prostorové uspořádání bílkovin je rozhodující pro jejich …… . Vlivem vyšší ……. nebo některých chemických látek dochází ke ……. bílkovin. K nejsložitějším organickým sloučeninám patří …….. kyseliny. DNA je pro život nezbytnou látkou předurčuje vývoj a ………. celého organismu. DNA je v moderní kriminalistice využívána jako nástroj k určení ………., nebo například při testech ………. .

Kontrola úkolu 5 Proteiny neboli bílkoviny jsou nejdůležitější přírodní makromolekulární látky. Jsou tvořeny velkým počtem aminokyselin navzájem spojených peptidovou vazbou. Bílkoviny mají složitou strukturu. Prostorové uspořádání bílkovin je rozhodující pro jejich funkci. Vlivem vyšší teploty nebo některých chemických látek dochází ke srážení bílkovin. K nejsložitějším organickým sloučeninám patří nukleové kyseliny. DNA je pro život nezbytnou látkou předurčuje vývoj a vlastnosti celého organismu. DNA je v moderní kriminalistice využívána jako nástroj k určení totožnosti, nebo například při testech rodičovství.

Seznam použitých obrázků: Obrázek 1: Dostupný pod licencí public domain na www: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Glycine-2D-flat.png Obrázek 2: Dostupný pod licencí GNU Free Documentation License na www: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:1GZX_Haemoglobin.png Obrázek 3: Dostupný pod licencí GNU General Public License na www: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Fibrinandligand.png Obrázek 4: Dostupný pod licencí Creative Commons Attribution 2.0 Generic license na www: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Flickr_-_cyclonebill_-_Engelsk_b%C3%B8f.jpg Obrázek 5: Dostupný pod licencí GNU Free Documentation License na www: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Twarog1.JPG Obrázek 6: Dostupný pod licencí Creative Commons Attribution 2.0 Generic license na www: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Swiss_cheese_cubes.jpg Obrázek 7: Dostupný pod licencí public domain na www: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Kipper.JPG Obrázek 8: Dostupný pod licencí public domain na www: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Soybeanvarieties.jpg Obrázek 9: Dostupný pod licencí Creative Commons Attribution-Share Alike 2.5 Generic license na www: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Lenticchie_z01.jpg Obrázek 10: Dostupný pod licencí GNU Free Documentation License na www: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Doperwt_rijserwt_peulen_Pisum_sativum.jpg Obrázek 11: Dostupný pod licencí public domain na www: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Phaseolus_vulgaris_seed.jpg Obrázek 12: Dostupný pod licencí GNU Free Documentation License na www: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:M%C3%BAsculo_biceps_femoral.png Obrázek 13: Dostupný pod licencí Creative Commons Attribution 2.0 Generic license na www: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Bleeding_finger.jpg Obrázek 14: Dostupný pod licencí public domain na www: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Seven_eggs_being_fried.jpg Obrázek 15: Dostupný pod licencí GNU Free Documentation License na www: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Nagel.jpg Obrázek 16: Dostupný pod licencí public domain na www: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:DNA-fragment-3D-vdW.png Obrázek 17: Dostupný pod licencí public domain na www: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Cotton-Swab-Cheek-090105-N-5681S-008.jpg Ostatní obrázky pochází z vlastních zdrojů Mgr. Vaněk Vlastimil