Válka na moři byla ve znamení zejména dvou základních událostí

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Bitva na řece Sommě Bitva na řece Sommě Zpracovaly: Gansová Lucie
Advertisements

Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
Bitva u Verdunu Německo vz. Francie
Bitvy první světové války
Západní Fronta.
Johana Posseltová, C3B Bitvy 1. světové války.
Vstup USA do války.
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
Voda & Energie Vodní doprava.
Vývoj ve světě po 2.světové válce
Průběh 1. světové války 3. část.
1. Světová válka Roman Valenta.
Za 1.světové války v datech
1. SVĚTOVÁ VÁLKA 1917.
Kolonizace v 19. a počátku 20. Století.
Titanic.
Základní škola a Mateřská škola Bělkovice – Lašťany
zápis zápas o republiku 1935 – „Sudetoněmecká strana“ – 15,2% 1935 – E. Beneš nahrazuje v úřadu TGM 1937 – TGM – umírá – s ním obrazně i 1. rep. podzim.
První svĚtová válka.
(Pu‘ola)  Ve dnech kv ě tna 2010 se v americkém m ě st ě Chino ve stát ě Kalifornie konal jako ka ž dý rok velký letecký den "Planes of Fame.
PRVNÍ SVĚTOVÁ VÁLKA.
Identifikátor: VY_32_INOVACE_VL SADA č. 8
(Pařížská mírová konference)
Druhá světová válka Elizabet,Kačka a Eli.
První světová válka
OBČANSKÁ VÁLKA V USA
Formování bloků a Balkánské války
První světová válka
VY_32_INOVACE_1_1. SVĚTOVÁ VÁLKA
Přepadení SSSR, vstup USA do války, přelom ve válce
Jméno autora Mgr. Štěpánka Kočová název projektuModernizace výuky na ZŠ Česká Lípa, Pátova ulice číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ číslo šablonyIII/2.
 Místo, termín, záměr  Omezení armády  Další omezení, válečné náhrady Versailleská smlouva.
„Tajná superzbraň“.  Německá bojová doktrína  Používaná během druhé světové války  Původem vynalezena Brity a užívaná SSSR.
PROJEKT EU - PENÍZE ŠKOLÁM Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ Název projektuModerní škola Šablona III/2Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Kriegsmarine  Původně Hochseeflotte  Po první světové válce zdecimováno  1925 – lehký křižník Emden  Battleship – z německého Panzerschiff Petr Bludský.
NOVÉ ZBRANĚ I. SVĚTOVÉ VÁLKY
I. světová válka – první roky války
I. světová válka – konec války
Útok na Pearl Harbor Autor: Tomáš Čižinský.
DRUHÁ SVĚTOVÁ VÁLKA (VII. ČÁST) Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr.
Bitva o Moskvu Dějepis Autor: Pavel Hrstka
Suezská krize Jan Wolf, Ov/Vv, IV. r..
DRUHÁ SVĚTOVÁ VÁLKA.
DRUHÁ SVĚTOVÁ VÁLKA (VIII. ČÁST) Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr.
II. světová válka 1945 (II.) Petr Machala.
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Soňa Patočková Název šablonyIII/2.
Válka ve Středomoří, Africe a na Balkáně
DRUHÁ SVĚTOVÁ VÁLKA (VI. ČÁST) Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr.
Rusko - japonská válka Petr Machala.
Útok na Pearl Harbor ráno 7.prosince 1941 japonská letadla bez vyhlášení války zaútočila na americkou vojenskou základnu v přístavu Pearl Harbor na Havajských.
Technika boje na moři.
Napadení Sovětského svazu. Balkánské tažení Po neúspěšném dobytí VB se Hitler obrátil na Balkánský poloostrov V dubnu 1941byla dobita Jugoslávie a později.
Americké osady v 18. století Název sady materiálů: Dějepis pro 8. ročník Název materiálu: VY_32_INOVACE_D_8_3615_ Americké_osady_v_18_století Autor: Mgr.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Nedvědice, okres Brno- venkov, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Petr Punčochář NÁZEV: VY_32_INOVACE_08_18_1.
NÁZEV ŠKOLY:Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR:Mgr. Petra Brůzlová NÁZEV:První světová válka TÉMATICKÝ CELEK:Moderní.
M. Kryška.  41/A  1. Porovnej počet zapojených států v I. a II. světové válce. O kolik se lišil?  2. Kolik států bylo během II. světové války neutrálních?
Válka v Tichomoří a v Africe. Pearl Harbor Je přístav na Havajských ostrovech s vojenskou základnou USA Japonská letadla zde provedla útok 7. prosince.
3. Fáze (60. léta). -Nejen z ekonomických důvodů, ale hlavně kvůli politickému útlaku utíkaly tisíce lidí z východního Německa do západního -Východní.
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Počátky a první porážka Mgr. I. Roubalíková
Název školy:  ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor:
Anotace: Prezentace pro 8. ročník. POMOCNÝ MATERIÁL K VÝKLADU
Druh učebního materiálu
Peloponéská válka Sparta vs. Athény.
DRUHÁ SVĚTOVÁ VÁLKA.
DRUHÁ SVĚTOVÁ VÁLKA.
I. světová válka III. část.
Zbraně 1. světové války.
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Italská a srbská fronta
Transkript prezentace:

I. světová válka na moři 1914 - 1918

Válka na moři byla ve znamení zejména dvou základních událostí Dopad útoků německých ponorek na britské obchodní a válečné loďstvo Bitva u Jutského poloostrova (bitva u Skagerraku)

Ponorky byly vybaveny elektromotorem a naftovým motorem, později dieselovým, a na svou dobu novými orientačními zařízeními jako byl periskop. Zároveň však jejich rozmach znamenal vytvoření lodí, které je měly dokázat zničit, třeba torpédoborců. Ve válce se německé ponorky soustředily především do oblasti vod poblíž britského pobřeží, kde prováděly blokádu.

U-BOOT dieselový motor můstek minové komory torpédomet elektromotor ubikace mužstva hladinový kanón U-BOOT

Omezená ponorková válka 1914 – leden 1915 Na začátku války mělo Německo flotilu 25 ponorek Během války jich použilo 111 (zničeno 65) V r. 1914 se Němci soustředili pouze na britské lodě = jen 10 potopení V dalších letech změna taktiky = Dohoda přišla jen během r. 1917 o 3150 lodí

Od února 1915 Německo potopilo každou loď, která vplula do britských výsostných vod V květnu 1915 se obětí německé ponorky stala loď LUSITANIA

LIVERPOOL IRSKO QUEENSTOWN U -20 LUSITANIA IRSKÉ MOŘE ANGLIE

Dne 7. května 1915 ve 13:30, týden po opuštění New Yorku, byla Lusitania na své cestě do Liverpoolu torpédována německou ponorkou U-20. Po zásahu jedním torpédem (někde uváděno dvěma) se převrátila a s velkými ztrátami na životech potopila. Lusitania se potápěla 18 minut, čili velmi rychle, a celkem při potopení lodi zahynulo 1198 osob. (128 z USA)

USA VSTUPUJÍ DO VÁLKY BRITÁNIE ROZPOUTALA PROTINĚMECKOU KAMPAŇ NĚMCI = BARBAŘI ZABÍJEJÍCÍ CIVILISTY (teprve po válce se potvrdilo, že na Lusitanii byl náklad munice, který byl deklarován jako sýr) NĚMECKO OMEZILO SVÉ PONORKOVÉ ÚTOKY, ALE PROBLÉMY S BLOKÁDOU VLASTNÍCH PŘÍSTAVŮ JE DONUTILY OBNOVIT JE V PLNÉM ROZSAHU V ROCE 1917 USA VSTUPUJÍ DO VÁLKY

BITVA U JUTSKA pokus Německa vyprovokovat Brity k souboji na otevřeném moři snaha o uvolnění blokády pobřeží největší námořní bitva první světové války a zároveň jediná bitva této války, ve které se utkaly hlavní síly britského a německého loďstva Oba protivníci byli na moři (Britové vypluli dokonce o čtyři a půl hodiny dříve), ale ani jeden z nich nevěděl, že protivník vyslal na moře celé svoje loďstvo.

NORSKO SKOTSKO DÁNSKO ANGLIE VELKÁ FLOTILA (Jellicoe) SKOTSKO 31.5. 1916 BITEVNÍ KŘIŽNÍKY (Beatty) NĚMECKÁ FLOTILA DÁNSKO ANGLIE Von Scheer

VÝSLEDKY BITVY Ani jedna strana nevyužila chyb protivníka v průběhu bitvy k rozhodujícímu úderu. Na britské straně více chyb, zejména v komunikaci mezi velením a jednotlivými loděmi. Británie utrpěla velké škody, německá střelba = přesnější a účinnější – konstrukční vada britských lodí Němci s mnohem menšími silami sice ustoupili, ale mohli považovat bitvu za vítěznou

31.5. – 1.6. 1916 ztráty lodě 14 11 námořníci 6000 2500