Název školy Základní škola a Mateřská škola Tatenice Číslo projektu

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
zpracovaný v rámci projektu
Advertisements

ČESKÁ VENKOVSKÁ PRÓZA REGIONÁLNÍ AUTOŘI MĚSTSKÁ PRÓZA NATURALISMUS
Název: Honoré de Balzac Autor: Mgr. Jiřina Kadlecová
Významní čeští panovníci
Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_14
Základní škola, Ostrava – Poruba, Porubská 831, příspěvková organizace
VY _32_INOVACE_05_04J.Neruda
Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Projekt MŠMT ČREU PENÍZE ŠKOLÁM Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/
Škola:Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Moderní škola Název materiálu:VY_32_INOVACE_CESKYJA ZYK1_01 Tematická.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Název školyZákladní škola a Mateřská škola Tatenice Číslo projektuCZ Název šablony klíčové aktivity Inovace a zkvalitnění výuky v oblasti ICT Vzdělávací.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV: VY_32_INOVACE_483_Život a dílo Aloise Jiráska AUTOR: Mgr. Martina Ringová.
PROJEKT EU - PENÍZE ŠKOLÁM Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ Název projektuModerní škola Šablona III/2Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Nejvýznamnější představitel historické prózy 19.století
Název školyZákladní škola a Mateřská škola Tatenice Číslo projektuCZ Název šablony klíčové aktivityInovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT.
Číslo:VY_32_INOVACE_24_10 Digitální učební materiál vznikl v rámci projektu "Inovace + DVPP", EU peníze do škol, CZ.1.07/1.4.00/ Název: Alois Jirásek.
Český jazyk – Alois Jirásek – 8. ročník
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
SBĚRATELÉ LIDOVÉ SLOVESNOSTI Mgr. Michal Oblouk
Projekt SOŠ a SOU Trhové Sviny Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ SOŠ a SOU Trhové Sviny, Školní 709.
Realismus v české historické próze
Český kritický realismus
Osobnosti národního obrození
LADISLAV FUKS obrázek obrázek LITERATURA 2.SVĚTOVÉ VÁLKY.
VY_32_INOVACE_ČJ.8.10 – Božena Němcová,prezentace Název šablony : Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Zaměření VM :Jazyk a jazyková komunikace.
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Zdeňka Šupková Název šablonyIII/2.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Vladislav Michl
Číslo: Digitální učební materiál vznikl v rámci projektu "Inovace + DVPP", EU peníze do škol, CZ.1.07/1.4.00/ Název: Přínos české kultury 1. část.
Název školyZákladní škola a Mateřská škola Tatenice Číslo projektuCZ Název šablony klíčové aktivity Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola hospodářská a lesnická, Frýdlant Bělíkova 1387, příspěvková organizace.
Základní škola, Ostrava – Poruba, Porubská 831, příspěvková organizace Registrační číslo projektu – CZ.1.07/1.4 00/ Název projektu – BRÁNA JAZYKŮ.
Základní škola, Ostrava – Poruba, Porubská 831, příspěvková organizace Registrační číslo projektu – CZ.1.07/1.4 00/ Název projektu – BRÁNA JAZYKŮ.
EU-OP VK VY_32_INOVACE_D17
Alois Jirásek byl český prozaik, dramatik a politik, autor řady historických románů a představitel realismu.
7. třída 2. pololetí Dějiny českých zemí
Název školyZákladní škola a Mateřská škola Tatenice Číslo projektuCZ Název šablony klíčové aktivity Inovace a zkvalitnění výuky v oblasti ICT Vzdělávací.
Historická tvorba – 19. stol.
Opakování Doba husitská
VY_32_INOVACE_17_Literatura 19. století Česká literatura 2. pol. 19. století Česká literatura 2. poloviny 19. století - úvod.
ZŠ Brno, Řehořova 3 Autoři české a světové literatury Český jazyk 9.ročník III
Alois Jirásek Staré pov ě sti č eskéOB21-VVP-HUM-CJL-BUJ-U
Historická próza. Datum: Projekt: Kvalitní výuka Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM: VY_32_INOVACE_264 Jméno autora: Mgr.
Alois Jirásek „Lehká věc je mlčeti, když člověk nic neví.“
Název školy: Základní škola a Mateřská škola při dětské léčebně, Janské Lázně, Horní promenáda 268 Autor: Mgr. Jitka Langerová Datum: Název:
Vzdělávací oblast:Teoretické vzdělávání Tematická oblast:Realismus v české literatuře Název vyučovací oblasti: Představení Z. Wintera a V. B. Třebízského.
Česká literatura 70. a 80. let 19. století
Vláda Lucemburků Vlastivěda 4. ročník
ALOIS JIRÁSEK - spisovatel *1851 v Hronově (₸1930 v Praze)
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov
Josef Jungmann Základní škola Choltice, okres Pardubice – „Učíme se pro život“ Šablona: č. III/2 Inovace a zkvalitnění výuky pomocí ICT Pořadové číslo:
Alois Jirásek Alois Jirásek se narodil 23. srpna 1851 ve východočeském Hronově u Náchoda. A zemřel 12. března 1930 V Praze.
Škola Katolické gymnázium Třebíč, Otmarova 22, Třebíč Název projektu
Název školy Základní škola a Mateřská škola Tatenice Číslo projektu
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov
František Ladislav Čelakovský
Naturalismus v české literatuře
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
Česká literatura 80. a 90. let 19. století
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov
Základní škola a mateřská škola Bohdalov
Alois Jirásek Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č.
Český jazyk 9. ročník Alois Jirásek.
Základní škola a Mateřská škola,Šumná,okres Znojmo, OP VK Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vyučovací předmět: Český jazyk a.
PŘÍRUČKA ČESKÝCH BÁSNÍKŮ, SPISOVATELŮ A HERCŮ
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Název školy Základní škola a mateřská škola, Jetřichov, okres Náchod
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY
Dotkněte se inovací CZ.1.07/1.3.00/
Transkript prezentace:

Název školy Základní škola a Mateřská škola Tatenice Číslo projektu CZ. 1.07 Název šablony klíčové aktivity Inovace a zkvalitnění výuky v oblasti ICT Vzdělávací oblast Jazyk a jazyková komunikace Vzdělávací období 3. Předmět Český jazyk Téma hodiny Česká historická próza Označení OP VK (III/2) – Čj/8 - 26 Vyučující Mgr. Michal Oblouk

ČESKÁ HISTORICKÁ PRÓZA ALOIS JIRÁSEK ZIKMUND WINTER VÁCLAV BENEŠ TŘEBÍZSKÝ

ALOIS JIRÁSEK (1851 – 1930)

ŽIVOT A. JIRÁSKA významný historický romanopisec, zakladatel českého realistického románu narodil se v Hronově jako syn tkalce a pekaře, pocházel ze starého selského rodu vystudoval gymnázium v Hradci Králové chtěl se stát malířem, ale z existenčních důvodů vystudoval historii na FF UK pracoval jako středoškolský profesor v Litomyšli a v Praze od r. 1909 se věnoval pouze literatuře r. 1917 podepsal Manifest českých spisovatelů (požadoval samostatnost pro Čechy a Slováky) po válce byl krátkou dobu senátorem celkem čtyřikrát byl navržen na Nobelovu cenu za literaturu zemřel v Praze, pohřben v rodném Hronově

JIRÁSKOVO DÍLO - PRÓZA a) nejstarší období dějin Staré pověsti české – soubor pověstí (z nejstarších pověstí, středověké pověsti, ze starobylých proroctví) b) doba husitská Mezi proudy – trilogie, obraz doby vlády Václava IV., počátky husitství Proti všem – román o 3 částech, rozmach a vrchol husitského hnutí po bitvu na Vítkově Bratrstvo – trilogie, úpadek husitství po bitvě u Lipan, doznívání husitských válek na Slovensku

JIRÁSKOVO DÍLO - PRÓZA Husitský král – dvojdílný nedokončený román o vládě Jiřího z Poděbrad Z Čech až na konec světa – román o mírovém poselstvu Jiřího z Poděbrad do západní Evropy c) doba pobělohorská Temno – román, období protireformace, působení jezuitů a cizí katolické šlechty v Čechách Skály – selská vzpoura na Čáslavsku Skaláci – selská vzpoura r. 1775 na Náchodsku

JIRÁSKOVO DÍLO - PRÓZA Psohlavci – román, povstání Chodů (Jan Sladký Kozina) proti Lammingerovi koncem 17. století d) doba národního obrození F. L. Věk – pentalogie, obraz počátků národního obrození, hl. hrdina František Ladislav Věk (kupec z Dobrušky) U nás – tetralogie (románová kronika), obrozenecký proces na české vesnici Filozofská historie – novela o životě litomyšlských studentů a o událostech v Praze v roce 1848

JIRÁSKOVO DÍLO - DRAMA Jan Hus, Jan Žižka, Jan Roháč – husitská trilogie M. D. Rettigová – veselohra věnovaná památce české vlastenky a kuchařky Lucerna – pohádkové drama (reálné i pohádkové postavy) Vojnarka – tragédie staré lásky, která zůstala nenaplněna Otec – venkovské drama o lidské závisti a lidské chamtivosti

ZIKMUND WINTER (1846 – 1912) autor prozaických děl s historickou tematikou narodil se v Praze v rodině zvoníka vystudoval historii na FF UK pracoval jako středoškolský profesor dějepisu v Pardubicích, v Rakovníku a v Praze měl obrovský zájem o historii, dlouhé hodiny trávil v archivech (Rakovnický), prašné prostředí však u něj vyvolalo krční nemoc přispíval do mnoha časopisů, např. do Lumíra byl přítelem Aloise Jiráska zemřel v bavorských lázních Reichenhall

WINTEROVO DÍLO Starobylé obrázky z Rakovnicka – soubor novel, např. Nezbedný bakalář Pražské obrázky – povídky s dokonalou povahokresbou postav, např. Rozina sebranec (tragický osud prosté dívky) Mistr Kampanus – román z doby pobělohorské, o životě Jana Campana Vodňanského (rektor pražské univerzity, očitý svědek stavovského povstání) JOSEF SVÁTEK (1835 – 1897) – novinář a prozaik

VÁCLAV BENEŠ TŘEBÍZSKÝ (1849 – 1884) spisovatel a katolický kněz narodil se v Třebízi u Slaného jako syn krejčího vl. jménem Václav Beneš, přídomek Třebízský si zvolil podle rodné obce studoval ve Slaném a v Praze r. 1875 byl vysvěcen na kněze, nejprve působil v Litni u Berouna, později v Klecanech u Prahy několikrát se léčil v Mariánských Lázních zemřel na tuberkulózu v Mariánských Lázních

TŘEBÍZSKÉHO DÍLO V červáncích kalicha, V záři kalicha, Pod doškovými střechami – povídkové cykly Trnová koruna – příběh z období třicetileté války Královna Dagmar – román o dceři Přemysla Otakar I., dánské královně Bludné duše – román o selských bouřích na Slánsku za Josefa II. V podvečer pětilisté růže – román o konci slávy rodu Rožmberků Anežka Přemyslovna – román o době vlády Václava I.

ZDROJE http://cs.wikipedia.org/wiki/Alois_Jir%C3%A1sek http://cs.wikipedia.org/wiki/Zikmund_Winter http://cs.wikipedia.org/wiki/V%C3%A1clav_Bene%C5%A1_T%C5%99eb%C3%ADzsk%C3%BD http://www.ceskatelevize.cz/specialy/nejvetsicech/dokumenty_osobnosti_41 http://www.cesky-jazyk.cz/zivotopisy/alois-jirasek.html http://www.radio.cz/cz/rubrika/naslouchatko/pojdte-a-poslyste-povesti-davnych-casu http://www.ustrcr.cz/cs/jiraskovska-akce