Úvod do algoritmizace Obsah: Algoritmus, algoritmizace

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Bakalářská práce Prostředí pro výuku algoritmů
Advertisements

Sedm základních nástrojů managementu jakosti
Stavový prostor. • Existují úlohy, pro které není k dispozici univerzální algoritmus řešení • různé hry • problém batohu, problém obchodního cestujícího.
HYPERTEXT PREPROCESSOR. PROGRAMOVÁNÍ. DEFINICE POJMŮ Problém Problém nevyřešený, nežádoucí stav obvykle vyžaduje nějaké řešení Neřešitelný problém Neřešitelný.
Algoritmy – struktura a zápis
Algoritmizace Vývojové diagramy.
ALGO – Algoritmizace 1. cvičení
Algoritmizace a programování
Algoritmizace 9. Ročník.
Mlhavý úvod do FUZZY logiky Motivace pro použití fuzzy logiky: člověk je schopen rozhodovat a řídit systémy i na základě nepřesných informací - stroj tak.
Vývojové diagramy a základy algoritmizace
Definování prostředí pro provozování aplikace dosud jsme řešili projekt v obecné rovině aplikace bude ovšem provozována v konkrétním technickém a programovém.
Algoritmizace a programování
Algoritmizace a programování Podmíněné a cyklické příkazy- 08
Seminář – Základy programování
Algoritmizace.
Informatika a práce s počítačem
25. ALGORITMIZACE A PROGRAMOVÁNÍ
25. ALGORITMIZACE A ZÁKLADY PROGRAMOVÁNÍ
Analýza informačního systému
Algoritmus po krocích rozepsaný návod k nějaké činnosti
Algoritmizace úloh. Algoritmizace úloh Algoritmus? CO JE TO???
Algoritmizace a základy programování
Základy algoritmizace a programování
LOGICKÉ ŘÍZENÍ GEORGE BOOLE
ALGO – Algoritmizace 2. cvičení
Jazyk vývojových diagramů
Obchodní akademie, Náchod, Denisovo nábřeží 673
4. Lekce Dílčí procesy funkčního testování
ALGORITMIZACE A PROGRAMOVÁNÍ
CYKLUS S PEVNÝM POČTEM OPAKOVÁNÍ Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Pavlína Mihačová. Obchodní akademie a Střední odborná.
Dokumentace informačního systému
Analýza infromačního systému. Matice afinity ISUD matice – Insert (vkládání dat) – Select (výběr dat) – Update (aktualizace dat) – Delete (vymazání dat)
Algoritmizace a programování Algoritmizace – základní pojmy - 01
Databázové modelování
doc. RNDr. Zdeněk Botek, CSc.
Algoritmus a jeho vlastnosti
Gymnázium, Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Hodonín Úvod do programování.
doc. RNDr. Zdeněk Botek, CSc.
Karnaughova mapa.
Základy ALgoritmizace 6. cvičení. Program cvičení Kontrolní bod 1 zakončení grafického zápisu algoritmů - vývojových diagramů –identifikátory a proměnné.
Automaty a gramatiky.
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
Algoritmy – jejich tvorba Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je ing. Jaroslav.
Algebra v informatice Antonín Jančařík.
Analýza informačního systému. Podrobně zdokumentovaný cílový stav Paramentry spojené s provozem systému – Cena – Přínosy – Náklady a úspory – …
JUI přednáška Vstup a výstup, cykly RNDr. Jiří Dvořák, CSc.
doc. RNDr. Zdeněk Botek, CSc.
Úvod do programování Vyučující: Mgr. Vítězslav Jersák
Programování v MATLABu © Leonard Walletzký, ESF MU, 2000.
Algoritmizace. Co je to algoritmizace? Algoritmizace je postup při tvorbě programu pro počítač, kterým lze prostřednictvím algoritmu řešit nějaký problém.
KURZ ALGORITMIZACE A PROGRAMOVÁNÍ V JAZYCE C Lekce č. 4: Programovací jazyk C Bc. Radek Libovický.
Základy programování mikropočítačů První program v jazyce symbolických adres.
ALGORITMIZACE Mgr. Milan Pastyřík IUVENTAS, s. r. o.
Algoritmizace a programování Algoritmy 1 - Úvod. Základní pojmy Počítačový program Počítačový program zápis zdrojového kódu, kterému rozumí počítač zápis.
KURZ ALGORITMIZACE A PROGRAMOVÁNÍ V JAZYCE C Lekce č. 2: Základní pojmy Bc. Radek Libovický.
KURZ ALGORITMIZACE A PROGRAMOVÁNÍ V JAZYCE C Lekce č. 1: Úvod Bc. Radek Libovický.
Základní pojmy v automatizační technice
Inf Cykly ve vývojových diagramech
Algoritmizace – základní pojmy
Základní pojmy v automatizační technice
Inf Algoritmus.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Expertní zprávy.
Vytváření dokumentace algoritmů
2018/6/10 Počítačový model Kateřina Růžičková.
Příkazy cyklu (1) Umožňují vícekrát (nebo ani jednou) pro-vést určitý příkaz Jazyk C rozlišuje příkaz cyklu: s podmínkou na začátku: obecný tvar: while.
Cyklus for (1) Obecný tvar: for (výraz1; výraz2; výraz3) příkaz
Analýza informačního systému
Algoritmizace a datové struktury (14ASD)
Transkript prezentace:

Úvod do algoritmizace Obsah: Algoritmus, algoritmizace Vlastnosti algoritmů Zápis algoritmů Příklady na slovní zápis algoritmů Příklady k procvičení JK, 2015

Úvod Algoritmus - jednoznačný a přesný popis řešení problému Algoritmizace - tvorba algoritmu

Vlastnosti algoritmu Determinovanost (předurčenost) A. musí být přesný, srozumitelný a jednoznačný, tj. v každém místě je jednoznačně určen další krok a pro stejná vstupní data musí poskytovat stále stejné výsledky. (Činnost a. nesmí záviset na libovůli osoby ani na vlastnostech zařízení, které ho realizují). Hromadnost A. neslouží k řešení jen jedné úlohy, ale je řešením celé skupiny úloh, které se od sebe liší jen vstupními údaji. Vstupní údaje se mohou měnit v určitých mezích. Resultativnost (konečnost) Hledané výsledky musíme získat po konečném počtu kroků, a. musí po konečném počtu kroků skončit.

Zápis algoritmů Slovně často není moc výhodné, nepřehledné Graficky např. pomocí vývojových diagramů

Algoritmizace Formulace problému V této etapě je třeba přesně formulovat požadavky, určit výchozí hodnoty, požadované výsledky, jejich formu a přesnost řešení. Analýza úlohy Při analýze úlohy si ověříme, zda je úloha řešitelná a uděláme si první představu o jejím řešení. Dále zjistíme, zda výchozí hodnoty jsou k řešení postačující a zda má úloha více řešení. Podle charakteru úlohy vybereme nejvhodnější řešení. Vytvoření algoritmu úlohy Sestavíme jednoznačný sled jednotlivých operací, které je třeba provést, aby byla úloha správně vyřešena. Algoritmus přesně popisuje postup zpracování daného úkolu. Sestavení programu Na základě algoritmu řešené úlohy sestavíme program (zdrojový text) v konkrétním programovacím jazyce. Ze zdrojového textu se pomocí překladače do strojového kódu vytvoří spustitelný program. Odladění programu Cílem odladění je odstranění chyb z programu. Nejčastější chyby jsou chyby v zápise, tzv. syntaktické - ty odhalí překladač. Závažnější jsou logické chyby, vyplývající z nesprávně navrženého algoritmu, ty se projeví nesprávnou činností programu nebo špatnými výsledky - při odstraňování těchto chyb může pomoci ladící program (debugger) umožňující sledování aktuálního stavu proměnných a krokování. Teprve po odstranění všech druhů chyb můžeme program použít k praktickému řešení úloh.

Příklady slovního zápisu alg. Příklad 1: Algoritmus zatloukání hřebíků Formulace problému: Zatluč hřebík do desky. Analýza úlohy Vstupní údaje: kladivo, hřebík, deska Výstupní údaje: hřebík zatlučen do desky Analýza: tlouct tak dlouho, dokud není hřebík zatlučen až po hlavičku Sestavení algoritmu – slovní popis: Vezmi kladivo a hřebík Přilož hřebík k desce Uhoď kladivem na hlavičku Je hřebík zatlučen?  ANO - pokračuj bodem 5  NE - vrať se na bod 3 Ukonči činnost a odlož kladivo

Příklady slovního zápisu alg. Příklad 3: Algoritmus přechodu křižovatky, řízené semaforem Formulace problému:Přejdi na druhou stranu ulice Analýza úlohy Vstupní údaje: přechod, semafor Výstupní údaje: pozice na druhé straně ulice Analýza: přes přechod se nechodí na červenou Sestavení algoritmu – slovní popis: Dojdi až k semaforu Svítí na semaforu červená?  ANO - čekej, vrať se na bod 2  NE - pokračuj bodem 3 Přejdi přes přechod

Příklady slovního zápisu alg. Příklad 1: Algoritmus přípravy banánové bowle Formulace problému: Připrav banánovou bowli. Analýza úlohy Vstupní údaje: 60 dkg banánů, 20 dkg práškového cukru, 4 dcl vína, 0,25 l sifonu, 2 lžíce rumu Výstupní údaje: banánová bowle Analýza: aplikovat správný postup Sestavení algoritmu – slovní popis: Oloupej banány Rozkrájej je na tenká kolečka Dej banány do mísy a zasyp cukrem Přidej víno a nechej zchladit Před podáním přidej rum a sifon

Příklady k procvičení – slovní zápis algoritmů Napište algoritmus na přípravu čaje Napište algoritmus na naplnění velké kádě vodou, máte-li k dispozici konev a zdroj vody. Napište algoritmus na přechod z jedné místnosti do druhé (dveře jsou zavřeny, mají zámek a vy máte svazek klíčů)