Návrh a tvorba WWW Přednáška 1

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Internetové publikování
Advertisements

Tvorba WWW stránek ÚVOD
Internet Název materiálu: VY_INOVACE_xxx_internet2
Martin Holý.  HTML  xHTML  CSS  JavaScript  PHP.
Jazyk HTML Název školyZákladní škola a Mateřská škola Tatenice Číslo projektuCZ Název šablony klíčové aktivity Inovace a zkvalitnění výuky pomocí.
VY_32_INOVACE_4.3.IV1.02/Ku Html dokument a jeho struktura Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Pavla Kubínková CZ.1.07/1.5.00/
HTTP server HTTP server 1 Jak to funguje?
Tvorba internetových aplikací v XHTML 2.0, XForms a XHTML Print Autor: Adam Zluky, Vedoucí práce: PaedDr. Petr Pexa, JČU, 2008 Diplomová práce.
WEBMASTER Jakub Koželuh. Student Informatiky (ČZU) Student Informatiky (ČZU) ICQ: ICQ:
Protokol HTTP (Hypertext Transfer Protocol)
Pavel Dvořák Gymnázium Velké Meziříčí Počítačové sítě – služba WWW Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Datum: Jazyk: čeština.
SEMANTICKÝ WEB. Semantický Web WWW – Tim Berners-Lee, CERN, univerzum propojených HTML stránek, prostor hyperlinkovaných dokumentů – Informace jsou zobrazeny.
Internet Definice Historie Použití Programy pro práci s internetem
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Světlana Filipová. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT techniky do výuky.
Internetové servery Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Miloš Nygrýn.
Základy informatiky Internet Ing. Roman Danel, Ph.D. Institut ekonomiky a systémů řízení Hornicko – geologická fakulta.
Title of the document The content of the document Úroveň 1 Úroveň 2 Úroveň 3 Titulek Výrobky Služby O nás Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li.
1IT T ŘI PILÍŘE WEBU Ing. Jiří Šilhán. T ŘI PILÍŘE WWW WWW využívá počítačovou architekturu Klient/server, uživatel musí mít nainstalován prohlížeč, který.
Počítače II - pojmy Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
VY_32_INOVACE_4.3.IVT1.01/Ku Základní pojmy Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Pavla Kubínková CZ.1.07/1.5.00/
Internet, WWW, HTML a spol.. Hlavní zásady inženýrství reprodukovatelnost měřitelnost a parametrizovatelnost přenositelnost typizace a standardizace dokumentace.
PHP – Základy programování
Technologie sítě Internet. Technologie Internetu jsou v dnešní době široce používány a představují často rozhodující faktor úspěšnosti firem. Nejpoužívanější.
Aplikace VT v hospodářské praxi internetové technologie Ing. Roman Danel, Ph.D. VŠB – TU Ostrava.
Manažerské informační systémy Ing. Dagmar Řešetková
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuEU peníze středním školám Masarykova OA Jičín Název školyMASARYKOVA OBCHODNÍ.
Protokoly a adresy na internetu
Maturitní okruh 22: Úvod do HTML. Značkovací a klasické jazyky Klasické: převládá strukturovaný text (programovací kód), skripty jsou prováděny na straně.
HTML jazyk Označovaný zkratkou HTML, je značkovací jazyk pro hypertext. Je jedním z jazyků pro vytváření stránek v systému World Wide Web, který umožňuje.
Jazyk PHP Programovací jazyk PHP (Hypertext preprocessor) je skriptovací jazyk, který běží na straně serveru. KLIENT - SERVER Server posílá do vašeho počítače.
Dokumentace objektů a zveřejnění funkcí
Internet.  Celosvětový systém propojených počítačů  Funkce  Sdílení dat  Elektronická pošta.
WWW – hypertextový informační systém
HTML editory HTML editory se dělí na dva základní typy:
AJAX nejmodernější webová technologie… seminář pro učitele ZŠ a SŠ Mgr. Marek Osuchowski Ostravská univerzita © 2011.
WWW stránky – Úvod Mgr. Lenka Švancarová.
Základní složky systému globálního informačního systému WWW Jednoznačná globální identifikace WWW zdrojů (URL, URI, URN) Standardní jazyk pro vytváření.
TNPW1 Technologie pro publikování na webu Cvičení č. 2 Překlad URL na fyzickou adresu stránky Editor Macromedia Homesite „Hello world“ v XHTML (úvod do.
INTERNET – struktura, fungování a přehled využití
1 I NTERNETOVÁ INFRASTRUKTURA. H ISTORIE SÍTĚ I NTERNET RAND Corporation – rok 1964 Síť nebude mít žádnou centrální složku Síť bude od začátku navrhována.
URL v HTML URL - Unique Resource Locator Příklad:
Základní pojmy (1) Nejpoužívanější internetové prohlížeče: Google Chrome (32.0.x), Mozilla Firefox (27.0), Internet Explorer (11.0.2), Opera (19.0.x),
1 Protokol HTTP (Hypertext Transfer Protocol) HTTP je základem systému „World Wide Web“ (WWW) - Web … HTTP – jednoduchý protokol aplikační vrstvy, transport.
Název projektu: Šablony Špičák číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ šablona III/2 autor výukového materiálu: Mgr. Jana Jiroušová, VM vytvořen: leden.
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK Tematický celek: Informatika Název a číslo učebního materiálu VY _32_INOVACE_04_04.
R.1962 provádí se první počítačový výzkum r.1969 ARPANET r r.1987 Internet r.1989 Hypertext r Internetová stránka r.1990 Internet v.
INTERNET.
Internet – služby Název školyGymnázium Zlín - Lesní čtvrť Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuRozvoj žákovských kompetencí.
PHP Programy pro tvorbu WWW stránek - 01
Mgr. Ludmila Urbášková CDV UP Olomouc Jak dostaneme MM ke studentům? Standardy HTTP, HTML (XHTML), CSS WYSIWYG editor nebo jiný editor (X)HTML Grafický.
HyperText Markup Language (zkratka HTML) je v informatice název značkovacího jazyka používaného pro tvorbu webových stránek, které jsou propojeny hypertextovými.
Základní složky systému globálního informačního systému WWW
Jak fungují webové stránky Úvod do HTML (1). Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická.
Tvorba WWW stránek. Hyperlink Odkaz, bývá označený jinou barvou a podtržený Odkaz, bývá označený jinou barvou a podtržený Reaguje na událost myši – Reaguje.
Internet. je celosvětový systém navzájem propojených počítačových sítí („síť sítí“), ve kterých mezi sebou počítače komunikují pomocí rodiny protokolů.
Internet (služby Internetu, WWW) Služby Internetu WWW (World Wide Web) – dnes nejrozšířenější služba; spoustě lidí splývá s Internetem jako takovým WWW.
Pojmy internetu - test Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblastInternetové technologie, programování Datum vytvoření2013.
Služby internetu (17). Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro tělesně postižené,
Inf Webová stránka, princip HTML a CSS. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Kódování materiálu vy_32_INOVACE_inf3_web01 Označení materiálu web01_uvod.pptx Název školy Gymnázium Kladno Autor.
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace AUTOR:Mgr. Martin Jiřiště NÁZEV:VY_32_INOVACE_08C_17_uvod_do_html TEMA:Multimédia a grafika.
Anotace Materiál je určen pro 1. ročník studijního oboru M/01 PROVOZ A EKONOMIKA DOPRAVY, předmětu Informační a komunikační technologie, inovuje.
ZÁKLADY JAZYKA HTML Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy
WWW a HTML Základní pojmy Ivo Peterka.
Internet – pojmy, služby
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Mgr. Petr Novák
WWW a HTML Základní pojmy Ivo Peterka.
Základní pojmy při používání Internetu
Protokol HTTP (Hypertext Transfer Protocol)
Hypertext Markup Language
Transkript prezentace:

Návrh a tvorba WWW Přednáška 1 World-Wide Web

Co je to World Wide Web nejpopulárnější internetová služba tvořená „pavučinou“ hypertextových dokumentů více jak miliarda uživatelů obchod v ČR v roce 2010 přes 33 miliard korun … Co World Wide Web není World wide web není internetem

Historie WWW Služba WWW vznikla v na přelomu 1989/1990 v CERNu a měla sloužit pouze ke sdílení výsledků vědeckých výzkumů. Jejím tvůrce je Sir Tim Berners-Lee, dnes ředitele konsorcia W3C, které se stará o vývoj webových standardů. Dnes služba WWW vytváří celosvětovou síť tvořenou množstvím hypertextových dokumentů, pro kterou je typické vyhledávání, prohlížení a sdílení.

Sir Tim Berners-Lee Zdroj: w3c.org

První webová stránka Zdroj: w3c.org

První webový prohlížeč Zdroj: w3c.org

Na čem je WWW založen aplikační protokol HTTP (Hypertext Transfer Protokol) značkovací jazyk HTML (Hypertext Markup Language) adresace pomocí URL (Uniform Resource Locators)

HTTP aplikační protokol (dle vrstev OSI/ISO) pracuje na principu Požavek/Odpověď (request/response) výhodou je jednoduchost a teoretická možnost přenášet objekty jakéhokoliv druhu nevýhodou je bezestavovost (není schopen udržet relaci) a absence jakéhokoliv zabezpečení poslední specifikace 1.1 z 1999 (RFC 2616)

Příklad HTTP komunikace HTTP request HTTP response GET /index.html HTTP/1.1 Host: www.upce.cz Accept-Charset: UTF-8,* HTTP/1.0 200 OK Date: Fri, 14 Oct 2011 09:15:28 GMT Server: Apache/1.3.29 (Unix) PHP/4.3.8 X-Powered-By: PHP/4.3.8 Vary: Accept-Encoding,Cookie Cache-Control: private, s-maxage=0, max-age=0, must-revalidate Content-Language: cs Content-Type: text/html; charset=utf-8

HTML značkovací jazykem vytvořen na základě SGML produkční verze 4.01 (připravuje se verze 5) popisuje struktury webových stránek nezávislé na platformě

Základní kostra HTML stránky <!DOCTYPE html> <html> <head> <title>První HTML stránka</title> <meta http-equiv="Content-Type" content="text/html; charset=UTF-8"> </head> <body> Tělo první HTML stránky. </body> </html>

URL jednotný lokátor zdrojů (identifikující abstraktní nebo fyzický zdroj) poslední specifikace z 2005 (RFC 3986) schéma://uživatel:heslo@host:port/cesta?parametry#fragment

Komunikační schéma

Zastoupení webových prohlížečů ve světě v ČR

Web server Zdroj: netcraft.com

První web server Zdroj: w3c.org

Klasifikace dokumentů Statické dokumenty beze změny předány a zobrazeny HTML (CSS), plain text, ... Dynamické dokumenty mění se na základě parametrů IS, vyhledávače, databáze, ceníky, ...

Editory pro práci s HTML Textové editory: Notepad UltraEdit Macromedia HomeSite … WYSIWYG editory (What You See Is What You Get): MS Expression Studio Adobe Dreamweaver ale také např. MS Word