Lukáš Masopust 2006. Dynamická stránka je stránka, jejíž zdrojový kód obsahuje skript, schopný bezprostředně obsloužit událost vyvolanou činností návštěvníka.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Přehled internetových technologií
Advertisements

Web Michal Žůrek Jak se na něj dívám já..
Technologie pro publikování na webu 1
Webové služby nad IS/STAG 1 / 21 Seminář IS/STAG Kunžak 2008 Seminář IS/STAG – Kunžak 2008 Webové služby nad IS/STAG Lukáš Valenta.
Způsob zápisu JavaScriptu do dokumentu  JavaScript se do webové stránky dá zapsat třemi způsoby:  Pomocí značek do proudu dokumentu  Pomocí značek s.
Poznámky pro výuku Předmět: Úvod do informatiky Autor: Mgr. Jan Míček
Dynamické dokumenty na straně klienta Informatika pro ekonomy II.
Štěpán Šípal Gymnázium Čakovice. Dnešní témata  Vznik XHTML a předchůdci  Základní prvky XHTML dokumentu  Tagy a atributy  Elementy a jejich druhy.
IKT PHP PHP Tvorba formuláře - 10 Mgr. Josef Nožička
• Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř.17. listopadu 49 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „Učíme moderně“ Registrační číslo projektu:
Technologie pro publikování na webu 1 Ing. Jiří Štěpánek.
Tvorba webových stránek
Tvorba WWW stránek ÚVOD
Vstupy a výstupy v JavaScriptu Vstup: použitím metody prompt objektu window čtením hodnot z položek formuláře Výstup : použitím metody alert objektu window.
HTML Formuláře.
Dynamické dokumenty na straně klienta Informatika pro ekonomy I přednáška 5, 6.
Dynamické dokumenty na straně klienta Informatika pro ekonomy I přednáška 5, 6.
Formuláře Formuláře lze nalézt téměř na každém webu. Formuláře lze nalézt téměř na každém webu. Použití formulářů: Použití formulářů: Blog Blog Uživatelské.
HTML HyperText Markup Language 4. část Ústav automatizace inženýrských úloh a informatiky FAST VUT v Brně 0U2 - Základy informatiky a výpočetní techniky.
Jazyk HTML Název školyZákladní škola a Mateřská škola Tatenice Číslo projektuCZ Název šablony klíčové aktivity Inovace a zkvalitnění výuky pomocí.
VY_32_INOVACE_4.3.IV1.02/Ku Html dokument a jeho struktura Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Pavla Kubínková CZ.1.07/1.5.00/
Internetové publikování Doc. Ing. Petr Zámostný, Ph.D. místnost: A-72a tel.: 4222, 4167 (sekretariát ústavu 111)
SEMANTICKÝ WEB. Semantický Web WWW – Tim Berners-Lee, CERN, univerzum propojených HTML stránek, prostor hyperlinkovaných dokumentů – Informace jsou zobrazeny.
CZ.1.07/1.4.00/ VY_32_INOVACE_133_IT7 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Vzdělávací oblast: Informační a komunikační technologie Předmět:Informatika.
Tomáš Pijáček, PIJ006.  CSS – Cascading Style Sheets  Jazyk pro popis způsobu zobrazení stránek napsaných v jazycích HTML, XHTML, XML  Oddělení vzhledu.
Adobe Dreamweaver CS4 Ing. Martin Dosedla.
Architektura systému Windows
Javascript. DDynamická stránka je stránka, jejíž zdrojový kód obsahuje skript, schopný bezprostředně obsloužit událost vyvolanou činností návštěvníka.
Apache, PHP, MySQL Lukáš Masopust Web server Apache Aplikace schopná zpracovat HTTP požadavek Nejpoužívanější Web server Vytváří ho The Apache.
Moderní formy tvorby webových stránek Martin Šebela, 9.A vedoucí práce: Mgr. Jan Kříž.
Tvorba WWW stránek HTML - XHTML Každá Internetová stránka (WWW stránka) je vytvořena pomocí programovacího jazyka HTML (Hypertext Markup Language). Každá.
Vývoj aplikací pro SharePoint
KASKÁDOVÉ STYLY SYNTAXE STYLŮ PRAVIDLO DEFINUJÍCÍ STYL SE SKLÁDÁ Z NEJMÉNĚ TŘÍ ZÁKLADNÍCH ČÁSTÍ: * SELEKTOR ZNAČKY * SLOŽENÉ ZÁVORKY A V NICH JE.
Návrh a tvorba WWW Přednáška 1
PHP – Základy programování
4IT445 – Testování a ladění v PHP Ing. Jan Mittner
VY_32_INOVACE_4.3.IVT1.12/Oc Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jaroslav Ochodek CZ.1.07/1.5.00/ Tvorba webových.
ActionScript Moderní počítačové aplikace. Charakteristika Je odvozen od JavaScriptu Integruje do Flashe interaktivní ovládání Umožňuje vytvořit přehledné.
Maturitní okruh 22: Úvod do HTML. Značkovací a klasické jazyky Klasické: převládá strukturovaný text (programovací kód), skripty jsou prováděny na straně.
Návrh a tvorba WWW Cvičení 4
KASKÁDOVÉ STYLY 1. 2 PRVNÍ STANDARD (CSS1) BYL PŘEDSTAVEN V ROCE 1996, PROTO STARŠÍ PROHLÍŽEČE ("ČTYŘKOVÉ" VERZE) IE A NN KASKÁDOVÉ STYLY NEPODPORUJÍ.
DTD DTD (Document Type Definition) je jinými slovy návod pro prohlížeč zpracovávající dokument. DTD (Document Type Definition) je jinými slovy návod pro.
DHTML Jan Felger. Kapitola 0: Základní tagy Základy HTML © Jan Felger 2005 Úvod Tato prezentace zobrazuje pouze zcela základní minimum znalostí, které.
Návrh a tvorba WWW Přednáška 5 Úvod do jazyka PHP.
Internetový prohlížeč
Web 2.0 Štěpán Bechynský Microsoft. Web 2.0 aplikace.
WWW – hypertextový informační systém
AJAX nejmodernější webová technologie… seminář pro učitele ZŠ a SŠ Mgr. Marek Osuchowski Ostravská univerzita © 2011.
Úvod do JavaScriptu JavaScript je p JavaScript je programovací jazyk, který se používá na webových stránkách. JavaScript je typu KLIENT - KLIENT To znamená,
Martina Braunerová.  nejdůležitější program v počítači  umožňuje všem ostatním programům fungovat  prostředník mezi počítačem a uživatelem.
2 UDÁLOSTI ONMOUSEOVER, ONMOUSEOUT Odkaz Událost je část kódu vyvolana za určité (uživatelem vyvolané) situace (kliknutí myší, přejetím kurzorem myši,
Mozilla z pohledu vývojáře David Majda, CZilla — prezentace na předmět Linux (SWI043) na MFF UK.
TNPW1 Technologie pro publikování na webu Cvičení č. 2 Překlad URL na fyzickou adresu stránky Editor Macromedia Homesite „Hello world“ v XHTML (úvod do.
POWER POINT 1 Základní pojmy Power Point - základní pojmy.
Tvorba efektních www stránek pro každého Od historie až po současnost… Úvod Porovnání Validace Prohlížeče Závěr.
14. června 2004Michal Ševčenko Architektura softwarového systému DYNAST Michal Ševčenko VIC ČVUT.
PHP Programy pro tvorbu WWW stránek - 01
Internetové publikování Doc. Ing. Petr Zámostný, Ph.D. místnost: A-72a tel.: 4222, 4167 (sekretariát ústavu 111)
JavaScript úvod. Jazyky webového vývojáře Dynamická stránka  aktivně mění svůj obsah v reakci na činnost uživatele  zpracování na straně serveru (PHP,
Martina Braunerová.  Trénovat řadu kompetencí z oblasti algoritmizace (oddálení vykonání příkazu, ladění programu, dekompozice problému…)  Naučit.
Jak fungují webové stránky Úvod do HTML (1). Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická.
Inf Webová stránka, princip HTML a CSS. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Krátký úvodní kurz HTML Jenyk Obecně 1 - html  V HTML jazyce nezáleží na rozložení a délce řádku, extrémem je napsat celý program v jednom řádku.
XML a datový standard Zdeněk Jirkovec Softwarové Aplikace a systémy.
NÁZEV ŠKOLY:SOŠ Net Office, spol. s r.o. Orlová Lutyně
Programovací jazyk JavaScript
Programovací jazyk JavaScript
Internetové publikování Dynamické HTML
TNPW1 JavaScript Ing. Jiří Štěpánek.
VYUŽITÍ ARCGIS API FOR JAVASCRIPT PRO PUBLIKACI MAPOVÝCH SLUŽEB ÚRM
Transkript prezentace:

Lukáš Masopust 2006

Dynamická stránka je stránka, jejíž zdrojový kód obsahuje skript, schopný bezprostředně obsloužit událost vyvolanou činností návštěvníka stránky. Je to, tedy stránka se skriptem, který se spouští u uživatele. Tuto definici splňují i pseudoprvky a pseudotřídy U AJAXu je to není zcela zřejmé

 1994 – LiveScript – syntax jazyka byla inspirována C++ a Javou  1995 – Brendan Eich, inženýr firmy Netscape, představil JavaScript – změna názvu byla schválena firmou Sun  1996 – Microsoft představil Jscript  Započat vývoj ECMAScript standardu – snaha o sjednocení JavaScriptu a Jscriptu  Představen VBScript

 1997 –European Computer Manufacturers Association (ECMA) vydala první verzi ECMAScriptu (ECMA-262, ISO-16262)  1998 – Document Object Model (HTML) Level 1  1999 – ECMAScript 3. vydání  Microsoft ECMAScript standart implementuje ve verzi 5.0  2000 – JavaScript 1.5  2004 – XMLHttpRequest standartizován W3C  2005 – JavaScript 1.6  2006 – JavaScript 1.7

VerzePopis JavaScript 1.0 P ůvodní verze jazyka. Bylo v ní mnoho chyb a nyní je již zastaralá. Implementována v Netscape 2. JavaScript 1.1 Uvedla skute čný objekt Array; nejvážnější chyby byly odstraněny. Implementována v Netscape 3. JavaScript 1.2 Zavedla p říkaz switch, regulární výrazy a řadu dalších prvků. Téměř odpovídá standardu ECMA 1. Implementována v Netscape 4. JavaScript 1.3 Opraveny nekompatibility z JavaScriptu 1.2. Kompatibiln í s ECMA verze 1. Implemento v ána v Netscape 4.5. JavaScript 1.4 Implementov ána pouze v serverových produktech společnosti Netscape. JavaScript 1.5 Zav ádí zpracování výjimek. Odpovídá standardu ECMA verze 3. Implementována v pro hl ížečích Mozilla a Netscape 6.

VerzePopis ECMA 1 Standardizuje základní prvky JavaScriptu 1.1 a přidává nov é prvky. Kompatibilními implementacemi jsou JavaScript 1.3 a JScript 3.0. ECMA 2Organiza ční verze obsahující vyjasnění, nikoli však nové prvky. ECMA 3 Standardizuje příkaz switch, regulární výrazy a zpracování výjimek. Kompatibilními implementacemi jsou JavaScript 1.5 a JScript 5.5. JavaScript 1.6 Přídány nové funkce pro práci s polem JavaScript 1.7 Přídány nové funkce – např. generování Fibonacciho čísel

Version of JScriptDateIntroduced withApprox. JavaScript 1.0Aug 1996IE Jan 1997IIS Oct 1997IE VS Mar 1999IE IE Jul 2000IE Oct 2001IE NET Microsoft.NET Framework 1.0 ?

 Skripty se spouštějí na straně klienta, proto jazyk neobsahuje funkce pro práci se soubory  Existuje i serverová verze – spuštění v shell  Objektově založený jazyk  Umí obsloužit události přidružené HTML prvkům  Syntax inspirována C++

1. … kód … Vkládá se do hlavičky HTML dokumentu Prohlížeč nepodporuje či má zakázané spouštění JavaScriptu

ParametrPopis Charset Tento atribut udává, která sada znaků se má pro skript použít. Standardní nastavení je ISO Defer Tento atribut stojí samostatně a nepotřebuje tedy přiřazovat žádnou hodnotu. Jestliže je použit, sdělujeme prohlížeči, že skript nemá výstup na obrazovku. Event Označuje událost, pro kterou byl skript napsán. For Určuje, který prvek je na tento skript navázán. Language Jak jsme si již řekli, popisuje tento atribut, který jazyk bude pro skript použit. Src Sem se zapíše název externího zdroje dat. To má smysl zvláště tehdy, je-li pro mnoho souborů HTML používán stejný skript. Type Tento parametr udává typ MIME zdrojového textu skriptu.

<textarea id="popis" onclick="document.getElementById('popis').value=’ ’ ">Zde vložte popis k…

function process() { var string; string = " Black Orange Pink "; myDiv = document.getElementById("myDivElement"); myDiv.innerHTML = string; }

 Základ tvoří objekt XMLHttpRequest  Vystavěn na současných technologií  Umožňuje přiblížit web „klasickým“ aplikacím  Šetří datové přenosy  Urychluje uživateli práci  Odděluje obsah od způsobu propagace  Nemění URL v adresném řádku prohlížeče  Znemožňuje použití tlačítka zpět v prohlížeči  Znemožňuje záložkování

oUl = document.createElement("ul") oLiBlack = document.createElement("li"); oBlack = document.createTextNode("Black"); oLiBlack.appendChild(oBlack); oUl.appendChild(oLiBlack); myDiv = document.getElementById("myDivElement"); myDiv.appendChild(oUl); DIV UL LI Black

 onAbort – když uživatel přeruší akci  onBlur – když prvek ztratí focus  onChange – když ztratí fokus objekt Select, Text nebo Textarea a když byla změněna jeho data  onClick – když bylo klepnuto na prvek  onDblClick – když bylo poklepáno na prvek  onFocus – když některý prvek dostal fokus

 onDragDrop – když uživatel přetáhne objekt do okna prohlížeče  onKeyDown – když byla stlačena klávesa dolů  onKeyPress – když uživatel klávesu stiskne nebo drží stisknutou  onKeyUP – když je klávesa opět uvolněna  onMouseDown – když uživatel stiskne tlačítko myši  onMouseMove – když uživatel pohne myší  onMouseOut – když myš opustí oblast (obrázek nebo odkaz)  onMouseOver – když kurzor myši je nad objektem  onMouseUp – když uživatel opět uvolní tlačítko myši

 onMove – když uživatel nebo skript pohne objektem (oknem)  onReset – když uživatel resetuje formulář  onResize – když uživatel nebo skript změní velikost okna (rámce)  onSelect – když uživatel označí text (např. v textarea)  onSubmit – když uživatel odešle formulář  onLoad – když bylo dokončeno natahování dokumentu  onUload – když uživatel opustí dokument  onError – když natažení dokumentu nebo obrázku způsobí chybu

    etscape.com/central/javascript/ 

Prof. Zdeněk Kotek, zakladatel katedry počítačů FEL