ODRAZ SVĚTLA (zákon odrazu světla, periskop)

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Odraz světla na rozhraní dvou optických prostředí
Advertisements

Optika Optika se zabývá zkoumáním podstaty světla a zákonitostí světelných jevů, které vznikají při šíření světla a při vzájemném působení světla a látky.
Elektromagnetické vlny (optika)
- podstata, veličiny, jednotky
Geometrická optika Mgr. Alena Tichá.
Zpracovali: Alena Šlézová Zuzana Uhlíková
Zrcadla v praxi Zrcadla nemusí být jen rovinná.
Světelné jevy a jejich využití
=NAUKA O SVĚTLE A JEHO VLASTNOSTECH
Optika ČVUT FEL Sieger, 2012.
VLNĚNÍ V IZOTROPNÍM PROSTŘEDÍ
CO UŽ VÍME O SVĚTLE Téma: Pár obrázků Studijní text
Lom světla (Učebnice strana 172 – 174)
Světlo - - podstata, lom, odraz
Vypuklé zrcadlo Erik Bambušek Ondřej Pavelka.
Odraz a lom na rovinném rozhraní Změna fáze a vlnové délky na rozhraní
Světelné jevy a jejich využití
Světlo se po dopadu na jiné optické prostředí
I/2: čtenářská a informační gramotnost - inovace
LOM SVĚTLA Jaroslav Solfronk 2013 Příroda II.
Zobrazení rovinným zrcadlem
19. Zobrazování optickými soustavami
Jméno autora: Mgr. Zdeněk Chalupský Datum vytvoření:
OPTIKA.
Pavel Vlček ZŠ Jenišovice VY_32_INOVACE_343
OPTIKA II.
Paprsková optika Světlo jako elektromagnetické vlnění
Odraz světla na rovinném zrcadle
Základní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace
VY_32_INOVACE_14 - ODRAZ SVĚTLA A ZRCADLA
Odraz světla. Zákon odrazu světla
Paprsková optika hanah.
Sabina Mikulecká Anna Hejlová
Základní zákony geometrické optiky
Využití multimediálních nástrojů pro rozvoj klíčových kompetencí žáků ZŠ Brodek u Konice reg. č.: CZ.1.07/1.1.04/ Předmět : Fyzika Ročník : 9.
CZ.1.07/1.4.00/ VY_32_INOVACE_607_F7 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Předmět: Fyzika Ročník: 7.
Jevy na rozhraní dvou prostředí
Střední odborné učiliště Liběchov Boží Voda Liběchov Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: Odraz světla Předmět: Fyzika.
S VĚTELNÉ JEVY. S VĚTELNÉ ZDROJE Vidíme jen ty předměty, ze kterých přichází do našeho oka světlo. Světelné zdroje – světlo vyzařují (Slunce, žárovka)
Polarizace světla Světlo je příčné elektromagnetické vlnění. Vektor intenzity E elektrického pole je vždy kolmý na směr, kterým se vlnění šíří. V rovině.
38. Optika – úvod a geometrická optika I
Odraz a lom na rovinném rozhraní Změna fáze a vlnové délky na rozhraní
Fyzika 8. ročník Světelné jevy Anotace
CZ.1.07/1.4.00/ VY_32_INOVACE_613_F7 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Předmět: Fyzika Ročník: 7.
Odraz světla.
CZ.1.07/1.4.00/ VY_32_INOVACE_608_F7 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Předmět: Fyzika Ročník: 7.
Digitální učební materiál
OPTIKA. SVĚTELNÝ PAPRSEK PO DOPADU : 1) ODRAZÍ SE 2) JE POHLCEN 3) PRONIKNE DO PROSTŘEDÍ PŘI PRONIKNUTÍ SVĚTELNÉHO PAPRSKU ZÁVISÍ NA:  Typu prostředí.
Michal Marek Lukáš Motl 8.B
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
OPTIKA 09. Zobrazení lomem Mgr. Marie Šiková OPTICKÉ JEVY
OPTIKA 15. Šíření světla, příklady II.
LOM A ODRAZ VLNĚNÍ.
FY_086_Světelné jevy_ Odraz světla
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Odraz světla Číslo DUM: III/2/FY/2/3/5 Vzdělávací předmět: Fyzika Tematická oblast: Optika Autor: Ing.
Fyzika - optika Zákon odrazu u zrcadel a zákon lomu u čoček.
O DRAZ SVĚTLA Ing. Jan Havel. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro potřeby.
Světlo, optické zobrazení - opakování
Moderní poznatky ve fyzice
Ivča Lukšová Petra Pichová © 2009
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Zákon odrazu světla, Zobrazení na rovinném zrcadle
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Lom světla I. část
Zobrazení předmětu rovinným zrcadlem Vypracoval: Lukáš Karlík
Co už víme o světle, odraz světla, kulová zrcadla
Základní vlastnosti světla
Název školy Základní škola Šumvald, okres Olomouc Číslo projektu
Světlo Jan Rambousek jp7nz-JMInM.
Třída 3.B 3. hodina.
Transkript prezentace:

ODRAZ SVĚTLA (zákon odrazu světla, periskop) Vypracovaly: Martin Šebrle, Honza Melezínek

Zákon odrazu Odraz světla nastane, když světelný paprsek dopadá na rozhraní světelných prostředí a do druhého všechno nebo část světla nemůže proniknout. Světlo dopadá pod úhlem dopadu alfa, který paprsek svírá s kolmicí dopadu k, vztyčenou v místě dopadu O na rozhraní optických prostředí. V případě, že rozhraní není tvořeno rovinnou plochou, uvažujeme o kolmici na tečnou rovinu, v místě dopadu světelného paprsku. Paprsek dopadajícího světla a kolmice dopadu leží v rovině, kterou nazýváme rovina dopadu.

Periskop Periskop je optický přistroj, kterým jsou ponorky vybavovány po desítky let. Postupem času se tento přistroj vyvijel a zdokonaloval a v dnešní době představuje velmi sofistikovanou výbavu každé ponorky. Základním účelem periskopu je umožnit ponorce vizuálně sledovat objekty na hladině z ponořené ponorky. Funguje na principu vertikálního tubusu na koncích opatřeny zrcadly nakloněnými v 45 Úhlu tak, aby navzájem održely vnější obraz. Dálka každého periskopu je omezena vškou ponorky od kýlu po vrch. Periskop amerických ponorek měl být dlouhý až 18 metrů.

Zrcadlo Zrcadlo je dostatečně hladký povrch odrážející světlo, čímž vzniká obraz předmětů před zrcadlem. Používá se běžně v domácnosti, dopravních prostředcích, zdravotnictví, optických zařízeních, osvětlovacích tělesech či v měřicích přístrojích atd.

Odraz světla od povrchu. Jestliže paprsek dopadne na povrch tělesa, tak po odrazu se rozptýlí obecně do všech směrů. Matematicky lze tuto vlastnost vyjadřovat funkcí, která vyjadřuje intenzitu paprsku rozptýleného světla v závislosti na jeho směru, intenzitě a vlnové délce dopadajícího paprsku. Takovéto funkci říkáme osvětlovací model. Uvedený model (1) je nazýván Phongův osvětlovací model. Existují jiné modely, které jsou založany na fyzikální bázi. Na rozdíl od Phongova modelu, kde jsou používány veličiny a parametry aniž je specifikován jejich fyzikální význam, modely založané na fyzikální bázi vycházejí z fyzikální podstaty odrazy světla. Funkce, která popisuje fyzikální model, který si všímá záření dopadající na jednotkovou plochu se nazývá dvousměrová distribuční funkce.

Lom světla Je definován jako změna směru paprsku při přecházení z jednoho prostředí do jiného. Jedná se o změnu rychlosti, kterou se paprsek šíří v různých prostředích. Index lomu (n) vyjadřuje poměr k rychlosti světla ve vakuu (tam je n=1). Z tohoto vychází tzv. Snellův zákon popisující změnu úhlu po průchodu paprsku do jiného prostředí.

KONEC Zdroje informací: http://pocitace1.blogspot.com sedli.mysteria.cz/ http://cs.wikipedia.org/wiki/Zrcadlo