Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Zpracovali: Alena Šlézová Zuzana Uhlíková

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Zpracovali: Alena Šlézová Zuzana Uhlíková"— Transkript prezentace:

1 Zpracovali: Alena Šlézová Zuzana Uhlíková
Lom světla Zpracovali: Alena Šlézová Zuzana Uhlíková

2 Lom světla od kolmice Z opticky řidšího do opticky hustšího prostředí ze vzduchu do vody, do skla, z vody do skla apod.

3 Lom světla ke kolmici Z opticky hustšího do opticky řidšího prostředí z vody do vzduchu, ze skla do vody, do vzduchu apod.

4 Informace Lom neboli refrakce je přechod světla rozhraním dvou optických prostředí, při kterém se paprsek láme. Jinak řečeno lom světla nastane, když světelný paprsek prochází do druhého prostředí. Jako první zákon lomu vyslovil a je tudíž i jeho objevitelem Snellius Willebrodus,který žil od roku 1580 až do Byl to nizozemský matematik, přírodovědec, fyzik a astronom, profesor na univerzitě. Zákon lomu vyslovil v roce 1620 a jako první provedl v Holandsku měření délky poledníku. Snellův zákon lomu zní – Poměr sinu úhlů dopadu a sinu odrazu je roven převrácenému poměru indexů lomů daných dvou prostředí. K tomuto zákonu dodal Pan Hůl dobrý postřeh, který všichni známe na 100% z praxe a to je, že Hůl do vody ponořená zdá se být zlomená.

5 Další informace Lom světla je způsoben změnou rychlosti světla. Ve skle nebo ve vodě má světlo menší rychlost než ve vzduchu. Postupuje - – li světlo do prostředí, ve kterém se šíří menší rychlostí, např.:ze vzduchu do vody,nastane lom paprsku ke kolmici (alfa > beta). Postupuje-li světlo do prostředí, ve kterém se šíří větší rychlostí, např.: ze skla do vzduchu, nastane lom světla paprsku na kolmici (alfa< beta).

6 Lom světla ve vodě Tmavý obdélník ukazuje skutečnou polohu tyče. Světlý obdélník ukazuje její zdánlivou polohu ve vodě. Bod X vypadá, jako by byl blíže ke hladině v místě Y.

7 Obrázky

8

9 Totální odraz

10 www.ireferaty.lidovky.cz http://4zs.cheb.indos.cz
Zdroje informací


Stáhnout ppt "Zpracovali: Alena Šlézová Zuzana Uhlíková"

Podobné prezentace


Reklamy Google