Finanční právo Zdenka Papoušková, 2013.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Správní právo Pojem správního práva.
Advertisements

Finanční právo Taťána Špírková, 2013.
Obecná část rozpočtového práva III
JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy PF UK 8. dubna 2013.
ÚVOD DO FINANČNÍ SPRÁVY
FINANČNÍ SPRÁVA specifický úsek veřejné správy jehož posláním je péče o materiální základ poskytování veřejných statků a dozor (dohled) nad finančními.
Rozpočty územních samosprávných celků
JUDr. Radim Boháč, Ph.D., Mgr. Lenka Geržová katedra finančního práva a finanční vědy PF UK 6. října 2014.
6. Systém práva a jednotlivá právní odvětví
ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ A PRÁVO
Národní účty - aplikace
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Ekonomika Ročník: 2.
ÚVOD DO PRÁVA SOCIÁLNÍHO ZABEZPEČENÍ
Finanční a rozpočtové právo
FINANČNÍ PRÁVO charakteristika odvětví práva
Systém soukromého práva
Charakteristika správní vědy Přednáška SV č.1 M. Horáková.
Základy účetnictví 1. přednáška.
Ministerstvo financí je ústředním orgánem státní správy pro –státní rozpočet republiky, –státní závěrečný účet republiky, –státní pokladnu České republiky,
CHARAKTERISTIKA FINANČNÍHO PRÁVA
Pozemkové právo – pojem, principy a systém, objekt a subjekty pozemkově- právních vztahů, metoda právní regulace JUDr. Jana Dudová, Ph.D.
Úvod do financí Ing. Miroslav Sponer, Ph.D. - Základy financí.
Doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy PF UK 29. dubna 2015.
Základy finančního práva
FINANČNÍ PRÁVO.
Materiální základ produkce veřejných statků
Přednáška Evropská Studia 2006 JUDr. Kateřina Ronovská, Ph.D.
Úvod k účetnictví ÚSC.
Soustava veřejných rozpočtů Finanční toky ve veřejném sektoru představují příjmy a výdaje veřejných rozpočtů, a to jak uvnitř soustavy veřejných rozpočtů,
Přednáška Evropská Studia 2008 JUDr. Kateřina Ronovská, Ph.D.
ZPŮSOBY FINANCOVÁNÍ A ZPOPLATNĚNÍ DOPRAVNÍ INFRASTRUKTURY Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business.
Statky – finance – politika – činnost Prezentace doc. Mrkývky (přednáší dr. Šramková)
Finanční trh. Banka. Bankovní systém.. TRHY ZBOŽÍ A SLUŽEB PRODUKČNÍ JEDNOTKY (PODNIKY) DOMÁCNOSTI TRHY VÝROBNÍCH FAKTORŮ výrobní faktory tok výdajů za.
Finanční právo Nováčková Dominika, Kateřina C3A. Finanční právo souhrn právních norem, obsahem jsou finanční vztahy, to znamená vztahy získávání, shromažďování,
Obecná část rozpočtového práva II 14. března 2016 doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy 24.
Nástin přednášek – studijní pomůcky. Pojem správy  vedení, řízení, (ekonomická) péče o něco  záměrná činnost, sledující dosažení určitého cíle (účelu)
Doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy PF UK 5. října 2015.
Veřejné finance Mgr. Oldřich Hájek. Veřejné příjmy Veřejné příjmy se podílejí na přerozdělování HDP, a to nenávratným způsobem Jsou zdrojem krytí veřejných.
Určeno pro: žáky 4.ročníku středních škol Vzdělávací obor: Základy společenských věd, Občanská nauka Tematický okruh: Základy práva Téma: Finanční právo.
Úvod do základů finančního práva Petr Mrkývka. LITERATURA Petr MRKÝVKA Propedeutika finančního práva I – obecná část. Brno: MU 2014 (e-kniha) k dostání.
Veřejné finance Mgr. Oldřich Hájek. Finance obecně Soukromé Soukromé Peníze soukromých osob, institucí Peníze soukromých osob, institucí Peníze obvykle.
Obecná část rozpočtového práva III 21. března 2016 doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy 24.
Veřejné rozpočty Mgr. Oldřich Hájek. Téma na dnešní cvičení Příjmy a výdaje obce za léta 2,3,4,5 a 6 –Obecné příjmy a výdaje –Zohledňuje se: Počet obyvatel.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_TOMAS_VASATA_ZAKLADNI_PRAVNI_POJMY_SYSTEM_PRAVA_08 Název školyStřední škola služeb, obchodu.
Daně a rozpočty (Státní rozpočet, daňová soustava, hospodaření domácnosti, mzda, ZP + SP) Finanční gramotnost pro 9. ročníky 2016 / 2017 Bc. Tomáš Janda.
Obecná část rozpočtového práva II
Struktura finančního trhu
Obecná část daňového práva procesního I
Rozpočtové právo I 20. dubna 2016 doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D.
Obsah veřejných rozpočtů III
Rozpočtové právo 2. května 2016 doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D.
Základy teorie finančního práva 2
Úvod do finanční vědy a financí
VeřeJnÁ FinaNční Politika a VEŘEJNÁ FINANČNÍ ČINNOST
Obecná část daňového práva procesního I
Finanční a rozpočtové právo
SUBJEKTY FINANČNÍHO PRÁVA
Vnější systémová charakteristika finančního práva
Veřejné Finance.
Finanční a rozpočtové právo
PRAMENY A NORMY FINANČNÍHO PRÁVA
Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, Hodonín
Úvod do finanční vědy a financí
SUBJEKTY FINANČNÍHO PRÁVA
Obecná část rozpočtového práva III
Rozpočtové právo 3. května 2017 doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D.
Právní forma příspěvkových organizací v evropském kontextu
Obecná část rozpočtového práva III
4. hodina Systém práva 1. M Plán hodiny: Systém práva
Obsah veřejných rozpočtů III
Transkript prezentace:

Finanční právo Zdenka Papoušková, 2013

Finance a finanční činnost státu Finance a finanční vztahy finance (ekonomická kategorie) X peníze; existence peněz a peněžní masy = základ existence financí Finanční vztahy – peněžní vztahy, které souvisejí s vytvářením, rozdělováním (distribucí), přerozdělováním (redistribucí) a užitím (realizací) peněžní masy. Souhrn finančních vztahů a jejich vnitřně provázaný systém = FINANCE PENĚŽNÍ PROSTŘEDKY = materiální nositel finančních vtahů; subjekt – stát, orgány, další subjekty veřejné sféry X obchodní společnosti a jiní podnikatelé, jednotlivci či jiné subjekty podoba: a) hotovostní – oběživo (bankovky a mince), b) bezhotovostní (především kladné zůstatky na účtech u bank aj. peněžních ústavů). Finanční vztahy jsou pojmově užší než vztahy peněžní. + ceny a mzdy Finance a peníze – spojité nádoby, ale neztotožňovat! Peněžní masa = nejširší, globální pojem pro vyjádření určitého množství či sumy peněz – úroveň hospodaření státu (státní rozpočet), úroveň podniků a podnikatelů (peněžní kapitál), úroveň obyvatelstva a domácností (úspory), úroveň bankovnictví (úvěrový fond), oblast pojišťovnictví ( pojistné rezervy), oblast mezinárodních peněžních vztahů (devizové rezervy) apod. Finance, ceny a mzdy – kategorie samostatné, ale působí všechny tři společně a navzájem.

Finance Státní – státní rozpočet, státní fondy, státní půjčky, apod. Místní – finanční hospodaření ÚSC. 1. + 2. = VEŘEJNÉ FINANCE – souhrn peněžních vztahů souvisejících s tvorbou, rozdělováním, použitím peněžní masy a jejich částí v subjektech a orgánech veřejného sektoru. X SOUKROMÉ FINANCE : a) Podnikové či podnikatelské finance -peněžní vztahy související s tvorbou, rozdělováním a použitím peněžního kapitálu v různých typech soukromých podniků, bank, pojišťoven a dalších soukromých finančních institucí; b) Finance obyvatelstva či finance domácností – peněžní vztahy související s tvorbou, rozdělováním a použitím peněžní masy v sektoru obyvatelstva neboli důchodu domácností.

Finance a finanční činnost státu Pojem finance = značně široký pojem označující souhrn peněžních vztahů vznikajících při tvorbě, rozdělování a použití peněžní masy a jejích částí a související jak s veřejným sektorem, tak i se sektorem soukromým. Finanční činnost: 4 metody finanční činnosti: a) nenávratná metoda (např. daně, poplatky, clo); b) návratná metoda (např. emise a obchodování s dluhopisy; návratná finanční výpomoc ze státního rozpočtu); c) pojišťovací metoda (např. provozování soukromého i veřejného pojištění); d) realizační metoda (např. nákup a prodej u domácností a podnikatelů) V užším slova smyslu = peněžní operace související s tvorbou, rozdělováním a používáním peněžní masy a jejich součástí Nenávratná metoda – přesun peněžní masy od jednoho ekonomického subjektu k jinému bez jakéhokoliv protiplnění či nároku na vrácení plnění původního. Návratná metoda – jeden ekonomický subjekt získává do své dispozice peněžní prostředky od jiného ekonomického subjektu, přičemž je povinen tyto peněžní prostředky za stanovených podmínek a ve stanovené době vrátit. Pojišťovací metoda (metoda podmíněně návratná) – část peněžní masy se přesouvá od jednoho ekonomického subjektu k jinému, přičemž závisí na splnění předem nejisté podmínky, zda a kdy dojde k plnění protisměrnému (může být vyšší i nižší hodnoty). Charakteristická neekvivalentností. Realizační metoda – představuje přesuny částí peněžní masy doprovázené ekvivalentní směnou za materiální i nemateriální statky, tedy za zboří a služby.

Finance a finanční činnost státu 2. V širším slova smyslu + taková činnost, kdy přímo neodchází k reálným peněžním pohybům a operacím a kdy tvorba, rozdělování a použití peněžní masy jsou pouze projektovány, plánovány, předvídány, předpokládány, nebo naopak zpětně popisovány, zkoumány a hodnoceny. Výraz finanční činnosti = finančněprávní akty (ale ne vždy!); právní forma – podle ekonomického obsahu i významu a postavení orgánu, která akt vydal.

Předmět a systém FP a věda o FP Definice FP: Finanční právo = souhrn právních norem, které upravují vztahy vznikající v procesu tvorby, rozdělování a používání peněžní masy a jejích částí. Vymezení FP: FP upravuje: především ty vztahy, ve kterých vystupuje či do nich zasahuje stát, které se přímo nebo alespoň zprostředkovaně týkají peněžní masy nebo jejích částí. Jde i o vztahy vznikající na smluvním základě Každé právní odvětví tvoří určitou soustavu danou vzájemnými vztahy jejích základních institutů – platí i pro FP FP vztahy vznikající na smluvním základě – např. problematika státních půjček, rozpočtových příjmů získaných např. prodejem státního majetku, apod.

Systém a dělení finančního práva Systém FP: Společný znak FP-norem – upravují finančněprávní vztahy Kritérium pro rozčlenění FP-norem – poslání, charakter a účel příslušné peněžní masy, kterou upravují. Dělení FP: 1. část obecná (obecné poznatky o FP) a 2. část zvláštní (vlastní pozitivní FP) – možno členit na: právní úprava veřejných rozpočtů, právní úprava daní, poplatků, cla a dalších povinných dávek, právní úprava úvěru, právní úprava měny a peněžního oběhu, právní úprava devizového hospodářství, právní úprava finančního trhu. Podpůrná kritéria pro rozčlenění FP – norem = např. který finanční orgán určité FP-normy realizuje apod. Ad 1. – OBECN8 část FP – náplň: obecné poznatky o tomto právním odvětví – problematika finanční činnosti a jejích organizačněprávních forem, předmětu a sytému FP a realizace norem FP; povšechné otázky finančněprávních vztahů, jejich subjektů a objektů i práv a povinností jejich účastníků; prameny FP, finanční orgány, státní dozor na úseku finanční čisnnosti, finanční kontroly, atp. - ZVLÁŠTNÍ část: velmi obsáhlá, tvořená desítkami zákonů a stovkami norem nižší právní síly.

Postavení FP v systému práva; Věda o FP FP je samostatné právní odvětví; veřejnoprávní; styčné plochy s jinými právními odvětvími Ústavní právo; 2. Správní právo; 3. Mezinárodní právo veřejné; 4. Evropské právo; 5. Občanské právo; 6. Obchodní právo; atd. Věda o FP: Právní věda – souhrn znalostí o působení právních norem na společenský vývoj; zkoumá působení každé právní normy jednotlivě i jako celku; zkoumá právní skutečnosti, popisuje je, rozebírá, třídí a vyvozuje obecné závěry Věda o FP – zabývá se studiem právních norem upravujících finanční vztahy = souhrn obecných poznatků o působení finančněprávních norem v praxi. X Finanční věda Samostatnost je dána specifikem upravovaných právních vztahů Veřejnoprávní, i když mnohdy zahrnuje i sféru soukromou; vyjadřuje nadřazenost veřejné moci, resp. státu, popř. ÚSC

Děkuji za pozornost