Jaderná energie Atomová jádra Jaderné reakce Radioaktivita

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
VY_32_INOVACE_18 - JADRNÁ ENERGIE
Advertisements

Fyzika 9. ročník Anotace Prezentace, která se zabývá jadernou energetikou Autor Ing. Zdeněk Fišer Jazyk Čeština Očekávaný výstup Žáci se seznámí s klady.
Jaderná energie.
Fyzika jinak Aneb Škola hrou
Využití multimediálních nástrojů pro rozvoj klíčových kompetencí žáků ZŠ Brodek u Konice reg. č.: CZ.1.07/1.1.04/ Předmět : Fyzika Ročník : 9.
Jaderná energie.
Jaderná energie Výroba paliv a energie.
ŠkolaZákladní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace Vzdělávací oblastČlověk a příroda Vzdělávací oborFyzika 9 Tematický okruhAtomy a záření.
ENERGIE Energie souvisí s pohybem a s možností pohybu, je to tedy nějaká míra množství pohybu. FORMY ENERGIE Mechanická (kinetická, potenciální) Vnitřní.
Jaderná Energie Jaderné reakce Co už víme o atomech??? Radioaktivita
Jaderná energie.
ZKOUMÁ VYUŽITÍ ENERGIE ATOMŮ
REFERÁT na ZÁŘENÍ Kristina Kuboková 4.C.
Radioaktivita Obecný úvod.
Jaderné elektrárny Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Zeměpis – 1. ročník.
Černobyl Jiří Ludačka.
JADERNÁ ENERGIE Co už víme o atomech Atomová jádra Radioaktivita
Jaderná energie Martin Balouch, Adam Vajdík.
Jaderná energie.
JADERNÁ ELEKTRÁRNA.
Jana Brabencová, Martin Brdek, Michal Jirovský, Filip Pertlík
Radioaktivita,radioaktivní rozpad
Jaderná Elektrárna.
Kompendium fyziky pro 8. a 9. ročník
Jaderná energie Radioaktivita.
Radioaktivita.
Jaderná energie.
Jaderná energie.
Zpracováno v rámci projektu FM – Education CZ.1.07/1.1.07/ Statutární město Frýdek-Místek Zpracovatel: Mgr. Lada Kročková Základní škola národního.
1 Škola: Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Moderní škola Název materiálu:VY_32_INOVACE_FYZIKA1_11 Tematická.
Elektronický materiál byl vytvořen v rámci projektu OP VK CZ.1.07/1.1.24/ Zvyšování kvality vzdělávání v Moravskoslezském kraji Střední průmyslová.
Elektronická učebnice - II
VY_32_INOVACE_16 - JADERNÁ ENERGIE - VYUŽITÍ
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Jaderná fyzika 1 Yveta Ančincová.
Jaderné reakce Autor: Mgr. Eliška Vokáčová Gymnázium K. V. Raise, Hlinsko, Adámkova , duben.
Pavel Vlček ZŠ Jenišovice VY_32_INOVACE_350
Jaderné reakce.
Pavel Vlček ZŠ Jenišovice VY_32_INOVACE_348
Atomy Každé těleso je tvořeno malými, které se nedají dělit, nazýváme je atomy Látky jednoduché nazíváme prvky Látky složené nazýváme sloučeniny Při spojování.
Radioaktivita Autor: Mgr. Eliška Vokáčová
Záření alfa a beta Vznikají při radioaktivním rozpadu některých jader.
Neseďte u toho komplu tolik !
JADERNÁ FYZIKA.
Jaderné reakce (Učebnice strana 133 – 135) Jádra některých nuklidů jsou nestabilní a bez vnějšího zásahu se samovolně přeměňují za současného vysílání.
Radioaktivita. Struktura prezentace otázky na úvod výklad příklad/praktická aplikace otázky k zopakování shrnutí.
Jaderné reakce. Struktura prezentace otázky na úvod výklad příklad/praktická aplikace otázky k zopakování shrnutí.
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr. Zdeňka Horská Název materiálu: VY_32_INOVACE_18_20_ Jaderné reakce Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Jaderná fyzika - radioaktivita
NÁZEV ŠKOLY: 2. ZÁKLADNÍ ŠKOLA, RAKOVNÍK, HUSOVO NÁMĚSTÍ 3
Název školy Základní škola Šumvald, okres Olomouc Číslo projektu
I. Z á k l a d n í š k o l a Z r u č n a d S á z a v o u
Jaderné reakce Při jaderných reakcích se mohou přeměňovat jádra jednoho nuklidu na jádra jiných nuklidů. Přitom zůstává elektrický náboj i počet nukleonů.
Atomová jádra, radioaktivita
AUTOR: Jiří Toman NÁZEV: VY_32_INOVACE_24_08 Jaderná energie-test
Atomová jádra, radioaktivita
Název školy Základní škola Šumvald, okres Olomouc Číslo projektu
Atomová jádra, radioaktivita
Radioaktivita.
Radioaktivní záření, detekce a jeho vlastnosti
RADIOAKTIVITA Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_17_32.
Černobyl.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Ing. Renata Kremlicová NÁZEV: Radioaktivita TÉMATICKÝ CELEK: Energie.
Stavba atomu.
19. Atomová fyzika, jaderná fyzika
Radioaktivita radioaktivita je samovolná schopnost některých druhů atomových jader přeměňovat se na jádra stálejší a emitovat přitom tzv. radioaktivní.
Mgr. Petra Toboříková, Ph.D. VOŠZ a SZŠ Hradec Králové
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Název materiálu: VY_52_INOVACE_F7.Vl.43_Atom_a_molekula Datum:
Model atomu Atom Obal Jádro obal jádro Proton - kladný
Transkript prezentace:

Jaderná energie Atomová jádra Jaderné reakce Radioaktivita Využití jaderného záření Datum a Zdroje Jaderná energie a životní prostředí Jaderná energetika Ochrana před zářením Autoři Černobyl

Zpět Autoři -Jiří Nevařilík -Petr Ševčík -Helena Zálešáková

Zdroje: učebnice fyziky Datum a zdroje Zpět Datum:6.5.2010 Zdroje: učebnice fyziky

Jaderná energie a životní prostředí Jaderný výbuch ohrožuje člověka pronikavým zářením,vysokými teplotami,tlakovou vlnou zamořením prostředí. zpět

Černobyl zpětt Černobylská havárie se stala 26. dubna 1986, v černobylské jaderné elektrárně na Ukrajině..Během pokusu tehdy došlo k přehřátí a následné explozi reaktoru a do vzduchu se uvolnil radioaktivní mrak.

Jaderné záření může vyvolat rakovinu a genetické změny. Ochrana před zářením zpět Jaderné záření může vyvolat rakovinu a genetické změny.

Jaderná energetika zpět Jaderné elektrárny dnes vyrábějí 15% elektrické energie ve světě, v naší republice asi 20%.

Atomová jádra Atomové jádro se skládá z kladně nabitých protonů a neutrálně nabitých neutronů. Říkáme jim nukleony. zpět

-Nejpronikavější je záření gama a záření neutronové. zpět Radioaktivita Radioaktivní záření vychází z atomových jader a svědčí o tom, že v těchto jádrech je obrovská energie. -Záření alfa je málo pronikavá.Záření beta je tvořeno proudem elektronů a pohlcuje se již tenkým plechem. -Nejpronikavější je záření gama a záření neutronové.

Využití jaderného záření zpět Využití jaderného záření Defektoskopie- ke zjišťování poruch a prasklin v kovech jejich prozařováním . - Radionuklidy jsou velmi užitečné ve vědě a v lékařství

Jaderné reakce zpět -Při jaderných reakcích se mohou přeměňovat jádra jednoho nuklidu v jádra jiných nuklidů. -Při chemických i jaderných reakcích se může uvolňovat energie. Nukleony jsou v atomovém jádře vázány jadernými silami.