Základní postupy v biologii. Práce s lupou a mikroskopem Práce s lupou a mikroskopem Vedení protokolů a pozorování, dokumentování nákresů s popisy Vedení.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o.
Advertisements

ŠkolaZákladní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace Vzdělávací oblastČlověk a příroda Vzdělávací oborFyzika 7 Tematický okruhSvětelné jevy.
GYMNÁZIUM, VLAŠIM, TYLOVA 271
Vzdělávací oblast: Člověk a příroda
Název a adresa školy: Střední odborné učiliště stavební, Opava, příspěvková organizace, Boženy Němcové 22/2309, Opava Název operačního programu:
Život na Zemi.
SLUNCE Přírodověda 5.ročník Gabriela Mikulková 2012.
Fyzika mikrosvěta rozměry mikrosvěta, rasrtový elektronový (iontový) mikroskop Jan Andrle 3. B.
Jméno autora: Mgr. Zdeněk Chalupský Datum vytvoření:
OBECNÁ BIOLOGIE MIKROSKOPOVÁNÍ
Rozbor stavby květu VY_32_INOVACE_CH AUTOR: Mgr. Jana Krajinová
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Autor: Mgr. Miroslav Nešpořík Název: ZKOUMÁME PŘÍRODU
Lupa a mikroskop (Učebnice strana 117 – 120)
Vznik živých organismů – přehled teorií Přírodopis 9 Mgr. Zuzana Holemá-Skřivánková ZŠ, Liberec, Na Výběžku 118, p. o. vytvořeno: říjen 2012 EU – peníze.
GYMNÁZIUM, VLAŠIM, TYLOVA
Užití čoček v praxi Lupa (wikipedie)
Zobrazení zrcadlem a čočkou
Autor: Mgr. Libor Sovadina
Oko jako optická soustava, optické přístroje
FY_092_ Světelné jevy_Optické přístroje
ČOČKY Téma: Obrázky Studijní text Další z internetu Tajenka
Mikroskopy.
FYZIKA PRO IV. ROČNÍK GYMNÁZIA - OPTIKA
Střední odborné učiliště Liběchov Boží Voda Liběchov
Optické přístroje (Fotoaparát – Mikroskop – Lupa)
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
Opakování učiva pro žáky 6. tříd
Mikroskopie.
Mikroskopické pozorování buněk cibule
60.1 Základy mikroskopování
Číslo a název šablony klíčové aktivity
Digitální učební materiál
Základní postupy v biologii
MIKROSKOP prima osmiletého studia Mgr. Ladislav Fedor
MIKROSKOP Mgr. Helena Roubalová
Mikroskop Kristýna Hoffmannová.
Optická mikroskopie Marek Vodrážka.
Autor: Mgr. Miroslav Nešpořík Název: MIKROSKOPOVÁNÍ
ŠkolaZákladní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace Vzdělávací oblastČlověk a příroda Vzdělávací oborFyzika 7 Tematický okruhSvětelné jevy.
jméno autora Mgr.Eva Truxová název projektu
LUPA A MIKROSKOP Dostupné z Metodického portálu ISSN:  , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Průduchy v pokožce listů
Jak zkoumáme přírodu?.
Leeuwenhoekův mikroskop
Anotace: Soubor se skládá z prezentace, která je námětem pro vyučujícího. Představuje scénář výukové hodiny, klíčové kompetence a očekávaný výstup. Žáci.
Biologická technika – část Zoologická technika Historický vývoj biologických metod : (Linné, Lamarck, Darwin, Wallace, van Leeuwenhoek – s.m., v 2.pol.17.
MYŠLENÍ A ZPŮSOB ŽIVOTA LIDÍ
Významný vynález Vypracoval:Lukáš Běhal.
JAK ZKOUMÁME PŘÍRODU.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Mikroskop
Bc. Jan Hutl a Základy práce s lupou a mikroskopem 4. Žáci se naučí zásady práce s lupou a mikroskopem Práce s lupou, postup práce, práce s mikroskopem,
1 ICT Financováno z prostředků ESF a státního rozpočtu ČR POZOROVÁNÍ PŘÍRODY Zpracovala : Mgr. Jana Richterová Přírodopis 6. třída.
2. Laboratorní práce Pozorování ptačího vejce a peří
Výukový materiál vytvořen v rámci projektu EU peníze školám Škola Základní škola Křižany-Žibřidice, okres Liberec, příspěvková organizace Žibřidice 271,
 Anotace: Materiál je určen pro žáky 9. ročníku. Žák navazuje na učivo probrané v 7. ročníku a učivo prohlubuje. Lupa, mikroskop, dalekohledy Název školy:
Geometrická optika. Geometrická optika je částí optiky, která se zabývá studiem šíření světla v prostředí, jehož rozměry jsou velké ve srovnání s vlnovou.
Mikroskop. poprvé sestaven v roce 1590 v Nizozemsku Zachariasem Jansenem.
Název školyZákladní škola a mateřská škola Libchavy Název a číslo projektu EU peníze pro ZŠ Libchavy CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název klíčové aktivityIII/2.
Základní škola a Mateřská škola, Liberec, Barvířská 38/6, příspěvková organizace Název : VY_32_inovace_15 Fyzika - optické přístroje subjektivní Autor:
OPTICKÉ PŘÍSTROJE Lupa slouží k pozorování malých blízkých předmětů spojná čočka s ohniskovou vzdáleností do 25 cm zvětšuje 10x předmět.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Mgr. Libor Zemánek NÁZEV: Užití čoček TÉMATICKÝ CELEK: Elektromagnetické.
Elektronické učební materiály – II. stupeň Přírodopis 7 Autor: Mgr. Iveta Votápková 1. Laboratorní práce Pozorování vnější stavby těla ryby.
Optické přístroje VY_32_INOVACE_59_Optické přístroje
Základní škola a mateřská škola J.A.Komenského
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633 Autor: Martina Černá Název materiálu: VY_12_INOVACE_OS.6.Cer.21_Zivoni_prostredi_makrosvet_a_mikrosvet.
Název projektu: Moderní škola
Číslo a název šablony klíčové aktivity
OBECNÁ BIOLOGIE MIKROSKOPOVÁNÍ
Transkript prezentace:

Základní postupy v biologii

Práce s lupou a mikroskopem Práce s lupou a mikroskopem Vedení protokolů a pozorování, dokumentování nákresů s popisy Vedení protokolů a pozorování, dokumentování nákresů s popisy Sledování vnější a vnitřní stavby rostlin a živočichů Sledování vnější a vnitřní stavby rostlin a živočichů Hledání údajů v biologické literatuře (atlasy, klíče, knihy, časopisy, internet) Hledání údajů v biologické literatuře (atlasy, klíče, knihy, časopisy, internet) Založení herbáře, sbírky Založení herbáře, sbírky Zaznamenání a vyhodnocování dlouhodobých pozorování Zaznamenání a vyhodnocování dlouhodobých pozorování

Mikroskop Je to opticky zvětšovací přístroj k pozorování předmětů nepatrných rozměrů. Je to opticky zvětšovací přístroj k pozorování předmětů nepatrných rozměrů. V mikroskopu vidíme předměty několikrát zvětšené. Umožňují nám to ZVĚTŠOVACÍ SKLA - ČOČKY. V mikroskopu vidíme předměty několikrát zvětšené. Umožňují nám to ZVĚTŠOVACÍ SKLA - ČOČKY. Jsou vestavěné do dvou částí mikroskopu, nazývaných OKULÁR A OBJEKTIV. Jsou vestavěné do dvou částí mikroskopu, nazývaných OKULÁR A OBJEKTIV.

Mikroskop A. van Leeuwenhoeka holandský obchodník a vědec (1632 – 1723)

Mikroskop Roberta Hooka britský geolog (1635 – 1703)

Druhy mikroskopů Elektronové - zvětšují až x Optické Optické - zdroj světla – žárovka zrcátko zrcátko - zvětšují až 1 500x

ÚKOL: Doplň k obrázku jednotlivé pojmy

POTŘEBY PRO MIKROSKOPOVÁNÍ Základní potřeby pro mikroskopování jsou: jehla stěrka skalpel nůžky pinzeta skleněná tyčka pipeta

Použité zdroje: _alphaphot_%2B.jpg _alphaphot_%2B.jpg _alphaphot_%2B.jpg _alphaphot_%2B.jpg hotostream/ hotostream/ hotostream/ hotostream/ 56fb9d8d4d4_1M.png 56fb9d8d4d4_1M.png 56fb9d8d4d4_1M.png 56fb9d8d4d4_1M.png Kvasničková, D. Ekologický přírodopis pro 7. ročník základní školy a nižší ročníky víceletých gymnázií 2. část. Praha: Fortuna 1999 Kvasničková, D. Ekologický přírodopis pro 7. ročník základní školy a nižší ročníky víceletých gymnázií 2. část. Praha: Fortuna 1999