Nářečí v českém jazyce 7. ročník Autorka. Mgr. Renata Fialová

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Základní škola Podbořany, Husova 276, okres Louny
Advertisements

MÁ VLAST PODPORA PRO VÝUKU
Základní škola Karviná – Nové Město tř. Družby 1383 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_INOVACE_028_6TR_CJ Autor: Mgr. Renata Stalová.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
DUM 18/1 Tady jsme doma Naše vlast.
Využití multimediálních nástrojů pro rozvoj klíčových kompetencí žáků ZŠ Brodek u Konice reg. č.: CZ.1.07/1.1.04/ Předmět: český jazyk Ročník:
České země v pravěku Doba kamenná
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Vodárenská 2115 Autor: Mgr. Jana Vítková Materiál: VY_52_INOVACE_PV12.11 Téma: Přírodní podmínky ČR.
EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Autor výukového materiálu:
NÁRODNÍ PARKY ČR - opakování
NÁRODNÍ PARKY ČR - opakování
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
Mateřská škola, Základní škola a Praktická škola, Horní Česká 15, Znojmo EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu:
Doba kamenná určeno pro 4. ročník ZŠ
Nářečí v Čechách a na Moravě
NÁRODNÍ JAZYK jazyk, který používají příslušníci jednoho národa
Využití multimediálních nástrojů pro rozvoj
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Vzdělávací oblast:Člověk a příroda Předmět:zeměpis Ročník:9. ročník Klíčová slova:Česká republika, Středočeský.
Člověk a jeho svět – Místo, kde žijeme – Sousední státy ČR
Využití multimediálních nástrojů pro rozvoj klíčových kompetencí žáků ZŠ Brodek u Konice reg. č.: CZ.1.07/1.1.04/ Předmět : Matematika a její aplikace.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Vzdělávací oblast:Člověk a příroda Předmět:zeměpis Ročník:9. ročník Klíčová slova:Česká republika, Plzeňský.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV: VY_32_INOVACE_78_ČR – Jihomoravský kraj AUTOR: Mgr. Marek Bury ROČNÍK, DATUM:
Základní škola, Ostrava – Poruba, Porubská 831, příspěvková organizace Registrační číslo projektu – CZ.1.07/1.4 00/ Název projektu – BRÁNA JAZYKŮ.
Svalstvo Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 8. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními pojmy a informacemi o stavbě a funkci svalstva člověka.
ČESKÁ REPUBLIKA – ADMINISTRATIVNÍ ČLENĚNÍ
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice, příspěvková organizace Autor: Mgr. Dana Vicherková Datum: Název: VY_32_INOVACE_1.1.7.
ROZVRSTVENÍ NÁRODNÍHO JAZYKA
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU AnotaceJižní Morava Autor Václav Jirát Jazyk Čeština Očekávaný výstup Umisťuje regiony na mapě, ústně rekapituluje.
Autor: Mgr. Eliška Nováková
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU AnotaceOstravsko Autor Václav Jirát Jazyk Čeština Očekávaný výstup Umisťuje regiony na mapě, ústně rekapituluje základní.
Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem
EU projekt na ZŠ Horymírova CZ.1.07/1.4.00/
CZ.1.07/1.4.00/ VY_32_INOVACE_583_VyOv7 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Vzdělávací oblast: Člověk a společnost Předmět: Výchova k občanství.
Vzdělávací oblast: Člověk a jeho svět Název: DOMOV
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_DEJEPIS2_8 Název školy Táborské soukromé gymnázium, s. r. o. Tábor Autor Mgr. Radka.
SLOH ‒ úvaha Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Michaela Nyczová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:  ,
Základní škola Karviná – Nové Město tř. Družby 1383 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_INOVACE_851_8TR_HV Autor: Mgr. Ludmila Večerková.
ZŠ a MŠ Olšovec, přísp. org. Autor : Zuzana Klumparová ZKOUŠÍM, BÁDÁM, VYRÁBÍM ROSTLINY VY_32_INOVACE_15.
Mateřská škola, Základní škola a Praktická škola, Horní Česká 15, Znojmo EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu:
Elektronická učebnice - II
Využití multimediálních nástrojů pro rozvoj klíčových kompetencí žáků ZŠ Brodek u Konice reg. č.: CZ.1.07/1.1.04/ Předmět : Matematika a její aplikace.
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Spisovatelé dětské literatury Český jazyk a literatura 1. období Očekávaný výstup: žák se seznamuje s životem a dílem spisovatele, porovnává své dosavadní.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
ICT – 2 – 3 – Solmizační slabiky
ROZVRSTVENÍ NÁRODNÍHO JAZYKA
Obecné výklady o českém jazyce
Mateřský jazyk.
ROZVRSTVENÍ ČESKÉHO JAZYKA
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR:Mgr. Vendulka.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_32_INOVACE_13_04 Název materiálu Útvary.
Datum: Projekt: Kvalitní výuka Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
Číslo projektu OP VK Název projektu Moderní škola Název školy
CZECH SALES ACADEMY Hradec Králové – VOŠ a SOŠ s.r.o.
Podstatná jména Výkladová prezentace.
ROZVRSTVENÍ NÁRODNÍHO JAZYKA
Rozvrstvení národního jazyka
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Čestlice
OBECNÉ VÝKLADY O JAZYCE
Národní jazyk a jeho útvary
VY_32_INOVACE_02_Obyvatelé České republiky
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr
Název školy: Střední škola dopravy, obchodu a služeb
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Poloha České republiky
ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170
AUTOR: Mgr. Šárka Jandová NÁZEV: VY_32_INOVACE_7C_09 TÉMA: Vlastivěda4
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů
Transkript prezentace:

Nářečí v českém jazyce 7. ročník Autorka. Mgr. Renata Fialová ZŠ a MŠ – T.G.M. Brodek u Konice

Jak se lidé vzájemně dorozumívají?

2. kteroukoli scénku zahraj tak, abys použil řeč: 1. naznač spolužákovi bez použití řeči (pantomimicky): - aby šel blíž - aby si kousl tvé svačiny - aby ti půjčil peníze - aby se na tebe nezlobil - aby si uklidil věci pod lavicí 2. kteroukoli scénku zahraj tak, abys použil řeč: nakupujete v obchodě slepice snáší vejce učíte se do českého jazyka utíká vám mléko Které scénky (pantomimické nebo za použití řeči) se vám hrály nejlépe a PROČ?

Lidská řeč - JAZYK– je nejdokonalejší dorozumívací prostředek člověka Příslušníci českého národa (tj. obyvatelé Čech, Moravy a Slezska) užívají k dorozumívání český jazyk. říkáme mu NÁRODNÍ jazyk (je naším mateřským jazykem) SPISOVNÝ JAZYK – nejdůležitější útvar národního jazyka - píší se jím knihy, noviny, časopisy atd. - je vyučovací jazyk ve školách

Nářečí jsou více zachovalejší Jazyk má dvě základní podoby: spisovnou – má ustálená pravidla (učíme se jej ve škole) nespisovnou – (nářečí, obecná čeština, slang, argot) NÁŘEČÍ (dialekt) – je jazyk, který se užívá jen na určité části našeho území (republiky). Je to mluva převážně venkovského obyvatelstva, kteří po celý svůj život pracovali na jednom místě. Lidé si rysy své mluvy předávali z generace na generaci. Nářečí jsou více zachovalejší na Moravě než v Čechách. Ukaž na mapě kraje České republiky.

Nářečí v České republice: středočeská středomoravská slezská východomoravská Ukaž na mapě města: PRAHA BRNO OSTRAVA PROSTĚJOV

slovácké hanácké Z jakého nářečí jsou uvedené ukázky? „Gramlavé paprče máš při kreslení, že je haňba se na to podivat!“- pravili slečna učitelka Franckovi Pagáčovému. „A z přírodopisu máš baňu jak stodolu …“ slovácké nářečí ………….. „Naša sósedka měla jednó krásný merunky. Dohodli zme se z Jirkó Daňkovým a ještě z jedním kamarádem, že byzme ji mohli taky nějaký zebrat a ochutnad je.“ hanácké nářečí ……………. hanácké nářečí slovácké nářečí

PROSTĚJOV slezská (lašská) slovácká moravská (hanácká)

správně nahlas Přečti ukázku a urči,v jakém je nářečí. Naša milá nevěsto a vážené pane ženicho! Ze slova Božiho vás vitáme, radosťó plesáme, že vás tade jož spolem zas máme. Ideme k vám z láske veliké a chcem vám povinšovat pěkně opřimně. Koláč svatebni vám toťka neseme a všecičko vám o něm za chviličko maló povime. A že ste, Jiřikova nevěsto, jak z rože květ, řeknem vám to rače hneď. Kolek je v koláčo klásko, tolekrát ať vám ženich vezná každinké deň lásko. Kolek je v kláskách zrneček, tolek ať vám dá z láske na dobró noc hobiček. Kolek je v koláčo holobiček, tolek si spolem každé večir zazpivéte pěsniček. Kolek je v koláčo kvitek, tolek ať vechováte hodnéch ditek. A že je v makověnce zrnek toze moc, tolek let ať trvá vaša vzájemná věrnosť. Vypiš z textu 10 slov v ………………………. nářečí a převeď je do spisovného jazyka.

Krátký testík z hanáčtiny: 2. Co uděláš, když ti Hanák nabídne legát? a) oblékneš si dlouhý kabát b) sedneš si c) zakousneš se do buchty d) v zoufalství uprchneš 1. Co je to baroša? a) nůše b) mladá fotbalistka c) šiška d) roura od kamen 4. Co je to oharek? a) sváteční pečivo b) vajgl c) malý chlapec z Valašska d) okurka 3. Co je cemr? a) záda b) chlubivý člověk c) mladý králík d) část kroje 6. Kde roste kozečka? a) pod stromem b) za stodolou, je to černý bez c) na poli, je to řepka olejka d) v podlaze, je to dřevomorka 5. Co dělá Hanák, když se ščoři? a) kroutí se b) směje se c) zlobí se d) mračí se

7. Co je to gront? a) cvoček v botě b) řemen od mlátičky c) statek d) hubený člověk 8. Co je to torkeň? a) obyvatelka Turecka b) kukuřice c) řepa d) krůta 9. Co je to řečeca? a) spodní sukně b) větší potok c) řezačka na slámu d) síto na mouku 10. Kde má Hanačka leléke? a) v podprsence b) na nohách c) pod sukní d) na hlavě

Mapa nářečí ČR - správně doplň nářečí: středočeská slezská středomoravská východomoravská

V jakém nářečí jsou nespisovná slova? Uveď další podobná slova. Rozděl slova na: slova nespisovná slova spisovná mezi domama já vim pejsek oni spijó shýbat se oni spí déchat zhébat se dýchat bódka kópat budka mezi domy já vím koupat pések V jakém nářečí jsou nespisovná slova? Uveď další podobná slova.

Krása ručně vyšívaných krojů Přiřaď lidové kroje podle regionu: - hanácký - středočeský - vlčnovský - plzeňský kroj hanácký kroj středočeský kroj plzeňský Řešení testu z hanáčtiny: 1c; 2b; 3a; 4d; 5b; 6b; 7c; 8b; 9d; 10d, jsou to copy kroj vlčnovský

A na závěr několik ukázek: Mluva v Plzni Hanácký lidový soubor - Kosíř J. Nohavica - Milionář Slovácko sa súdi a nesúdi

Použité zdroje: Literatura: Obrázky: Styblík Vlastimil, Čechová Marie. Český jazyk pro 8. ročník základní školy a pro odpovídající ročník víceletých gymnázií. 1. vydání. Praha. SPN 1998. Obrázky: http://kroje.ic.cz/img/017.jpg[cit. 28. srpna 2010] http://www.hanacka-litovel.cz/tl_files/hanacka/img/hanacka-foto-uvod.jpg[cit. 28. srpna 2010] http://www.kosir.unas.cz/grafika/kroje/zensky06.jpg[cit. 28. srpna 2010] http://www.hanacke.cz/images/fotogalerie/vysivka20.jpg[cit. 28. srpna 2010] http://www.socioklima.eu/images/mapa.jpg[cit. 28. srpna 2010] http://mathtnotes.webs.com/pi3.gif[cit. 28. srpna 2010] http://www.dekorace-na-stenu.cz/user/shop/big/586(1).jpg[cit. 28. srpna 2010] http://www.pssmer.pionyr.cz/pics/um/semafor.jpg[cit. 28. srpna 2010] http://www.chripka.cz/dbpic/jazykhttp://www.chripka.cz/dbpic/jazyk[cit. 28. srpna 2010] http://www.fos.cz/fotky/obr.php?name=PrerovNovomanzele.jp&id=59031&width=350[cit. 28. srpna 2010] http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/e/e8/Czech_dialects.PNG/800px-Czech_dialects.PNG[cit. 28. srpna 2010]

http://mm. denik. cz/55/dd/infografika_kroje_300110. jpg[cit. 28 http://mm.denik.cz/55/dd/infografika_kroje_300110.jpg[cit.28. srpna 2010] http://www.mistnikultura.cz/files/galerie/2010/03/Kroje.jpg[cit.28. srpna 2010] http://vlcnovskevdolecky.cz/images/kroje01_07.jpg[cit.28. srpna 2010] http://krojplzen.sweb.cz/bs02.jpg[cit.28. srpna 2010] http://www.youtube.com/watch?v=EtGnXc2-pSk[cit.28. srpna 2010] http://www.youtube.com/watch?v=_VKEVx-ykyE&feature=PlayList&p=49DE381FA83C4A31&playnext_from=PL&playnext=1[cit.28. srpna 2010] http://www.youtube.com/watch?v=4JHqGWBjXzk[cit.28. srpna 2010] http://www.youtube.com/watch?v=_cQtSNk6S5M&feature=related[cit.28. srpna 2010]