Další vývoj přiřazování kvalifikací k EQF v České republice Miroslav Kadlec, Praha, 11.3. 2011.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Možnosti Propojování ECVET a NSK Mezinárodní seminář projektu POspolu
Advertisements

Národní soustava kvalifikací
Integrovaný systém kvality v dalším profesním vzdělávání KVALITA V DALŠÍM VZDĚLÁVÁNÍ Liberec,
ECVET A NÁVRH ZPŮSOBU JEHO ZAVÁDĚNÍ V ČESKÉ REPUBLICE Lenka Chvátalová.
ECVET v Programu celoživotního učení
Organizační stránka předsednictví České republiky v Radě Evropské unie leden - červen 2009 PhDr. Jana Hendrichová, náměstkyně místopředsedy vlády pro evropské.
Zapojení Pedagogické fakulty MU do činnosti Evropské agentury pro podporu speciálního vzdělávání Transformační a rozvojové programy na rok 2005.
Rozvoj a implementace Národní soustavy kvalifikací (NSK2) Projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.
Koordinační centrum pro EQF Implementace EQF v Evropě – současný stav Valná hromada AVOŠ, 19. dubna 2012 Milada Stalker
Celostátní síť pro venkov
Koordinační centrum pro EQF (EQF NCP) Setkání zástupců evropských iniciativ NAEP Milada Stalker Antonie Ondrouchová Pavel Hradecký.
SETKÁNÍ ZÁSTUPCŮ EVROPSKÝCH INICIATIV KOORDINAČNÍ CENTRUM PRO ECVET SETKÁNÍ ZÁSTUPCŮ EVROPSKÝCH INICIATIV
Rozvoj Národní soustavy kvalifikací podporující propojení počátečního a dalšího vzdělávání Systémový projekt (NSK – Národní Soustava Kvalifikací)
Rámec kvalifikací VŠ vzdělávání Tomáš Fliegl, Odbor VŠ, MŠMT
Konference NIDM k uznávání neformálního vzdělávání Praha, 2. a 3. listopadu 2011.
Národní tým expertů ECVET Národní tým expertů ECVET Šíření a podpora evropského nástroje pro zvýšení kvality mobilit ECVET a jeho zavádění.
Svaz průmyslu a dopravy České republiky. Aktuální bariéry sociálního partnerství škol a zaměstnavatelů Ing. Miloš Rathouský ředitel sekce RLZ a regionálních.
Bibliotheca Academica Zlín Ing. Jan Mach, Vysoká škola ekonomická v Praze Zpráva o činnosti komise Ing. Jan Mach Vysoká škola.
EUROPASS PaedDr. Miroslava Salavcová
Role škol v kariérovém poradenství z pohledu programu Euroguidance
Celostátní síť pro venkov. Obsah  Cíle, nástroje a zásady Sítě  Organizační zajištění Sítě  Tématické pracovní skupiny  Kontaktní místa Sítě  Informační.
Obnova vozového parku v České republice
Implementace ECVET v České republice. HLAVNÍ ZÁSADY ECVET Nástroj k podporování mobility Využití v počátečním i dalším vzdělávání Podpoření stáží v ČR.
Využívání pomoci z Evropského sociálního fondu Barbora Hošková, MŠMT Pardubice, 2.dubna 2004 Využívání pomoci z Evropského sociálního fondu Barbora Hošková,
Národní soustava povolání. Národní soustava povolání  Popis světa práce v ČR: otevřená, veřejně dostupná databáze.
Evropská dimenze odborného vzdělávání Helena Úlovcová Helena Úlovcová Otrokovice 6. – Konference projektu UNIV 2 KRAJE.
Výsledky referenčního procesu NSP, NSK, EQF Pavel Hradecký.
EUROPASS EUROPASS PaedDr. Miroslava Salavcová
Evropská dimenze OV a její odraz v činnosti NÚOV
Projektový záměr Inovace Státní Imisní Sítě a nástrojů hodnocení kvality ovzduší (ISIS) Jan Macoun, Český hydrometeorologický ústav
Rok existence Evropského spotřebitelského centra © 2006 ESC Praha při Ministerstvu průmyslu a obchodu ČR.
Účel a cíle zřízení TPS z pohledu MZe Praha Ing. Pavel Sekáč, Ministerstvo zemědělství Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje.
ZÁVĚREČNÁ JEDNÁNÍ SEKTOROVÝCH RAD 1. čtvrtletí 2015.
Implementace EQAVET v ČR
Referenční proces v České republice Jakub Stárek 11. března 2011 Praha, Hotel Pyramida Konference k procesu přiřazování úrovní kvalifikací v ČR k úrovním.
Odborné vzdělávání a Evropa Helena Úlovcová
”Národní tým expertů ” Dům zahraniční spolupráce Národní agentura pro evropské vzdělávací programy.
BOLOŇSKÝ PROCES - INTERNACIONALIZACE INFORMACE Z KONFERENCE MINISTRŮ VYS. ŠKOLSTVÍ BERGEN Prezentace pro předsednictvo RVŠ, Pavel.
AKTUÁLNÍ SITUACE V PROJEKTU RIS – ČASOVÝ HARMONOGRAM červen 2005 – květen 2006červen 2007 – leden 2008 Fáze 0 – definice projektu Fáze 1 - analýza Fáze.
STAV VÝVOJE A VYBRANÉ SOUVISLOSTI NÁRODNÍ SOUSTAVA KVALIFIKACÍ STAV VÝVOJE A VYBRANÉ SOUVISLOSTI.
Evropské nástroje na podporu mobility žáků Michala Čičváková.
Strukturální fondy EU a priority MŠMT Ondřej Liška ministr školství, mládeže a tělovýchovy.
Národní soustava kvalifikací Semináře ve spolupráci s UNIV3 Seč, říjen 2015 Ing. Zorka Husová, NÚV Projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem.
Veřejná zakázka na realizaci projektu MPSV NÁRODNÍ SOUSTAVA POVOLÁNÍ ing. Jaromír Janoš, Trexima spol. s r.o. Zlín 2. Národní konference projektu NSK,
Zákon o uznávání výsledků dalšího vzdělávání (179/2006 Sb.) Rozvoj Národní soustavy kvalifikací podporující propojení počátečního a dalšího vzdělávání.
KLÍČ Klíčové kompetence v počátečním vzdělávání Barbara Čechová Výzkumný ústav pedagogický v Praze.
Posouzení vlivů Národního rozvojového plánu pro programové období 2007 – 2013 na životní prostředí Regionální environmentální centrum ČR Praha,
Národní ústav odborného vzdělávání Aktuální úkoly v příštím období Jitka Pohanková Celostátní seminář ředitelů středních průmyslových škol Špindlerův Mlýn,
European Qualifications Framework Evropský rámec kvalifikací Národní ústav pro vzdělávání :
Územní agenda Evropské unie Odbor rozvoje a strategie regionální politiky Ministerstvo pro místní rozvoj Staroměstské náměstí Praha 1.
Výroční zprávy Rady vlády pro udržitelný rozvoj 7. zasedání Pracovní skupiny pro udržitelný rozvoj regionů, obcí a území RVUR 31. březen 2010.
ROZVOJ A IMPLEMENTACE NÁRODNÍ SOUSTAVY KVALIFIKACÍ N S K II.
NZZ – Nová závěrečná zkouška IPN Dana Kočková, NÚOV MŠMT,
Aktualizace Strategie udržitelného rozvoje ČR
Individuální projekt OP VVV
Regionální inovační strategie Libereckého kraje
Kde jsme a kam jdeme na cestě k digitální ekonomice?
NSK – vazby na evropské procesy
Řízení rizik podvodů pro období 2014–2020
Rozvoj výuky cizích jazyků
PROJEKT„ÚSPĚŠNÁ PRAXE PŘI ZVLÁDÁNÍ KOMUNITNÍCH KONFLIKTŮ V REGIONECH STŘEDNÍ A VÝCHODNÍ EVROPY” Projekt je finančně podpořen v rámci programu EK pro.
hodnocení a financování výzkumu, vývoje a inovací
NSK Jednání k PK chůva na MPSV
PROJEKT„ÚSPĚŠNÁ PRAXE PŘI ZVLÁDÁNÍ KOMUNITNÍCH KONFLIKTŮ V REGIONECH STŘEDNÍ A VÝCHODNÍ EVROPY” Projekt je finančně podpořen v rámci programu EK pro.
Role sektorových rad jako reprezentantů zaměstnavatelů v procesech NSK
Tvorba veřejných projektů – příklad Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Mgr. Bc. David Póč Oddělení pro strategii a rozvoj/Katedra.
Příprava operačních programů
Česká národní koalice pro digitální pracovní místa
Ing. Luděk Sosna, Ph.D. Odbor Strategie Ministerstvo dopravy
„Program RE:START a Platforma Uhelné regiony“
Transkript prezentace:

Další vývoj přiřazování kvalifikací k EQF v České republice Miroslav Kadlec, Praha,

Pokračování…. Vytvoření zprávy je mezníkem v procesu zavádění EQF v ČR  Pokračování dosavadní diskuse  Diskuse k tvorbě Národního rámce kvalifikací  Semináře a pracovní diskuse s různými skupinami  Rozšiřování okruhu informovaných  Příprava materiálů pro různé cílové skupiny  Využívání informací z národní zprávy  Šíření informací prostřednictvím internetu

3 Dokončení zahájených procesů Na dosažený stav a výsledky naváže schválený harmonogram 1.Projednání zprávy v Národní radě pro kvalifikace 2.Projednání zprávy v poradách MŠMT 3.Předložení zprávy k projednání vládou ČR 4.Předložení zprávy na jednání Poradní skupiny pro EQF

4 Komunikace referenční zprávy  Zpřístupnění aktuální verze zprávy veřejnosti  Bude k dispozici v pracovním tisku  Bude k dispozici na internetových stránkách  Využití zprávy k šíření povědomí o procesech  Informační podpora s využitím částí textu zprávy  Navazující semináře pro vybrané skupiny expertů  Připraveny jsou semináře v regionech (zaměstnavatelé)  Připravují se plenární jednání oborových skupin (školy a další…)

5 Řešení navazujících úkolů  Zajistit splnění požadavku kritéria 10 Po procesu přiřazování a v souladu s časovým rozvrhem stanoveným v doporučení budou všechny nové kvalifikační osvědčení, diplomy a dokumenty Europassu vydané kompetentními úřady obsahovat jasný odkaz prostřednictvím národních systémů kvalifikací na příslušnou úroveň Evropského rámce kvalifikací. Po procesu přiřazování a v souladu s časovým rozvrhem stanoveným v doporučení budou všechny nové kvalifikační osvědčení, diplomy a dokumenty Europassu vydané kompetentními úřady obsahovat jasný odkaz prostřednictvím národních systémů kvalifikací na příslušnou úroveň Evropského rámce kvalifikací.  Evropská dimenze úkolu se řeší  Studie proveditelnosti (MŠMT) – žádný nepřekonatelný problém  Webový portál EQF  Testování  Doplnění všech potřebných informací za ČR  Informování o registru kvalifikací v zahraničí

6 Sledování souvislostí  EQF a tvorba národních rámců kvalifikací  Intenzivní vývoj nejen v Evropě  Téma pro maďarské předsednictví EU  Vazba na další evropské nástroje  Europass, kreditní systémy - zejména ECVET  Vazby na související aktivity a iniciativy  Evropská taxonomie ESCO  Nové kvalifikace pro nová zaměstnání  Evropské projekty, PLA, sítě partnerů

7 Pokračování komunikace souvislostí Specifikem je složitost a jazykový problém  Překlady zahraničních materiálů  Přidaná hodnota národních rámců kvalifikací při implementaci EQF  New skills for New Jobs  Vytváření vlastních materiálů  Příklady textů pro různé cílové skupiny  Vytváření cizojazyčných materiálů  Anglické verze dokumentů, dvojjazyčné texty

8 Národní rámec kvalifikací  Východiska a dosavadní kroky  Schválený rámec a deskriptory pro kvalifikace v NSK  Schválené národní deskriptory kvalifikačního rámce terciárního vzdělávání Q-Ram  Návrh deskriptorů pro kvalifikační úrovně 1-4  Mechanismy komunikace na celostátní úrovni  Prostor a motivace pro pokračování komunikace  Zájem v domácím prostředí  Podněty z EU, např. připravovaná konference v Budapešti

9 Pokračování činnosti KC EQF  Aktivity využívající dosaženého stavu  Národní přiřazovací zpráva  Nastavené a fungující struktury  Aktivity zachycující domácí vývoj  Vývoj kvalifikací i jejich vztahů  Potřeba úprav, přizpůsobování….a informování  Aktivity související s mezinárodním prostředím  Informační činnost, webový nástroj EQF,…  Mezinárodní komunikace, informování a učení se  Práce v evropské síti národních koordinačních středisek

10 Podpora činnosti KC EQF Možnost podpory na národní i evropské úrovni  Dílčí projekt v plánu činnosti NÚOV (MŠMT)  Podpora prostřednictvím projektu oborových skupin  Stávající a nové mezinárodní projekty  Nová grantová žádost (Evropská komise)  Další vývoj/rozvoj referenčního procesu  Dokončení a revize národní přiřazovací zprávy  Dokončení a revize národní přiřazovací zprávy  Zhodnocení referenčního procesu v ČR  Informační činnost  Evropská spolupráce Děkuji za pozornost !