Mezinárodní měnový systém, historie evropské měny Projekt: Svět práce v každodenním životě Číslo projektu: CZ.1.07/1.1.26/02.0007 1 Aktivita č.2: Podnikání.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Kam kráčí eurozóna Trutnov,
Advertisements

Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
FUNGOVÁNÍ EUROZÓNY, FEDERATIVNÍ PRVKY V EU
Aktivita č.6: Poznáváme chemii Prezentace č. 1 Autor: Lenka Poláková
SOUČASNÝ VÝVOJ V EUROZÓNĚ (v kontextu konkurenceschopnosti)
Střední zdravotnická škola, Národní svobody Písek, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:VY_32_INOVACE_BERGMANNOVA_18.
Středoškolská odborná činnost 2008/2009 EURO: politický či ekonomický projekt? Číslo oboru: 13 Název oboru: Ekonomika a řízení Autor: Monika Jabůrková.
Evropská unie.
KOMBI Obsah shrnutí: Důvod vzniku a cíle evropské integrace
Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o. Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Projekt: CZ.1.07/1.5.00/
Evropská integrace pro pedagogy s posílením aktivizačních metod ve výuce III_Shrnutí_Riskuj Evropská integrace pro pedagogy s posílením aktivizačních metod.
ERM II a cenová stabilita Zkušenosti (úspěšného) Slovinska a (neúspěšné) Litvy Michal Pazour Technologické centrum AV ČR Příspěvek byl vypracován v rámci.
VY_52_INOVACE_Z.9.36-hospodářské organizace ve světě-prezentace
1 VŠFS - KS ZS 2006/07 mezinárodní ekonomická integrace Dodatky k měnové unii
EU.
Předmět: Základy společenských věd Ročník: IV.
Romana Zabořilová ZŠ Jenišovice VY_32_INOVACE_012.
MAKROEKONOMIE – 1. ČÁST Autor: Autor: Ing. Vladimír Havlík Autor je výhradním tvůrcem materiálu. Datum vytvoření: Datum vytvoření: Klíčová.
 VY_32_INOVACE_16_04  Základní vzdělávání – Člověk a společnost – Výchova k občanství.
VY_32_INOVACE_ Smlouva o EU je platná od Je zavedeno „evropské občanství“ Přináší „kritéria konvergence“ – ekonomické sblížení 1.Stabilita.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona:III/2Č. materiáluVY_32_INOVACE_128.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
EVROPSKá UNIE.
Ekonomika a ekonomie Evropské unie Ing. Josef Abrhám, Ph.D.
Evropská unie - vznik vznik 1993 na základě Smlouvy o Evropské unii (Maastrichtská smlouva) navazovala na evropský integrační proces od padesátých let.
Mezinárodní obchod David Štros, Historie Starověk - Středomoří (Féničané, Římané) Středověk – vnitrozemí, středomoří, pobřeží Atlantiku, merkantilismus.
Vývoj měnové integrace v Evropě a její možná budoucnost Petr Zahradník EU Office ČS,
David Štros, 2009 Lukáš Synek, 2011
13 OTEVŘENÁ EKONOMIKA.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
1 VŠFS – prezen č ní studium LS 2004/05 Proces vzniku EU P ř ednáška
Historický vývoj EU Petra Henychová.
EVROPSKÁ INTEGRACE.
EVROPSKÁ UNIE.
SPOLEČNÁ MĚNA EURO (EUR, €). ČR a €
Ing. Miroslav Sponer, Ph.D. - Základy financí1 Mezinárodní finanční instituce.
1.1. EVROPSKÁ MĚNOVÁ INTEGRACE přednáška Ing. Martina Šudřichová KH: Út: 10,30 – 12,00.
Evropská unie EU. Historie Zakladetel Robert Schuman, francouzský ministr zahraničí předložil návrh o sjednocení Evropy. Zakladetel Robert Schuman,
Kapitola 13: Evropské bankovnictví, Evropská centrální banka
1.1. EVROPSKÁ MĚNOVÁ INTEGRACE 1. přednáška Ing. Martina Šudřichová
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Střední odborné učiliště nábytkářské a.
N á zev S Š : SOU Uherský Brod Autor: Mgr. Věra Dudová N á zev prezentace (DUMu): ČR a evropská integrace N á zev sady: Výuka občanské nauky v 2. ročníku.
MINCE. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro tělesně postižené, Janské.
EURO. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro tělesně postižené, Janské.
JSEM OBČANEM EVROPSKÉ UNIE Učebnice od s. 14 n.. EUROOBČAN ČR je od roku 2004 členem EU Občané EU mají stejná práva a povinnosti (bez ohledu na to, ve.
AnotacePrezentace pro žáky k finanční gramotnosti, seznámení s podobou měny EURO AutorHolomková Lenka JazykČeština Očekávaný výstup Vyjasnění pojmů k finanční.
Identifikace vzdělávacího materiáluVY_62_INOVACE_FG.9.r.09 EU OP VK Škola, adresaZŠ Smetanova 1509, Přelouč AutorMgr. Blanka Prokopová Období tvorby VMlistopad.
Maastrichtská kritéria a ČR, současnost a perspektivy. ČR a Euro.
Společná měnová politika RNDr. Oldřich Hájek. Společná měnová politika Období po druhé světové válce Evropská platební unie Marshallův plán Vzájemný směný.
Číslo DUM: VY_32_INOVACE_06 Autor: Marcela Holíková Anotace: Sada materiálů slouží k úvodu učiva o Evropě a EU. ZEMĚPIS - EU.
EVROPSKÁ INTEGRACE.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
EVROPA EVROPSKÁ UNIE VY_32_INOVACE_07-48 Ročník: VIII. ročník
Evropa - Stadia Ekonomické Integrace
Pakt stability a růstu EVSE Šárka Horáková.
Jednotná měnová politika
EVROPSKÁ MĚNOVÁ INTEGRACE Ing. Martina Šudřichová
13 OTEVŘENÁ EKONOMIKA.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Ing. Radoslava Benová Název materiálu:
VŠFS kombinované studium magisterské
EVROPSKÁ UNIE. EVROPSKÁ UNIE VLAJKA – 12 zlatých hvězd – původní počet členů - nyní symbol jednoty a harmonie.
VY_32_INOVACE_07_Zeměpis_8.ročník 15_Evropská unie, NATO
13 OTEVŘENÁ EKONOMIKA.
EVROPSKÁ INTEGRACE.
ZŠ Týnec nad Labem AUTOR: Mgr. Iveta Hejtmánková
Evropská unie VY_32_Inovace_07KR-7
Transkript prezentace:

Mezinárodní měnový systém, historie evropské měny Projekt: Svět práce v každodenním životě Číslo projektu: CZ.1.07/1.1.26/ Aktivita č.2: Podnikání a právo Prezentace č. 10 Autor: Hana Mužíková ©Gymnázium Hranice, Zborovská 293

Světové trhy a mezinárodní obchod ekonomické vztahy a zákonitosti neznají hranice kapitál se vždy hrnul tam, kde se jevily nadějné vyhlídky na velký zisk (štědrost panovníků při financování zámořských obchodů) lidé opouštěli svá rodiště a stěhovali se za prací a výdělkem ( Amerika, Austrálie) 2

Protekcionismus jde o snahu ochraňovat vnitřní trh oproti vnějším vlivům ( tuzemské subjekty mají protekci, ochranu) v mezinárodním obchodě jde o nezdravý jev jako reakce na protekcionismus vzniká v roce 1947 mezinárodní organizace na odstranění překážek ve vzájemném obchodě GATT, tato organizace působí stále pod názvem WTO (World Trade Organization) 3

WTO WTO se zabývá regulací obchodu mezi svými členskými státy, zajišťuje, aby dodržovaly obchodní dohody uzavřené v rámci WTO a poté ratifikované jejich parlamenty v současnosti má 153 členů, na které připadá 97 procent světového obchodu sídlí ve Švýcarsku, v Ženevě 4

5 státy WTO tmavě zelená barva představuje zakládající členy světle zelená barva představuje ostatní členy (1)

Nejvýznamnější mezinárodní finanční organizace Mezinárodní měnový fond Světová banka Evropská unie 6)2 (2)

Mezinárodní měnový fond - MMF vznik po roce 1945, ČSR jedním ze zakládajících členů úkolem MMF je radit národním ekonomikám, které směřují k měnové krizi preventivní činnost a sledování vývoje ekonomik je základní úlohou MMF MMF získává peníze z členských příspěvků členských zemí (nejvíce vkládá USA) MMF je součástí OSN 7

8 hlavní budova MMF ve Washingtonu 188 členských zemí (3)

Světová banka vznikla roku 1945 a byla určena na obnovu a rozvoj válkou zničené Evropy dnes podporuje členské země na základě finanční a technické pomoci a hlavním úkolem je podporovat rozvojové země ČR v roce 2005 postoupila mezi vyspělé země o finanční podporu SB již nečerpá 9

Ekonomické integrační procesy integrace ( spojování do větších celků) umožňuje propojení výroby a efektivnější využití zdrojů na makroekonomické úrovni vede k následujícím stupňům mezinárodní integrace 1. pásmo volného obchodu 2. celní unie 3. společný trh 4. hospodářská unie 5. úplná ekonomická unie 10

Evropská integrace Evropská unie (28 členů, v roce 2013 poslední Chorvatsko), stále se jedná o přijímání nových členů základní pilíře politiky EU jsou: 1. hospodářská a měnová unie 2. spolupráce v oblasti justice a vnitřních věcí 3. společná zahraniční a bezpečnostní politika 11

Evropská měnová unie Členy EMU se mohou stát ty země EU, které splní tzv. kritéria konvergence: (viz též článek 121 amsterodamské Smlouvy o EU) - průměrná roční míra inflace nebude přesahovat o více než 1,5 % průměrnou inflaci tří členů s nejnižší mírou inflace; - budou mít nižší deficit státního rozpočtu než tři procenta hrubého domácího produktu (HDP); - jejich měny budou zapojeny do směnného mechanismu Evropského měnového systému (EMS) a měnový kurs se nesmí po dva roky abnormálně vychylovat z parity EMS; - průměrná nominální dlouhodobá úroková míra nesmí překročit o více než dvě procenta úrokovou sazbu tří zemí s nejnižší mírou inflace (sazby budou měřeny na základě dlouhodobých vládních obligací nebo srovnatelných cenných papírů); - státní dluh nesmí přesahovat 60 % HDP. 12

Euro Evropská centrální banka řídí Evropskou měnovou unii, sídlí ve Frankfurtu nad Mohanem Euro (symbol €, EUR) je měna eurozóny a po americkém dolaru (USD) druhý nejdůležitější reprezentant ve světovém měnovém systému Euro je oficiálním platidlem v 18 z 28 států EU a v šesti dalších zemích mimo EU, Euro začalo v devizové (virtuální) podobě platit 1. ledna 1999, přičemž ve valutové podobě bylo zavedeno do oběhu 1. ledna 2002 a tak nahradilo dříve platné měny používané ve státech eurozóny 13

14 (4) (5)

Eurozóna Členy eurozóny je 18 zemí Evropské unie: Belgie, Estonsko, Finsko, Francie, Irsko, Itálie, Kypr, Lotyšsko, Lucembursko, Malta, Německo, Nizozemsko, Portugalsko, Rakousko, Řecko, Slovensko, Slovinsko a Španělsko. Kromě eurozóny je euro oficiálním platidlem v tzv. „nejvzdálenějších regionech EU“ (k datu 1. leden 2014: Francouzská Guyana, Guadeloupe, Martinik, Réunion, Mayotte, Svatý Martin, Azory, Madeira a Kanárské ostrovy), v těchto oblastech žije přibližně lidí 15

Eurobankovky a mince existuje 7 různých eurobankovek, kdy každá má rozdílnou barvu a velikost, všechny jako téma obsahují některý z evropských architektonických slohů na lícové straně jsou zobrazena okna nebo brány a na rubové straně mosty, důraz byl také kladen na to, aby příklady architektury nereprezentovaly žádnou skutečnou památku. na všech bankovkách je zobrazen motiv evropské vlajky, iniciály Evropské centrální banky v pěti jazykových verzích (BCE, ECB, EZB, ΕΚΤ, EKP), mapa Evropy na zadní straně, název „EURO“ ve dvou abecedách (latinské a řecké) a podpis nynějšího prezidenta ECB jedno euro se člení na 100 centů, euromince mají nominální hodnoty1 c, 2 c,5 c, 10 c, 20 c, 50 c, 1 euro a 2 eura, ve Finsku a Nizozemsku se jednocentové a dvoucentové mince běžně nepoužívají, razí se pouze pro sběratele 16

Zdroje Obrázky: Emilfaro hledat obrázky. public domain. [Online] [Citace: ] Joyous! hledat obrázky. Creative Commons. [Online] [Citace: ] Fund, International Monetary hledat obrázky. public domain. [Online] [Citace: ] on,_DC).jpg?uselang=cs. Commission, European. Euro symbol. Wikimedia Commons. [Online] [Citace: ] Kalina, Robert hledat obrázky. Wikimedia Commons. [Online] [Citace: ] Zdroje: Švarcová, Jena Ekonomie. Stručný přehled. Zlín : Ceed, ISBN: Wikimedia. Euro. Creativ Commons. [Online] [Citace: ] 17