Bolševická revoluce Revoluce v Rusku.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Život českých emigrantů na ukrajinské Volyni
Advertisements

Rusko za posledních Romanovců
Jméno autora: Mgr. Barbora Jášová Datum vytvoření:
EVROPA po 1. světové válce
Rozpad SSSR, vznik SNS a formování nového Ruska
PRVNÍ SVĚTOVÁ VÁLKA 1918.
1. SVĚTOVÁ VÁLKA 1917.
tuto prezentaci lze použít výhradně ke vzdělávacím účelům
Tento digitální učební materiál (DUM) vznikl na základě řešení projektu OPVK, registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/ s názvem „ Výuka na gymnáziu podporovaná.
Jméno autora: Mgr. Vlasta Kollariková Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_16_OSVZ_ZSVa Ročník: I. Vzdělávací oblast: Společenskovědní.
Problémy poválečného světa
1.Světová válka.
PRVNÍ SVĚTOVÁ VÁLKA.
Lev Davidovič Bronštejn
VELKÁ FRANCOUZSKÁ REVOLUCE
Ruské revoluce 4. část.
1. Světová válka.
VELKÁ FRANCOUZSKÁ REVOLUCE
Pád carismu (ruské revoluce)
První světová válka
Vývoj v Rusku.
Rusko Člen Dohody – 1. světová válka – východní fronta
KOMUNISMUS V SOVĚTSKÉM RUSKU
Atentát na Františka Ferdinanda d Este, vypuknutí 1.světové války
DĚJINY ČESKÝCH ZEMÍ A HABSBURSKÉ MONARCHIE
Ruské revoluce 1917.
Říjnová revoluce Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
První světová válka III
Ruské revoluce Lenka Ertlová.
I. světová válka – konec války
Tři fronty: západní, východní a jižní – balkánská1915 – fronta italská
Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Šablona/číslo materiálu:III/2 VY_32_INOVACE_DEJ317 Jméno autora:Mgr. Karel Šonka Třída/ročník3. ročník.
Revoluce
PRVNÍ SVĚTOVÁ VÁLKA.
Tento digitální učební materiál (DUM) vznikl na základě řešení projektu OPVK, registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/ s názvem „Výuka na gymnáziu podporovaná.
Poválečné Československo do roku
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Zdeňka Šupková Název šablonyIII/2.
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK 1
Vývoj v Rusku.
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Jméno autora:Mgr. Stanislav Pexa Třída/ročník:
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Soňa Patočková Název šablonyIII/2.
KOMUNISMUS UTOPIE NEBO ZLOČIN?.
Ruská carská rodina Neblahý osud….
Velká francouzská revoluce
Hospodářství SSSR ve 20. a 30. letech 20.století.
První světová válka. Před válkou – nová spojenectví TROJDOHODA Velká Británie + Francie + Rusko TROJSPOLEK Německo + R-U = Centrální mocnosti + Itálie.
EU peníze středním školám Název vzdělávacího materiálu: Nástup bolševiků v Rusku Číslo vzdělávacího materiálu: ICT2-16 Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění.
Základní škola Čelákovice
T o t a l i t a r i s m u s Italský fašismus.
AUTOR: Mgr. Petr Punčochář
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Kolín V., Mnichovická 62
SSSR mezi světovými válkami I
Ruské revoluce 1917.
PRŮBĚH 1. SVĚTOVÉ VÁLKY V PŘEHLEDU
Rusko na počátku 20. století
Sovětský Svaz (celým názvem Svaz sovětských socialistických republik, zkráceně SSSR) Vlajka Znak Oficiálně usiloval o nastolení komunismu v Marxově a.
Stát Definice, funkce, typy.
KOMUNISMUS V SOVĚTSKÉM RUSKU
SŠ-COPT Uherský Brod Mgr. Jana Krchňáčková 5. Ruské revoluce
Vývoj v Rusku.
První světová válka. Vznik československého státu.
Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště
VY_32_INOVACE_196_REVOLUCE V RUSKU
T o t a l i t a r i s m u s Italský fašismus.
Revoluce v Rusku 1917 Autor: Lenka Mulačová
Ruské revoluce 1917.
I. světová válka III. část.
KOMUNISMUS V SOVĚTSKÉM SVAZU (SSSR)
Základní škola a mateřská škola Bohdalov
Transkript prezentace:

Bolševická revoluce Revoluce v Rusku

Jaký je rozdíl mezi názorem a faktem? Názor =  vyjadřuje osobní stanovisko každého člověka k určité skutečnosti Fakt = zjištěná ověřená skutečnost, pravdivý poznatek, údaj

„Bolševická revoluce, která se udála roku 1917 byla špatná a měla později dopad i na naše dějiny.“

Rusko ve válce Neschopní generálové, špatná výzbroj, problémy se zásobováním, nekvalitní silnice Válečné neúspěchy Nespokojenost – protesty obyvatelstva – Rusko opět směřovalo k revoluci

Abdikace císaře Demonstrace v Petrohrad – vojáci odmítli zasáhnout Duma jmenovala Prozatímní vládu 15. března 1917 byl car Mikuláš II. donucen vzdát se trůnu – třísetletá vláda Romanovců v Rusku definitivně skončila

Nová politická síla - bolševici Prozatímní vláda však prováděla změny pomalu Rozhodla se také pokračovat ve válce Objevuje se nová politická síla – slibuje rychlá a radikální řešení válečné krize - bolševici

Bolševici Vedení Vladimír Iljič Lenin Nejextrémnější křídlo socialistického hnutí Vysvětlete, proč mělo Německo zájem na zhroucení státní moci v Rusku. Odhadněte, proč musela podpora Lenina a dalších revolucionářů zůstat utajena.

Říjnová revoluce V noci ze 6. na 7. listopadu 1917 (25. října podle starého kalendáře) provedli bolševici převrat – dobyli Zimní palác, sídlo Prozatímní vlády a ujaly se vlády Vytvořili vlastní vládu – radu lidových komisařů v čele s Leninem

Spravedlivější společnost jako záminka k potlačování práv a svobod Kdo podle Lenina vybuduje nový „spravedlivější“ svět? Doložte na základě konkrétních pasáží textu, ke kterým společenským skupinám vyjadřovali bolševici otevřené nepřátelství.

Brestlitevský mír Bolševická vláda uzavřela mír s Německem a Rakouskem-Uherskem Přišli o část území – část Polska, Ukrajiny, Běloruska oslabení využili některé národy – vyhlásili samostatnost – Finsko, Estonsko, Lotyšsko a Litva

Vláda jedné strany Prosazování společenských změn v duchu komunistické ideologie Rolníci vyzívání, aby sami brali půdu statkářům Zastaveno vydávání všechno novin, která otiskovala jiná než bolševická stanoviska Byla nastolena vláda jedné strany Odpůrci likvidováni Majetnější lidé vyřazeni z přídělového systému – museli prodat majetek Podniky zestátněny Carská rodina povražděna

Jaké názory z mé strany jste slyšeli? Vytvořte tři věty o tomto tématu, které budou obsahovat fakta, která jste dnes slyšeli a objeví se zde i váš názor na toto téma.