Politické faktory cestovního ruchu Geografie cestovního ruchu Aneta Králová Jana Kellerová.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Ludvík Eger, FEK ZČU v Plzni
Advertisements

Kandidátské země do EU Chorvatsko Turecko Makedonie Island.
Tato prezentace byla vytvořena
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV: VY_32_INOVACE_242_Členské státy EU AUTOR: Alena Hořavová ROČNÍK, DATUM:
P OLITICKÉ VLIVY NA CESTOVNÍ RUCH Jíra Michal Chutný Martin.
Evropské vlajky 5. ročník
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
EVROPSKÁ UNIE Je regionální uskupení sdružující evropské státy, jehož cílem je vytvoření hospodářské, politické a měnové unie členských zemí.
Střední zdravotnická škola, Národní svobody Písek, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:VY_32_INOVACE_BERGMANNOVA_18.
Seminární práce – Geografie CR
KOMBI Obsah shrnutí: Důvod vzniku a cíle evropské integrace
Evropská integrace pro pedagogy s posílením aktivizačních metod ve výuce III_Shrnutí_Riskuj Evropská integrace pro pedagogy s posílením aktivizačních metod.
ZEMĚPIS 9. ROČNÍK MEZINÁRODNÍ ORGANIZACE
VY_52_INOVACE_Z.9.36-hospodářské organizace ve světě-prezentace
Barbora Votavová, Vendula Šimanová
POLITICKÁ MAPA EVROPY.
EU.
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Základy společenských.
SEVEROATLANTICKÁ ALIANCE
Evropská unie Za předpokladu použití mapy Evropy a psacích potřeb.
Romana Zabořilová ZŠ Jenišovice VY_32_INOVACE_012.
Najdi na slepé mapě Evropy státy podle zadání
Evropský den jazyků pohlednic pro Evropu.
Státy Evropy regionální dělení.
STÁTY EVROPSKÉ UNIE Zpracovaly: Jana Kroupová Kristýna Kocarová Kristýna Kocarová.
DUM 6 VY_32_INOVACE_ a)Velká Británie, Nizozemí, Lucembursko, Francie, Itálie, Německo b)Belgie, Nizozemí, Lucembursko, Francie, Itálie, Německo.
EVROPSKá UNIE.
Základní škola Rosice, okres Chrudim Rosice 97, Rosice; IČO: ; tel.: ; Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/
Evropská unie - vznik vznik 1993 na základě Smlouvy o Evropské unii (Maastrichtská smlouva) navazovala na evropský integrační proces od padesátých let.
Jméno autora: František Sajdl Třída/ročník: H4A, 4ročník
Stranický euroskepticismus v zemích EU
TECHNICKÁ UNIVERZITA V LIBERCI FAKULTA TEXTILNÍ Katedra hodnocení textilií Kristýna Šlemínová.
Členské státy a jejich hlavní města
Politické faktory CR a Schengenský prostor
Monika Matysová.  Belgie  Nizozemsko  Lucembursko  Itálie  Francie  Německo.
Státy Evropské Unie a podnebí jejich hlavních měst
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Cestovní ruch.  Vnitropolitická stabilita  Charakter politického systému  Státní hranice: Schengenský prostor Vízová povinnost.
Ekonomika pivovarského průmyslu
Historický vývoj EU Petra Henychová.
EVROPSKÁ INTEGRACE.
EVROPSKÁ UNIE.
Základy pracovního práva a sociálního zabezpečení v EU – prameny ke studiu
1.1. EVROPSKÁ MĚNOVÁ INTEGRACE přednáška Ing. Martina Šudřichová KH: Út: 10,30 – 12,00.
Evropská unie EU. Historie Zakladetel Robert Schuman, francouzský ministr zahraničí předložil návrh o sjednocení Evropy. Zakladetel Robert Schuman,
Kapitola 13: Evropské bankovnictví, Evropská centrální banka
1.1. EVROPSKÁ MĚNOVÁ INTEGRACE 1. přednáška Ing. Martina Šudřichová
EU - Hlasování kvalifikovanou většinou Berger Erik
Evropa - obyvatelstvo, EU Tercie Řešení úkol.
JSEM OBČANEM EVROPSKÉ UNIE Učebnice od s. 14 n.. EUROOBČAN ČR je od roku 2004 členem EU Občané EU mají stejná práva a povinnosti (bez ohledu na to, ve.
Číslo DUM: VY_32_INOVACE_06 Autor: Marcela Holíková Anotace: Sada materiálů slouží k úvodu učiva o Evropě a EU. ZEMĚPIS - EU.
EVROPSKÁ INTEGRACE.
EVROPA EVROPSKÁ UNIE VY_32_INOVACE_07-48 Ročník: VIII. ročník
Pakt stability a růstu EVSE Šárka Horáková.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Ing. Veronika Poláčková Název materiálu:
Dějiny EU Mgr. Vladimír Velešík.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Ing. Radoslava Benová Název materiálu:
Výsledky mezinárodního výzkumu OECD
Vytvořeno v rámci v projektu „EU peníze školám“
VY_32_INOVACE_07_Zeměpis_8.ročník 15_Evropská unie, NATO
Mezinárodní vztahy prezentace č.1.
EVROPSKÁ INTEGRACE.
NATO Severoatlantická aliance.
Základní škola, Hořice, Husova 11 VY_32_INOVACE 2_63
Najdi na mapě : Česko Rakousko Maďarsko Polsko Řecko Německo Švédsko
Anotace Žák se seznámí s problematikou vzniku, historií a fungováním Severoatlantické aliance a jejím významem pro obranyschopnost České republiky Autor.
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr
Severoatlantická aliance
Transkript prezentace:

Politické faktory cestovního ruchu Geografie cestovního ruchu Aneta Králová Jana Kellerová

Schengenský prostor je to území většiny evropských států (zemí Schengenské dohody), na kterém mohou osoby překračovat hranice smluvních států na kterémkoli místě, aniž by museli projít hraniční kontrolou název je odvozený od vesnice Schengen v Lucembursku, kde byla 14. června 1985 podepsána Schengenská dohoda

Schengenský prostor předchůdcem je Saarbrückenská dohoda z roku podepsána Schengenská smlouva roku1990 je podepsána Schengenská prováděcí úmluva roku 1995 odstraněny pohraniční kontroly roku 1999 přesun pod hlavičku EU prostřednictvím Amsterodamské smlouvy

Oblasti spolupráce Ochrana vnějších hranic Ochrana osobních údajů Policejní a justiční spolupráce Vízová a konzulární spolupráce Schengenský informační systém ◦ Do systému přispívají všechny členské státy Schengenu ze svých národních databáz. Využívání SIS je podmínkou pro odstranění kontrol na vnitřních hranicích.

Členské státy 22 států EU ◦ Belgie, Česká republika, Dánsko, Estonsko, Finsko, Francie, Itálie, Litva, Lotyšsko, Lucembursko, Maďarsko, Malta, Německo, Nizozemí, Polsko, Portugalsko, Rakousko, Řecko, Slovensko, Slovinsko, Španělsko a Švédsko 2 státy EU pouze policejní a justiční spolupráce ◦ Irsko, Velká Británie 3 státy EU nesplňují podmínky ◦ Kypr, Rumunsko, Bulharsko 3 státy mimo EU ◦ Švýcarsko, Norsko, Island

Historie vstupu států 1985 – Belgie, Francie, Lucembursko, Německo a Nizozemí (všichni 1995) 1990 – Itálie (1997) 1992 – Portugalsko (1995), Španělsko (1995) a Řecko (2000) 1995 – Rakousko (1997) 1996 – Dánsko, Finsko, Island, Norsko a Švédsko (všichni 2001) 1999 – Spojené království (jen částečně 2000) 2000 – Irsko (jen částečně 2002) 2004 – Česká republika, Estonsko, Litva, Lotyšsko, Maďarsko, Malta, Polsko, Slovensko, Slovinsko (všichni 2007), Kypr (není známo) a Švýcarsko (2008) 2007 – Bulharsko, Rumunsko (u obou plánováno 2011) 2008 – Lichtenštejnsko (plánováno konec roku 2011)

Politické faktory ovlivňující CR Mírové uspořádání světa bez válečných konfliktů jakéhokoliv poměru Vnitropolitická stabilita a charakter politického systému Konfliktní poměry vedou k degradaci CR Otevřená demokratická společnost nebrání rozvoji CR, na rozdíl od totalitních systémů, které se snaží o jeho regulaci Státní hranice, které omezují volný pohyb a soustřeďují ho na určité koridory

. Od politické stability země se odvíjejí další faktory působící na útlum nebo rozvoj CR. Z hlediska stability se dělí země na: 1) Politicky stabilní 2) Relativně klidné 3) Neklidné 4) Před politickým převratem 5) Ve válečném stavu Indikátory politického stavu 1) Systém politických stran 2) Rozsah verbálních útoků ve sdělovacích prostředcích 3) Frekvence střídání vlád 4) Neklid na univerzitách 5) Projevy násilí a teroru

Železná opona Je označení pro neprostupnou hranici mezi východním a západním blokem v době studené války Oddělovala západní a východní Evropu Na české západní hranici se začala vytvářet od roku 1948, skutečně neprostupnou se stala až v letech 1952 a 1953, jako reakce na útěky přes hranici V NDR proběhlo budování o něco později a poslední fází byla výstavba Berlínské zdi

Vliv na CR CR se realizoval mezi zeměmi uvnitř bloků V každém bloku se CR ruch rozvíjel odlišně ◦ Západní blok – rozvoj individuálního CR ◦ Východní blok – rozvoj hromadného CR

.

Nový Zéland Žádné politické nepokoje, stabilní ekonomika a izolace Téměř žádné nebezpečí přírodních katastrof

Norsko Žádné politické nepokoje a žádné války Malé riziko přírodních katastrof

Singapur Žádné konflikty mezi kulturami

DĚKUJEME ZA POZORNOST