Eurocentrum - praktické zkušenosti a potenciál spolupráce

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Ludvík Eger, FEK ZČU v Plzni
Advertisements

Kandidátské země do EU Chorvatsko Turecko Makedonie Island.
Tato prezentace byla vytvořena
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV: VY_32_INOVACE_242_Členské státy EU AUTOR: Alena Hořavová ROČNÍK, DATUM:
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
EVROPSKÁ UNIE Je regionální uskupení sdružující evropské státy, jehož cílem je vytvoření hospodářské, politické a měnové unie členských zemí.
Střední zdravotnická škola, Národní svobody Písek, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:VY_32_INOVACE_BERGMANNOVA_19.
Evropská unie.
KOMBI Obsah shrnutí: Důvod vzniku a cíle evropské integrace
Evropská integrace pro pedagogy s posílením aktivizačních metod ve výuce III_Shrnutí_Riskuj Evropská integrace pro pedagogy s posílením aktivizačních metod.
ZEMĚPIS 9. ROČNÍK MEZINÁRODNÍ ORGANIZACE
VY_52_INOVACE_Z.9.36-hospodářské organizace ve světě-prezentace
Historie, instituce, smlouvy
Základní informace o státě a o počasí v hlavním městě
Evropská unie.
Barbora Votavová, Vendula Šimanová
EU.
EVROPSKÁ UNIE Mgr. Michal Oblouk.
SEVEROATLANTICKÁ ALIANCE
Evropská unie Za předpokladu použití mapy Evropy a psacích potřeb.
Romana Zabořilová ZŠ Jenišovice VY_32_INOVACE_012.
Registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
Najdi na slepé mapě Evropy státy podle zadání
Evropský den jazyků pohlednic pro Evropu.
Světová ekonomika OPF 1 SVĚTOVÁ EKONOMIKA 9. Světová ekonomika OPF 2 1) Charakteristika 2) Vývoj EU 3) Maastrichtská kriteria 4) Orgány EU 5) Rozpočet.
VY_32_INOVACE_08/3/7 Náměty pro výuku výchovy k občanství v 6. – 9. ročníku Historie EU Mgr. Luboš Horký Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li.
STÁTY EVROPSKÉ UNIE Zpracovaly: Jana Kroupová Kristýna Kocarová Kristýna Kocarová.
DUM 6 VY_32_INOVACE_ a)Velká Británie, Nizozemí, Lucembursko, Francie, Itálie, Německo b)Belgie, Nizozemí, Lucembursko, Francie, Itálie, Německo.
EVROPSKá UNIE.
Co je Evropská Unie Evropská unie (EU) je svazek demokratických evropských zemí, které se zavázaly ke společnému úsilí o mír a prosperitu. Není státem,
Evropská unie - vznik vznik 1993 na základě Smlouvy o Evropské unii (Maastrichtská smlouva) navazovala na evropský integrační proces od padesátých let.
Jméno autora: František Sajdl Třída/ročník: H4A, 4ročník
Mezivládní organizace – jediná úroveň
Členské státy a jejich hlavní města
Monika Matysová.  Belgie  Nizozemsko  Lucembursko  Itálie  Francie  Německo.
Právo EU - úvod Prezentace VŠFS 2015.
Státy Evropské Unie a podnebí jejich hlavních měst
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Monika Matysová.  Belgie  Nizozemsko  Lucembursko  Itálie  Francie  Německo.
Intergovernmental Organization one level State D State C State E State F State A State G State B Intergovernmental Organization.
Ekonomika pivovarského průmyslu
Historický vývoj EU Petra Henychová.
EVROPSKÁ INTEGRACE.
EVROPSKÁ UNIE.
Základy pracovního práva a sociálního zabezpečení v EU – prameny ke studiu
1.1. EVROPSKÁ MĚNOVÁ INTEGRACE přednáška Ing. Martina Šudřichová KH: Út: 10,30 – 12,00.
Evropská unie EU. Historie Zakladetel Robert Schuman, francouzský ministr zahraničí předložil návrh o sjednocení Evropy. Zakladetel Robert Schuman,
Kapitola 13: Evropské bankovnictví, Evropská centrální banka
1.1. EVROPSKÁ MĚNOVÁ INTEGRACE 1. přednáška Ing. Martina Šudřichová
N á zev S Š : SOU Uherský Brod Autor: Mgr. Věra Dudová N á zev prezentace (DUMu): ČR a evropská integrace N á zev sady: Výuka občanské nauky v 2. ročníku.
Prof. JUDr. Vladimír Týč, CSc. PRÁVO EVROPSKÉ UNIE Vývoj a organizační struktura Masarykova univerzita Brno 2016.
EU - Hlasování kvalifikovanou většinou Berger Erik
Evropa - obyvatelstvo, EU Tercie Řešení úkol.
Číslo DUM: VY_32_INOVACE_06 Autor: Marcela Holíková Anotace: Sada materiálů slouží k úvodu učiva o Evropě a EU. ZEMĚPIS - EU.
EVROPSKÁ INTEGRACE.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
EVROPA EVROPSKÁ UNIE VY_32_INOVACE_07-48 Ročník: VIII. ročník
Pakt stability a růstu EVSE Šárka Horáková.
Dějiny EU Mgr. Vladimír Velešík.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Ing. Radoslava Benová Název materiálu:
Prof. JUDr. Vladimír Týč, CSc
Vytvořeno v rámci v projektu „EU peníze školám“
VY_32_INOVACE_07_Zeměpis_8.ročník 15_Evropská unie, NATO
Mezinárodní vztahy prezentace č.1.
EVROPSKÁ INTEGRACE.
Vznik Evropské unie Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
NATO Severoatlantická aliance.
ZŠ Týnec nad Labem AUTOR: Mgr. Iveta Hejtmánková
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr
Transkript prezentace:

Eurocentrum - praktické zkušenosti a potenciál spolupráce Ing. Lívia Pekajová vedoucí Eurocentra Zlín

Evropská integrace - vícevrstevnatost 23. července 1952 ESUO – 50 let (Pařížská smlouva) Francie, Německo, Itálie, Belgie, Nizozemsko,Lucembursko 1957/1958 Římské smlouvy EHS (nyní ES) – společný trh, celní unie EURATOM – mírový výzkum a vývoj atomu Omezení suverenity a přenos pravomocí

Vývoj ES – územní expanze 1952/1958 Francie, Německo,Itálie, Belgie, Nizozemí, Lucembursko 1973 – VB, Dánsko, Irsko, Norsko 1982 – Řecko 1986 – Španělsko a Portugalsko 1995 – Finsko, Švédsko, Rakousko, Norsko 2004 – ČR, SR, Estonsko, Kypr, Litva, Lotyšsko, Maďarsko, Malta, Polsko, Slovinsko 2007 – Rumunsko, Bulharsko ? Černá Hora, Chorvatsko, Island, Makedonie, Turecko

Vývoj ES – posilování spolupráce 50. léta – počátek integrace,vytváření společného trhu a celní unie http://www.europarltv.europa.eu/cs/player.aspx?pid=320c5211-3e17-4617-8b05-4a04741b81d2 60. léta – Lucemburský kompromis – Politika Prázdné židle 70. léta – (ropná krize…) 80. léta – nový impuls – JEA

Vývoj ES – posilování spolupráce II 90.léta 1992/1993 Maastrichská smlouva 1997/1999 Amsterdamská smlouva 2000/2003 Niceská smlouva Smlouva o Ústavě pro Evropu 2009 Lisabonská smlouva

EU NYNÍ ES (tj. dřívější EHS) již neexistuje, EU je jeho nástupcem EU je specifická MO, která nemá povahu státu, ale v řadě aspektů se jako stát (federativní) projevuje

„Ozveme se Vám…“ jak na práci v EU každá instituce má specifické podmínky být občanem členské nebo kandidátské země EU mít VŠ vzdělání, popřípadě být student vysoké školy (s třemi odstudovanými lety doloženými diplomem) mladší 31 let znalost úředního jazyka EU - 8000/630-800

Finanční podmínky placené i neplacené 900 - 1000 euro/měsíčně alespoň menší příspěvek na ubytování či na náklady spojené s pobytem

Základní rozdělení stáží u institucí Evropské unie Stáže v Evropské komisi - Komise vypisuje místa zejména pro placené stážisty, kteří jsou zaměřeni na překladatelství. Možné je také využít placených i neplacených stáží s obecným zaměřením. Stáže v Evropském parlamentu - Parlament nabízí různé druhy placených či neplacených stáží: s obecným zaměřením, se zaměřením na žurnalistiku, stáže pro překladatele a tlumočníky. Stáže v Radě EU - V Radě EU je možné přihlásit se jak na placenou, tak na neplacenou stáž, a to buď s překladatelským nebo obecným zaměřením. Velmi malý počet míst je také vypisován pro žurnalisty a tlumočníky. Stáže u Soudního dvora - Soudní dvůr je specifický tím, že zde využijete znalost francouzštiny více než u jiných institucí. Stážisté musí mít právní nebo politologické vzdělání (pokud se ucházejí o stáž s obecným zaměřením a administrativní činnost) nebo vzdělání překladatelské. Stáže u Účetního dvora - Účetní dvůr je určen pro uchazeče, kteří mají alespoň částečné vzdělání v oblasti zájmu Účetního dvora. Stážista musí projít odborným přeškolením. Stáž se dá absolvovat pouze jednou. Stáže u Výboru regionů - Výbor regionů připravuje pro stážisty zejména odbornou úřednickou práci, která může být zaměřená více na politiku, nebo naopak zahrnuje spíše administrativní úkoly. Stáže u Evropského hospodářského a sociálního výboru - Stáž v EESC zahrnuje zejména asistenční práci a stáže s obecným zaměřením. Stáže u Evropského ombudsmana - Stáž zahrnuje různé práce (především administrativního a asistenčního typu). Stážisté u Evropského ombudsmana za sebou musí mít právní vzdělání doložitelné diplomem.

Brožura ke stážím http://europa.eu/about-eu/working-eu-institutions/index_cs.htm http://europa.eu/epso/index_cs.htm

Děkuji za pozornost pekajova@euroskop.cz