Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Ludvík Eger, FEK ZČU v Plzni
Advertisements

Mezinárodní nevládní organizace, transvládní organizace
OSN OSN= organizace spojených národů
Střední odborné učiliště Liběchov Boží Voda Liběchov Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: Předmět: Název materiálu: Výuková.
Mezinárodní integrace
EGAP a předsednictví EU: Co budeme prosazovat a jak. JUDr. Ing. Jana Ammerlaan.
Karel Dyba, Přednáška pro Liberální institut, Praha OECD a ČR: mezi minulostí a budoucností 1.Historické ohlédnutí 2.Současnost OECD: základní.
OECD a finanční vzdělávání Stálá mise České republiky při OECD v Paříži Prof. Ing. Karel Dyba, CSc., velvyslanec Třetí mezinárodní konference k finanční.
Evropská unie.
Jsme v EU, buďme v obraze. Výhody a nevýhody členství v EU Jarolím Antal.
KOMBI Obsah shrnutí: Důvod vzniku a cíle evropské integrace
ZÁKLADNÍ TENDENCE SOUČASNÉHO VÝVOJE MEZINÁRODNÍCH VZTAHŮ
Evropská integrace pro pedagogy s posílením aktivizačních metod ve výuce III_Shrnutí_Riskuj Evropská integrace pro pedagogy s posílením aktivizačních metod.
ZEMĚPIS 9. ROČNÍK MEZINÁRODNÍ ORGANIZACE
Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Projekt MŠMT ČREU PENÍZE ŠKOLÁM Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/
VY_52_INOVACE_Z.9.36-hospodářské organizace ve světě-prezentace
MUDr. Martin Kuba ministr průmyslu a obchodu AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ POLITIKY STABILNÍ ELEKTŘINA ZA PŘIJATELNOU CENU AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ.
Barbora Votavová, Vendula Šimanová
SEVEROATLANTICKÁ ALIANCE
Najdi na slepé mapě Evropy státy podle zadání
Integrační procesy v ekonomice
STÁTY EVROPSKÉ UNIE Zpracovaly: Jana Kroupová Kristýna Kocarová Kristýna Kocarová.
 EU je jedinečné hospodářské a politické partnerství 27 demokratických evropských zemí  jejím cílem je mír, prosperita a svoboda pro 498 milionů občanů.
EVROPSKá UNIE.
DUM 6 VY_32_INOVACE_ a)Belgie, Nizozemí, Lucembursko, Francie, Itálie, Německo b)Velká Británie, Nizozemí, Lucembursko, Francie, Itálie, Německo.
Evropská unie - vznik vznik 1993 na základě Smlouvy o Evropské unii (Maastrichtská smlouva) navazovala na evropský integrační proces od padesátých let.
Stupeň rozvoje států světa
Mezinárodní výzkum dospělých Programme for the International Assessment of Adult Competencies První zjištění z výzkumu OECD PIAAC MŠMT, Tento.
Účetní systémy ve světě.. Účetní systémy se navzájem odlišují: Vymezením okruhu uživatelů účetních výkazů Mírou regulace účetnictví Vztahem mezi účetnictvím.
Obchodní politika EU a její přínos pro české firmy Ing. Jan Walter Ministerstvo průmyslu a obchodu © 2009 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Členské státy a jejich hlavní města
Petr Machala. * podstatný - hospodářský růst = růst HDP * je to celková peněžní hodnota toku statků a služeb vytvořená za 1 rok * v mezinárodním srovnání.
Kavříková, Bělinová, Březinová, Štěrbová
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Historický vývoj EU Petra Henychová.
EVROPSKÁ UNIE.
Bílá kniha Národní program rozvoje vzdělávání v ČR.
Úvod do problematiky, definice základních pojmů
Evropská unie EU. Historie Zakladetel Robert Schuman, francouzský ministr zahraničí předložil návrh o sjednocení Evropy. Zakladetel Robert Schuman,
1.1. EVROPSKÁ MĚNOVÁ INTEGRACE 1. přednáška Ing. Martina Šudřichová
Page 1 Energetická závislost EU - Možná řešení - Daniela Štoková.
EVROPSKÁ UNIE OFICIÁLNÍ VZNIK EU 1993 Současná politická společnost má neustálou potřebu se sdružovat. Sdružení jako hlavní myšlenku má i Evropská.
Mezinárodní seminář: Kvalifikovaná pracovní síla jako zdroj konkurenceschopnosti České republiky Vytvoření konkurenceschopného pracovního trhu.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Titul. Vladimír Mikulík. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací.
Strategie sociálního začleňování na období let 2012 – 2020 Příspěvek ke konferenci "Sociálně vyloučené lokality - vznik, rizika, možnosti řešení"
V září byl publikován report za období , relevantní je rovněž loňský report za období (WEF 2014) a report za srovnávací období.
Číslo DUM: VY_32_INOVACE_06 Autor: Marcela Holíková Anotace: Sada materiálů slouží k úvodu učiva o Evropě a EU. ZEMĚPIS - EU.
Uhelný průmysl v Evropě nová publikace EURACOAL Dr. Renata Eisenvortová Manažer evropských záležitostí Czech Coal a.s. Člen výkonného výboru EURACOAL Těžební.
Soudobý svět Ekonomický pohled
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Aktualizace Strategie udržitelného rozvoje ČR
Priority Poslaneckého klubu ELS-ED na období
Systém zdaňování korporací jako determinanta daňového ráje
Pakt stability a růstu EVSE Šárka Horáková.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Ing. Veronika Poláčková Název materiálu:
Dějiny EU Mgr. Vladimír Velešík.
Výsledky mezinárodního výzkumu OECD
Příliv investic do České republiky
O nás Univerzita s TRADICÍ – založena 1999
Vytvořeno v rámci v projektu „EU peníze školám“
VY_32_INOVACE_07_Zeměpis_8.ročník 15_Evropská unie, NATO
Mezinárodní vztahy prezentace č.1.
NATO Severoatlantická aliance.
Základní škola, Hořice, Husova 11 VY_32_INOVACE 2_63
Najdi na mapě : Česko Rakousko Maďarsko Polsko Řecko Německo Švédsko
Národní program rozvoje vzdělávání v ČR
Příjmové daně – jeden nebo dva zákony? Dny práva 2016
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr
Severoatlantická aliance
Transkript prezentace:

Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj OECD Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj

OECD Sdružuje 30 členských států oddaných demokracii a tržnímu hospodářství Poskytuje statistiky a ekonomická a společenská data Analyzuje a předpovídá ekonomický vývoj Zkoumá společenské změny a vyvíjející se trendy v obchodu, životním prostředí, zemědělství, rozpočtové politice, rozvojové pomoci atd.

Pomáhá vládám Porovnávat zkušenosti Hledat odpovědi na společné problémy Rozpoznávat „nejlepší praxe“ Koordinovat domácí a zahraniční politiky

Světoví partneři 30 členských států AUSTRÁLIE BELGIE ČESKÁ REPUBLIKA DÁNSKO FINSKO FRANCIE IRSKO ISLAND ITÁLIE JAPONSKO KANADA KOREA LUCEMBURSKO MAĎARSKO MEXIKO Země přizvané k přístupovým rozhovorům CHILE ESTONSKO IZRAEL RUSKO SLOVINSKO NĚMECKO NIZOZEMÍ NORSKO NOVÝ ZÉLAND POLSKO PORTUGALSKO RAKOUSKO ŘECKO SLOVENSKÁ REPUBLIKA SPOJENÉ KRÁLOVSTVÍ SPOJENÉ STÁTY ŠPANĚLSKO ŠVÉDSKO ŠVÝCARSKO TURECKO Rozšířená spolupráce BRAZÍLIE ČÍNA INDIE INDONÉSIE JAR

Poslání OECD Článek 1 úmluvy OECD definuje cíle organizace jako: Podpora ekonomického růstu Růst zaměstnanosti Zvyšování životní úrovně Udržení finanční stability Pomoc ekonomickému rozvoji dalších zemí Přispění k růstu světového obchodu

Kdo řídí práci OECD? Rada Sekretariát Výbory Dohled a strategické řízení Reprezentanti členských zemí a Evropské komise; rozhodnutí přijímána konsensem Výbory Sekretariát Diskuze a implementace Analýza a návrhy Reprezentanti členských zemí a přizvaných nečlenských zemí pracují spolu se sekretariátem na jednotlivých problémech Generální tajemník Náměstci generálního tajemníka Ředitelství

Činnost OECD 2. Analýzy Sběr dat 3. Společná politická diskuze 4. Rozhodování 5. Implementace

Hlavní oblasti činnosti Zaměstnanost, vzdělávání a společenská prosperita Zajištění rovného přístupu ke vzdělání pro všechny Podpora efektivních a přístupných zdravotnických systémů Boj se společenským vyloučením a nezaměstnaností Překonání „digitálního rozdělení“ mezi bohatými a chudými

Ekonomika Analyzovat a publikovat srovnávací údaje Tvořit předpovědi Rozvinout politiky růstu a stability Prosazovat otevřené trhy Podporovat mezinárodní investice Sdílet nejlepší praxe Studovat, jak koordinace mezinárodní rozvojové spolupráce pomáhá rozvojovým zemím Nabízet vědomosti a zkušenosti na pomoc zemím nebo regionům při jejich rozvoji

Životní prostředí, udržitelný rozvoj Motivovat trhy k vytváření zdravějšího prostředí Použít vědu a technologie ku prospěchu lidí Snižovat plýtvání a znečišťování Přivést dohromady členské země k diskuzím o stěžejních energetických otázkách prostřednictvím Mezinárodní energetické agentury (IEA) a Agentury pro jadernou energetiku (NEA)

Finance Podpora liberalizace finančních služeb a vývoje mezinárodních finančních nejlepších praxí Práce na prosazení reforem investiční politiky a mezinárodní spolupráce Vyhodnocování národních daňových systémů a jejich dopadů na pracovní, kapitálové a produktové trhy Studium následků stárnutí populace a jejich dopadů na pojištění a důchody

Vláda Podporovat efektivní veřejnou správu Vyzývat společnosti k lepšímu spravování svých záležitostí Zajistit transparentní a spravedlivé daňové systémy Podporovat férové soupeření Bojovat s korupcí a praním špinavých peněz Prosazovat vysoké etické normy Povzbudit účast občanů na tvorbě politik

Inovace Výborné výsledky v oblastech spojených s biotechnologiemi skrze práci trvající přes 25 let Zlepšit pochopení jak informační a komunikační technologie přispívají k udržitelnému ekonomickému růstu a společenskému blahu a jejich role v posunu směrem ke znalostním společnostem Vývoj ukazatelů k otestování výkonů inovací jednotlivých zemí

Úspěchy OECD některé příklady Zlepšení transparentnosti a etiky v mezinárodním prostředí Principy společného vedení Doporučení pro mezinárodní společnosti Dohoda proti úplatkům Princip plateb za znečišťování (PPP) Zjednodušení daňových problémů v mezinárodních transakcích Modelová daňová dohoda Pomáhaní nastupujícím a tranzitním ekonomikám Programy spolupráce s nastupujícími ekonomikami včetně Číny, Indie, Indonésie, JAR a Brazílie

Některá fakta o OECD Ústředí OECD sídlí v Paříži ve Francii Dva oficiální jazyky: Angličtina a Francouzština Zaměstnanci sekretariátu: přes 2500 Generální tajemník OECD je p. Angel Gurría Celkový rozpočet OECD činí 342.9 miliónů eur (2008)

Komunikace OECD publikace (přes 250 titulů ročně) Pravidelně aktualizované webové stránky (statistiky, data, studie…) Časopis OECD Observer Rádiová a televizní studia Výroční fórum občanské společnosti Centra OECD (Berlín, Mexico City, Tokyo a Washington) která organizují programy k šíření práce OECD

Odkazy zmíněné v prezentaci Pro více informací www.oecd.org Odkazy zmíněné v prezentaci www.oecd.org/powerpointreferences