Spotřebitel na finančním trhu Eva Zamrazilová Členka bankovní rady a vrchní ředitelka ČNB ČSE 22. září 2010.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Návrh státního rozpočtu ČR na rok 2010 Ministerstvo financí září 2009.
Advertisements

DOMÁCNOSTI NA ÚVĚROVÉM TRHU Michal Skořepa Česká společnost ekonomická, o.s.
 V r uložila vláda MF, MŠMT a MPO vypracovat systém budování finanční gramotnosti na ZŠ a SŠ (dále jen SBFG).  První verze byla dokončena v r.
Finanční vzdělávání jako důležitý prvek ochrany spotřebitele na finančním trhu Mgr. Klára Hájková náměstkyně ministra financí, sekce Finanční trh 31. března.
Finanční vzdělávání jako pilíř ochrany spotřebitele na finančním trhu Ing. Dušan Hradil sekce Finanční trh Ministerstvo financí ČR 27. listopadu 2009.
Základní pravidla při finančním investování, rentabilita, riziko, likvidita Zdeněk Jelínek.
Regulace a dohled nad bankovním systémem
1 Tisková konference ČLFA, 7. února 2013 Financování spotřebitelů v roce 2012 poskytnuté členy ČLFA 1.Ekonomické a právní prostředí 2.Komentář k výsledkům.
Studie finančního serveru Měšec.cz Vývoj zadluženosti českých domácností.
Měření úrovně finanční gramotnosti dospělých
Ekonomická gramotnost
Výukový materiál vytvořený v rámci projektu „EU peníze školám“ Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o. Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění.
Spotřebitelské smlouvy Základ soukromoprávní ochrany spotřebitele §(§51a) ObčZ Orgánem ochrany je soud Závazky vzniklé ze smluv Obecné typy smluv,
Výukový materiál zpracovaný v rámci "EU peníze školám" Projekt: Škola pro život Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Sada: C.
„Finanční gramotnost jako nejlepší prevence předlužení občanů“ S ENÁT P ARLAMENTU Č ESKÉ REPUBLIKY 31. března 2009.
Asociace finančních zprostředkovatelů a finančních poradců České republiky, o.s. CIFA forum PRAHA duben 2008 Investiční příležitosti.
Konference pojišťovacích makléřů 2011
Aktuální vývoj v pojišťovnictví a jeho regulaci
Hospodářská politika státu
Dopady předlužení občanů na hospodářství
Vzdělávání finanční gramotnosti dospělých
OECD a finanční vzdělávání Stálá mise České republiky při OECD v Paříži Prof. Ing. Karel Dyba, CSc., velvyslanec Třetí mezinárodní konference k finanční.
„MOSTY od izolace k integraci“ Kurs právního minima pro mladistvé - Projekt Pšov -
Seminář ČBA v PSP ČR„Cesty k omezení lichvy“ Praha, 10. listopadu 2009 Praha, 10. listopadu 2009 Eva Zamrazilová členka bankovní rady ČNB ČNB a ochrana.
Druhá mezinárodní konference k finanční gramotnosti Praha, 27. listopadu 2009 Eva Zamrazilová členka bankovní rady ČNB Finanční krize a finanční gramotnost.
Předpisy na ochranu spotřebitele Název školyGymnázium Zlín - Lesní čtvrť Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuRozvoj žákovských.
1 ČLFA se představuje ČLFA  založena 1991 (ALS ČSFR, ALS ČR, ČLFA)  48 členů  cíle prosazovat prostředí vhodné pro finanční produkty (právní, ekonomické)
Dozor nad úvěrovým trhem z pohledu České obchodní inspekce
Zadluženost domácností v ČR Smilovice 5. června 2007 Zdeněk Veselý MF ČR Názory a závěry prezentované dále jsou autorovy a nemusí tak být v souladu s postojem.
Proč slábne spotřeba domácností ? Eva Zamrazilová Členka bankovní rady ČNB Pesimistický spotřebitel: světlo na konci tunelu 17. října 2012 Konferenční.
Rozumíme penězům Buštěhrad Projekt Rodina Splátkova  Sociální postavení  Ekonomická situace  Příjmy  Výdaje  Finanční produkty / stavební.
Světové hospodářství.
SVĚTOVÁ EKONOMIKA 7 Světová ekonomika SU OPF.
Poznatky z kontrol u makléřů prováděných Českou národní bankou AČPM Konference pojišťovacích makléřů 11. října 2011 Hynek Černý Odbor kontroly odborné.
1 Postavení bankovnictví v tržní ekonomice.  jsou prostředkem směny a měřítkem hodnot  aktiva, která mají vysokou likviditu a nízkou míru rizika 2.
Bankovní systém říjen 2012VY_32_INOVACE_EKO_ Autory materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, jsou Ing. Dana Gebauerová a Ing. Romana.
Národní strategie finančního vzdělávání (inspirovaná Koncepcí informačního vzdělávání na vysokých školách v ČR)
Investice 2011 – Tsunami na finančních trzích? David Navrátil.
DUM - Digitální Učební Materiál Název školy: Střední odborná škola obchodní s.r.o. Broumovská 839, Liberec 6 IČO: REDIZO: Vzdělávací.
Ruská federace x WTO a OECD
Tento studijní materil byl vytvořen jako výstup z projektu č. CZ.1.07/2.2.00/ Proces slučování bankovních a nebankovních úvěrových registrů v České.
Zpráva o finanční stabilitě 2005
Tento studijní materil byl vytvořen jako výstup z projektu č. CZ.1.07/2.2.00/ Pojišťovnictví Regulace a dohled Ing. Dalibor Pánek
Národní účty - aplikace
VY_62_INOVACE_02_11 CZECH SALES ACADEMY Trutnov – střední odborná škola s.r.o. EU PENÍZE ŠKOLÁM CZ.1.07/1.5.00/ VY_62_INOVACE_02_11 Zpracoval:Ing.
Ochrana spotřebitele Ing. Jan Krajíček, Ph.D
Zadluženost domácností a její dopady na ekonomiku ČR
Ministerstvo financí je ústředním orgánem státní správy pro –státní rozpočet republiky, –státní závěrečný účet republiky, –státní pokladnu České republiky,
Vysoká škola finanční a správní, Praha 20.dubna 2009
Ing. Miroslav Sponer, Ph.D. - Základy financí1 Mezinárodní finanční instituce.
11 Osobní finance a investování. 2 Osobní finanční plánování Smyslem osobního finančního plánování je ujasnit si: budoucí osobní a rodinné.
Tento studijní materil byl vytvořen jako výstup z projektu č. CZ.1.07/2.2.00/ Regulace a dohled finančních institucí v Německu a Velké Británii.
Finanční gramotnost – klidná cesta rozbouřeným mořem financí Jaké znalosti a dovednosti musíme mít, abychom naplnili vlastní cíle?
VZDĚLÁVÁNÍ VE FINANČNÍ GRAMOTNOSTI Lenka M. Maléřová.
1 Tisková konference ČLFA, 11. února 2016 Komentář k výsledkům za r Spotřebitelské úvěry (údaje za členské společnosti ČLFA)  objem nově poskytnutých.
EKONOMICKÁ, FINANČNÍ, PRÁVNÍ A INSOLVENČNÍ ANDRAGOGIKA URČENÁ LEKTORŮM, PORADCŮM A DALŠÍM ÚČASTNÍKŮM VZDĚLÁVÁNÍ – CZ. 1.07/3.2.11/ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM:
Kód vzdělávacího materiálu: VY_62_INOVACE_0203 Název vzdělávacího materiálu: Bankovnictví Datum vytvoření: Jméno autora: Ing. Zdenek Páže Předmět:
Další vzdělávání v Moravskoslezském kraji Finanční gramotnost v praxi Ing. Ludmila Tkáčová CZ.1.07/3.1.00/
Hospodaření fakultních nemocnic a dalších přímo řízených organizací v roce 2010 (11 FN + IKEM, NNH, MOÚ, ÚPMD)
Ing. Veronika Dostálková MBA Finance a peníze v podniku Finanční gramotnost 3. ročník Září 2012.
1 Tisková konference ČLFA, 13. února 2014 Financování spotřebitelů v roce 2013 poskytnuté členy ČLFA 1.Ekonomické a právní prostředí 2.Komentář k výsledkům.
Projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem. FINANČNÍ GRAMOTNOST ZADLUŽOVÁNÍ RODIN Spolek pro obnovu venkova Senát Parlamentu.
Bankovnictví Téma 2: Centrální bankovnictví 1.Soudobé funkce centrální banky 2.Centrální banka jako subjekt monetární politiky 3.Centrální banka jako zdroj.
1 ČLFA  založena 1991 (ALS ČSFR, ALS ČR, ČLFA)  42 členů  cíle:  prosazuje prostředí vhodné pro rozvoj leasingu, úvěrů a factoringu  těžištěm je financování.
Řízení vztahu podniku k věřitelům
ÚLOHA STÁTU V TRŽNÍ EKONOMICE
Česká národní banka Ing. Roman Ptáček, Ph.D..
Peníze a měnová politika
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název školy: SOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Vzdělávací oblast: Ekonomie Předmět: Finanční gramotnost Tematický.
Ukazatele pojistného trhu
Transkript prezentace:

Spotřebitel na finančním trhu Eva Zamrazilová Členka bankovní rady a vrchní ředitelka ČNB ČSE 22. září 2010

2 Zadlužení domácností Rychlé přizpůsobení spotřebitelského chování české populace standardu vyspělých zemí - rychlý rozvoj zadlužování Hypoteční úvěry má cca 10 – 15 % domácností Spotřebitelský úvěr přibližně čtvrtina domácností Zdroj: ČNB

3 Objem a dynamika úvěrů domácností Hospodářská krize zmírnila dynamiku zadlužování – dočasně ? Zdroj: ČNB

4 Ohrožené úvěry Zhoršující se situace na trhu práce působila negativně nejen na dynamiku úvěrů, ale i schopnost domácností splácet dříve přijaté závazky; Klesající příjmy a neklesající úrokové náklady dluhů snižovaly finanční rezervu domácností a působily na růst míry defaultu Předlužené domácnosti neohrožují finanční stabilitu ČR, pouze svou vlastní Zdroj: ČNB

5 Poměrové ukazatele Značný vzestup zadluženosti nejen v poměru k HDP, ale i finančním aktivům a disponibilnímu důchodu domácností Zdroj: ČNB

6 Zadlužení domácností v % HDP Zadlužení v relaci k EMU cca poloviční, ale … EMU- finanční aktiva domácností přesahují 200 % HDP ČR – obdobný podíl cca 90 % České domácnosti tedy sice méně zadlužené ale ještě chudší Zdroj: ČNB

7 Role ČNB Péče o finanční stabilitu Ochrana spotřebitele Únor 2008– vznik Samostatného odboru ochrany spotřebitele (SAO OS) – dohled nad Zákazem klamavých a agresivních obchodních praktik: Zákazem diskriminace spotřebitele Plnění informačních povinností při uzavírání smluv o poskytování finančních služeb na dálku Plněním informačních povinností při poskytování platebních služeb a elektronických platebních prostředků (dle nového zákona o platebním styku, od 11/2009)

8 SAO ochrany spotřebitele - aktivity H1 2010: 230 stížností, růst o 60 % pojišťovny a pojišťovací zprostředkovatelé – 50 % úvěrové instituce – 30 % Většina řešena nápravou či písemným vysvětlením návrh na sankce – 10% (výlučně pojišťovací zprotředkovatelé) Společným jmenovatelem mnoha stížností je nízká úroveň finanční gramotnosti i právního povědomí

9 Finanční vzdělávání aktuální výzva – i pro ČNB Rozvoj finančního trhu – peníze mají stále více virtuální podobu Roste množství finančních produktů a jejich složitost Rizika dluhových pastí již ve velmi mladém věku- nejlepší ochranou je prevence Již základní vzdělání by mělo poskytnout minimum - Ekonomické - Finanční - Právní Angažovanost centrální banky nebo regulátora je ve vyspělých zemích běžná ČNB: spolupráce na Národní strategii FV, Manuály FEG, semináře pro učitele, laický web, mezinárodní spolupráce v rámci OECD

Děkuji za pozornost Eva Zamrazilová členka bankovní rady Česká národní banka