Učení Petr Machala.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Znalostní zázemí organizace
Advertisements

Praktické informace k programu Škola pro udržitelný život.
Jak se UČIT, aby mě to nebolelo
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:
Strategické plánování rozvoje územních celků a neziskové organizace Zuzana Guthová, Rosa - společnost pro ekologické informace a aktivity.
Opakování - centrální nervová soustava
Předmět psychologie Předmět psychologie práce a organizace.
Psychologie Škola: Cyrilometodějské gymnázium a střední odborná škola pedagogická Brno Označení: CZ.1.07/1.5.00/ , VY_32_INOVACE_nov01 Autor Mgr.
„SNAHA PŘIMĚT SPOTŘEBITELE, ABY JEDNAL PROTI SVÉ VŮLI, JE ZTRÁTA ČASU.“ JEROME E. MC CARTHY Psychologické vlivy působící na jednotlivce.
PSYCHICKÉ JEVY.
Seznamuje žáky s procesem lidské socializace a společenským statusem.
BEHAVIORISMUS John Watson I.P.Pavlov C.L.Hull N.E.Miller J.Dollard
Nervová soustava.
B EHAVIORISMUS Materiál není určen k jakémukoliv šíření, neobsahuje citace!
Schopnosti. Schopnost Je psychická vlastnost, která umožňuje člověku naučit se určitým činnostem a úspěšně je vykonávat. Utváří se na podkladě biologické.
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
Stravovací zvyklosti živočichů Sociální učení: Potrava.
Učení Škola: Cyrilometodějské gymnázium a střední odborná škola pedagogická Brno Označení: CZ.1.07/1.5.00/ , VY_32_INOVACE_nov08 Autor Mgr. et Mgr.
CHOVÁNÍ = činnost, která spojuje člověka s prostředím.
Rozdíly mezi osobnostmi
Nervová soustava - udržuje a řídí vnitřní prostředí těla, udržuje vztahy mezi vnitřními orgány a mezi organismem a okolím - je tvořena: centrální nervovou.
Základní vzdělávání - Člověk a příroda - Přírodopis – Biologie člověka
Schopnosti Milana Reichlová.
Rodina jako vzor a příklad
SACÍ A ROHOVKOVÝ REFLEX
Schopnosti Pavel Šuranský.
UČENÍ = PROCES JEHOŽ VÝSLEDKEM JE ZMĚNA PSYCHICKÝCH JEVŮ, DISPOZIC K NIM A JEJICH VNĚJŠÍCH PROJEVŮ.
Výběr adekvátních vyučovacích metod při fixaci a kontrole znalostí v rámci ekonomického vzdělávání ©prof. Ing. Ondřej Asztalos,CSc.
Trestní právo hmotné II.
Jméno autora: Mgr. Vlasta Kollariková Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_17_OSVZ_ON Ročník: I. Vzdělávací oblast: Společenskovědní.
Autor výukového materiálu: Denisa Dosoudilová Datum vytvoření výukového materiálu: květen 2012 Ročník, pro který je výukový materiál určen: VIII. Vzdělávací.
Vladimír Michajlovič Bechtěrev
Psychologie učení.
Řídící soustavy Nervová a hormonální.
SOCIÁLNÍ DETERMINACE PSYCHIKY
Nervová soustava l Autor : Mgr. Irena Hudcová Přírodopis Inovace výuky na Gymnáziu Otrokovice formou DUMů CZ.1.07/1.5.00/
Práce a výkon zábavnou formou Studentská inovace praxí Jakub Šimek 2. Ročník F-VTEn.
Sociální role Petr Machala.
Paměť je schopnost - ukládání - uchovávání - vybavování informace v nervovém systému.
VY_32_INOVACE_PSYM22360ZAPBOU Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj.
Paměť, pozornost, zapomínání
Struktura osobnosti Daniel Dvořák, C4A.
UČENÍ EVA JEŘÁBKOVÁ.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Mgr. Jana Novotná Název materiálu: VY_32_INOVACE_10_PEDAGOGIKA_PSYCHOLOGIE_09.
Výchova jako proces zpracovala: Kateryna Foinetská.
OPAKOVÁNÍ. Přetopená místnost Přehledné poznámky Příliš velká večeře Talent na jazyky Spolupráce se spolužáky Zábavné příklady Bolest hlavy Lehké učivo.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Učení podmiňováním Učení pokusem a omylem Učení programováním
ČÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ ČÍSLO MATERIÁLU DUM 05 – Paměť a učení NÁZEV ŠKOLY Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu, Senovážné.
REFLEXY, UČENÍ, PAMĚŤ. ANOTACE Prezentace navazuje na látku objasňující pojmy z nervové soustavy Je určena pro žáky 8. ročníku ZŠ Objasňuje látku k.
UČENÍ.
Co je to učení?. Učení je jeden ze základních vývojových procesů, jehož výsledkem je relativně trvalá změna vyvolaná zkušeností. (Denglerová, 2009)
CLIL zkušenosti Tento projekt je spolufinancován z Evropského sociálního fondu a státního rozpočtu České republiky.
Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu, Senovážné náměstí 12, České Budějovice Č ÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ Č ÍSLO MATERIÁLU.
Druhy změn ve vývoji.  Během života nastává mnoho životních změn změn  Změny můžeme rozdělit do čtyř základních skupin základních skupin  Tyto změny.
Nervová soustava. Skládá se z: 1.) CNS = centrální nervová soustava (mozek, mícha) 2.) Periferní (obvodová) NS (nervy a nervové uzliny v těle) a) Nervy.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název materiáluTeorie.
Nervové obvody, reflex. Nervový systém Mozek člověka je pravděpodobně nejkomplikovanější struktura na Zemi 1cm 3 mozkové tkáně obsahuje přes 50 miliónů.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
O dborné U čiliště a Z ákladní Š kola praktická Holešov
Projekt: Moderní výuka
ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu
Psychologie učení.
Socializace Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Miroslava Wrubelová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů
Pedagogická psychologie
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
ŠKOLNÍ NEPROSPĚCH Příčiny školního selhání
Transkript prezentace:

Učení Petr Machala

Víte co je to učení? Umíte se učit? Jakou roli hrají v procesu je získávání zkušeností a utváření jedince v průběhu jeho života je to opak vrozeného důležitá je paměť Jakou roli hrají v procesu učení schopnosti? nadání talent genialita

Mechanismy učení HABITUACE (přivykání) při opakované podnětu se snižuje úroveň naší reakce učíme se ignorovat ty jevy, které nemají význam OTUPENÍ (naše reakce je slabší)

Víte jaký je rozdíl mezi podmíněným a nepodmíněným reflexem? PODMIŇOVÁNÍ nepodmíněný podnět se v důsledku odměny a trestu stává podmíněnou reakcí Víte jaký je rozdíl mezi podmíněným a nepodmíněným reflexem?

Myslíte si, že je možné podmiňovat sám sebe? Uveďte příklady.

KLASICKÉ PODMIŇOVÁNÍ podmíněný reflex – během jedincova vývoje se vytvoří nová nervová dráha učení podmínkou vytváření těchto reflexů je jejich posilování, zpevňování neposilované reflexy vyhasínají vyhasínání tvoří fyziologický základ zapomínání

NAPODOBOVÁNÍ instinkt napodobování (už u novorozence) později výběrové napodobování (vzory) často napodobujeme to, co přináší úspěch

Jaké funkce může v procesu UČENÍ POMOCÍ POČÍTAČE informátor, konzultant zkouší a hodnotí pomáhá (při výpočtech, psaní textu…) trenažér e-learning Jaké funkce může v procesu učení plnit počítač?

UČENÍ PRAXÍ dílny, laboratoře, stáže, praxe, řešení projektů…

UČENÍ ŘEŠENÍM PROBLÉMŮ 1) Složte ze 6 zápalek 4 rovnostranné trojúhelníky 3) Máte před sebou pytel, ve kterém je 17 jednotlivých ponožek. Z toho je 10 bílých a 7 černých. Kolikrát musíte sáhnout do pytle, abyste měli 2 ponožky stejné barvy?

Děkuji za pozornost