Ladislav Včelař Ru č ní posun Doma jsem ve chvílích samoty zavzpomínal na žn ě u nás, jak jsem s rodi č i a bratry chodil síct žito a pšenici, jak jsme.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
KOSTELY A KAPLE V MĚSTSKÝCH ČÁSTECH BRNĚ
Advertisements

Auto výlet na Českomoravskou vysočinu
SLAVNOSTNÍ KONCERT K 68. VÝROČÍ OSVOBOZENÍ BRNA
Výroční členská schůze Senior klubu Brno-Bosonohy v Orlovně 11
Projektový den Evropa ve škole, škola v Evrop ě ZŠ a MŠ T ě šetice, , p ř ísp ě vková organizace.
ZAJÍMAVÉ SNÍMKY z BRNA Rok 2014.
NÁVŠTĚVA JIŽNÍ MORAVY 7. BŘEZNA 2012 ÚVOD Návštěvu JIŽNÍ MORAVY- obcí kde se pěstuje a vyrábí víno jsme provedli Navštívili jsme obce Vrbice.
Předmět: Občanská nauka Ročník: 2. Téma: Člověk a právo
20tého října roku 2012 bylo k večeru krásné počasí, nedalo mi to a musel jsem jít na procházku k našemu rybníčku.
2013 ….. Již tradičně každým rokem probíhají Vánoce v krajském městě Brně spojené s Vánočními trhy. Tyto jsou na třech místech v centru města Náměstí.
O řízení státu Prezident: Miloš Zeman
Tak jsme se p ř átelé p ř es všechny potí ž e, na našem podzimním setkání všichni sešli. Chyb ě l Petr, toho jsme omluvili. 20. zá ř í jsme se zase sešli,
Začátek listopadu je již tradičně spojen s ukončením zemědělského roku a vrcholí svěcení svátku svatého Martina Dnešní obnovená svatomartinská tradice.
Praha Hlavní město 1 mil. 140 tisíc obyvatel Zajímavosti: Pražský hrad
BULLETIN 174. Žofínské fórum Setkání primátorů a starostů měst a obcí ČR 16. prosince 2014.
NÁVŠTĚVA KROMĚŘÍŽE ÚVOD Autovýlet Vladimíra a jeho kamaráda Karla na prohlídku města a památek v Kroměříži se uskutečnil Odjetí.
-Blansko Brno-město Brno-venkov Břeclav Hodonín Vyškov Znojmo
Z ajímavé BUDOVY a OBJEKTY v BRNĚ První část SOUČASNOST zpracováno - rok 2013.
VÝROČNÍ ČLENSKÁ SCŮZE SENIOR KLUBU BRNO-BOSONOHY
Ave Maria.
 Co je strategie? Dlouhodobý plán č inností zam ěř ený na dosa ž ení cíle Z ř eckého „strategos“ – generál - vedení  Rozdíl mezi strategií a taktikou?
…… Brněnské Vánoce - vánoční trhy probíhají od do Jsou na dvou místech v centru města - na náměstí Svobody a na Moravském náměstí.
…… Úvod Křest nové knihy (druhé vydání) se uskutečnil v Městské části Bosonohy ve dvoře budovy Centra volného času BOSA. Slavnostního ceremoniálu.
Základní škola a Mateřská škola Slapy, okres Praha-západ
Zpráva o činnosti SK RVŠ 21. zasedání P RVŠ Studentská komora Rady VŠ ve stálém zasedání Miroslav Jašurek.
Občanské sdružení Abertamy Staletími k budoucnosti - Ryžovna
Zhoršená kvalita následujících fotografií je ovlivněna počasím, mlhou a poté deštěm!
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Občanská nauka Ročník:
SVÁTEK SENIORŮ Brno Náměstí Svobody ……. Ve bylo oficiální zahájení za účasti PŘEDSTAVITELŮ MĚSTA BRNA. Záštitu nad akcí měli JUDr. Michal.
Návštěva Bratislavy Listopad 2013 … Bratislava je hlavní město Slovenské republiky, kde má sídlo prezident v Grasalkovičovom paláci na Hodžově náměstí.
Blueberry Hill … Svátek SENIORŮ Jihomoravského kraje se uskutečnil v městě Brně Oslavy svátku probíhaly na náměstí Svobody při velké účasti.
VYHLÍDKOVÝ LET
Z CHUDÉ OBCE „MOLENBURKU,“ ZALO Ž ENÉ P Ř ED 290 TI LÉTY, VYROSTLA KRÁSNÁ OBEC VYSO Č ANY.
SENIOR KLUB Brno-Bo s onohy výroční členská schůze v bosonožské Orlovně.
Tato prezentace je hrazena z projektu: Spolupráce s partnery – základ kvalitní odborné výuky Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.01/
Rozsvícení vánočního stromku na Bosonožském náměstí
Vznik tělovýchovné jednoty SOKOL
70. výročí osvobození Bosonoh
2012 …… VÁNOCE- VÁNOČNÍ TRHY VE MĚSTĚ PROBÍHAJÍ NA NĚKOLIKA MÍSTECH OD do NA NÁMĚSTÍ SVOBODY NA ZELNÉM TRHU NA MORAVSKÉM NÁMĚSTÍ Vánoce.
Vavřinecké HODY v Brně - Komíně ……. Městská část KOMÍN se nachází severozápadně, přes kterou protéká řeka Svratka a má asi obyvatel.
V prostorách Kulturního domu v Ostravě Petřkovicích se uskutečnil dne již 11. ročník krajského dne seniorů. Toto setkání se neslo v duchu 25.
Ročník: 5. Vzdělávací oblast: Člověk a jeho svět Vzdělávací obor: Vlastivěda Tematický okruh: Místo, kde žijeme Téma: Jihomoravský kraj Jméno autora: Mgr.
Regionální potravina Konzultační seminář Olomouc
Zajímavé fotografie Brno- leden 2016 melodie Pohled na náměstí-Zelný trh z horní části, od sousoší sv. Trojice.
Návštěva VYSOČAN Molenburku melodie Úvod Do obce v Moravském krasu Vysočan- Molenburku přijeli autem z Brna Vladimír a Karel. První jejich.
Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy Autor: Olga Kotvová Název: VY_62_INOVACE_0801_ŽIVOTNÍ Ú. Téma: Pojem _ŽIVOTNÍ ÚROVEŇ Číslo projektu:
Den s Českým rozhlasem Brno 18. června 2016 MELODIE.
Vytvořeno v rámci v projektu „EU peníze školám“
Svatomartinský košt Brno.
Vavřinecké hody Brno-Komín
Vavřinecké hody Brno-Komín
VY_32_INOVACE_03_Členění území České republiky
DOMOV PRO SENIORY JEVIŠOVICE, p. o. ve spolupráci s Městem Jevišovice
FOTOGRAFIE 2017.
AUTOR: Bc. Leona Vejrostová
OSLAVY VÝROČÍ 780 let Brno -Bosonohy - září
VZPOMÍNKA NAROZENIN T.G. Masaryka
XXXIII. Mezinárodní festival vojenských hudeb
Potravinářský průmysl renesanci neprožívá
MLADÉ HODY Brno-Bosonohy
MLADÉ HODY Brno-Bosonohy
FOLKLÓR JIHOMORAVSKÉHO KRAJE
PODZIM 2017.
FOTOGRAFIE třetí část 2017.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Mgr. Jolana Navrátilová NÁZEV: VY_32_INOVACE_02_Folklór regionu Bojkovic,
Harmoniky.
OSLAVY VÝROČÍ 780 let Brno -Bosonohy - září
1.
Královské město Rakovník
VÁNOCE v BRNĚ 2017.
Transkript prezentace:

Ladislav Včelař Ru č ní posun Doma jsem ve chvílích samoty zavzpomínal na žn ě u nás, jak jsem s rodi č i a bratry chodil síct žito a pšenici, jak jsme potom u „Hadam ů “ mlátili, na poli hrabali zbytky klásk ů a potom ješt ě ulomené sbírali do košík ů. Ješt ě jsem si vzpomn ě l na veliké dožínky po válce, které mi nevymizely z pam ě ti. Nedalo mi to a zase jsem vyhledal v kronice, jak o t ě chto dožínkách tam píše náš bývalý dlouholetý starosta a také kroniká ř, pan Metod ě j Hudec z. č, 26 „Strýc starost ů j.“

 Psal se rok  Zima prob ě hla normáln ě. Pro nedostatek vlastních zásob potravin ve stát ě, byl nadále ponechán p ř íd ě lový systém potravin na lístky. Také i jiné produkty, textil, obuv a tabákové výrobky byly p ř id ě lovány a nakupovány na lístky. Na palivo pro domácnosti byly vydávány uhelné listy a výše spot ř ebních dávek paliva, byla ú ř edn ě ur č ována. Také bylo zavedeno vydávání stavebního materiálu, cihel, krytiny, cementu na Poukazy. I v zem ě d ě lství bylo postupováno v ř ízeném hospodá ř ství a byly p ř edepisovány stále povinné dodávky všech zem ě d ě lských produkt ů. Na jednotlivé druhy dodávaných výrobk ů byla stanovena ú ř ední cena a zvýhodn ě no bylo dodání výrobk ů nad p ř edepsané množství. V malém m ěř ítku ke zlepšení zásobování potravinami p ř isp ě la „akce Urna,“ organizací to ze západních stát ů, (amerických), která dovozem potravin i jiných výrobk ů č áste č n ě vypomohla.

DNE BYLO NA USTAVUJÍCÍ SCHŮZI STOLAŘSKÝCH DĚLNÍKŮ, ZALOŽENO DRUŽSTVO, JEŽ MĚLO NÁZEV „DĚLNICKÝ DŘEVOPRŮMYSL V MOLENBURKU.“ (PODROBNOSTI JSEM VYNECHAL). DRUHOU ORGANIZACÍ V TOMTO ROCE ZALOŽENOU BYLO „ZEMĚDĚLSKÉ STROJNÍ DRUŽSTVO.“ ČLENY DRUŽSTVA SE STALI VŠICHNI VÝKONNÍ ZEMĚDĚLCI V OBCI. I NĚKTEŘÍ S MENŠÍ VÝMĚROU, JÍMŽ ZEMĚDĚLSTVÍ NEBYLO HLAVNÍM POSLÁNÍM. DOUFALI, ŽE V DRUŽSTVU, KTERÉ BUDE MÍTI MOŽNOST SI OPATŘOVAT TĚŽŠÍ ZEMĚDĚLSKÉ STROJE A JINÉ MECHANIZAČNÍ PROSTŘEDKY, K LEHČÍMU A INTENZIVNĚJŠÍMU OBDĚLÁVÁNÍ PŮDY, K DOCÍLENÍ VĚTŠÍCH VÝNOSŮ, ZVÝŠÍ SE TAKÉ JEJICH ŽIVOTNÍ ÚROVEŇ. PŘEDSEDOU DRUŽSTVA SE STAL KAŠPÁREK METODĚJ Č. 5. DO SVÉ SPRÁVY DRUŽSTVO PŘEVZALO MLÁTIČKU – ČISTIČKU 48, OBILNÍ ŽAČKU (POZŮSTATEK Z „LANDWIRTSCHAFTU,“ ZEMĚDĚLSKÁ FARMA V MOLENBURKU) A Z AKCE URNA, DOSTALO KOUPIT TRAKTOR ZNAČKY „FARMAL,“ AMERICKÝ VÝROBEK. ZE ZBYLÝCH VRAKŮ VÁLEČNÝCH VOZIDEL, SI POŘÍDILO VLEČKU ZA TRAKTOR A TAK ZAHÁJILO ČINNOST: DOVOZEM A ODVOZEM RŮZNÝCH MATERIÁLŮ PRO POTŘEBY OBČANŮ A ODVÁŽENÍ LESNÍCH VÝROBKŮ. VE ŽNÍCH TRAKTOR SE ŽAČKOU VYPOMÁHAL V POKOSU OBILOVIN A NA MLÁTIČCE PROVÁDĚN BYL VÝMLAT OBILÍ.

ÚRODA NA POLÍCH BYLA DOBRÁ. SKLIZŇOVÉ PRÁCE BYLY VČAS A BEZE ZTRÁT SKONČENY. TAKÉ PŘEDEPSANÉ DODÁVKY BYLY BEZEZBYTKU SPLNĚNY A TOTO BYLO POBÍDKOU, ŽE NA UKONČENÍ ŽNÍ BYLY USPOŘÁDÁNY „DOŽÍNKY,“ SE VŠEMI STARÝMI ZVYKY A SCÉNKAMI. V ALBUMU FOTOGRAFIÍ M.N.V. JSOU ZACHOVÁNY SNÍMKY Z DOŽÍNEK JAKO: ČELO PRŮVODU, JÍZDA KROJOVANÝCH CHLAPCŮ A DĚVČAT NA KONÍCH, JÍZDA SPRÁVCE V KOČÁŘE, TAŽENÉM KRAVOU AJ. BYLY TO PRVNÍ DOŽÍNKY PO DRUHÉ SVĚTOVÉ VÁLCE A PRAVDĚPODOBNĚ TOHOTO DRUHU I POSLEDNÍ. Dožínky v roce 1946 (také jsem se tam tlačil, ale nebyl jsem krojován.)

HYNŠTOVA DĚVČATA GUSTA A OLINA A ZDEŇKA KAŠPÁRKOVÁ NA KONÍCH

JIHOMORAVSKÉ DOŽÍNKY Brno – náměstí Svobody Také můj kamarád Vladimír Hudec, potomek rodu Hudců „U Hadamů,“ vzpomíná na krásné chvíle žní, prožité u babičky a strýce františka na statku U Hadamů. Tak se vydal na Jihomoravské dožínky a zaslal mi pěknou prezentaci, kterou přikládám.

Morava, krásná zem Morava, krásná zem…

Jihomoravské dožínky se uskutečnily v Moravské metropoli - Brně. Jihomoravské dožínky se uskutečnily v Moravské metropoli - Brně. Na náměstí Svobody probíhal kulturní program, kde vystupovaly folkové soubory. Na náměstí Svobody probíhal kulturní program, kde vystupovaly folkové soubory. Vyvrcholením oslav byl dožínkový průvod. Vyvrcholením oslav byl dožínkový průvod. Dožínky jsou slavnost na ukončení žní… Dožínky jsou slavnost na ukončení žní…

… V Brně se v tomto roce konaly současně dvě akce, nad kterými převzali záštitu hejtman Jihomoravského kraje Michal Hašek a primátor statutárního města Roman Onderka. V Brně se v tomto roce konaly současně dvě akce, nad kterými převzali záštitu hejtman Jihomoravského kraje Michal Hašek a primátor statutárního města Roman Onderka. Byl to XXV. mezinárodní folklorní festival Brno a JIHOMORAVSKÉ DOŽÍNKY. Byl to XXV. mezinárodní folklorní festival Brno a JIHOMORAVSKÉ DOŽÍNKY. Program obou akcí byl Program obou akcí byl Hlavním mediálním partnerem obou akcí byl Český rozhlas Brno, dále rádio Proglas, rádio Petrov a další Hlavním mediálním partnerem obou akcí byl Český rozhlas Brno, dále rádio Proglas, rádio Petrov a další

Pohled na náměstí Svobody, kde probíhaly JIHOMORAVSKÉ DOŽÍNKY

Od rána probíhal na náměstí kulturní program a před dožínkovým průvodem vystoupila Cimbálová muzika Olina- Hodonín

Dožínkový průvod prochází Masarykovou ulicí na náměstí Svobody

Dále následovali stárci v krojích

…..

…….

Hrála dechová hudba Šohajka - Dolní Bojanovice

…..

V prvním selském kočáře (první zleva) jede hejtman Jihomoravského kraje JUDr. Michal Hašek a vedle něj jeho host Ing. Miroslav Toman, prezident Potravinářské komory a Agrární komory

Průvod uzavírá historické auto se sborem dobrovolných hasičů –Lysice, okres Blansko

Po ukončení průvodu poděkoval za úrodu Luk. Martinec - Augustiniánský opat, dále následoval projev hejtmana Jihomoravského kraje JUDr. Michala Haška a pak jeho hosta Ing. Miroslava Tomana-prezidenta potravinářské komory

Pohled na účastníky dožínek při projevech hejtmana Jihomoravského kraje a jeho hostů

Po projevech následovalo vystoupení Folklorního souboru Vracovjan a pak pokračoval dožínkový program až do hod.

Krojované dívky, které se zúčastnily dožínkového průvodu Fotografie pořídil Vladimír Hudec