DVORSKO RYTÍŘSKÁ KULTURA

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
RANÝ STŘEDOVĚK.
Advertisements

ZA VLÁDY PŘEMYSLOVSKÝCH KRÁLŮ
EXPEDICE STŘEDOVĚK. Interaktivní výstava přenesla návštěvníky do období středověku. Dozvěděli se zde řadu zajímavostí z tohoto rozporuplného historického.
Románská kultura.
Název školy Základní škola a Mateřská škola Tatenice Číslo projektu
Renesanční hudba (15. – 16. st.)
VY_32_Inovace_ICT2.4_3-59 Anotace
Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Inovace a zkvalitnění výuky projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
= VÝPRAVY DO SVATÉ ZEMĚ = Palestiny
Gotická kultura a vzdělanost
ROMÁNSKÁ KULTURA.
Řím.
NázevStředověké literární památky Předmět, ročník Český jazyk a literatura, tercie Tematická oblast Vybraní autoři české a světové literatury z Čítanky.
VY_32_INOVACE_Čj-Li 6.,7.17 Anotace: Prezentace se zaměřuje na počátky a rozvoj česky psané literatury. Vysvětluje jednotlivé pojmy a uvádí umělecké styly.
Anotace: popsat život vyšší společnosti ve středověku, uvést příklady památek, popsat rytířskou zbroj a zábavu Autor: Mgr. Marie Toncrová Jazyk: čeština.
ROMÁNSKÁ ARCHITEKTURA
Raný středověk Mgr. Jakub Tomala.
VY_32_INOVACE_Čj-Li 6.,7.18 Anotace: Prezentace se zaměřuje na středověkou českou literatury a dobu husitskou. Vysvětluje jednotlivé pojmy a uvádí hlavní.
Přemyslovci Vláda přemyslovských králů.
Rytíři Dějepis - 7. ročník Vypracovala: Mgr. Věra Sýkorová
RANÝ STŘEDOVĚK.
Lucemburkové na českém trůnu (Jan Lucemburský – 1.část)
Zkus předvídat jaký mohl být a jak se mohl choval panovník, který získal toto označení: Král cizinec Král rytíř Král diplomat.
ERBY Heraldika.
Vypracovala: Mgr. V. Sýkorová Použitá literatura: A. Bauer: Čeština na dlani – přehled světové a české literatury/ český jazyk, nakladatelství Rubico,
Heraldika.
Česky psaná literatura
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
VY_32_INOVACE_ 18 - Rytířská kultura
Evropská středověká literatura
III/2 XV A
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Označení:Sada: Ověření ve výuce:Třída: Datum: Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_CJL_HR_3_19.
Středověk Lenní systém Mgr. Jakub Němec VY_32_INOVACE_D1r0105.
Jan Lucemburský.
Vypracovala: Mgr. Věra Sýkorová Použitá literatura: Augusta, P. a kol.: DĚJINY STŘEDOVĚKU A RANÉHO NOVOVĚKU – 2. DÍL – VRCHOLNÝ A POZDNÍ STŘEDOVĚK. SPN.
Rytíři Lucie Sosnová, Kateřina Sirotková. Rytíř Rytíř (z německého Ritter, jezdec) je označení středověkého obrněného bojovníka na koni - válečníka šlechtického.
Jméno autora: Jitka Hegerová Škola: ZŠ Náklo Datum vytvoření (období): březen 2012 Ročník: sedmý Tematická oblast: Dějepis - středověk Téma: Rytířem snadno.
Zpracovala Irena Krištofová.  Typický oděv má …  Popis ženského oděvu  To co měli na hlavě bylo velice důležité  Co všechno museli nosit páni  Fotky.
ZŠP a ZŠS Uherský Brod projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ DĚJEPIS VY_32_INOVACE_13_ středověká kultura oblékání Jméno autora:Mgr. Lenka Habartová.
RYTÍŘI Vypracoval Štěpán Rakovič. Kdo vlastně byli rytíři Rytíři byli šlechtici, kteří bojovali na koních a často žili v hradech. Tento způsob života.
RANÝ STŘEDOVĚK. Úvod do středověku rozpad ŘŘ – neexistovala žádná ochrana hranic úpadek obchodu a řemesel, vzdělanosti a umění vznik nových států.
VRCHOLNÝ STŘEDOVĚK U NÁS Poslední Přemyslovci. 1. Přemysl Otakar I – Zlatá bula sicilská - prvorozenecký princip (= primogenitura), nastupuje.
Středověká literatura - úvod
Gotika Bolfíková Nikola.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov
uč. s rodokmen 1. Jak se jmenovala matka sv. Anežky české?
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Zdeňka Pecková Číslo
AUTOR: Mgr. Hana Műllerová NÁZEV: VY_32_INOVACE_5B_04
VY_ 32_ INOVACE _03_10_gotická kultura
Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/
Lucie Ivachňuková Lucie Houdková
Spartakus a jeho povstání z hlediska vojenské taktiky
Rytířská hrdinská epika
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Vladislav Michl
Tělesná kultura středověku
Středověká společnost- vrcholná
Jak se žilo ve vrcholném středověku?
Přemyslovští králové Vlastivěda 4. ročník
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA TIŠICE, okres MĚLNÍK AUTOR:
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY
Úvod do středověku.
VY_32_INOVACE_218_Mykénská civilizace
AUTOR: Mgr. Hana Műllerová NÁZEV: VY_32_INOVACE_5B_05
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Mnichovická 62, Kolín V,
"první významný stát ve středověku"
Středověká hudba Název školy: SPgŠ Litoměřice
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Milena Závišová Číslo
ČESKÁ LITERATURA 8 -9 VRCHOL ČESKÉ STŘEDOVĚKÉ LITERATURY
Sada : Člověk a jeho společnost VY_32_INOVACE_ 05 Dějepis _7.ročník_16
AUTOR: Kateřina Křížová NÁZEV: VY_32_INOVACE_03_02
Transkript prezentace:

DVORSKO RYTÍŘSKÁ KULTURA Kotvasová, Čechová - kvinta

Kdo byl rytíř? Rytíř (z německého Ritter, jezdec) je označení středověkého bojovníka - obrněného jezdce. Rytíř byl středověký válečník šlechtického původu, který bojoval převážně na koni. Ve vrcholném středověku byl každý rytíř automaticky šlechticem, ale ne každý šlechtic rytířem, protože k pasování na rytíře byla potřeba, aspoň v prvních obdobích, prokázat statečnost a věrnost. Oblékal se do těžké kovové zbroje, jež se skládala z brnění, přilby a štítu. Jeho hlavními zbraněmi byl meč a dlouhé kopí. Rytířův nejcennější majetek byl kůň a většinou měl tři typy koní: a) válečný (do bojů), b) jezdecký (pro volný čas) a c) soumar (na nošení majetku a osobních věcí)

Pasování na rytíře Pasování na rytíře byla velká čest a vše připomínalo jistý ceremoniál. Velká událost pasování probíhala obvykle v kostele, kde pasovaný rytíř poklekl a slavnostně přednesl rytířskou přísahu. Panovník (případně jeho zástupce) poté pasovanému rytíři položil meč na obě ramena a předal mu rytířskou výbavu, většinou tedy přilbici, štít a pás s mečem. Pasovanému rytíři se mimo cti a uznání dostalo také jistého postavení a mnohých privilegií.

RYTÍŘSKÁ (DVORSKÁ) KULTURA do českých zemí pronikala především z Německa spojena jak s královským, tak i šlechtickým prostředím vyznačovala se okázalostí, hravostí, důrazem na dvorné chování a obřady (pasování na rytíře, rytířské turnaje) velmi ovlivnila slovesnou tvorbu dvorská kultura se stala součástí životního stylu vyšší šlechty, mající k dispozici finanční prostředky nutné k udržení vysokého standardu módním výrazem v prostředí české šlechty záliba v německých rodových jménech a názvech hradů (např. Vítkovci → Rožmberkové, Rožmberk)

EPICKÁ DÍLA latinské legendy a díla psaná v národních jazycích se světskou tématikou francouzský hrdinský epos Píseň o Rolandovi (o tažení franského krále Karla Velikého proti Arabům na Pyrenejský poloostrov) keltské pověsti o králi Artušovi a družině rytířů kulatého stolu německý epos Píseň o Nibelunzích (o vlastnících bájného pokladu na dně Rýna) španělský epos Píseň o Cidovi (vychází z reálných událostí reconquisty)

Turnaje Turnaj vedle lovu nejlépe vyjadřoval ducha rytířské dvorské zábavy. Po dobu 13.-15.st bývaly tyto hry, turnaje (kolby, klání, sedání) rytířskými slavnostmi, jež předváděly cvičný boj na koni. Rozšířily se po Evropě ve 12.st z Francie a jejich vznik bývá spojován s křižáckými výpravami. Odpovídaly rytířské bitvě v jejích jednotlivých fázích se zvlášť tomu upravenou zbrojí a s tupými zbraněmi, na vymezeném prostranství před zraky šlechty.

Turnajová zbroj Podstatou vlastního zápolení býval cvičný boj zblízka různými zbraněmi - kolčí dřevec, meč, sekyra nebo palice. Slavnost trvala několik dní a bojové zápolení střídala zábava s tancem, zpěvem, kejklířskými produkcemi a pitkami. Rytířská hra hod kamenem byla předchůdkyní vrhu koulí. Turnaje měly svá pravidla. Jako klání se označoval souboj dvou zápasníků, jestliže proti sobě útočili jezdci v řadách, mluví se o kolbě. Jednoduchým způsobem kolby býval boj více jezdců pro podívanou (elegantní rytířská hra).

Rytířská milostná lyrika a dvorští pěvci S prostředím turnajů a rytířských slavností souvisí milostná lyrika. Obzvláště bil do očí rozdíl mezi zjemnělým dvorským rituálem a negramotnými drsnými násilníky, kteří se pohybovali spíše na bitevním poli.

Dvorská lyrika Jižní Francie autoři většinou neznámí pěvci, tématem láska, milostné trápení, k cizí ženě platonická láska, oslavné písně na mecenáše. Měly podobu dopisu a básní. Nejrozšířenější byla Kancona.Vrcholem tvorby byly básně Wolfram von Eschenbach[fon ešnbach].

Oblečení Italské obchodnické republiky přiváží do Evropy nádherné drahé látky, které si mohou dovolit lidé podle svého bohatství a postavení. V oděvu se zase začíná rýsovat tvar lidského těla, zdůrazňuje se štíhlá linie. Je to doba, kdy bohatí lidé si dávají obleky šít, v Evropě se rozvíjí řemeslná krejčovská výroba. Drahé látky jsou dobře zpracované, barevné a velmi pestré. Oděv chudých lidí je primitivně zpracovávaný podomácku. Pracující lidé nosili pouze spodní šat, v nepříznivém počasí plášť.

V této době je už definitivní rozdělení oblečení domácího a společenského, světského a církevního. Rytířská doba dává velký význam ženě. Významným prvkem se stávala zdobnost oděvu, a to i mužského. Muži si kadeřili vlasy a holili tváře. Oděv mužů a žen byl v podstatě podobný, odlišoval se jen délkou, ženy nosily suknicovitý tvar až po zem, muži po kolena. Tepané opasky a knoflíky se stávají důležitým ozdobným prvkem, jakož i různé kovové tepané spony do vlasů pro svobodné dívky. Do těchto dob byla móda jen převážně užitkovou záležitostí. Do odívání proniká zdobnost, rozmanitost, zkrátka “paráda”. Zde začíná móda v pravém smyslu, jako ji chápeme dnes.