MUČEDNÍCI EVROPSKÉHO STŘEDOVĚKU

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Johanka z Arcu Základní škola Kutná Hora, Kremnická 98
Advertisements

III/2 XV A
zpracovaný v rámci projektu
Václav IV. Základní škola Kutná Hora, Kremnická 98
Anglická reformace Anglický král Jindřich VIII. využil reformace k řešení osobních sporů Záminkou rozvod s Kateřinou Španělskou (dvorní dáma Anna Boleynová)
Český stát v době předhusitské
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_DEJEPIS2_19 Název školy Táborské soukromé gymnázium, s. r. o. Tábor Autor Mgr. Radka.
Manželky Karla IV. Blanka z Valois Anna Svídnická Anna Falcká
Václav IV
7. ročník Středověk ZŠ Rajhrad Autor: PaedDr. Zdeněk Motlíček
Václav IV..
Michaela Sedláčková Anna Hrčková
Vzrůstem malý Pružný Chytrý Výborný stratég Vystudoval vojenskou akademii Velký Silný Udatný Od malička cvičen k boji Bojuje většinou sám Drobná Prostá.
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
Lucemburkové na českém trůnu (Václav IV.)
Václav IV – 1419 ve 2 letech korunován českým králem, v 15 letech římským králem, vychováván jako budoucí panovník nepříliš obratný diplomat a politik.
Autorem práce, pokud není uvedeno jinak, je Mgr. Marie Toncrová
Zkus předvídat jaký mohl být a jak se mohl choval panovník, který získal toto označení: Král cizinec Král rytíř Král diplomat.
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice,
DĚJINY ČESKÝCH ZEMÍ POSLEDNÍ PŘEMYSLOVCI.
Anglie 15. a 16. století Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Katedrála svatého Víta je největším a nejvýznamnějším pražským chrámem
Západní Evropa za vrcholného středověku
Johanka z Arku též Jana z Arku, přezdívaná Panna Orleánská či Panna Jana narodila se přibližně 6. ledna 1412 v severní Francii ve vesničce Domrémy žila.
Anna Betuštiaková VI. Gymnázium, Třeboň, Na Sadech 308
HABSBURSKÁ MONARCHIE PO TŘICETILETÉ VÁLCE
DĚJINY ČESKÝCH ZEMÍ POSLEDNÍ PŘEMYSLOVCI.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_DEJEPIS2_8 Název školy Táborské soukromé gymnázium, s. r. o. Tábor Autor Mgr. Radka.
Krize středověké společnosti
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Václav IV. 7. ročník.
Mistr Jan Hus.
DĚJINY VÝZNAMNÝCH STÁTŮ A NÁRODŮ V EVROPĚ
Václav IV. Označení materiálu: VY_32_INOVACE_05_vaclavIV.ppt
Stoletá válka
 Narození: mezi 1340 a 1350 v Pomuku, dnešním Nepomuku Úmrtí : 20. března 1393 v Praze Svátek: 16. květen Pohřben: Praha, Katedrála svatého Václava Svatořečen:
VY_32_INOVACE_ZCR_ M/01 Hotelnictví Ročník: 3. 4.
Svatá Anežka Česká.
Jan Nepomucký domácí úkol.
Významné postavy rodu Lucemburků OB21-VVP-HUM-DEJ-BUJ-M
Významné postavy rodu Lucemburků OB21-VVP-HUM-DEJ-BUJ-L
NÁZEV ŠKOLY: Speciální základní škola, Chlumec nad Cidlinou, Smetanova 123 AUTOR: Mgr. Dana Vítková NÁZEV: VY_32_INOVACE_171_O klášterech TÉMA: STŘEDOVĚK.
Vypracovala: Daniela Marešová 3.A Jan Nepomucký. Jan z Pomuku (1330 či ) 1330 narozen v Pomuku (dnešním Nepomuku) Vystudoval na Vysokém učení.
Jana (Johanka) z Arku. ..Narození Jany.. Narodila se v chudé rodině roku 1412 ve vesnici Domrény na vancouleurském panství Narodila se v chudé rodině.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola, Uherský Ostroh, okres Uherské Hradiště, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Ludmila Kašpárková NÁZEV: VY_52_INOVACE_04_VLA+PŘÍ_19.
Vláda Lucemburků Vlastivěda 4. ročník
Václav IV. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Petr Procházka. Dostupné z Metodického portálu ISSN 1802–4785.
Středověk Vlastivěda – 4. ročník
Karel IV. „Otec vlasti“ Filip Valla
AUTOR: Mgr. Hana Műllerová NÁZEV: VY_32_INOVACE_5B_12
Život Karla IV.- ,,Otce vlasti“
vypracovala Markéta Jurečková
Václav IV – 1419 Ve 2 letech korunován českým králem, v 15 letech římským králem, vychováván jako budoucí panovník Nebyl obratný diplomat a politik.
Johanka z Arku (6.ledna 1412 – 30.května 1431).
Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Anna Zabranská Číslo
Stoletá válka
VY_32_INOVACE_
Mistr Jan Hus Michaela Tarabová.
ŽIVOT KARLA IV. Bára Ondráčková.
KŘÍŽOVKA Hostitelem infikovaných blech byla na lodích ………..
VY_ 32_ INOVACE _01_10_Karel IV.
Obchodní akademie, Střední odborná škola
Název školy Základní škola a mateřská škola, Jetřichov, okres Náchod
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Český stát za Lucemburků
Anglie v 16. století CLIL - ověřování.
Karel IV. OTEC VLASTI
VZTAHY MEZI STŘEDOVĚKÝMI EVROPSKÝMI STÁTY.
Transkript prezentace:

MUČEDNÍCI EVROPSKÉHO STŘEDOVĚKU Matěj Kamenický, 7. A

Jan Nepomucký Kněz, generální vikář, mučedník, český národní světec. Narozen kolem roku 1345 v Pomuku. Zemřel 20. března 1393 v Praze. Patron: kněží, zpovědníků a zpovědního tajemství, mlčenlivosti, mostů, lodníků a proti nebezpečí vody.

Jan Nepomucký – vzdělání a kariéra Syn soudce. Vzdělání: cisterciácký klášter, pražská univerzita Karlova, práva na univerzitě v Padově. 1389 jmenován generálním vikářem pražské arcidiecéze.

Jan Nepomucký – konflikt s Václavem IV. Václav IV. se pokouší zřídit nové biskupství v Kladrubech. Jeho plán zmařen arcibiskupem Janem z Jenštejna. Jednání s představiteli církve v Praze. Zajetí a mučení Jana, svržení do Vltavy. Nalezení těla podle pěti hvězd.

Jan Nepomucký – legenda nebo historická fakta? Legenda: zachování zpovědního tajemství královny. Historická fakta: Janův odpor proti vměšování krále do církevních záležitostí. Monument od Lorenzo Mattielliho v kostele Peterskirche ve Vídni zobrazuje, jak je Jan Nepomucký shazovaný do Vltavy pod dohledem Václava IV.

Jan Nepomucký – úcta a svatořečení 1719 výzkum hrobu nález „jazyku“ světce. Novodobý výzkum mozková tkáň. Významná relikvie. 19. března 1729 svatořečení. Velká úcta ve všech německy mluvících zemích.

Jana z Arcu Prostá dívka, zachránkyně Francie, národní světice Francie. Narozena 6. ledna 1412 v Domrémy. Zemřela 30. května 1431 v Rouenu.

Jana z Arcu Dcera starosty Jakuba Tarca. Neuměla číst ani psát. Vychovaná k velké zbožnosti.

Jana z Arcu – nadpozemské poslání Hlasy vyzývající Janu k záchraně Francie a korunovaci krále (stoletá válka). Jana velitelkou francouzského vojska. Osvobození Orléansu, který byl obléhán Angličany. Korunovace Karla VII. v Remeši. Dobytí Orléansu

Jana z Arcu – odsouzení a smrt Královi rádci poštvali Karla proti Janě. Zraněna a „prodána“ Angličanům. Inkviziční soud Jana prohlášena za čarodějnici. 30. května 1431 upálena na hranici.

Jana z Arcu – úcta a svatořečení 1456 zrušení původního rozsudku. 13. května 1920 svatořečení. Národní světice Francie. Jana námětem četných uměleckých děl. Zobrazována ve zbroji, na koni s korouhví. Socha Jany z Arcu v katedrále v Remeši

Thomas Morus Lord kancléř, mučedník reformního hnutí v Anglii. Narozený 7. února 1478 v Londýně. Zemřel 6. července 1535 tamtéž.

Thomas Morus – vzdělání a kariéra Studoval práva v Oxfordu. Přítel Jana Fišera (na obrázku) – významní humanisté. Poradce krále Jindřicha VIII. 1529 jmenován lordem kancléřem.

Thomas Morus - rodina

Thomas Morus – konflikt s králem a mučednická smrt Věrnost katolickému smýšlení. Nesouhlasil: s rozvodem krále, se soužitím krále s Annou Boleynovou. 1532 se vzdal úřadu lorda kancléře. 1534 odmítl uznat krále jako hlavu anglické církve → uvržen do žaláře v Toweru. Odsouzení za velezradu. 6. července 1535 sťat.

Thomas Morus – pevnost Tower

Thomas Morus – úcta a svatořečení 19. května 1935 svatořečen. Znázornění: lord kancléř, vznešený oděv, zlatý řetěz. Patron právníků a politiků.

Zdroje a poděkování Schauber, V., Schindler, H. M.: Rok se svatými. Karmelitánské nakladatelství, Kostelní Vydří 1995. Poděkování mamince a sestře za pomoc.

Děkuji za pozornost