Srdeční vady vrozené a získané MUDr. D. Kačaras

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
NEMOCI KREVNÍHO OBĚHU.
Advertisements

SRDCE.
Vrozené vývojové vady srdce
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Patologie srdce a cév.
Neúnavná srdeční pumpa
Somatologie Mgr. Naděžda Procházková
Název školy:  ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor:
Jan Kvapil a Michal Bureš
Srdeční vady vrozené a získané MUDr. D. Kačaras
Nemoci oběhové soustavy
Oběhová soustava člověka
Patologie oběhového ústrojí
Oběhová soustava zajišťuje transport látek po těle
Srdce Velký a malý krevní oběh Procvičování
Ošetřování nemocného s onemocněním cév
Jícnové ECHO Proč? Kdy? Jak?
krev: 5 – 6 l, neustálá obnova, celkově se obnoví 3x do roka
VY_32_INOVACE_9C2 CIVILIZAČNÍ CHOROBY
Choroby a onemocnění srdce.
. CIVILIZAČNÍ CHOROBY.
Ošetřovatelská péče o nemocné s varixy
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Oběhová soustava Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 8. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními pojmy a informacemi o stavbě a funkci oběhové.
Plicní hypertenze seminář Martin Vokurka duben 2005 Zkrácená internetová verze.
Koronarografie a balónková angioplastika (PTCA)
Kardiovaskulární systém
Základní vzdělávání - Člověk a příroda - Přírodopis – Biologie člověka
SOUSTAVA OBĚHOVÁ Soustava krevního oběhu tvoří srdce, soustavu cév a krev Srdce je uloženo v dutině hrudní za hrudní kostí ve vazivovém vaku OSRDEČNÍKU.
- význam nádorových onemocnění
Srdce (Cor).
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
Oběhová soustava- srdce
OBĚHOVÁ SOUSTAVA Oběh krve zajišťuje srdce a cévy Obr.1,2.
Přírodní vědy aktivně a interaktivně
Zpracoval: Ondřej Boček
Škola Střední průmyslová škola Zlín
Srdeční vady vrozené a získané MUDr. D. Kačaras
Anatomie srdce Barbora Plačková.
Zpracoval: Mgr. Jakub Krček SOŠ PO a VOŠ PO Frýdek Místek.
Onemocnění aorty.
Srdeční selhání Jan Malík Komplexní kardiovaskulární centrum VFN
Onemocnění, poruchy a poškození oběhové soustavy
Cévní soustava3 SRDCE, CÉVY.
vypracoval-Martin Vítů
Cévní systém lidského těla
OBĚHOVÁ SOUSTAVA.
ŠABLONA 32 VY_32_INOVACE_07_28_Oběhová soustava, srdce OBĚHOVÁ SOUSTAVA, SRDCE.
Projekt: EU peníze školám registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo DUM: VY_52_INOVACE_PŘ.36 Vytvořeno: únor 2013 Základní škola a mateřská škola.
OBĚHOVÁ SOUSTAVA II SRDCE, SLEZINA, BRZLÍK. STAVBA SRDCE.
Srdce a jeho funkce v těle by: Jaroslav Nosek čerpáno ze stránek:
Název školyZŠ Elementária s.r.o Adresa školyJesenická 11, Plzeň Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ Číslo DUMu VY_32_INOVACE_ Předmět Přírodopis.
VY_52_INOVACE_50_KREVNÍ TLAK Základní škola Jindřicha Pravečka Výprachtice 390 Reg.č. CZ.1.07/1.4.00/ Autor: Bc. Petr Grossmann.
Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Název školy:Základní škola, Jičín, Soudná 12 Autor:Monika.
Šablona Identifikátor školy: Jméno autora: Ivana KašpárkováDatum vytvoření: Vzdělávací obor, téma: Přírodopis, srdce Ročník: 8.
METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Projekt:
Oběhová soustava srdce a cévy
Krevní oběh.
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Srdce a jeho funkce v těle
Vrozené srdeční vady Denis Lekeš, Jakub Švarc, Ján Jedinák,
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
CMP je porucha v prokrvení mozkové tkáně
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
sites.google.com/site/vondrakovalidsketelo
absolventská práce Život se srdeční vadou
Revmatická horečka  Nejčastěji je napadeno srdce a klouby dále také mozek nebo kůže. Angína je způsobena bakteriemi ze skupiny streptokoků A.  Vzniká.
PŘÍRODOPIS 8. ROČNÍK VY_52_INOVACE_15_01_krevní oběh.
Projekt: EU peníze školám registrační číslo: CZ / /21
Transkript prezentace:

Srdeční vady vrozené a získané MUDr. D. Kačaras Onemocnění chlopní Srdeční vady vrozené a získané MUDr. D. Kačaras

Vrozené vady: 1-defekt síňové přepážky, tedy přítomnost otvoru mezi pravou a levou síní 2- defekt komorové přepážky, tedy přítomnost otvoru mezi komorami 3- otevřená tepenná dučej spojující srdečnici a plicnici 4- Fallotova tetralogie

Atrial septal defect

Ventricular septal defect

Patent ductus arteriosus – Ao -plicnice

Fallotova tetralogie

Fallotova tetralogie

Srdeční vady v dospělosti Srdečními vadami v dospělosti myslíme hlavně získané poruchy srdečních chlopní.  Přítomnost vrozených srdečních vad v dospělosti se v dnešní době příliš nevyskytují z důvodu včasných chirurgických zákroků ihned po narození či v ranném dětství. Nicméně je možné, že vrozená srdeční vada nebyla v dětství odhalena a je tedy diagnostikována až v dospělosti.

Vrozené srdeční vady v dospělosti  Existuje řada vrozených srdečních vad, které se projeví ihned po narození. U takových nejčastěji dochází k okamžitému chirurgickému řešení. Někdy se však může stát, že tato vrozená vada nebyla diagnostikována a je odhalena až v dospělosti. Projevy vrozené srdeční vady v dospělosti zahrnují dušnost, únavu, sníženou výkonnost jedince a rovněž srdečním šelestem. V závislosti na typu vady může být přítomna i cyanóza, tedy promodrání. Diagnostika typu vrozené vady srdce u dospělého jedince je úkolem pro kardiologa, tedy lékaře specializujícím se na onemocnění srdce. Léčba srdečních vad bývá operační a je v rukou kardiochirurgů.

Získané srdeční vady v dospělosti  Získané srdeční vady v dospělosti představují především onemocnění chlopní. Srdeční chlopně zabraňují zpětnému toku krve v srdci. Zároveň však pomáhají, aby se neokysličená krev v srdci dostala z pravé síně do pravé komory a z té plicnicí do plic. Zde dochází k jejich okysličení a poté krev putuje srdečními žílami do levé síně a levé komory, ze které je vypuzována přes srdečnici do těla. Lidské tělo je za svůj život vystaveno různým škodlivým vlivům, které srdeční chlopně poškozují. 

Vznik chlopenních vad v dospělosti Poškození chlopní se vyskytuje při revmatické horečce, dále se vyvíjí jako následek působení různých infekcí srdce, nebo chlopeň jednoduše časem degeneruje a je prostoupená vápníkem. Závažná chlopenní vada může vzniknout i jako následek infarktu myokardu. Někdy bývá příčinou selhání funkce chlopně pokročilejší ateroskleróza, méně častými příčinami jsou onemocnění pojivové tkáně a některé další nemoci. Některé srdeční vady se u dospělých nemusí vůbec projevovat a bývají náhodným nálezem při vyšetření srdce z jiných příčin.

Typy a příznaky postižení chlopní V rámci srdečních vad v dospělosti bývají nejčastěji postiženy chlopně. Srdeční chlopně mohou být postiženy ve smyslu jejich zúžení, které brání tak odtoku krve z daného oddílu srdce do oddílu následujícího, nebo je naopak chlopeň nedomykavá a krev se zčásti vrací do předchozího srdečního oddílu. Vzhledem k tomu, že jsou v srdci chlopně celkem na čtyřech místech, závisí příznaky na tom, která z chlopní je postižená.

Nejčastější získanou srdeční vadou v dospělosti je tzv Nejčastější získanou srdeční vadou v dospělosti je tzv. aortální stenóza, tedy zúžení aortální chlopně. Vzniká v důsledku vápenatění chlopně a její cípy se tak stávají nepohyblivé. Základním problém této vady je nedokonalý odtok krve z levé komory do aorty. Tlak krve v srdečnici je tak oslaben a do těla se nedostává dostatečné množství okysličené krve. Následkem nedostatečného tlaku krve jsou nedokrvením mozku vyvolané závratě a mdloby. Protože srdce pracuje proti zvýšenému odporu, zúženému místu, více se proto namáhá. To vede ke ztluštění svaloviny levé komory, která má vyšší nároky na přísun okysličené krve věnčitými tepnami. Dodávky okysličené krve srdečním buňkám v tomto případě někdy nestačí, což se projeví bolestí na hrudi a vzniká angina pectoris. Při dlouhodobé nadměrné námaze může dojít k selhání srdce. Řešení této vady je chirurgické pomocí otevřené operace, nebo nám může pomoci speciálními metodami invazní kardiolog.

Další možností je nedomykavost aortální chlopně Další možností je nedomykavost aortální chlopně. Tento typ vady vzniká na podkladě celé řady příčin, jako je infekční endokarditida, revmatická horečka, ale i disekce aorty či Marfanův syndrom. Nedomykavost chlopně znamená, že není schopna se úplně zavřít a tím dochází k zpětnému toku krve, tzv. regurgitaci. Dochází tedy k přetěžování levé komory. Příznaky jsou podobné jako u aortální stenózy.

Mitrální stenóza, tedy zúžení dvojcípé chlopně nacházející se mezi levou síní a levou komorou, je dnes již vzácnější stav. Dochází k hromadění krve v pravé síní, čímž se v této zvyšuje i tlak a dochází k jejímu roztažení. To se přenáší í na plicní žíly, plíce a často i na pravou polovinu srdce. V roztažené levé síni často vznikají krevní sraženiny, které mohou být zdrojem embolizace například do mozku.

Mitrální nedomykavost vzniká při selhávání levého srdce nebo při onemocnění samotných cípů chlopní. Dochází zde k návratu části krve z levé komory zpět do levé síně a tím se snižuje objem krve vypuzený do těla. Projevuje se nejčastěji dušností a srdečním šelestem. Zúžení a nedomykavost trojcípé chlopně, která se nachází mezi pravou síní a pravou komorou, patří mezi vzácná onemocnění. Její zúžení vzniká nejčastěji po prodělané revmatické horečce, nedomykavost pak při selhání pravé komory, většinou při přeneseném městnání z levostranné vady. Získané vady pulmonální chlopně jsou nesmírně vzácné.

Diagnostika srdečních vad v dospělosti V případě diagnostiky vrozených srdečních vad u dospelých je nezbytné provést tzv. ECHO, tedy echokardiografii. Jedná se ultrazvukové vyšetření srdce, při kterém je využíváno schopnosti ultrazvuku procházet do různé hloubky ke tkáním a jeho odrazem vzniká obraz na monitoru, který sleduje lékař. Echokardiografie nám poskytuje obraz o velikosti srdce včetně jeho dutin, o stavu chlopenního aparátu a toku krve. Při diagnostice získaných vrozených vad srdce je možné je odhalit při fyzikálním vyšetření, kdy lékař odhalí srdeční šelest. Pro ověření diagnózy se uřívá echokardiografie. V nejasných případech je možné provést srdeční katetrizaci, při které se zavádějí do srdce tenké hadičky.

Léčba srdečních vad v dospělosti  Vrozené srdeční vady v dospělosti bývají indikovány k chirurgickému výkonu. Provádějí je specialisté v oboru kardiochirurgie a jejich úkolem je odstranit defekt srdce. V případě nezávažné chlopenní vady je možné ji léčit farmakologicky, tedy užíváním léků, které brání vzniku fibrilace síní, krevních sraženin či zbytňování komor. Významnou chlopenní vadu je však nutné léčit chirurgicky, kdy se nejčastěji implantuje chlopenní náhrada. V některých případech je však možné provést pouze plastiku chlopně, tedy její úpravu bez nutnosti implantace protézy.

Prognóza srdečních vad v dospělosti Lidé, kteří trpí některou ze srdečních vad, mohou poměrně často žít zcela normální život. Často se však jedná o vady, které svými příznaky svého nositele omezují. Prognóza se u různých srdečních vad liší a závisí převážně na stupni postižení. Bez správně a včasné léčby mohou být vyhlídky pacienta velmi špatné a v nejzávažnějších případech hrozí dokonce úmrtí pro akutní srdeční selhání.