Přenosová soustava ČR v kontextu regionu a Evropy

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Regionální dimenze sítě TEN-T
Advertisements

Energetická bezpečnost ČR - představy x mýty x realita; technologický úhel pohledu Blahoslav Němeček místopředseda a ředitel sekce regulace.
Bezpečná integrace OZE do ES ČR
Investiční program ČEPS, a.s., do roku 2023
Modernizace a rozvoj přenosové soustavy ČR
Bezpečnost a spolehlivost provozu přenosové soustavy v kontextu MSK
Problematika přenosových linek, cesty dalšího rozvoje
Přenosová soustava ČR - provozovatel ČEPS,a.s.
„Flow Based“ - alokace přenosových kapacit
DIGIMEDIA 2013 Nové horizonty rozhlasového vysílání Marcel Procházka České Radiokomunikace a.s. 13. června 2013.
Výroba elektrické energie - obecná část
EU 2020: Obnovitelné zdroje či jádro Petr Binhack
Strategické změny v řízení elektrizačních soustav Špindlerův Mlýn Milan Kloubec, ČVUT FEL.
Předpokládaný vývoj české elektroenergetiky Pozice ERÚ seminář VSE 28. května 2007 – Praha Josef Fiřt - ERÚ.
XI. jarní konference energetických manažerů Problémy ČR v kontextu evropského trhu s energiemi (Bezpečnost a dostupnost dodávek energií v ČR a EU) Vliv.
Zásobování plynem jako součást energetické bezpečnosti České republiky
Ing. Martin Kocourek ministr průmyslu a obchodu Jednotný energetický trh – blízká vize nebo vzdálená budoucnost?
Teplárenství a liberalizovaný trh s energiemi. České teplárenství Vývoj, současnost, perspektiva.
MUDr. Martin Kuba ministr průmyslu a obchodu AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ POLITIKY STABILNÍ ELEKTŘINA ZA PŘIJATELNOU CENU AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ.
Řízení soustav UCTE a rozvoj koordinace jako podmínka přežití Pavel Šolc Ředitel sekce Strategie ČEPS, a.s.
Úloha PPS při zajištění bezpečnosti a dostupnosti energie Zuzana Šolcová ČEPS, a.s. Jarní konference AEM
Zatmění Slunce Bude mít dopad na energetiku? Miroslav Vrba Člen představenstva Dispečerské řízení, ICT, VaV.
Bezpečný a spolehlivý partner Koordinace TSO a koncepce regionálního operátora přenosové soustavy (RIO) AEM Pavel Šolc, ČEPS
 2007 Ministry of Industry and Trade, Energy Department Nová evropská energetická legislativa Cíle a opatření „energetického balíčku“ Ladislav Pazdera.
Přenosová soustava ČR a problémy přenosových soustav v Evropě. Zuzana Šolcová, ČEPS, a.s. XVI. SEMINÁŘ ENERGETIKŮ Jelenovská 17.1 –
Význam strategie EU pro Podunají v klíčových oblastech ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ Eva Kubešová Odbor Evropské unie a politiky životního prostředí 21. října 2011.
Návrhy na změny pravidel trhu s elektřinou v Evropě
Aktuální problematika - Energetika
Spolupráce provozovatelů přenosových soustav v regionu CEE Pavel Šolc Ředitel sekce Strategie Seminář AEM
Přenosové soustavy a trh s elektřinou Pavel Šolc Sekce Strategie Seminář SVSE
ČEPS na počátku 2. dekády 3. milénia Pavel Šolc Ředitel sekce Korporátní služby, ČEPS, a.s
Kritické situace v PS ČR
Vývoj a využití přeshraničních kapacit na jednotlivých profilech Pavel Vágner AEM.
Přenosová soustava v roce 2004 Ing. Pavel Šolc, ČEPS, a.s.
Aktualizace Státní energetické koncepce
Vývoj trhu s elektřinou v Evropě z pohledu provozovatele přenosové soustavy Pavel Šolc, ČEPS, a.s.
Problémy provozovatelů přenosových soustav Zuzana Šolcová ČEPS, a.s. Jelenovská, Naše cesta vede k Vám.
Ing. Pavel Šolc Náměstek ministra průmyslu a obchodu PREZENTACE WORLD ENERGY OUTLOOK Prezentace World Energy Outlook 2014 Čtvrtek ,
Analýzy scénářů vývoje elektroenergetiky v EU
Očekávaný vývoj trhu s elektřinou v kontinentální Evropě Pavel Šolc, ČEPS, a.s.
Liberalizace energetiky a nová energetická politika EU – iluze a skutečnost Zelená kniha EU a regulace v energetice seminář AEM 6. a 7. září 2006, Praha.
Modernizace a rozvoj přenosové soustavy ČR Ing. Vladimír Tošovský předseda představenstva a generální ředitel.
AEM 20. Listopadu 2003 Operátor trhu s elektřinou - činnosti, přeshraniční přenosy, burza.
Spolehlivost provozu elektrizační soustavy ČR v souvislostech dalšího vývoje trhu s elektřinou v EU. Pavel Šolc, ČEPS, a.s. XVII. SEMINÁŘ ENERGETIKŮ Jelenovská.
Problémy provozovatelů PS v Evropě Pavel Šolc, ČEPS, a.s.
1 Zabezpečení dlouhodobé spolehlivosti přenosu v podmínkách mezinárodního trhu s energií Poděbrady 18. a 19. března 2003.
Bezpečnost z pohledu provozovatele přenosové soustavy Ing. Vladimír Tošovský.
Pravidla přeshraničního přenosu Ing. Pavel Šolc, ČEPS, a.s.
Podmínky obchodování se zahraničím Pavel Šolc, ČEPS, a.s. Naše cesta vede k Vám.
Vnitrodenní přeshraniční přenosy a možnosti mezinárodního trhu s regulační energií Zuzana Šolcová ČEPS, a.s. AEM Naše cesta vede k Vám.
EU ETS 2005 – 2012 Ladislav Pazdera Ministerstvo průmyslu a obchodu Konference AEM , Praha.
1 Aktualizovaná SEK a prosazení zásad SEK do energetické legislativy ČR Česká energetika v kontextu energetiky Evropské unie Konference AEM – Poděbrady.
Výroba elektrické energie - obecná část
Komentář ERÚ k cenovým rozhodnutím, kterými se stanovují ceny plynu, tepla a elektřiny pro rok 2008 Rámec práce ERÚ ve II. regulačním období a hlavní zásady.
PROČ SE NÁS NEDOTKLA KRIZE DODÁVEK PLYNU PŘES UKRAJINU
Page 1 Energetická závislost EU - Možná řešení - Daniela Štoková.
Praha – Žofín, 29. Září 2009 Vliv evropské legislativy na energetiku v ČR Tomáš HÜNER náměstek ministra průmyslu a obchodu Praha 29. září 2009.
Ing. Pavel Šolc Náměstek ministra průmyslu a obchodu Státní energetická koncepce 11 Ochrana práv spotřebitelů a zákazníků na energetickém trhu Konference.
Cestovní mapa pro energetiku do roku 2050 Dobrá navigace nebo vábení Sirén ? Miroslav Vrba ČEPS, a.s. Fungování energetických trhů v ČR a v EU Ohrožení.
PST v PS ČR Ing Vladimír Tošovský ČEPS, a.s.. PST v Evropě / ENTSO-E 1700 MVA.
Přispívají změny legislativy k lepšímu fungování našeho trhu s plynem? Ing. Oldřich Petržilka prezident České plynárenské unie konference DONE „Fungování.
Veřejné rozpočty Mgr. Oldřich Hájek.
Problematika přenosových linek, cesty dalšího rozvoje
Integrovaný regionální operační program
Dopady energetické politiky na provozovatele přenosové soustavy
Fungování energetických trhů v ČR a EU
Možnosti využití expertní pomoci JASPERS
Implementace Evropské energetické legislativy
Vliv společné zemědělské politiky na finanční situaci v odvětví
Výroba elektrické energie - obecná část
Transkript prezentace:

Přenosová soustava ČR v kontextu regionu a Evropy Pavel Šolc, ČEPS, a.s.

Obsah Stav přenosové soustavy členských zemí Přeshraniční přenosy v EU Úzká místa a prioritní projekty rozvoje Evropských sítí Vývoj Evropské legislativy pro koordinaci rozvoje sítí

The European Context

Průměrné stáří přenosových zařízení transformátory

Průměrné stáří přenosových zařízení vedení

Hodnota aktiv na přenesenou energii

Propojení evropských sítí Zvýšení spolehlivosti národních soustav Dlouhodobé výměny a dodávky Chybějící propojení Pyrenejský poloostrov Střední - západní Evropa NORDEL - UCTE Řecko

Nové nároky Obchod s elektřinou Integrace větrné energetiky Změna ve zdrojové a regionální struktuře Útlum uhelných elektráren Změny v jaderné energetice Rozvoj výroby ze zemního plynu

Přiměřenost kapacit Lisabonský summit EU - kapacita přeshraničního propojení alespoň 10% zatížení neřeší otázku směru (sčítá hrušky a jablka) neřeší omezení uvnitř sítí Kapacity sítí ČR pro přeshraniční výměny souhrnná E/I kapacity z pohledu ČR = 3800/3500 MW snižováno o cca 800 MW omezeními v sítích sousedů Skutečný vývoz ČR v maximu 2800 MW = cca 25% ročního maxima dostatečné pro export i import ČR dostatečné pro zajištění tranzitů ve „starém“ světě přiměřeného obchodu

Nakolik dovoluje PS volný obchod ? PS je reálná síť, vždy bude mít reálná omezení PS ČR umožňuje volný obchod v mezích přiměřenosti (problémem jsou omezení uvnitř sousedních soustav - AT, DE, PL) Vliv tranzitních toků se zvyšuje a zvyšuje i nároky na rozvoj sítí (případně může vyvolat omezení i uvnitř sítě)

Rozvoj evropských sítí - plány TEN – koordinace na úrovni EU (od r. 1999) Zatím jen popis priorit a morální apel Omezená podpora financování projektu Nulová podpora schvalovacích procesů (nová legislativa komplikuje) 314 infrastrukturních projektů 42 prioritních projektů 32 projektů Evropského významu Cca 200 mil Eur investováno ročně Cca 6 mld. Eur je nezbytné investovat do roku 2013

Rozvoj evropských sítí - realita 20 z 32 projektů Evropského významu je zpožděno Z toho 12 projektů má zpoždění více než jeden rok, 8 projektů více než 3 roky

Důvody zpoždění Složitější podmínky ochrany ŽP (EIA, environmentální skupiny) Ochrana zájmů místních a regionálních stakeholders (NIMBY) Vyšší ochrana vlastnických práv vlastníků půdy (vč. věcných břemen) Financování (dostupnost finančních zdrojů vs tarify a regulatorní rizika)

Vliv větrné energetiky Lokalizace do severních oblastí Evropy = transfery na jih (ČR je tranzitní zemí) Náhlé, rychlé a nepredikovatelné změny výkonu (rychlé změny situace v ES) Přednostní přístup k sítím ?? Nároky na zajištění systémových rezerv

Akční plán Evropské komise Identifikace kritických projektů (12) Jmenování zmocněnců pro klíčové oblasti Propojení Německa, Polska a Litvy Připojení offshore větrných parků v severním moři Posílení propojení Francie a Španělska Koordinace rozvoje PS – 3. en. balíček Vytvoření ENTSO (co to je ?) Koordinace na úrovni regionů ( jak?) Financování infrastruktury (výnosy z aukcí ?!) Účast regulátorů na koordinaci (Agentura ?!)

Rozšíření systému UCTE ? Poslední akce : 2004 propojení UCTE 2 2006 zkušební testy Lybie (??) Další plány Mediteranean Ring (TR, Egypt, Syrie) Ukrajina nebo UPS/IPS Ukrajina = oblast UCTE Rusko = definice rozhraní

Propojení UCTE – Synchronní zóny

Propojení UCTE - MedRing

Propojení UCTE - CIS

Závěr Systém národních sítí a jejich propojení se vytvářel desítky let a byl určen zejména pro rozvoj spolehlivosti, nepostačuje IEM !! – v případě nedostatečné akce hrozí časté poruchy v sítích velkého dosahu Regulační rámce formulují dosud zadání pro rozvoj sítí v kontextu členských států. Je potřeba zajistit Institucionalizaci spolupráce TSO Účinnou koordinaci rozvoje sítí (priority, účinný tlak) Změnu Legislativy = Povolovací procesy a přístup k pozemkům Financování rozvoje (Evropský tarif, centralizace prostředků) Další synchronní propojení je nesmírně technicky obtížné – zvážit výnosy vs. Náklady !!

Děkuji za pozornost www.ceps.cz Solc@ceps.cz