Střední průmyslová škola, Mladá Boleslav, Havlíčkova 456

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuEU peníze středním školám Masarykova OA Jičín Název školyMASARYKOVA OBCHODNÍ.
Advertisements

Karel Čapek R.U.R..
Povídání o pejskovi a kočičce
Střední průmyslová škola, Mladá Boleslav, Havlíčkova 456
Projekt SOŠ a SOU Trhové Sviny
Tvoření slov PaedDr. Hana Vítová Střední průmyslová škola, Mladá Boleslav, Havlíčkova 456 CZ.1.07/1.5.00/ MODERNIZACE VÝUKY.
Další památky literatury doby husitské Mgr. Ludmila Růžičková
PUBLICISTICKÝ STYL PaedDr
Střední průmyslová škola, Mladá Boleslav, Havlíčkova 456 CZ.1.07/1.5.00/ MODERNIZACE VÝUKY Změny v poezii v 60. letech Mgr. Ludmila Růžičková.
50. léta v divadelní tvorbě. Anotace Předmět: český jazyk a literatura Ročník: IV. ročník SŠ Tematický celek: Poezie a divadlo po druhé světové válce.
Italská renesanční literatura I Mgr. Ludmila Růžičková Střední průmyslová škola, Mladá Boleslav, Havlíčkova 456 CZ.1.07/1.5.00/ MODERNIZACE VÝUKY.
Název: JOSEF DOBROVSKÝ Autor: Mgr. Lenka Jelínková
Anotace Žák se seznámí s ukázkou tvorby Pavla Kohouta …. Autor Tomáš Krsek Jazyk Čeština Očekávaný výstupJe schopen orientovat se v zásadních ukázkách.
Střední průmyslová škola, Mladá Boleslav, Havlíčkova 456 CZ.1.07/1.5.00/ MODERNIZACE VÝUKY Ohlas války a osvobození v české poezii Mgr. Ludmila.
PROJEKT EU - PENÍZE ŠKOLÁM Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ Název projektuModerní škola Šablona III/2Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Slohové rozvrstvení slovní zásoby PaedDr. Hana Vítová
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuEU peníze středním školám Masarykova OA Jičín Název školyMASARYKOVA OBCHODNÍ.
Bratři Čapkové. Společně se podíleli na některých knihách a povídkách: Povídky Zářivé hlubiny Krakonošova zahrada Devatero pohádek Dramata Loupežník Ze.
KAREL ČAPEK - DÍLO PRÓZA DRAMA.
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice, příspěvková organizace Autor: Mgr. Dana Vicherková Datum: Název: VY_32_INOVACE_1.2.4.
Slovenský romantismus
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
Sourozenci Čapkovi.
JOSEF JUNGMANN Mgr. Ludmila Růžičková
Téma nejistoty a obav z budoucího vývoje Mgr. Ludmila Růžičková
Střední průmyslová škola, Mladá Boleslav, Havlíčkova 456
Základní škola, Ostrava – Poruba, Porubská 831, příspěvková organizace Registrační číslo projektu – CZ.1.07/1.4 00/ Název projektu – BRÁNA JAZYKŮ.
E. Bass a V. Ř ezá č PaedDr. Hana Vítová St ř ední pr ů myslová škola, Mladá Boleslav, Havlí č kova 456 CZ.1.07/1.5.00/ MODERNIZACE VÝUKY.
Underground Mgr. Ludmila Růžičková
Administrativní styl PaedDr
Střední průmyslová škola, Mladá Boleslav, Havlíčkova 456
Hrdinská epika a dvorská lyrika Mgr. Ludmila Růžičková
Odborný styl PaedDr. Hana Vítová Střední průmyslová škola, Mladá Boleslav, Havlíčkova 456 CZ.1.07/1.5.00/ MODERNIZACE VÝU.
Střední průmyslová škola, Mladá Boleslav, Havlíčkova 456
Metodický list Pořadové číslo: VY_32_INOVACE_I.A.02 Název pro školu:
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuEU peníze středním školám Masarykova OA Jičín Název školyMASARYKOVA OBCHODNÍ.
KAREL ČAPEK - DÍLO PRÓZA DRAMA.
Střední průmyslová škola, Mladá Boleslav, Havlíčkova 456
Karel Čapek – 1. část tvorby Vypracovala: Mgr. Monika Vlková SPŠ Uh. Brod OB21-VVP-HUM-CJL-MVLK-U
Karel a Josef ČAPKOVI bratři a spisovatelé.
VY_32_INOVACE_ČJ _Karel Čapek, prezentace Název šablony : Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Zaměření VM :Jazyk a jazyková komunikace.
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice, příspěvková organizace Autor: Mgr. Lenka Hrušková Datum: Název: VY_ 32 _INOVACE.
Střední průmyslová škola, Mladá Boleslav, Havlíčkova 456
J. Glazarová a J. Havlíček PaedDr. Hana Vítová
I. světová válka ve světové literatuře PaedDr. Hana Vítová
Slovní zásoba PaedDr. Hana Vítová Střední průmyslová škola, Mladá Boleslav, Havlíčkova 456 CZ.1.07/1.5.00/ MODERNIZACE VÝUKY.
Střední průmyslová škola, Mladá Boleslav, Havlíčkova 456 CZ.1.07/1.5.00/ MODERNIZACE VÝUKY Mgr. Ludmila Růžičková Divadlo po druhé světové válce.
Klasicismus v literatuře PaedDr. Hana Vítová
Střední průmyslová škola, Mladá Boleslav, Havlíčkova 456
Střední průmyslová škola, Mladá Boleslav, Havlíčkova 456
KAREL POLÁČEK PaedDr. Hana Vítová Střední průmyslová škola, Mladá Boleslav, Havlíčkova 456 CZ.1.07/1.5.00/ MODERNIZACE VÝUKY.
Karel Havlíček Borovský PaedDr. Hana Vítová
Střední průmyslová škola, Mladá Boleslav, Havlíčkova 456
Střední průmyslová škola, Mladá Boleslav, Havlíčkova 456 CZ.1.07/1.5.00/ MODERNIZACE VÝUKY Předhusitské satiry Mgr. Ludmila Růžičková.
Karel Čapek.
R. U. R. Karel Čapek. K AREL Č APEK představitel demokratické prózy autor románů, povídek a divadelních her autor utopických děl - varování před následky.
Základní škola a Mateřská škola, Liberec, Barvířská 38/6, příspěvková organizace Název : VY_32_inovace_12 Český jazyk a literatura – Příběh, který nikdy.
Karel Čapek Boj proti fašismu 2. část. Čapek reaguje na nebezpečí fašismu Mezi lety 1935 – 1938 se snaží připravit a vyzbrojit českého člověka na boj.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Eva Bartošová Název DUM: VY_32_Inovace_ Karel Čapek Název sady: Český jazyk 9. ročník Číslo projektu:
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Michaela Blažková Název DUM: VY_32_Inovace_ Karel Čapek II. Název sady: Český jazyk 9. ročník Číslo projektu:
 Karel Čapek – 2. část tvorby  Vypracovala: Mgr. Monika Vlková SPŠ Uh. Brod  OB21-VVP-HUM-CJL-MVLK-L
Anotace: Materiál je určen pro žáky 3. ročníku střední odborné školy a pro žáky nástavbového studia. Text zpracovává život a vybrané dílo, které je tematický.
„Představte si to ticho, kdyby lidé říkali jen to, co vědí.“
Karel Čapek - cestopisy
Divadlo mezi válkami.
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Vocelova 1338
Autor: Mgr. Ludmila Dvořáková VY_32_INOVACE_44_Karel Čapek
VY_32_INOVACE_63_Karel Čapek
Dotkněte se inovací CZ.1.07/1.3.00/
Literatura 2. poloviny 14. století Mgr. Ludmila Růžičková
Transkript prezentace:

Střední průmyslová škola, Mladá Boleslav, Havlíčkova 456 KAREL ČAPEK PaedDr. Hana Vítová Střední průmyslová škola, Mladá Boleslav, Havlíčkova 456 CZ.1.07/1.5.00/34.0861 MODERNIZACE VÝUKY

Anotace Předmět: český jazyk a literatura Ročník: III. ročník SŠ Tematický celek: Literatura 1. poloviny 20. století Klíčová slova: drama, morálka, věda a technika, fašismus, válka, obrana Forma: výklad Datum vytvoření: 21. 12. 2012

Karel čapek II. - drama Obrázek č. 1

Karel Čapek prozaik, dramatik, žurnalista v divadelních hrách reagoval na aktuální společenské dění Hlavní témata obava ze zneužití vědy a techniky varování před nebezpečím války a fašismu

Co je to drama? Jaké znáte druhy, čím se od sebe odlišují?

Loupežník komedie hlavní téma – vztah mladé a starší generace smutek nad pomíjivostí mládí loupežník – představitel mladé generace opovrhuje morálními normami Obrázek č. 2

Která divadelní hra F. Šrámka se zabývá podobným tématem?

RUR Obrázek č. 3

RUR vědecko-fantastické drama varování před zneužitím vědy a techniky RUR (zkratka pro Rossums Universal Robots) slovo robot poprvé použil autor v tomto díle roboti se vzbouří proti lidem jediná záchrana – u jednoho páru se začnou projevovat city, záchrana lidstva je možná

Co je to neologismus?

Ukázka… „Alquist Jdi, já chci pitvat Helenu. Dělej honem. Primus Vezmi si mne místo ní; řež do těchhle prsou, ani nevykřiknu, ani nevzdychnu! Vezmi stokrát můj život. Alquist Pomalu, hochu. Ne tak marnotratně. Copak ty nechceš žít? Bez ní ne. Bez ní nechci, pane. Nesmíš zabít Helenu! Co ti to udělá, vzít mně život? Alquist (dotýká se něžně jeho hlavy) Hm, já nevím – Poslyš, chlapíku, rozmysli si to. Je těžké umírat. A je, vidíš, je lépe žit.“ M. Sochrová, Čítanka III. k Literatuře v kostce, str. 147

Doložte na této ukázce, že záchrana lidstva je možná.

Ze života hmyzu společné dílo Karla Čapka a Josefa Čapka jinotaj kritika mezilidských vztahů hmyz symbolizuje lidské vlastnosti (motýli – přelétavost, chrobáci – hamižnost, jepice – pomíjivost…)

Vysvětlete uvedené jinotaje.

Věc Makropulos úvahy nad pomíjivostí lidského života a jeho smyslu smysl života je právě v jeho pomíjivosti

K. Čapkovi byl vyčítán pesimistický pohled na život K. Čapkovi byl vyčítán pesimistický pohled na život. Na svou obranu řekl: „Dejme tomu, že jednou v budoucnosti nebude nemocí ani bídy, ani nečisté dřiny, to je zajisté optimismus; ale říci, že tento dnešní život plný nemocí, bídy a dřiny není tak nadobro špatný a zatracený a má něco nesmírně cenného, to je – co vlastně? pesimismus? Myslím, že ne.“ B. Balajka, Přehledné dějiny literatury II., str. 124

Vysvětlete tento citát.

Bílá nemoc varování před fašismem a válkou humanista – doktor Galén využívá svůj objev léku na boj proti válce a zbrojení jeho individuální vzpoura situaci neřeší, fanatický dav ho ušlape Bílá nemoc - film https://www.youtube.com/watch?v=h7KtsdiDeIM

Proč se doktor Galén nemůže s maršálem domluvit Proč se doktor Galén nemůže s maršálem domluvit? Z čeho pramení jejich odlišný postoj k válce?

Matka autor mění svůj názor na aktivitu jedince v boji proti násilí a válce každý může přispět k tomuto boji, je potřeba i individuální oběti matka posílá do boje svého posledního syna, ve válce již zemřel manžel i bratři

Co asi vedlo autora k přehodnocení úhlu pohledu na válku v Bílé nemoci a v Matce?

Ukázka… „Toni Ale když je taková hrozná válka, mami. Matka Já jsem ji nezavinila, Toni. Žádná máma ji nezavinila. My matky, synáčku, jsme nikdy žádnou válku nevedly; my jsme na ni jen doplácely svými dětmi. Ale já už nebudu tak hloupá, abych dala to poslední, co mám. Ať si to kdo chce vyřídí beze mne. Já už nic nedám. Tebe nedám, Toni.“ M. Sochrová, Čítanka III., k Literatuře v kostce, str. 156

Jaký hlavní argument matka vůči synovi používá Jaký hlavní argument matka vůči synovi používá? Proč se v závěru hry její postoj mění?

Interpretace textů K. Čapek: R. U. R. (M. Sochrová, Čítanka III. k Literatuře v kostce, str. 146) K. Čapek: Bílá nemoc (M. Sochrová, Čítanka III. k Literatuře v kostce, str. 154) K. Čapek: Matka (M. Sochrová, Čítanka III. k Literatuře v kostce, str. 155)

Shrnutí K. Čapek – prozaik, dramatik, žurnalista Loupežník – téma konfliktu mládí a stáří Ze života hmyzu – kritika mezilidských vztahů RUR – varování před zneužitím vědy a techniky Věc Makropulos – zamyšlení nad smyslem lidského života Bílá nemoc a Matka – nebezpečí války a fašismu

Použité zdroje Literatura BALAJKA, Bohuš. Přehledné dějiny literatury II. Praha: Fortuna, 1995. ISBN 80-7168-225-X. ANDREE, Lukáš. Literatura pro 3. ročník středních škol. Brno: DIDAKTIS, 2009. ISBN 978-80-7358-135-0. SOCHROVÁ, Marie. Čítanka III. k Literatuře v kostce. Praha: Fragment, 2008. ISBN 978-80-253-0188-3.

Použité zdroje Obrázky Obrázek č. 1 Největší Čech. [online]. [cit. 2012-12-28]. Dostupné z: http://nejvetsicech.webnode.cz/spisovatele/karel-capek2/ Obrázek č. 2 EBookEater. [online]. [cit. 2012-12-28]. Dostupné z: http://www.ebookeater.cz/knihy/divadelni-hry/loupeznik/

Použité zdroje Obrázky Obrázek č. 3 Heureka.clara.net: Karel Capek. [online]. [cit. 2012-12-28]. Dostupné z: http://www.heureka.clara.net/art/karel-capek.htm

Použité zdroje Internet Wikipedie: Otevřená encyklopedie [online]. [cit. 2012-12-28]. Dostupné z: http://cs.wikipedia.org/wiki/Karel_%C4%8Capek Youtube [online]. [cit. 2012-12-28]. Dostupné z: https://www.youtube.com/watch?v=h7KtsdiDeIM