PODZEMNÍ STAVBY NATM Ústav geotechniky.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
TECHNOLOGIE VÝSTAVBY OBJEKTŮ
Advertisements

Geotechnický průzkum Vít Černý.
Použitelnost Obvyklé mezní stavy použitelnosti betonových konstrukcí podle EC2: ·      mezní stav omezení napětí, ·      mezní stav trhlin, ·      mezní.
stavebnictví Dřevěné konstrukce a stavby
PODZEMNÍ STAVBY Výstroj štol a tunelů Ústav geotechniky.
Železobetonová stropní konstrukce vylehčená keramickými tvarovkami
CZ.1.07/2.2.00/ KA1 - Inovace laboratoří Geotechniky využívaných v rámci praktické výuky studentů Fakulty stavební a Hornicko-geologické fakulty.
Oblast: Stavebnictví Pozemní stavitelství Základové konstrukce (STA28)
Tunelářské klasifikace
Hodnocení způsobilosti měřících systémů
Předpjatý beton Podstata předpjatého betonu Výslednice.
stavebnictví Dřevěné konstrukce a stavby Dřevostavby (STA1)
GEOTECHNICKÝ MONITORING
Tunelové systémy a soustavy
Použitelnost Obvyklé mezní stavy použitelnosti betonových konstrukcí podle EC2: ·      mezní stav omezení napětí, ·      mezní stav trhlin, ·      mezní.
Primární a sekundární napjatost
PODZEMNÍ STAVBY Kolektory Ústav geotechniky.
PODZEMNÍ STAVBY TSM a TBM Ústav geotechniky.
Dřevěné konstrukce velkého rozpětí historie a poučení pro dnešní dobu
Hloubení podzemních stěn.
PODZEMNÍ STAVBY Poklesová aktivita Ústav geotechniky.
Téma: Tesařské konstrukce POS 2
GEOTECHNICKÝ MONITORING
Železniční dvojkolejné příhradové mosty
GEOTECHNICKÝ MONITORING Eva Hrubešová, katedra geotechniky a podzemního stavitelství FAST VŠB TU Ostrava.
INVERZNÍ ANALÝZA V GEOTECHNICE. Podstata inverzní analýzy Součásti realizace inverzní analýzy Metody inverzní analýzy Funkce inverzní analýzy.
Stropní konstrukce a ztužující věnec
Změny v SOILINu ve SCIA Engineer oproti Nexis32
stavebnictví Pozemní stavby Zemní práce a pažení STA32
PODZEMNÍ STAVBY Mikrotunelování Ústav geotechniky.
Bílé vany - zásady provádění, příklady realizací
ZÁKLADY DOPRAVNÍHO INŽENÝRSTVÍ
Princip vložkových stropů (miako)
VY_32_INOVACE_34_17 ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/
VY_32_INOVACE_34_06 ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/
Trasování lesních cest
Dřevěné a ocelové stavby 2012
TDI – Sádrokartonové příčky
Použitelnost Obvyklé mezní stavy použitelnosti betonových konstrukcí podle EC2: ·      mezní stav napětí z hlediska podmínek použitelnosti, ·      mezní.
Zkušebnictví a řízení jakosti staveb 3.přednáška,akademický rok 2012/13,V.Mencl Úvod do stavebního zkušebnictví Rozdělení zkušebních metod Upřesněné zkušební.
10. Vytyčování oblouků Vytyčování oblouků
KRÁTKÁ KONZOLA PŘÍMO PODPOROVANÁ
Technologie provádění CB krytů
DIDAKTIKA LYŽOVÁNÍ.
Nelineární analýza únosnosti předpjatých komorových mostů Numerická simulace s nelineárním materiálovým modelem Stavební fakulta ČVUT Praha Jiří Niewald,
zásady navrhování dopravních – železničních staveb
PROTLAČOVÁNÍ. Protlačování Soubor metod, který umožňuje zabudovat do zeminy potrubí (konstrukce malých kruhových i nekruhových profilů) bez porušení nadloží.
Modelování primárního ostění Příklad 2. Primární ostění Primární ostění je zpravidla složeno ze stříkaného betonu a dalších výztužných prvků (svorníková.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_22-18 Název školy Střední průmyslová škola stavební, Resslova 2, České Budějovice AutorIng.
Fasádní obklady Ing. Miloslava Popenková, CSc. FASÁDNÍ OBKLADY dělení KONTAKTNÍ (lepené) BEZKONTAKTNÍ (zavěšené odvětrávané)
Klasifikace hornin. Horninový masiv Diskontinuita Diskontinuita se váže na rovinu či plochu oslabení v horninovém masivu. Je to společný výraz pro: Prasklinu.
Větrání podzemních staveb. Rozdělení větrání Během výstavby –přirozené –nucené foukací sací kombinované Během užívání podzemního díla –provozní přirozené.
Stavební konstrukce Tunel Blanka
Navrhování tunelových staveb
Ražba důlních děl pomocí trhací práce
Projekt statické části rekonstrukce zadaného objektu
Klasická ražba tunelů.
Rozpočtování - Inženýrských staveb
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_07-11
Jan Pruška, ČVUT v Praze, FSv
Příklad 6.
Primární a sekundární napjatost
Ražba důlních děl pomocí trhací práce
NÁZVOSLOVÍ A HLAVNÍ KONSTRUKTIVNÍ PRVKY PODZEMNÍHO DÍLA
STATICKÉ ŘEŠENÍ OSTĚNÍ PODZEMNÍCH STAVEB
MOŽNOSTI ŘEŠENÍ NEDOSTATKU PARKOVACÍCH MÍST PRO NÁKL. AUTOMOBILY
Rozpočtování - Inženýrských staveb
Ražba důlních děl pomocí trhací práce
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_32-20
Tisková konference – Metro D
Transkript prezentace:

PODZEMNÍ STAVBY NATM Ústav geotechniky

Nová rakouská tunelovací metoda (NRTM, NATM, NÖTM) Moderní tunelovací metoda, jejíž zásady byly od 40. a 50. let XX. stol. rozpracovány teoretiky a praktiky tzv. „Salzburgské školy“ (Rabcewicz, Fener, Pacher, Müller a další) Dlouholetý spor rakouských a švýcarských tunelářů, zda NATM vůbec existuje (Švýc.: Spritzbetonmethode) Univerzální a velmi flexibilní metoda použitelná prakticky pro veškeré typy PS a pro jakékoliv geologické podmínky Již v r. 1998 bylo NATM (obvykle s použitím trhavin) vyraženo na světě několik tisíc tunelů

Definice Rakouského národního komitétu PS: Horninový masív se při NATM stává nosným prvkem K tomu je potřebná koncepce Ta spočívá v aktivování nosného prstence v horninovém masívu (tvořeném zeminou nebo skalní horninou)

Cílem je maximální ekonomie při optimálním nebo maximálním postupu Jedná se o typický případ OBSERVAČNÍ METODY použité pro návrh a realizaci složité inženýrské konstrukce: Na základě předběžného návrhu (výpočtem nebo podle zkušenosti) následuje: Provedení zkušebního úseku (pro optimalizaci postupu a výstroje) široce instrumentovaného a monitorovaného Stanovení provozních a varovných stavů pro prováděnou stavbu včetně nutných opatření v případě dosažení varovných stavů Návrh observační procedury pro kontrolu provozních (varovných) stavů Cílem je maximální ekonomie při optimálním nebo maximálním postupu

Principy metody jsou shrnuty do 21 až 24 zásad (nejčastěji je uváděno 22)

Lauferova klasifikace „volné délky“ a jí odpovídajícího času stabilnosti:

Instrumentace a monitorování podzemní liniové stavby (tunelu) při NATM

Jako výstroj se používá: Nesmírně důležitý je vliv času => musí být použita jednoduchá a rychlá výstroj Jako výstroj se používá: SB na ocelové sítě (KARI-síť, svařovanou mřížovinu). SB bývá urychlený; suchý či mokrý i s rozptýlenou výztuží [= tenkostěnné, tak akorát poddajné ostění] Kotvení (včetně čela). Svorníky a hřebíky všech možných typů Ocelové oblouky. Plnostěnné (I, H, HE, HEB, K [TH = Heintzmann]) i příhradové (Bretex, Pantex, Asta ap.) Ve velmi až extrémně špatné geologii je možné předstihové zlepšování horninového masívu v okolí i předpolí PS (pilotami, mikropilotami, injektáží, TI, zmrazováním, odvodňováním ap.)

Při NATM je obvykle zřizován nekruhový Ø [= podkova či „tlamový“], často s dolní klenbou Pro NATM je typické (vedle variability vystrojování) ČLENĚNÍ VÝRUBU v příčném i podélném směru => vstupujeme do masívu menšími šetrnými záběry, rychle zvládnutelnými, se kterými se hornina dobře vyrovná (tzn. volíme vhodné volné rozpětí l*) Člení se: Horizontálně: Vertikálně:

Tunel Hřebeč – horizontální členění výrubu

Rozpojování horniny (ražení) probíhá: Trhavinami (= trhací prací): TSM (= výložníkové frézy, rypadla, impaktory):

Typický příklad dvoukolejného železničního tunelu raženého NATM (s jednoduchým členěním na kalotu + lávku)

Švýcarsko Zugwald-tunnel u Davosu (dl. 2,1 km) část T1 dl Švýcarsko Zugwald-tunnel u Davosu (dl. 2,1 km) část T1 dl. 110 a 240 m od portálů

Železniční Vereinatunnel (Švýcarsko – u Davosu, dl Železniční Vereinatunnel (Švýcarsko – u Davosu, dl. 19 km) Horizontální členění na 2 (3) záběry

Členění výrubu při ražbě Uetliberg tunnel (Švýcarsko)

Tunel Mrázovka v Praze

Pracovní postup při NATM [Zlepšení horniny] Rozpojení horniny = uvolnění záběru Odvoz rubaniny = vyklizení záběru (oba kroky mohou probíhat současně) Vystrojení [dílčího] záběru = primární obezdívka Položení mezilehlé izolace Betonáž sekundární (vyztužené příp. nevyztužené) obezdívky