Nemocenské pojištění Principy.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Sociální zabezpečení.
Advertisements

 Je v ČR organizováno a garantováno státem.  Vychází z Listiny základních práv a svobod, která zaručuje každému občanu právo na sociální zabezpečení.
GENERALI TOP TALENT 2007 Návrh koncepce penzijní reformy Jan Krejsa.
Hmotná nouze Mgr. Terezie Pemová.
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková ANOTACE: Tento modul slouží jako výukový materiál pro žáky 2. ročníku gymnázia na předmět OSZ KLÍČOVÁ SLOVA: Sociální spravedlnost,
Životní úroveň (II. část)
Sociální politika a Welfare State
Principy sociální politiky Funkce a cíle sociální politiky
Sociální zabezpečení 3. ročník Studijní obor: Sociální činnost Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK.
Sociální zabezpečení a důchodová politika
Programové cíle v sociální oblasti Bc. Tereza Bernardová místopředsedkyně strany stínová ministryně práce a sociálních věcí.
Tomáš Julínek Reforma zdravotnictví. Základní charakteristiky ideových pohledů na zdravotnictví - duben 2001  Zvýraznění role občana  Zdravotnická zařízení.
9. Financování sociálního zabezpečení
PRÁVNÍ VZTAH SOCIÁLNÍHO ZABEZPEČENÍ
Sociální zabezpečení 3. ročník Studijní obor: Sociální činnost Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK.
04 SOCIÁLNĚ POLTICKÉ DOKTRÍNY, PRINCIPY SOCIÁLNÍ POLTIKY
Penzijní systém podle NS-LEV 21 Tereza Holišíková http://
Právo sociálního zabezpečení J.Kožiak. Předmět úpravy  Pojem Právní odvětví, které upravuje pomoc občanům v tíživé společenské situaci z veřejných zdrojů.
Citlivostní analýza k některým parametrům důchodového systému a migraci.
1 Dopad rozhodovací praxe ESD Důchodové pojištění.
PŘEDNÁŠKA pokračování
Správa sociálního zabezpečení Sociální pomoc. doplňkový systém pomoc fyzickým osobám, které ocitly v tíživých sociálních situacích, které nemohou překonat.
Metodika dělení příspěvku dle ukazatelů A+B1 na základě rozhodnutí Akademického senátu zůstává metodika dělení příspěvku stanoveného podle ukazatelů A+B1.
Osvobození od DPH U plnění, která jsou předmětem DPH, přichází v úvahu pouze 3 možnosti: Uplatnění DPH podle příslušné sazby DPH a to u plnění, která nejsou.
Daňová teorie a politika
VEŘEJNÉ ZDRAVOTNÍ POJIŠTĚNÍ
ÚVOD DO PRÁVA SOCIÁLNÍHO ZABEZPEČENÍ
Sociální ekonomika Vývoj modelů sociálního charakteru státu – I. část Merkantilismus ( století) 1. WELFARE STATE – Stát veřejných sociálních.
Základní varianta a citlivostní analýza k makroekonomickému scénáři.
Jabok, ETF 2010 Michael Martinek.  Sociální ◦ Politika ◦ Práce ◦ Událost ◦ Vyloučení ◦ Zabezpečení  Sociální politika: ◦ Objekt ◦ Subjekt ◦ Nástroj:
Nemocenského a důchodového pojištění v roce 2013 Ing.Antonín Vacík, ředitel OSSZ PM Zásadní změny, připravované zákony Lidé na prvním místě…
INVALIDITA JAKO SOCIÁLNÍ UDÁLOST
PRÁVO SOCIÁLNÍHO ZABEZPEČENÍ Důchodové pojištění JUDr. Petr Čechák, Ph.D.
Správa sociálního zabezpečení Sociální pomoc. doplňkový systém pomoc fyzickým osobám, které ocitly v tíživých sociálních situacích, které nemohou překonat.
Sociální zabezpečení Sociální služby
Důchodové pojištění I
VEŘEJNÉ ZDRAVOTNÍ POJIŠTĚNÍ
Správa sociálního zabezpečení
Správa sociálního zabezpečení
Veřejné finance Sociální zabezpečení
Sociální zabezpečení (Veřejné finance – ekonomické souvislosti)
Správa sociálního zabezpečení
Systém sociální zabezpečení v ČR. Sociální zabezpečení Mezinárodním právem definovaný soubor institucí a opatření, kterými se předchází, nebo zmírňují.
POVINNÉ A NEPOVINNÉ POJIŠTĚNÍ Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Alena Hůrková. Dostupné z Metodického portálu
Působnost Ministerstva spravedlnosti a správa státního zastupitelství JUDr. Jaroslav Picha.
Zkušenosti s uplatňováním principů veřejné podpory v Královéhradeckém kraji Systém řízení a financování sítě sociálních služeb v Královéhradeckém kraji.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Dotační systém v sociálních službách jako bariéra jejich rozvoje Ladislav P r ů š a Praha, 25. listopadu 2013.
ZÁKONNÁ POJIŠTĚNÍ - teorie Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Vladimír Mikulík. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková.
Veřejné finance Mgr. Oldřich Hájek. Veřejné příjmy Veřejné příjmy se podílejí na přerozdělování HDP, a to nenávratným způsobem Jsou zdrojem krytí veřejných.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: Mgr. Rostislav Navláčil Název prezentace (DUMu): 5. Sociální politika státu Název sady: Občanská nauka Ročník: 1.
7. PENZIJNÍ SYSTÉM ČR Základní parametry systému.
DŮCHODOVÁ REFORMA. 2 Současné hlavní problémy I.pilíře Vnímání systému jako jednozdrojově financovaného (pouze pojistné) OSVČ - platí méně než 30% vyměřovacího.
Sociální politika Definice Objekty sociální politiky Předmět sociální politiky Úrovně sociální politiky osobní rozsah věcný rozsah.
Právo sociálního zabezpečení
Mgr. Petr Hanuš KOORDINÁTOR ODBORNÝCH SEKCÍ ASOCIACE POSKYTOVATELŮ SOCIÁLNÍCH SLUŽEB ČR ŘEDITEL SEKCE SOCIÁLNÍCH SLUŽEB UNIE ZAMĚSTNAVATELSKÝCH SVAZŮ ČR.
PRÁVO SOCIÁLNÍHO ZABEZPEČENÍ Prameny, mezinárodní organizace, vztah ČR a EU JUDr. Petr Čechák, Ph.D.
Pojišťovnictví Pojišťovnické & pojistné právo
Nemocenské a další sociální dávky v ČR
Správa sociálního zabezpečení
Správa sociálního zabezpečení
Koordinace důchodových dávek
Sociální politika EU Dávky v nemoci.
Sociální politika Předmět, metoda a prameny právní úpravy SZ
Sociální politika Předmět, metoda a prameny právní úpravy SZ
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Správa sociálního zabezpečení
Poptávka po zdravotní péči
Právo sociálního pojištění
Správa sociálního zabezpečení
Transkript prezentace:

Nemocenské pojištění Principy

Principy nemocenského pojištění Systém nem. pojištění má povahu základního či doplňkového systému, do něhož jsou promítnuty principy sociální politiky státu (princip sociální spravedlnosti, sociální solidarity, subsidiarity a participace). Základní je koncipován ve formě povinného pojišťovacího principu a je garantován státem, doplňkový má charakter buď povinného nebo dobrovolného principu. Poskytnutí příslušné dávky je vázáno na splnění určité podmínky (nárokové) případně je poskytnuta po úvaze (nenárokové). Systém může být koncipován jako zabezpečovací, kdy občanu je poskytováno plnění, aniž by se sám musel přímo podílet na vytváření prostředků, pojišťovací, kdy se občan podílí na tvorbě zdrojů následných plnění, a zaopatřovací, kdy je posuzován pouze objektivní stav sociální potřebnosti bez dalších podmínek. (Galvas, Gregorová, 2002.) V oblasti nemocenského pojištění je nejrozšířenější formou pojistný princip, avšak jsou do něj promítnuty i zabezpečovací a zaopatřovací funkce. I v tomto systému jsou uplatňovány zásady univerzality, uniformity

Principy nemocenského pojištění I v tomto systému jsou uplatňovány zásady univerzality, uniformity, komplexnosti, adekvátnosti, garance a participace, přičemž míra uplatnění těchto principů je odvislá od systému zavedeného na území daného státu. Smyslem je poskytnout občanům dávku nemocenského pojištění na garantované úrovni (za předpokladu splnění potřebných podmínek), uvědomění si vlastní odpovědnosti, nastavení stejných, jednotných pravidel, formy dávek, přiměřenosti dávek, poskytnutí garantovaných jistot i garance solventnosti systému, to vše při určité míře zainteresovanosti na systému (placením pojistného).

Principy nemocenského pojištění Systém se také vyznačuje snahou o reflektaci principu zásluhovosti, ovšem v kombinaci s principem solidarity. Princip zásluhovosti je tak často potlačován, resp. projevuje se jen v omezeném rozsahu, a to díky zavedení redukčních hranic a výslednému omezení zápočtu vyšších příjmů, což má za následek pokles relativní úrovně dávek. Systém obsahující redukční hranice je možno dynamicky ovlivňovat jejich aktualizací (valorizací), obvykle ve vazbě na mzdový vývoj