Bohuslav Reynek Život, dílo, citáty. Bohuslav Reynek Život, dílo, citáty.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Konstantin Biebl Život, dílo, citáty. Konstantin Biebl Život, dílo, citáty.
Advertisements

1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
Jakub Deml Život, dílo, citáty. Jakub Deml Život, dílo, citáty.
Identifikátor materiálu: EU – Anotace Žák se seznámí s životem a tvorbou P. Bezruče…. Autor Tomáš Krsek Jazyk Čeština Očekávaný výstup Seznámí.
ZŠ Dr. Miroslava Tyrše, příspěvková organizace
Anotace Žák se seznámí se základními informacemi o životě a díle Františka Hrubína Autor Tomáš Krsek Jazyk Čeština Očekávaný výstup Je schopen interpretovat.
Identifikátor materiálu: EU – Anotace Žák se seznámí s životem a tvorbou J. Skácela…. Autor Tomáš Krsek Jazyk Čeština Očekávaný výstup Seznámí.
Identifikátor materiálu: EU – Anotace Žák se seznámí s životem a tvorbou B. Brechta…. Autor Tomáš Krsek Jazyk Čeština Očekávaný výstup Seznámí.
Gramatika Vypravování
¨-4-.
Střední průmyslová škola, Mladá Boleslav, Havlíčkova 456 CZ.1.07/1.5.00/ MODERNIZACE VÝUKY Změny v poezii v 60. letech Mgr. Ludmila Růžičková.
František Hrubín Život, dílo, citáty. František Hrubín Život, dílo, citáty.
VY_32_INOVACE_31-11 Česká poezie po r Oldřich Mikulášek.
PŘEHLED ČESKÉ LITERATURY OD 11. DO 14. STOLETÍ
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. et Mgr. Gabriel Juchelka. Obchodní akademie a Střední odborná škola logistická, Opava,
 Předmět: Literatura  Tematická oblast: Česká a světová literatura po r  Cílová skupina: 4. ročník (oktáva) gymnázia  Oblast podpory: III/2 Inovace.
Jméno autora: Mgr. Vlasta Kollariková Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_16_OSVZ_ZSVb Anotace: Seznámit žáky se základními pojmy a.
Anotace Žák se seznámí s ukázkou tvorby Pavla Kohouta …. Autor Tomáš Krsek Jazyk Čeština Očekávaný výstup Je schopen orientovat se v zásadních ukázkách.
Identifikátor materiálu: EU – Anotace Žák se seznámí s životem a tvorbou V. Holana…. Autor Tomáš Krsek Jazyk Čeština Očekávaný výstup Seznámí.
Italská renesanční literatura I Mgr. Ludmila Růžičková Střední průmyslová škola, Mladá Boleslav, Havlíčkova 456 CZ.1.07/1.5.00/ MODERNIZACE VÝUKY.
Identifikátor materiálu: EU – Anotace Žák se seznámí s životem a tvorbou F. Gellnera…. Autor Tomáš Krsek Jazyk Čeština Očekávaný výstup Seznámí.
Anotace Žák se seznámí s ukázkou tvorby Pavla Kohouta …. Autor Tomáš Krsek Jazyk Čeština Očekávaný výstupJe schopen orientovat se v zásadních ukázkách.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. et Mgr. Gabriel Juchelka. Obchodní akademie a Střední odborná škola logistická, Opava,
Jaroslav Seifert Život, dílo, citáty. Jaroslav Seifert Život, dílo, citáty.
Střední průmyslová škola, Mladá Boleslav, Havlíčkova 456 CZ.1.07/1.5.00/ MODERNIZACE VÝUKY Ohlas války a osvobození v české poezii Mgr. Ludmila.
Identifikátor materiálu: EU – Anotace Žák se seznámí s životem a tvorbou J. Hanzlíka…. Autor Tomáš Krsek Jazyk Čeština Očekávaný výstup Seznámí.
VY_32_INOVACE_31-09 Skupina 42 Josef Kainar.
VY_32_INOVACE_31-12 Česká poezie po r Karel Šiktanc.
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice, příspěvková organizace Autor: Mgr. Dana Vicherková Datum: Název: VY_32_INOVACE_1.2.4.
Vypracovala: Mgr. V. Sýkorová Použitá literatura: Galík, J.: PANORAMA ČESKÉ LITERATURY Bauer, A.: Čeština na dlani, přehled světové a české literatury.
Identifikátor materiálu: EU –
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. et Mgr. Gabriel Juchelka. Obchodní akademie a Střední odborná škola logistická, Opava,
Téma nejistoty a obav z budoucího vývoje Mgr. Ludmila Růžičková
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
František Halas a Bohuslav Reynek
Prokletí básníci 1 Mgr. Jitka Polišenská.
Identifikátor materiálu: EU – Anotace Žák se seznámí s životem a tvorbou J. V. Sládka Autor Tomáš Krsek Jazyk Čeština Očekávaný výstup Seznámí.
Identifikátor materiálu: EU – Anotace Žák se seznámí s životem a tvorbou K. J. Erbena Autor Tomáš Krsek Jazyk Čeština Očekávaný výstup Seznámí se.
Identifikátor materiálu: EU – Anotace Žák se seznámí s životem a tvorbou J. Haška…. Autor Tomáš Krsek Jazyk Čeština Očekávaný výstup Seznámí se.
Portréty literárních osobností světové literatury.
Underground Mgr. Ludmila Růžičková
VY_III/2_INOVACE_89_Eduard Petiška
Anotace Žák se seznámí s dílem Karla Čapka …. Autor Tomáš Krsek Jazyk Čeština Očekávaný výstupÚstně interpretuje dílo K. Čapka, písemně správně přiřazuje.
Spisovatelé dětské literatury Český jazyk a literatura 2. období Očekávaný výstup: žák se seznamuje s životem a dílem spisovatele, porovnává své dosavadní.
Jiří Orten Život, dílo, citáty. Jiří Orten Život, dílo, citáty.
Josef Hora Život, dílo, citáty. Josef Hora Život, dílo, citáty.
Karel Toman Anarchistický buřič.
NázevJosef Škvorecký Předmět, ročník Český jazyk a literatura, tercie Tematická oblast Vybraní autoři české a světové literatury z Čítanky 8 pro základní.
Identifikátor materiálu: EU – Anotace Žák se seznámí s životem a tvorbou Z. Svěráka a L. Smoljaka Autor Tomáš Krsek Jazyk Čeština Očekávaný výstup.
Nové literární skupiny I. Mgr. Ludmila Růžičková
Mgr. Alena Kohoutová XII. arteterapeutická konference 2015
Výtvarné směry 2. poloviny 20. století
Projekt SOŠ a SOU Trhové Sviny Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ SOŠ a SOU Trhové Sviny, Školní 709.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Hostouň, okres Domažlice,
Projekt: Kvalitní výuka Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
Datum: Projekt: Kvalitní výuka Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
Mgr. Marie Havránková POETISMUS A SURREALISMUS
Konstantin Biebl Život, dílo, citáty. Konstantin Biebl Život, dílo, citáty.
AUTOR: Kateřina Křížová
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Vítězslav Nezval Život, tvorba, citáty. Vítězslav Nezval Život, tvorba, citáty.
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Vocelova 1338
Základní škola a Mateřská škola, Liberec, Barvířská 38/6, příspěvková organizace Karel Toman - Měsíce Název : VY_32_inovace_03 Český jazyk a literatura.
Škola Katolické gymnázium Třebíč, Otmarova 22, Třebíč Název projektu
Bohuslav Reynek Život, dílo, citáty. Bohuslav Reynek Život, dílo, citáty.
František Hrubín Život, dílo, citáty. František Hrubín Život, dílo, citáty.
Škola Katolické gymnázium Třebíč, Otmarova 22, Třebíč Název projektu
POEZIE V ČESKÉ LITERATUŘE PRVNÍ POLOVINY 20. STOLETÍ
NÁRODNÍ OBROZENÍ ČTVRTÁ FÁZE
Transkript prezentace:

Bohuslav Reynek Život, dílo, citáty

Základní faktografie 1892 Petrkov – 1971 Petrkov (obec v okrese Havlíčkův Brod). Jeho otec statkářem, sám Reynek nedokončil vysokoškolská studia. Velký vliv na něj měl katolický spisovatel a překladatel Josef Florian ze Staré Říše (obec na Jihlavsku). Ve 20.letech se vydává na cesty po Evropě – Grenobl, Paříž,… Za manželku si bere básnířku Suzanne Renaudovou. Ve 30.letech po otci přebírá statek, ten je mu po r.1948 zkolektivizován.

Dílo – obecné rysy Reynek nejen básníkem katolického proudu, ale i překladatelem z němčiny a francouzštiny a též významným grafikem (technika suché jehly). Po roce 1948 zákaz publikovat, jisté oživení v 60.letech, ale po r.1968 kvůli normalizaci opět zakázán, jeho dílo doceněno až po r. 1989. Básně někdy až syrového výrazu, přitom se zjevnou vírou v Boha. Úcta ke všemu, co žije a také trpí (inspirace sv.Františkem z Assisi). Motivy rodného kraje – Vysočiny.

Básnické sbírky Sbírky 20.let ještě ovlivněny expresionismem: „Rybí šupiny“, „Had na sněhu“ (sbírky v próze), „Rty a zuby“. Sbírky 30.- 60.let již naplněny křesťanskou spiritualitou: „Setba samot“, „Pieta“, „Podzimní motýli“, „Mráz v okně“, „Sníh na zápraží“, „Odlet vlaštovek“ (poslední sbírka byla vydána až posmrtně, r.1978 v Mnichově).

Poznámka k výtvarným dílům Ve 20.letech pro něj výtvarná tvorba znamenala hlavní zdroj obživy – pastely, uhly, akvarely, mj. vystavované i ve Francii. Od 30.let suchá jehla, lepty atd., nejčastěji s křesťanskými motivy – piety, ukřižování,…

Vybrané citáty – „Rty a zuby“, báseň „Z bolestí člověka“ „Z bolestí člověka korály navléká si Satan. Na úzkostné niti krvavě mu svítí jak zuby. Žárlivě jich střeže v tvrdost jejich řeže své jméno: jádra jsou to živá Satan je pohřbívá by vzrostla. Šalbou pýchy sveden štípiti chce eden – a štípí! Jenže opět Pánu, jenž přirazil bránu prvého!“

Otázky k ukázce Reynek náleží ke katolickým básníkům – proč? Co je hlavním tématem uvedené básně? Kdo kromě Satana ještě na světě symbolizuje zlo, nenávist utrpení? Vyhledejte i konkrétní symboly, s nimiž je zlo spjato. Jak na vás působí básnický výraz této básně? Zhodnoťte po formální i obsahové stránce.

Shrnutí Bohuslav Reynek patří k nejvýraznějším básníkům expresionistického a katolického proudu a kromě toho i výtvarníkům – grafikům.

Zdroje Vlastní tvorba autora.

Použitá literatura Polášková, T., Milotová D., Dvořáková Z.: LITERATURA – přehled středoškolského učiva, edice MATURITA,vyd.Ing.Petra Velanová, Cyrila Boudy514/3, Třebíč, 2005,ISBN 80- 902571-6-X Martinková, V. a kol.: Čítanka 3, Tripolia, 2001, ISBN 80-86448-08-8