Sociální zabezpečení Aktivita č.2: Podnikání a právo Prezentace č. 16 Autor: Jiří Lysák 1 Projekt: Svět práce v každodenním životě Číslo projektu: CZ.1.07/1.1.26/02.0007.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Právní úprava podnikání
Advertisements

 Je v ČR organizováno a garantováno státem.  Vychází z Listiny základních práv a svobod, která zaručuje každému občanu právo na sociální zabezpečení.
Zákon č. 110/2006 Sb., o životním a existenčním minimu
ROZPOČET Mgr. Michal Oblouk.
Hmotná nouze Mgr. Terezie Pemová.
Mateřská a rodičovská dovolená
Životní úroveň (II. část)
Použitá literarura Petr Klínský,Danuše Chromá,Svatava Tesařová,Michal Janák: Finanční gramotnost-obsah a příklady z praxe škol,NÚOV Praha 2008.
Základní ekonomické systémy
EKONOMIE JAKO PŘEDMĚT EKONOMIE
Aktivita č.6: Poznáváme chemii Prezentace č. 1 Autor: Lenka Poláková
Sociální zabezpečení 3. ročník Studijní obor: Sociální činnost Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK.
Zabezpečení v případě nemoci a svízelných sociálních situacích Mgr. Hana Svobodová.
Majetek podniku Aktivita č.2: Podnikání a právo Prezentace č. 7 Autor: Jiří Lysák 1 Projekt: Svět práce v každodenním životě Číslo projektu: CZ.1.07/1.1.26/
Systém sociální podpory v ČR
Doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy PF UK 14. dubna 2014.
Název projektuModerní škola Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název aktivity Aktivita VI/2 – Vytváření podmínek pro rozvoj znalostí, schopností.
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice, příspěvková organizace Autor: Ing. Andrea Modrovská Datum: 1. srpna 2012 Název: VY_62_INOVACE_1.2.4.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuEU peníze středním školám Masarykova OA Jičín Název školyMASARYKOVA OBCHODNÍ.
Druhy a možnosti pojištění 1 Projekt: Svět práce v každodenním životě Číslo projektu: CZ.1.07/1.1.26/ Aktivita č.2: Podnikání a právo Prezentace.
POJIŠTĚNÍ Mgr. Michal Oblouk.
JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy PF UK 8. dubna 2013.
Sociální zabezpečení 3. ročník Studijní obor: Sociální činnost Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK.
SOCIÁLNÍ POLITIKA – 3. nástroj hospodářské politiky – 1. ČÁST Autor: Autor: Ing. Vladimír Havlík Autor je výhradním tvůrcem materiálu. Datum vytvoření:
Sociální zabezpečení a důchodová politika
STÁTNÍ ROZPOČET Autor: Ing. Vladimír Havlík
SOCIÁLNÍ POLITIKA STÁTU
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
RODINA A FINANČNÍ KRIZE
SOCIÁLNÍ ZABEZPEČENÍ Mgr. Michal Oblouk.
Pojištění Název školyGymnázium Zlín - Lesní čtvrť Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuRozvoj žákovských kompetencí pro.
Fiskální politika státu, veřejné rozpočty
Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj vzdělanosti Číslo šablony:
Státní rozpočet Rozpočet přebytkový Rozpočet vyrovnaný
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Petr Machala. Znáte odpověď na otázky? Osobní aktiva jsou: a)oprava vlastního automobilu b)osobní spotřební předměty c)vše co nám přináší příjem d)rekreační.
Název školyIntegrovaná střední škola technická, Vysoké Mýto, Mládežnická 380 Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/ Inovace vzdělávacích metod EU.
Právo sociálního zabezpečení J.Kožiak. Předmět úpravy  Pojem Právní odvětví, které upravuje pomoc občanům v tíživé společenské situaci z veřejných zdrojů.
Gymnázium, Žamberk, Nádražní 48 Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ Inovace ve vzdělávání na naší školeNázev: Přebytek finančních prostředků Autor: Jaroslav.
Pojištění Název školyGymnázium Zlín - Lesní čtvrť Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuRozvoj žákovských kompetencí pro.
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorIng. Adamčíková Zdeňka Název šablonyIII/2.
3. téma HOSPODAŘENÍ DOMÁCNOSTÍ. Rozpočet - Příjmy Mzdy/platy Mzdy/platy Státní sociální zabezpečení Státní sociální zabezpečení Nájemné Nájemné Úrokové.
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary, Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: ING. JANA KOVAŘÍKOVÁ Název materiálu: VY_32_INOVACE_12_POJISTOVNICTVI.
Petr Machala. K čemu nám slouží pojištění? Napište co nejvíce příkladů. BANKA Haló, pane! Z banky? To Vás svlékly úroky? Myslím, že potřebujete vhodné.
PRÁVO SOCIÁLNÍHO ZABEZPEČENÍ Státní sociální podpora
Sociální zabezpečení Sociální služby
Finanční gramotnost Jana Leciánová Gymnázium Uherské Hradiště, 2013 Pojištění.
Typy rozpočtů Název školyGymnázium Zlín - Lesní čtvrť Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuRozvoj žákovských kompetencí.
CHUDOBA A SOCIÁLNÍ VYLOUČENÍ
Systém sociálního zabezpečení Úvod. Používané zkratky ÚP – úřad práce OSVČ – osoba samostatně výdělečně činná OBZP – osoba bez zdanitelných příjmů ČSSZ.
POVINNÉ A NEPOVINNÉ POJIŠTĚNÍ Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Alena Hůrková. Dostupné z Metodického portálu
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Dávky SSP, pomoci v hmotné nouzi a příspěvek na péči.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
ZÁKONNÁ POJIŠTĚNÍ - teorie Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Vladimír Mikulík. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková.
ROZPOČET Mgr. Michal Oblouk. ROZPOČET seznam veškerých plánovaných výdajů a příjmů porovnání pravidelných příjmů a výdajů, rozdělování a užití peněz druhy:
Anotace Materiál je určen pro žáky středních odborných škol a středních odborných učilišť v rámci výuky finanční gramotnosti v bloku ekonomických a příbuzných.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Anotace Materiál je určen pro žáky středních odborných škol a středních odborných učilišť v rámci výuky finanční gramotnosti v bloku ekonomických a příbuzných.
SOCIÁLNÍ ZABEZPEČENÍ Mgr. Michal Oblouk.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
SOCIÁLNÍ A ZDRAVOTNÍ POJIŠTĚNÍ II.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Správa sociálního zabezpečení
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Příjmy a výdaje SR.
Sociální systém České republiky
Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy Autor: Olga Kotvová
Státní sociální podpora
Transkript prezentace:

Sociální zabezpečení Aktivita č.2: Podnikání a právo Prezentace č. 16 Autor: Jiří Lysák 1 Projekt: Svět práce v každodenním životě Číslo projektu: CZ.1.07/1.1.26/ ©Gymnázium Hranice, Zborovská 293

 Žijeme ve státě se zavedeným systémem sociálního zabezpečení  Základní myšlenkou systému sociálního zabezpečení je předpoklad, že v případě, že se člověk dostane do svízelní životní situace, kterou neumí nebo nezvládá sám vyřešit, měl by se o něj stát postarat 1

 stát řeší sociální zabezpečení z veřejných rozpočtů, které mají své příjmy a výdaje Příjmy pojistné a sociální zabezpečení Daně – z přidané hodnoty, z příjmů, spotřební, ostatní Poplatky – soudní, úřední, clo

Výdaje Sociální účely Zdravotnictví, školství, kultura, armáda Dotace do ekonomiky Státní správa – soudy, státní úřady, policie 2 3 4

 Veřejné rozpočty tvoří soustava rozpočtů : Obcí a krajů Fondy tvořené státem – financování dopravy Rozpočty zdravotních pojišťoven 56

 Graf vládního dluhu Zahrnuje všechny dluhy soustavy veřejných rozpočtů g1

 Deficit se kryje : a)Půjčkami – státní obligace, pokladniční poukázky, úvěry ze zahraničí b)Zvyšováním daní c)Emisí nových peněz – působí to inflačně, proto se používá v době krizí či válek 78

 Významnou částí rozpočtu jsou mandatorní výdaje : jsou to výdaje, které stát musí zajišťovat podle zákona a vláda nemůže jejich výši ovlivnit změna těchto výdajů je možná jedině změnou příslušného zákona v Poslanecké sněmovně skládají se z : sociální výdaje – penze, nemocenské dávky, sociální podpora, úroky ze státního dluhu, státní podpora stavebního a penzijního spoření

 Systém sociálního zabezpečení g2

A. SOCIÁLNÍ ZABEPZEČENÍ hrazené ze sociálního pojištění: Důchody Nemocenské dávky Výdaje na aktivní politiku zaměstnanosti 910

B. STÁTNÍ SOCIÁLNÍ PODPORA je hrazena ze státního rozpočtu a vyplácí se na žádost občanů 1.Dávky nezávislé na výši příjmu dostane občan, který splní podmínky pro poskytnutí Rodičovský příspěvek – dostává rodič, který pečuje o dítě do 4 let věku ( celkem 220 tis. Kč) Dávky pěstounské péče Pohřebné, porodné

2. Dávky závislé na ´výši příjmů Přídavek na dítě – podle věku dítěte Příspěvek na bydlení – podle výše příjmů a normativních nákladů na bydlení Porodné Sociální příplatek 11 12

 Dávky se odvozují od životního a existenčního minima : a.Životní minimum - minimální hranice příjmů nutných k zajištění výživy a základních osobních potřeb. Nezapočítávají se do něj náklady na bydlení, které jsou řešeny samostatně. Současná výše je od ,- Kč b.Existenční minimum – minimální hranice příjmů nutná k přežití ( od ,- Kč měsíčně )

C. SOCIÁLNÍ POMOC Cílem je pomáhat občanům v nouzi, aby nabyli schopnosti poradit si sami, když nedokážou situaci vyřešit vlastními prostředky Mělo by se jednat o dočasnou pomoc Pomoc zajišťují většinou obecní úřady nebo nestátní neziskové organizace a jedná se zejména o :

1.Poskytování sociálních služeb Péče o vlastní osobu, zajištění stravování, chodu domácnosti, ošetřování Je-li to možné, zajišťuje se v domácím prostředí Může být zajištěna v ústavním zařízení – pečovatelské služby, osobní asistence, domovy pro seniory, azylové domy 13

2. Dávky pomoci v hmotné nouzi Cílem je motivovat osoby k tomu, aby se snažily o řešení své nepříznivé situace Pro výpočet dávek se využívá existenční minimum Obvykle to bývá příspěvek na živobytí, doplatek na bydlení, mimořádná okamžitá pomoc 16 14

 Dávky ze sociálního pojištění v Evropské unii Osoby, které pobývají v jiném státě, než z kterého pocházejí Hradí pojistné na sociální zabezpečení ve státě, kde právě pobývají Peněžní dávky v nemoci a v mateřství se vyplácejí ve státě pobytu, kde je osoba pojištěna Dávky v nezaměstnanosti lze získat ve státě, kde byla osoba zaměstnána v době ztráty zaměstnání Nárok na starobní důchod vzniká zvlášť v každém státě, kde byla osoba pojištěna alespoň 1 rok a je vyplácen každým z těchto států 17

 Pojištění dělí se na životní pojištění osob, která zahrnují pojištění pro případ smrti, dožití se určitého věku, krytí rizik ( nemoc, úraz, invalidita ) Neživotní pojištění zahrnuje veškeré ostatní druhy pojištění ( majetku, odpovědnosti )

 Graf 19 životní pojištění neživotní úmrtí,dožití úrazové majetku odpovědnosti g3

 Životní pojištění rozdělujeme na : a)Rizikové životní pojištění - klient je pouze pojištěn b)Investiční životní pojištění – představuje kombinaci pojištění a zároveň spoření, částka se rozdělí na pojištění a investici do podílových fondů 20

c) Kapitálové životní pojištění – je kombinací pojištění a spoření, ale klient neovlivňuje, jak budou prostředky investovány d) Úrazové pojištění - kryje riziko, že se pojištěný zraní a dojde k předčasnému nebo trvalému poškození zdraví nebo ke smrti pojištěnce. Pojistné pomáhá zmírnit následky úrazu – náklady v době léčby, výpadek v příjmu pojištěného 21

 Neživotní pojištění a)Pojištění majetku – pojištění domácnosti - hradí škody na věcech, které jsou součástí budovy ( nábytek, elektronika, cennosti ) b)Pojištění nemovitosti - hradí škody na samotné nemovitosti ( byt, dům, garáž, chalupa ) c)Pojištění odpovědnosti - zahrnuje škody, které způsobí pojištěnec svým jednáním někomu jinému na zdraví nebo majetku ( dělíme na pojištění z běžného občanského života, při výkonu povolání, povinné pojištění z provozu motorového vozidla ) 22

Zdroje - literatura 1. Holman, Robert - Pospíchalová, Dana. ÚVOD DO EKONOMIE - PRO STŘEDNÍ ŠKOLY. PRAHA : Vydavatelství C.H.BECK, ISBN Klínský, Petr-Münch, Otto-Chromá, Danuše. Ekonomika. Praha 8 : Vydavatelství EDUKO nakladatelství, s.r.o, ISBN

Zdroje - obrázky 1. Baťha, Matěj. hledat obrázky. Wikimedia Commons. [Online] [Citace: ] 2. ajari. hledat obrázky. Wikimedia Commons. [Online] [Citace: ] 3. Xpicto. hledat obrázky. Wikimedia Commons. [Online] [Citace: ] 4. Holiš, Radim. hledat obrázky. Wikimedia Commons. [Online] [Citace: ] %A1ln%C3%AD_resuscitace_a_endotrache%C3%A1ln%C3%AD_intubace_(02).jpg. 5. LosHavlos. hledat obrázky. Wikimedia Commons. [Online] [Citace: ] 6. Work, Own. hledat obrázky. Wikimedia Commons. [Online] [Citace: ] 7. Blackfish. hledat obrázky. Wikimedia Commons. [Online] [Citace: ] 8. Kadlec, Petr. hledat obrázky. Wikimedia Commons. [Online] [Citace: ] 9. Demirel, Ahmed. hledat obrázky. Wikimedia Commons. [Online] [Citace: ]

Zdroje - obrázky 10. Speakers. hledat obrázky. Wikimedia Commons. [Online] [Citace: ] F, Ernest. hledat obrázky. Wikimedia Commons. [Online] [Citace: ] Nemo. hledat obrázky. Pixabay. [Online] [Citace: ] budova-d%C5%AFm-dom%C3%A1c%C3%AD-24768/. 13. Heloo. hledat obrázky. Wikimedia Commons. [Online] [Citace: ] Mercy. hledat obrázky. Wikimedia Commons. [Online] [Citace: ] Maňas, Michal. hledat obrázky. Wikimedia Commons. [Online] [Citace: ] Holiš, Radim. hledat obrázky. Wikimedia Commons. [Online] [Citace: ] 3%AD%C4%8D%C3%AD_(04).JPG. Obrázky byly nalezeny pod licencí Creativ commons nebo Public domain