Seychely, mauricius, komory

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Stát na stejnojmenných ostrovech rozprostírajících se v Indickém oceánu mezi rovníkem a 10. rovnoběžkou asi 1600 km od Afriky. Originální název: Republic.
Advertisements

K u b a T r i n i d a d Ostrovy v Karibském moři jsou hornaté a většinou je pokrývají bujné tropické lesy. Nacházejí se zde nádherné písčité pláže, lemované.
Jihoafrická republika
IRSKO Robin Plch 8.A
Královéhradecký kraj Lucie Kurová, IX.C.
(Francouzská Polynésie)
Island (Islandská republika)
VY_32_INOVACE_15 Střední Amerika
Singapur.
KUBA.
ASIJŠTÍ TYGŘI. Tyto státy se nacházejí v monzunové oblasti. Mají dobrou polohu na pobřeží Tichého oceánu. V posledních letech se velice rychle zlepšilo.
INDONÉSIE Natálie Vašková.
Maledivy Martin Hroch.
ŠPANĚLSKÉ KRÁLOVSTVÍ 504 tisíc km2, 40 milionů obyvatel
VY_32_INOVACE_12 Asie - Jižní Asie
Latimérie podivná.
1.Hlavní město 13.Kultura 2.Rozloha 15.Zeměpisné podmínky 3.Nejvyšší bod 4.Časové pásmo 5.Obyvatelstvo 6.Státní útvar 7.Mezinárodní identifikace 8.Název.
Francie Petra Kovaříková 8.A
Jižní Afrika.
ČERNÁ HORA. OBECNÉ VLASTNOSTI: Úřední název: Republika Černá hora Úřední název: Republika Černá hora Republika Crna Gora Republika Crna Gora Hlavní město:
Nový Zéland.
Střední Amerika Materiál byl vytvořen v rámci projektu
Maledivy Martin Hroch.
Jihoafrická republika
ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, OLOMOUC tel.: , ; fax:
Registrační číslo projektu
Předmět: Zeměpis cestovního ruchu Ročník: 1.
MALTA Repubblika ta‘ Malta
Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Bc. Jana Kloučková
Stát na stejnojmenných ostrovech rozprostírajících se v Indickém oceánu mezi rovníkem a 10. rovnoběžkou asi 1600 km od Afriky. Originální název: Republic.
Ostrovy Francouzské Polynésie
Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Bc. Jana Kloučková
Island Marie Vůjtková
JIŽNÍ ASIE Indický subkontinent.
FILIPÍNY.
Dominikánská republika
Elektronické učební materiály - II. stupeň Zeměpis Autor: Mgr. Miluše Džuberová Indie Tadž Mahál hinduismus.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Pořadové číslo projektu: CZ1.07/1.4.00/ Šablona: III/2 Sada: Státy Ameriky Ověření ve výuce: Třída:
Kuba.
ČÍSLO PROJEKTU: 1.4 OPVK AUTOR: Mgr. Jana Neugebauerová NÁZEV: VY_32_INOVACE_16_JIHOVÝCHODNÍ ASIE ROČNÍK: 7. ročník ZŠ VZDĚLÁVACÍ OBLAST: Člověk a příroda.
OCEÁNIE.  Oceánii tvoří přibližně 1500 ostrovů v …………. oceánu  Rozloha: 0,8 mil km 2  Leží v …………… a …………………… podnebném pásu s vydatnými srážkami tropickém.
Kanada Hlavní město: Ottawa Hlavní městoOttawa Rozloha: km² (2. na světě) z toho 8,92 % vodní plochy Rozloha2. na světě Nejvyšší bod: Mount.
Jiří Korec Sexta 2008/2009. VENEZUELA Hlavní město: Caracas Rozloha: km² Nejvyšší bod: Pico Bolivar- 5007m.n.m Počet obyvatel: Hustota.
Šablona. Anotace: výkladová prezentace věnující se Kubě jako státu Autor: Mgr.Hana Hilscherová Jazyk: Čeština Očekávaný výstup: lokalizuje na mapě stát.
Afrika.
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Zeměpis 7. ročník
INDIE (Indická republika)
INDONÉSIE.
Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Republika Fidžijské ostrovy (Fidži)
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
NOVÝ ZÉLAND Rozloha: km2 Počet obyvatel: 4 mil.
Šablona VY_52_INOVACE_Z
Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
AFRIKA RZS, AS , ADS KRAJNÍ BODY :
Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Dotkněte se inovací CZ.1.07/1.3.00/
Základní škola a Praktická škola Dvůr králové nad Labem
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice
Karibik Karibik je region v nejjižnější části Severní Ameriky.
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Zeměpis 7. ročník
Základní škola a Praktická škola Dvůr králové nad Labem
Seychely Stát na stejnojmenných ostrovech rozprostírajících se v Indickém oceánu mezi rovníkem a 10. rovnoběžkou asi 1600 km od Afriky. Originální název:
Pobřeží slonoviny Stát ve střední Africe, na pobřeží Guinejského zálivu Rozloha – km2 Počet obyvatel – 23,7 mil obyvatel (2016) Státní zřízení.
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Zeměpis 7. ročník
Dubaj Petr Ambrož 4.A.
Afrika - poloha Leží na všech 4 polokoulích: S,J,Z,V
Melanésie
STŘEDNÍ AMERIKA ostrovní část
Afrika - poloha Leží na všech 4 polokoulích: S,J,Z,V
Transkript prezentace:

Seychely, mauricius, komory

Seychely, mauricius, komory Africké ostrovy v indickém oceánu Vulkanický původ Kreolové (potomci francouzských kolonistů) Bývalé francouzské, později anglické kolonie Turistický ruch Korálové útesy Podnebí: tropické

Seychely „Když Bůh začal tvořit Zem, bylo mu líto, že ráje si mohou užívat jen andělé. A tak sebral malý kus nebe a položil jej na oceán. A to nebe se začalo rozrůstat, barvilo tmavý oceán do tyrkysu a všechna zvířena se přišla podívat na ten zázrak, který Bůh dělal a mnozí se rozhodli tam zůstat. A Bůh byl rád,že udělal malý kousek ráje na zemi. Bylo to místo, kde se zastavil čas.“

Seychely 115 ostrovů, nejznámější: Mahé, Praslin, La Digue Hl. město: Victoria Jazyk: kreolština, angličtina, francouzština Náboženství: římští katolíci Počet obyvatel: 81 188 (2005) Rozloha: 455 km2 Hospodářství: vývoz – vanilka, kokosové ořechy, tuňáci; většina potravin se dováží (nesoběstačné)

Seychely - zajímavosti Coco de mer – palma s ořechy připomínající ženský klín (Vallé de Mai) Endemity: výreček malý, lejsek rajský, pěnice, černý papoušek Žralok velrybí, želvy Umělý ostrov Eden Pláže (Grand Anse) Radovan Krejčíř

Mauricijská republika Mauricius Mauricijská republika

Mauricius Ostrovy: hl. ostrov Mauricius + několik dalších Nachází se v souostroví Maskarény Hl. město: Port Louis Počet obyvatel: 1 230 602 (2004) Rozloha: 2040 km² Náboženství: křesťanství, hinduismus, islám Jazyk: kreolština, angličtina, francouzština Obyvatelé: Indové, kreolové Hospodářství: rozvinutý textilní průmysl; vývoz vanilky, hřebíčku, bavlny, … Vykácení stromů

Mauricius - zajímavosti Známka Červený a Modrý Mauricius Vyhynulý pták dodo (= blbloun nejapný)

Komorský svaz (federativní republika) Komory Komorský svaz (federativní republika)

Komory Ostrovy: 3 – Grande Comore, Anjouan, Mohéli (+ nárokují si i Mayotté) Hl. město: Moroni Počet obyvatel: 671 247 (2005) Rozloha: 2 170 km² Náboženství: islám Jazyk: arabština, francouzština V minulosti spoustu politických převratů, až v roku 2006 zvítězil poprvé prezident ve volbách Chudá země (x Seychely) Hospodářství: export plodin (vanilka, kokosy, …)

Komory - zajímavosti Nejvyšší hora: činná sopka Kartala Několik endemitů V roce 1938: místní rybář chytil u rybu, kterou předtím nikdo nikdy neviděl; Vědecká pracovnice Morjorie Courtenay-Latimerová ji pak popsala a podle ní dostala vědecké jméno latimérie podivná („živá fosílie“)