Friedrich Schelling Martin Mudruňka 7.AG.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Co je estetika?  věda o podstatě a formách tvorby podle zákonů krásy  základ osvojení světa jako tvůrčí,cílevědomé činnosti lidí-estetické osvojování.
Advertisements

R ENESANCE SE VYZNAČUJE ZESVĚTŠENÍM ( OPROTI GOTICE, KDY VEŠKERÉ UMĚNÍ BYLO PODŘÍZENO CÍRKVI ), ČLOVĚK SE SVOU INDIVIDUALITOU, ROZUMEM, POZNÁVÁNÍM SVĚTA,
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
ETIKA ODPOVĚDNOSTI Karolina Krajcová C4B.
Živá a neživá příroda Přírodověda 4. ročník.
Střední průmyslová škola, Mladá Boleslav, Havlíčkova 456
 Matematická logika je myšlení, uvažování třeba poskládání správných číslic v matematické řadě. Nebo různé myšlení to je logika.!  Uvažování správného.
Johann Wolfgang Goethe
Představitel skupiny lumírovců
Gymnázium, Broumov, Hradební 218
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Čs. armády Milevsko
Friedrich Nietzsche Kamil Závorka C4B.
Erich Fromm Vliv moderní společnosti na člověka
filosofický a umělecký směr vznikl po první světové válce v Německu
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Střední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektu
Arthur Schopenhauer „Člověk, balamucen nadějemi, tancuje do náruče smrti.“ Aneta Jelínková C4A.
Rozsáhlé oblasti se specifickým historickým vývojem, během kterého se vyvinuly charakteristické kulturní znaky obyvatelstva. SVĚTOVÉ.
Georg Simon Ohm Narodil se 16. března 1789 Zemřel 7. července 1854
Gymnázium, Broumov, Hradební 218 Tematická oblast: Filozofie Číslo materiálu:EU Název: Herakleitos Autor: Mgr. Šárka Rambousková Ročník: osmý osmiletého.
Gymnázium, Broumov, Hradební 218 Tematická oblast: Filozofie Číslo materiálu:EU Název: Platón Autor: Mgr. Šárka Rambousková Ročník: osmý osmiletého.
Démokritos z Abdér Strejčková Barbora, C4A.
Pythagoras Michaela Hloušková, c4b
Číslo:VY_32_INOVACE_24_04 Digitální učební materiál vznikl v rámci projektu "Inovace + DVPP", EU peníze do škol, CZ.1.07/1.4.00/ Název: Johann Wolfgang.
Filosofická antropologie Konrad Lorenz
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Gymnázium, Broumov, Hradební 218
Martina Jiříková C4B.  ŽIVOT  FILOSOFIE  SHRNUTÍ  ZDROJE.
Husserlova teorie přirozeného světa
Jan Patočka Lukáš Hoskovec, C4B únor 2014.
Pojetí pravdy u pragmatiků
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice, příspěvková organizace Autor: Mgr. Vanda Malurová Datum: 2. června 2012 Název: VY_32_INOVACE_4.2.2.
Filosofie úvod do problému....
Epikurejská a stoická etika
Gymnázium, Broumov, Hradební 218 Tematická oblast: Filozofie Číslo materiálu:14. Název: Skepticismus Autor: Mgr. Šárka Rambousková Ročník: osmý osmiletého.
Albert Camus Barbora Vaňková.
Jan Patočka Adam Neckář, C4A.
 Tomáš Pešl C4B  Martin Heidegger  Život  Díla  Otázky  Zdroje.
MAHENOVO DIVADLO Markéta Kilianová 8.C, 2011/2012.
Marek Zámečník C4A ŽIVOTNÍ SÍLA.   francouzský filozof  představitel filozofie života  z rodiny židovského hudebníka  studium matematiky.
LAWRENCE FERLINGHETTI
Škola:Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Moderní škola Název materiálu:VY_32_INOVACE_CESKYJA ZYK1_10 Tematická.
Sjednocení Itálie Roman Cigáň 3. ročník.
Hermeneutika Strejčková, C4A.
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Čs. armády Milevsko
Krása Jen skrze Krásu si člověk hledá cestu ke Svobodě.
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorPhDr. Jitka Mannová Název šablonyIII/2.
D OBRO A ZLO Jakub Novák, C4A. D OBRO X Z LO Nekonečná rivalita protipólů Nikdy nepoznáme dobro bez zla Nekonečná bitva Nejvyšší a nejobecnější kategorie.
Sokrates Kristýna Chvalová, C4A.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2 Č. materiálu: VY_32_INOVACE_100.
Pythagoras př. n. l.
Úvod do filozofie 2/Filozofie 2 Mgr. Marek Timko, Ph.D. 6 Subjektivní, objektivní a absolutní idealismus.
Platón & „objektivní idealismus“
Úvod do filozofie 2/Filozofie 2 Mgr. Marek Timko, Ph.D. 5 Transcendentální idealismus a kriticismus.
Jan Patočka moderní čs. filosofie „Kde se však mění svět a dějiny ? V 'nitru', lépe než v životě jednotlivce.“ Jan Patočka.
Pozitivismus Kristýna Zinková C4B Seminář společenských věd Co je to?PrincipyAuguste ComteTři stádiaKritikaSoučasnost.
HELENISMUS OB21-VVP-HUM-OBN-JOH-L HELENISMUS ● STOL. PŘ. KR. ● ALEXANDR MAKEDONSKÝ – AUGUSTUS ● KULTURNÍ CENTRUM: ALEXANDRIE ● ALEXANDRIJSKÁ.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Filozofie osvícenství v Německu
ČÍNSKÁ FILOSOFIE II Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/
ČÍSLO PROJEKTU ČÍSLO MATERIÁLU NÁZEV ŠKOLY AUTOR TÉMATICKÝ CELEK
Německá filosofie 19. století – Kantovi žáci
Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Jihlava Šablona 32 VY_32_INOVACE_324.FIL.34 G. W. F. Hegel.
Platon př. n. l. z bohaté athénské rodiny
Arthur Schopenhauer narodil se v Gdaňsku
Helénistická estetika
Novoplatonismus.
HELENISMUS prezentace.
Pythagorejská škola.
Základní filozofické otázky
Transkript prezentace:

Friedrich Schelling Martin Mudruňka 7.AG

Friedrich Wilhelm Joseph von Schelling *1775 – †1854 (79) Německý filosof Studoval na univerzitě v Jeně Zde se z něj stal ve 23 letech profesor Objektivní idealismus Podle objektivního idealismu je základem všeho, co existuje, nějaká duchovní entita – Bůh, (absolutní) duch, vědomí, idea apod., zatímco hmotný svět vnímatelný smysly je jen jeho odvozeninou, vyjádřením či emanací (vyzařováním). V tomto rámci se pohybuje zejména německý idealismus – F. W. J. Schelling (1775–1854)

Profesura Ideje k filozofii přírody O světové duši Goethe V těchto dvou spisech se Schelling snažil uvést svoje rychle nabyté poznatky z chemie, z nauky o elektřině, z biologie a medicíny v přírodněfilozofický systém. Tyto spisy vzbudily Goethovu pozornost a vynesly třiadvacetiletému autorovi mimořádnou profesuru na univerzitě v Jeně. Goethe

Díla Přírodní filosofie Mystika a mythologie Harmonie přírody a ducha (První náčrt systému přírodní filozofie) Mystika a mythologie Mystickonáboženské orientace (Filozofická bádání o podstatě lidské svobody)

Filosofické myšlenky Nikoli příroda je výtvorem ducha, ale duch je výtvorem přírody Příklad vějíře: je jedna věc/klacík (neroztažený vějíř) a ten se roztáhne vlevo na přírodu a vpravo na ducha Z pohledu přírody je nejdokonalejší organický život – nejduchovnější jev přírody Z pohledu ducha je na nejvyšším stupni umělecké dílo – nejpřírodnější jev v říši ducha

Zdroje http://cs.wikipedia.org/wiki/Friedrich_Schelling http://www.vysokeskoly.cz/maturitniotazky/filozofie/friedric h-wilhelm-schelling

KONEC