AUTOR: MGR. JAROSLAVA SUCHÁ, ZŠ A MŠ ŠVIHOV

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
PhDr. Věra Strnadová, Ph. D.
Advertisements

Oddělení vzdělávání trenérů FAČR. Motto Dovolte sobě i druhým se cítit dobře.
Inovace bez legrace CZ.1.07/1.1.12/
Projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem ČR.
PhDr. Věra Strnadová, Ph. D.
EU peníze školám Základní škola a Mateřská škola Tábor, Helsinská 2732 Název projektu: Moderní škola – naše budoucnost Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
SEBEPOZNÁNÍ JÁ Mgr. Michal Oblouk.
PSYCHOLOGIE OSOBNOSTI
Proč je důležité studovat Principy
Střední zdravotnická škola, Národní svobody Písek, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:VY_32_INOVACE_KOUTENSKA_13.
a jeho využití u klientů po CMP
Seznamuje žáky s procesem lidské socializace a společenským statusem.
č. 43 Občanská nauka, 1. ročník, obor Obchodník
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Občanská výchova Ročník:
Osobnost Občanská výchova.
Rysy osobnosti = povahová vlastnost, která se projevuje určitým způsobem jednání, chování, prožívání. Je příznačný pro určitého člověka (odlišuje ho od.
Schopnosti. Schopnost Je psychická vlastnost, která umožňuje člověku naučit se určitým činnostem a úspěšně je vykonávat. Utváří se na podkladě biologické.
OSOBNOST.
Seberegulační vlastnosti osobnosti
PSYCHOLOGIE Ψ. Obsah  CO JE TO PSYCHOLOGIE CO JE TO PSYCHOLOGIE  Psychologie zkoumá Psychologie zkoumá  Proč se zabýváme psychologií? Proč se zabýváme.
CHOVÁNÍ = činnost, která spojuje člověka s prostředím.
Obsah: Proč 8. návyk Rámcové objasnění 8. návyku
Rozdíly mezi osobnostmi
Inovace bez legrace CZ.1.07/1.1.12/
VY_32_INOVACE_PSYPS110460ZAP Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj.
DUCHOVNÍ ŽIVOT. MŮŽEŠ UDĚLAT COKOLIV, ALE MUSÍŠ VĚDĚT PROČ… …do světa vedou tisíce cest.
Artificial Intelligence (AI).  „Úloha patří do oblasti umělé inteligence, jestliže řešení, které najde člověk považujeme za projev jeho inteligence.
UČENÍ = PROCES JEHOŽ VÝSLEDKEM JE ZMĚNA PSYCHICKÝCH JEVŮ, DISPOZIC K NIM A JEJICH VNĚJŠÍCH PROJEVŮ.
 Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o.  Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT  Projekt: CZ.1.07/1.5.00/
Jméno autora: Mgr. Vlasta Kollariková Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_17_OSVZ_ON Ročník: I. Vzdělávací oblast: Společenskovědní.
CHARAKTER Karolína Hejmová.
Psychologie osobnosti
OBORY PSYCHOLOGIE Milana Reichlová.
Charakter Pavel Šuranský.
Psychické procesy, stavy a vlastnosti
Sociální psychologie se zaměřením na sport
Vliv společenského prostředí na utváření osobnosti, sociální prostředí, komunikace a socializace.
Diagnostika osobnosti Seminář 6 Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem, státním rozpočtem České republiky a rozpočtem hlavního města.
Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu, Senovážné náměstí 12, České Budějovice Č ÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ Č ÍSLO MATERIÁLU.
Seberegulační vlastnosti osobnosti
Co je to učení?. Učení je jeden ze základních vývojových procesů, jehož výsledkem je relativně trvalá změna vyvolaná zkušeností. (Denglerová, 2009)
Co je to osobnost?. Osobnost člověka je uspořádaný systém psychických a fyziologických funkcí jedince, které jsou v neustálé interakci s prostředím.
Osobnost žáka jako jeden ze subjektů výchovně-vzdělávacího procesu Autor: Miroslav Vild.
Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu, Senovážné náměstí 12, České Budějovice Č ÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ Č ÍSLO MATERIÁLU.
Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu, Senovážné náměstí 12, České Budějovice Č ÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ Č ÍSLO MATERIÁLU.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Miroslava Wrubelová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje.
Osobní bezpečí. Sebepojetí Sebepojetí - znamená porozumět sám sobě, svému JÁ, svým náladám, chování Sebepojetí – zahrnuje sebepoznávání, sebehodnocení.
Název školy: Základní škola speciální Litvínov, Šafaříkova 991 Autor: Mgr. Jaroslava Stejskalová Název materiálu: VY_32_INOVACE_50_Občanská výchova_Morálka.
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr. Veronika Kubincová Název materiálu: VY_32_INOVACE_4_11_Sebepoznávání a sebepojetí Číslo projektu:
Trocha teorie nikoho nezabije …. VLASTNOSTI OSOBNOSTI OSOBNOST - souhrn vlastností, procesů a stavů, návyků, postojů, které tvoří celistvou strukturu.
Osobní bezpečí Název školy: ZŠ Salvátor Název školy: ZŠ Salvátor Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název výstupu:
Psychická struktura osobnosti Vytvořila Ing. Lenka Hřibová, Duben 2016.
Občanská výchova – 7. ročník, Člověk a jeho osobnost
psychologie osobnosti – vztahově-postojové složky
SEBEPOZNÁNÍ JÁ Mgr. Michal Oblouk.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_16-01
Sebepoznání a sebepojetí
AUTOR: Kateřina Křížová NÁZEV: VY_32_INOVACE_05_06 Vztahy mezi lidmi
Osobnost člověka SPOLEČENSKÁ VÝCHOVA 4
O dborné U čiliště a Z ákladní Š kola praktická Holešov
Socializace Kejřová.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor TEmatický celek
Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/
Osobnost člověka z hlediska sociální psychologie
Temperament, charakter, motivace
ŠKOLNÍ PEDAGOGIKA ZÁKLADY PEDAGOGIKY DPS002 PS 2017
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor TEmatický celek
Náročné životní situace
Konstrukty motoriky, fylogeneze motoriky
Transkript prezentace:

AUTOR: MGR. JAROSLAVA SUCHÁ, ZŠ A MŠ ŠVIHOV Inovace bez legrace CZ.1.07/1.1.12/01.0070 Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. . CHARAKTER AUTOR: MGR. JAROSLAVA SUCHÁ, ZŠ A MŠ ŠVIHOV Zdroj : Wikipedie, Klipart

Charakter slovo z řečtiny = RYDLO později rytina a ražba na mincích

jedince-individua- člověka-osobnosti (jako otisk rydla-razidla) CHARAKTER je souhrn typických mravních a volních vlastností jedince-individua- člověka-osobnosti (jako otisk rydla-razidla)

V ČEM JSOU LIDÉ STEJNÍ ? V ČEM JSOU LIDÉ RŮZNÍ ???

? .

???

INDIVIDUUM-JEDINEC-OSOBNOST VZHLED velký, malý, štíhlý, zavalitý, barva očí, vlasů, čelo, nos, rty, ruce, nohy,…) STYL OBLÉKÁNÍ sportovní, romantický,… STÁLÉ VLASTNOSTI temperament (povaha), dobré, špatné, mravní,volní,… NADÁNÍ, SCHOPNOSTI hudba, sport, výtvarné,…

STEJNÍ RŮZNÍ ? ??? HOMO SAPIENS (člověk rozumný) FUNGOVÁNÍ ORGANISMU (kostra, vnitřní orgány a jejich funkce, vertikální držení těla, jídlo,pití,spánek) SCHOPNOST MLUVIT SCHOPNOST VYRÁBĚT NÁSTROJE A POUŽÍVAT JE PODOBNÝ STYL OBLÉKÁNÍ FYZICKÉ DISPOZICE, PODOBA SCHOPNOSTI NADÁNÍ POVAHOVÉ VLASTNOSTI CHARAKTEROVÉ VLASTNOSTI

CHARAKTEROVÉ VLASTNOSTI MRAVNÍ přátelství, pravidla slušného chování, porozumění, ochota pomoci, uvědomělá kázeň, skromnost, odpovědnost, svědomí VOLNÍ píle, vytrvalost, odvaha, smělost,sebeovládání, rozumná statečnost, cílevědomost, zdravé sebevědomí, sebekritičnost, péče o své zdraví

CHARAKTEROVÉ VLASTNOSTI ČLOVĚKA = výsledek dlouhodobého vlivu rodiny, školy, společenského prostředí = záleží na rozhodnutí jedince být člověkem, jehož si ostatní lidé budou vážit obrázek autor

VOLNÍ VLASTNOSTI Silná, pevná vůle podmiňuje významným způsobem naše projevy: SMĚLOST, STATEČNOST, ODVAHA X vyrušování, křik na druhého (matku), ubližování slabšímu(spolužákovi) Nedostatek sebekontroly a disciplinovast VYTRVALOST tu má ten, kdo si přesně uvědomuje cíl, jehož chce dosáhnout. Nedá se odradit potížemi, neúspěchy, nepřízní jiných lidí Př.) Démosthenes, slavný aténský řečník (chlapec vada řeči, slabý hlas) Ressel, lodní šroub (lidé se mu posmívali) Diviš, bleskosvod (v nebezpečí života, vina za sucho) Napoleon-posel-dopis:“Jste zraněn?“ Ne, mrtev“ Meresjev, letec; kniha: Příběh opravdového člověka

JAK, V JAKÝCH SITUACÍCH SE PROJEVUJÍ CHARAKTEROVÉ VLASTNOSTI : VE VZTAHU K DRUHÝM LIDEM přátelství, porozumění, ochota nezištně pomoci K PRÁCI, K UČENÍ píle, uvědomělá kázeň, odpovědnost, vytrvalost, skromnost K SOBĚ SAMÉMU zdravé sebevědomí, sebekritičnost, cílevědomost, ctižádostivost, péče o své zdraví CHARAKTER SE UTVÁŘÍ, VYVÍJÍ.

Sebekontrola, sebevýchova Předpokládá dobré poznání sebe sama, svých předností a nedostatků. Dobré je rozhodnutí vlastními silami se stále zdokonalovat.

Charakterní člověk je člověk, který jedná podle svého „charakteru“ či povahy a ne podle toho, co je právě výhodné. Dbá na svou čest, drží slovo a nemění své názory a postoje podle nálad svého okolí. Proto se na něj lze spolehnout a spolupracovat s ním, a to zejména v nesnadných nebo dokonce nebezpečných situacích opakem je člověk bezcharakterní, který se řídí jen vlastním prospěchem

Intelekt rozum Je schopnost lidské mysli zobecňovat jednotlivé zkušenosti, pracovat s abstraktními pojmy a činit závěry z předpokladů. Inteligence z latiny - rozlišovat, poznávat, chápat Je vlastnost, což znamená, že je vrozená, nemůžeme tedy její míru ovlivnit, ale můžeme ji rozvíjet získáváním zkušeností a procvičováním modelových situací. Ideální je, zaměřit se na jednotlivé faktory, vybrat si ty, v nichž jsme nejslabší a pokoušet se to cíleně změnit.

Otázky k charakteru: V čem jsou lidé stejní? V čem jsou lidé různí? Definuj pojem: OSOBNOST ČLOVĚKA Uveď příklad člověka, kterého uznáváš a vážíš si jej a zdůvodni proč. Definuj pojem: CHARAKTER V jakých situacích se projevují charakterové vlastnosti lidí? Jak se utvářejí charakterové vlastnosti? Vyjmenuj alespoň 4 volní vlastnosti.

Psychologie Věda, zkoumá duševní život člověka, studuje lidské chování a prožívání Používá k tomu různé testy

Martin Luther King: bojovník za lidská práva „Inteligence sama nestačí. Teprve intelekt plus charakter je cílem pravé výchovy.“