Nervová soustava- úvod

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:
Advertisements

Obvodová NS.
NERVOVÁ SOUSTAVA I. VY_32_INOVACE_E2-17 AUTOR: Mgr. Iveta Bartošová
Opakování - centrální nervová soustava
Základní vzdělávání - Člověk a příroda - Přírodopis – Biologie člověka
Nervová soustava funkce řídí činnost všech orgánů
Složka sady:EU III/2 č. 15 VY_32_INOVACE_Př.8.15
NERVOVÁ SOUSTAVA.
NERVOVÁ TKÁŇ OLGA BÜRGEROVÁ.
Obvodová nervová soustava
Nervová soustava.
Centrální nervová soustava- mozek
4. Neuron.
Mateřská škola, Základní škola a Praktická škola, Horní Česká 15, Znojmo EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu:
Nervová soustava- receptory
SOUSTAVA NERVOVÁ Řídí činnost lidského těla
Nervová soustava Stavba nervové buňky: nervová buňka = neuron
Nervová soustava - úvod
Centrální nervová soustava
Nervová soustava - udržuje a řídí vnitřní prostředí těla, udržuje vztahy mezi vnitřními orgány a mezi organismem a okolím - je tvořena: centrální nervovou.
Základní vzdělávání - Člověk a příroda - Přírodopis – Biologie člověka
Nervová soustava Nervová soustava je nadřazená ostatním soustavám
NERVOVÁ SOUSTAVA Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 8. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními pojmy a informacemi o stavbě a funkci nervové.
Centrální nervový systém
Nervová soustava soustava řídící
Biologie člověka.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_335 Název školyGymnázium, Tachov, Pionýrská 1370 Autor Mgr. Filip Tomeš Předmět Biologie.
Nervová soustava Olga Bürgerová.
Nervová soustava Nervová soustava je nadřazená ostatním soustavám
Periferní nervový systém
Řízení organismu Filip Bordovský.
Řízení lidského těla Filip Bordovský.
Autor výukového materiálu: Denisa Dosoudilová Datum vytvoření výukového materiálu: květen 2012 Ročník, pro který je výukový materiál určen: VIII. Vzdělávací.
Stavba a funkční třídění svalové a nervové tkáně
NERVOVÁ SOUSTAVA SZŠ A VOŠZ PŘÍBRAM.
Řídící soustavy Nervová a hormonální.
Nervová soustava l Autor : Mgr. Irena Hudcová Přírodopis Inovace výuky na Gymnáziu Otrokovice formou DUMů CZ.1.07/1.5.00/
6. Akční potenciál.
Reflexy.
NERVOVÁ SOUSTAVA (NS) - stavba : - základem – neuron : Tělo Dendrity
Stavba kůže. Stavba kůže Nervová soustava CNS umožňuje velmi rychlé reakce organizmu na rozmanité podněty zevního i vnitřního prostředí. Podněty-
Šíření vzruchu v živém organismu
Škola Střední průmyslová škola Zlín
Přírodní vědy aktivně a interaktivně
7. Synapse.
NERVOVÁ SOUSTAVA.
3. Stavební elementy nervové soustavy.
Soustava nervová 1. část.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Mgr. Šárka Svobodová Název materiálu:
NERVOVÁ SOUSTAVA.
Nervová soustava. Skládá se z: 1.) CNS = centrální nervová soustava (mozek, mícha) 2.) Periferní (obvodová) NS (nervy a nervové uzliny v těle) a) Nervy.
NERVOVÁ SOUSTAVA.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jana Dümlerová. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
BIOLOGIE ČLOVĚKA NERVOVÁ SOUSTAVA
SOUSTAVA SVALOVÁ Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
STAVBA A ČINNOST NERVOVÉ SOUSTAVY.
Projekt: Moderní výuka
ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu
Název prezentace (DUMu): Nervová soustava
VY_32_INOVACE_08_PR_NERVOVÁ SOUSTAVA
Název materiálu: VY_32_INOVACE_20_NERVOVÁ SOUSTAVA ČLOVĚKA2_P1-2
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů
NERVOVÁ SOUSTAVA (opakování)
Základní škola a mateřská škola J.A.Komenského
VY_32_INOVACE_12_28_Nervová soustava
Název materiálu: VY_32_INOVACE_08_TKÁNĚ2_P1-2
Anotace Prezentace slouží k úvodní hodině do tématického celku: nervová soustava Je určena pro žáky 8. ročníku ZŠ.
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Základní škola, Hradec Králové
Transkript prezentace:

Nervová soustava- úvod Nervová soustava patří mezi řídící soustavy lidského těla (spolu s hormonální a imunitní regulací, kterým je nadřízena) Úkolem nervové soustavy je: příjem, zpracování, ukládání a vyhledávání informací To vše je zajištěno díky specifické schopnosti nervové soustavy, kterou je dráždivost (schopnost reagovat na vnitřní nebo vnější podněty) Skládá se z centrální nervové soustavy (CNS), kterou tvoří mozek a mícha a periferních nervů (hlavové nervy, míšní nervy, vegetativní a motorické nervy)

Nervová soustava- stavba neuronu Základní stavební a funkční jednotkou nervové soustavy je nervová buňka- neuron. Neuron se skládá z: Těla (buněčné jádro a cytoplazma) Nervových vláken- rozlišujeme 2 typy a) dendrity- krátké výběžky, které přivádějí informaci z jiných neuronů (dostředivá vlákma) b) axony- dlouhý výběžek (vždy pouze 1 na 1 neuron)- vede odstředivou informaci z neuronu do jiných neuronů nebo do svalu

Nervová soustava- stavba neuronu Axony jsou obaleny izolačním obalem- tzv. myelinovou pochvou, která brání tomu, aby nervový impuls přeskočil na sousední axon Mezi jednotlivými pochvami je tzv. Ranvierův zářez, který je důležitý pro vznik akčního potenciálu- pomocí něho je vzruch veden po axonu Místo propojení 2 vláken (nebo vlákna a těla neuronu) se nazývá nervová synapse Neurony jsou extrémně citlivé na zásobení kyslíkem (po 4-6 minutách bez kyslíku nenávratně odumírají) Palivem pro neurony je glukóza- mozek spotřebuje 20% veškeré glukózy v těle

Rozdělení neuronů, přenos vzruchu Neurony dělíme na: somatosenzitivní- vedou informaci z čidel (smysly, svalové receptory) do CNS (dostředivé) somatomotorické- vedou pokyn z CNS do svalů k vykonání pohybu (odstřed.) viscerosenzitivní- vedou informace z čidel v orgánech do CNS (dostřed.) visceromotorické – vedou pokyn z CNS do svaloviny v orgánech- např. pro zůžení cév, vyvolání střevní peristaltiky Přenos vzruchu- je založen na vzniku tzv. akčního potenciálu. Ten je vyvolán přepolarizováním sodných a draselných iontů na povrchu a uvnitř nervového vlákna- viz.obrázek v místech tzv. Ranvierových zářezů Klidový potenciál Akční potenciál

Synapse a jejich propojení Náboj šířící se po nervovém vláknu je předán sousednímu vláknu nebo samotnému tělu neuronu (viz.obrázek) pomocí propojení- tzv.synapse. Jak funguje synapse? do prostoru mezi 2 nervovými vláky (tzv. synaptická štěrbina) se vylije speciální látka-tzv.mediátor (neboli neurotransmiter), který propojí obě vlákna a dojde k přenosu vzruchu. Nejčastějšími mediátory jsou acetylcholin (ten propojuje nervová vlákna se svaly) nebo noradrenalin. Celkový počet synapsí v mozku se odhaduje 500 bilionů !!!

Použité zdroje: Eduard Kočárek, Biologie člověka, Scientia 2010, ISBN 978- 80- 86960- 47- 0 search.creativecommons.org