Složitá a slavnostní menu

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5
Advertisements

Menu – gastronomická pravidla
Projekt CZ.1.07/1.1.38/ Inovační technologie v odborných předmětech a odborném výcviku uměleckých řemesel a oborů gastro TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN.
CHARAKTERISTIKA ·     je seznam nabízených pokrmů a příloh;   ·     svým vzhledem a obsahem reprezentuje provozovnu;       je reklamním a propagačním prostředkem.
Bc. Anna Hana Kučeráková zpracováno: ročník (obor)
VY_32_INOVACE_07_EKO_374_Jan
Bc. Anna Hana Kučeráková zpracováno: ročník (obor)
Vinařství ČR Anežka Loukotová.
VY_32_INOVACE_10_GAS_586_Mel
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Předmět: Stolničení Ročník: 2.
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
- je pevná sestava pokrmů, doplněná vhodnými nápoji, používaná k určité příležitosti. Bc. Daniel Vančura.
GASTRONOMIE SLAVNOSTNÍ STOLOVÁNÍ SLAVNOSTNÍ MENU, HLEDISKA PRO SESTAVOVÁNÍ MENU Ing. PETRA ŠKRÁŠKOVÁ Free Powerpoint Templates.
GASTRONOMIE SLAVNOSTNÍ STOLOVÁNÍ SLAVNOSTNÍ MENU, PRAVIDLA SESTAVOVÁNÍ MENU Ing. PETRA ŠKRÁŠKOVÁ Free Powerpoint Templates.
Předmět: Stolničení Ročník: 2.
Název školy Střední odborná škola Luhačovice
VY_32_INOVACE_10_GAS_581_Mel
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
Stravování při žaludečních a dvanáctníkových vředech
Autor:Bc. Anna Hana Kučeráková zpracováno: ročník (obor) 3.KP E/01 Stravovací a ubytovací služby tematická oblastPodávání nápojů PředmětStolničení.
Autor výukového materiálu: Dagmar Mikulová Základní škola a Praktická škola, Kutná Hora Datum (období) vytvoření výukového materiálu: Číslo klíčové aktivity:III/2.
STRAVOVACÍ ZVYKLOSTI CIZINCŮ
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
Umět charakterizovat víno a jeho význam
Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“
GASTRONOMIE INVENTÁŘ NA ÚSEKU OBSLUHY KOVOVÝ INVENTÁŘ, PŘÍBORY
Šablona III/2 Č. materiálu VY_32_INOVACE_STO_365
Omáčky.
Šablona III/2 Č. materiálu VY_32_INOVACE_TPP_516 Ročník: 2.
Šablona III/2 Č. materiálu VY_32_INOVACE_TPP_517 Ročník: 2.
Ročník:2. Vzdělávací obor:Hotelnictví M/01, Kuchař – číšník H/01 Předmět :Nauka o nápojích Tematický okruh: Sommeliérství Téma:Bílé odrůdy.
Ročník:2. Vzdělávací obor: Hotelnictví M/01 Kuchař – číšník – H/01 Předmět: Nauka o nápojích Tematický okruh: Sommeliérství Téma:Výroba šumivých.
Vinařství na Slovácku. Slovácko se dá charakterizovat jako kraj vinic a vína.Téměř u každé vesnice je nějaká vinece nebo vinné sklepy.Na Moravě ze 4 podoblastí.
S TŘEDNÍ PRŮMYSLOVÁ ŠKOLA A S TŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA GASTRONOMIE A SLUŽEB, M OST, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL.
Main region of south Moravia Michal Šoukal, Michal Matocha, Lenka Pokorná Tento projekt byl realizován za finanční podpory Evropské unie. Za.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Zuzana Pauserová. Dostupné z Metodického portálu ; ISSN Provozuje.
Kvíz Kvíz
ČTVRTEK Polévka Houbový vývar s drobením 20,- Kč Polévka Gulášová 25,- Kč.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_JAROSLAV_HRUZA_NAPOJOVA_GASTRONOMIE_ODRUDY_VINA_BILE_PREZENTACE_09 Název školyStřední škola služeb,
Technika obsluhy – Servis vína Název školySŠHS Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Mgr. Ivana Hašová Název šablonyIII/2 – inovace a zkvalitnění.
ČTVRTEK Polévka Kuřecí vývar se zeleninou a nudlemi 20,- Kč Polévka Dršťková polévka 25,- Kč.
ČTVRTEK Polévka Kuřecí vývar se zeleninou a nudlemi 20,- Kč Polévka Dršťková 25,- Kč.
STŘEDA Polévka Hovězí vývar s játrovou rýží 20,- Kč Polévka Jemná zeleninová polévka se smetanou 25,- Kč.
Název školySŠHS Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Andrea Mišurcová Název šablonyIII/2 – inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT.
Číslo projektu školy CZ.1.07/1.5.00/ Číslo a název šablony klíčové aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo materiáluVY_32_INOVACE_OdP_S2_16.
STŘEDA Polévka Hovězí s těstovinami 20,- Kč Polévka Frankfurtská 25,- Kč.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_JAROSLAV_HRUZA_NAPOJOVA_GASTRONOMIE_ODRUDY_VINA_MODRE_PREZENTACE_10 Název školyStřední škola služeb,
Střední škola služeb a řemesel Stochov, J. Šípka 187 příspěvková organizace EU peníze školám Projekt Evropské peníze Stochovu reg. č. CZ.1.07/1.5.00/
PONDĚLÍ Polévka Zeleninový vývar s mušličkami 20,- Kč Polévka Selská polévka 25,- Kč.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_JAROSLAV_HRUZA_SPOLECENSKA_SETKANI_BANKETNI_MENU_PREZENTACE_12 Název školyStřední škola služeb,
SLAVNOSTNÍ HOSTINY Postup podávání pokrmů a nápojů dle menu Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Tomáš Kratina. Dostupné.
Název školy: Střední škola dopravy, obchodu a služeb Klášterní nám. 127 Moravský Krumlov Bc. Luisa Milková Název projektu: Zlepšení podmínek výuky Číslo.
STŘEDA Polévka Hovězí s kapáním 20,- Kč Polévka Cibulový krém 25,- Kč.
Technika obsluhy – Kavárenský nápojový lístek Název školySŠHS Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Mgr. Ivana Hašová Název šablonyIII/2.
ÚTERÝ Polévka Drůbeží vývar s drobením 20,- Kč Polévka Bramborová polévka 25,- Kč.
Náležitosti a druhy menu
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
  Název školy: Střední škola dopravy, obchodu a služeb Klášterní nám. 127 Moravský Krumlov Bc. Luisa Milková Název projektu: Zlepšení podmínek výuky.
Bobulové ovoce Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Hovězí vývar s játrovou rýží Jemná zeleninová se smetanou
Pořadí pokrmů na jídelním lístku
5.12. – PONDĚLÍ ÚTERÝ STŘEDA ČTVRTEK PÁTEK
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu
PŘÍPRAVA MENU SLAVNOSTNÍ HOSTINY
Test – polévky Ing. Petra Pechová 2012.
Určete nesprávná tvrzení
Šumivá vína 245,00Kč Bohemia sekt brut 245,00Kč
Kuchařská repetorium 3. ročník – kuchař
VY_32_INOVACE_07_EKO_374_Jan
Transkript prezentace:

Složitá a slavnostní menu

Vzpomínáte na 1. ročník? Pamatujete si rozdíl? jídelní lístek menu

Jídelní lístek – seznam všech pokrmů nabízených v provozovně Menu – výběr pokrmů sestavený dle gastronomických pravidel, jedna cena

Druhy menu jednoduché – 1 až 3 chody složité – 4 až 5 chodů slavnostní – 6 a více chodů

Hlediska sestavování menu příležitost počet hostů, složení, zvláštní přání datum a čas náboženské a kulturní zvyklosti finanční limit

Zásady sestavování menu hlavní chod je středem menu neopakujeme stejné suroviny neopakujeme stejné tepelné úpravy výjimka – sezónní menu – mohou se opakovat suroviny před i po hl. chodu je skoro stejný počet pokrmů před hlavním chodem nepodáváme sladký pokrm a nápoj ryba se nepovažuje za hlavní chod ovoce a zelenina – nejlépe čerstvá

Pořadí pokrmů v menu studený předkrm polévka teplý předkrm ryba – mezichod hlavní chod sýr teplý moučník studený moučník zmrzlina ovoce káva

Pořadí nápojů v menu aperitiv pivo bílé víno růžové víno červené víno dezertní víno šumivé víno digestiv

Hodí se k sobě Bílé víno ryby vodní živočichové drůbež telecí libové vepřové zelenina jemné sýry

Hodí se k sobě Červené víno tmavé maso tučné maso sýry – tučné, plísňové, aromatické smažené pokrmy pikantní pokrmy houby vejce

Hodí se k sobě Růžové víno pikantní nebo smažené bílé maso přírodní úprava tmavého masa těstoviny zelenina luštěniny

Hodí se k sobě Šumivé víno sladké pokrmy ovoce předkrm aperitiv

Hodí se k sobě Dezertní víno silné vývary exotické polévky moučníky aperitiv

Bílá vína Ryzlink rýnský Ryzlink vlašský Muller Thurgau Rulandské šedé Tramín červený Veltlínské zelené Muškát Moravský Neuburské Pálava Sauvignon Chardonnay Veltlínské červené rané

Červená vína Frankovka Rulandské červené André Portugal modrý Svatovavřinecké Cabernet Sauvignon Merlot Zweigeltrebe Rulandské modré

Růžová vína Zweigeltrebe rosé Gracie rosé Cabernet Sauvignon rosé Rosé André Rosé Rulandské modré Frankovka rosé Rosé Svatovavřinecké

Šumivá vína Bohemia Sekt demi sec Bohemia Sekt rosé demi sec Bohemia Regia brut Hubert club Venuše Niké A. Mucha Chardonnay Sekt A. Mucha Ryzlink rýnský Sekt Cuvée Charmante demi sec

Ledová a slámová vína Rosé Svatovavřinecké ledové Veltlínské zelené ledové Pinot Noir Rosé Rulandské modré Chardonnay ledové Ryzlink Rýnský slámové Veltlínské zelené slámové

Vinařské obce – region Morava příklady Brno Čejkovice Hustopeče Kobylí Šakvice Mikulov Valtice Dolní Dunajovice Nový Šaldorf Znojmo Šatov Moravský Krumlov Břeclav Čejč Mutěnice Kyjov

Vinařské obce – region Čechy příklady Bělušice Most Velké Žernoseky Kutná Hora Liběchov Mělník Praha – Troja, Vinohrady

Sestava složitého menu Aperitiv Pivo Bílé víno Šumivé víno Digestiv Studený předkrm Polévka Ryba Hlavní chod Moučník Káva

Sestava složitého menu II Aperitiv Bílé víno Červené víno Šumivé víno Digestiv Studený předkrm Teplý předkrm Hlavní chod Sýr Moučník Ovoce Káva

Hledej chyby Rulandské šedé Frankovka, 2007 Mikulov Bohemia sekt demi sec Martell cognac Rostbeef Hráškový krém s krutony Hovězí steak na pepři, hranolky Výběr českých sýrů Ovocný řez se šlehačkou Alžírská káva