Složitá a slavnostní menu
Vzpomínáte na 1. ročník? Pamatujete si rozdíl? jídelní lístek menu
Jídelní lístek – seznam všech pokrmů nabízených v provozovně Menu – výběr pokrmů sestavený dle gastronomických pravidel, jedna cena
Druhy menu jednoduché – 1 až 3 chody složité – 4 až 5 chodů slavnostní – 6 a více chodů
Hlediska sestavování menu příležitost počet hostů, složení, zvláštní přání datum a čas náboženské a kulturní zvyklosti finanční limit
Zásady sestavování menu hlavní chod je středem menu neopakujeme stejné suroviny neopakujeme stejné tepelné úpravy výjimka – sezónní menu – mohou se opakovat suroviny před i po hl. chodu je skoro stejný počet pokrmů před hlavním chodem nepodáváme sladký pokrm a nápoj ryba se nepovažuje za hlavní chod ovoce a zelenina – nejlépe čerstvá
Pořadí pokrmů v menu studený předkrm polévka teplý předkrm ryba – mezichod hlavní chod sýr teplý moučník studený moučník zmrzlina ovoce káva
Pořadí nápojů v menu aperitiv pivo bílé víno růžové víno červené víno dezertní víno šumivé víno digestiv
Hodí se k sobě Bílé víno ryby vodní živočichové drůbež telecí libové vepřové zelenina jemné sýry
Hodí se k sobě Červené víno tmavé maso tučné maso sýry – tučné, plísňové, aromatické smažené pokrmy pikantní pokrmy houby vejce
Hodí se k sobě Růžové víno pikantní nebo smažené bílé maso přírodní úprava tmavého masa těstoviny zelenina luštěniny
Hodí se k sobě Šumivé víno sladké pokrmy ovoce předkrm aperitiv
Hodí se k sobě Dezertní víno silné vývary exotické polévky moučníky aperitiv
Bílá vína Ryzlink rýnský Ryzlink vlašský Muller Thurgau Rulandské šedé Tramín červený Veltlínské zelené Muškát Moravský Neuburské Pálava Sauvignon Chardonnay Veltlínské červené rané
Červená vína Frankovka Rulandské červené André Portugal modrý Svatovavřinecké Cabernet Sauvignon Merlot Zweigeltrebe Rulandské modré
Růžová vína Zweigeltrebe rosé Gracie rosé Cabernet Sauvignon rosé Rosé André Rosé Rulandské modré Frankovka rosé Rosé Svatovavřinecké
Šumivá vína Bohemia Sekt demi sec Bohemia Sekt rosé demi sec Bohemia Regia brut Hubert club Venuše Niké A. Mucha Chardonnay Sekt A. Mucha Ryzlink rýnský Sekt Cuvée Charmante demi sec
Ledová a slámová vína Rosé Svatovavřinecké ledové Veltlínské zelené ledové Pinot Noir Rosé Rulandské modré Chardonnay ledové Ryzlink Rýnský slámové Veltlínské zelené slámové
Vinařské obce – region Morava příklady Brno Čejkovice Hustopeče Kobylí Šakvice Mikulov Valtice Dolní Dunajovice Nový Šaldorf Znojmo Šatov Moravský Krumlov Břeclav Čejč Mutěnice Kyjov
Vinařské obce – region Čechy příklady Bělušice Most Velké Žernoseky Kutná Hora Liběchov Mělník Praha – Troja, Vinohrady
Sestava složitého menu Aperitiv Pivo Bílé víno Šumivé víno Digestiv Studený předkrm Polévka Ryba Hlavní chod Moučník Káva
Sestava složitého menu II Aperitiv Bílé víno Červené víno Šumivé víno Digestiv Studený předkrm Teplý předkrm Hlavní chod Sýr Moučník Ovoce Káva
Hledej chyby Rulandské šedé Frankovka, 2007 Mikulov Bohemia sekt demi sec Martell cognac Rostbeef Hráškový krém s krutony Hovězí steak na pepři, hranolky Výběr českých sýrů Ovocný řez se šlehačkou Alžírská káva