Autor:Blanka Štrublová Zpracováno:18.11.2012 Ročník (obor):1.CU 29-54-H/01 Cukrář Tematická oblast:Těsta Předmět:Technologie Anotace:Výukový materiál slouží.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Linecké těsto Milena Ungerová, SŠŽ Sokolov
Advertisements

Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5
VY_32_INOVACE_10_GAS_571_Dos
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5
Autor:Blanka Štrublová Zpracováno: Ročník (obor):1.CU H/01 Cukrář Tematická oblast:Těsta Předmět:Technologie Anotace:Výukový materiál slouží.
Autor:Blanka Štrublová Zpracováno: Ročník (obor):1.CU H/01 Cukrář Tematická oblast:Těsta Předmět:Technologie Anotace:Výukový materiál slouží.
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5
VY_32_INOVACE_11_ODV_630_Klu
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5
Autor:Blanka Štrublová Zpracováno: Ročník (obor):3.CU H/01 Cukrář Tematická oblast:Restaurační moučníky Předmět:Technologie Anotace:Výukový.
Střední odborné učiliště zemědělské a služeb, Dačice, nám. Republiky 86 Název projektu:Zvýšení kvality profesní přípravy žáků SOU Dačice Registrační číslo.
VY_32_INOVACE_11_ODV_632_Klu
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5
VY_32_INOVACE_11_ODV_635_Klu
Autor:Blanka Štrublová Zpracováno: Ročník (obor):2.CU H/01 Cukrář Tematická oblast:Šlehané hmoty Předmět:Technologie Anotace:Výukový materiál.
Autor:Blanka Štrublová Zpracováno: Ročník (obor):3.CU H/01 Cukrář Tematická oblast:Restaurační moučníky Předmět:Technologie Anotace:Výukový.
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5
Téma: Ověřování gastronomických dovedností a vědomostí
VY_52_INOVACE_ZBP1_5664VAL Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Rozvoj.
Autor:Blanka Štrublová Zpracováno: Ročník (obor):2.CU H/01 Cukrář Tematická oblast:Šlehané hmoty Předmět:Technologie Anotace:Výukový materiál.
Autor:Blanka Štrublová Zpracováno: Ročník (obor):3.CU H/01 Cukrář Tematická oblast:Restaurační moučníky Předmět:Technologie Anotace:Výukový.
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5
VY_52_INOVACE_ZBP1_5664VAL Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Rozvoj.
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5
Autor:Blanka Štrublová Zpracováno: Ročník (obor):2.CU H/01 Cukrář Tematická oblast:Šlehané hmoty Předmět:Technologie Anotace:Výukový materiál.
Střední odborné učiliště zemědělské a služeb, Dačice, nám. Republiky 86 Název projektu:Zvýšení kvality profesní přípravy žáků SOU Dačice Registrační číslo.
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5
Autor:Blanka Štrublová Zpracováno: Ročník (obor):3.CU H/01 Cukrář Tematická oblast:Restaurační moučníky Předmět:Technologie Anotace:Výukový.
Autor:Blanka Štrublová Zpracováno: Ročník (obor):1.CU H/01 Cukrář Tematická oblast:Těsta Předmět:Technologie Anotace:Výukový materiál slouží.
Autor:Blanka Štrublová Zpracováno: Ročník (obor):2.CU H/01 Cukrář Tematická oblast:Šlehané hmoty Předmět:Technologie Anotace:Výukový materiál.
Autor:Blanka Štrublová Zpracováno: Ročník (obor):1.CU H/01 Cukrář Tematická oblast:Těsta Předmět:Technologie Anotace:Výukový materiál slouží.
Autor:Blanka Štrublová Zpracováno: Ročník (obor):1.CU H/01 Cukrář Tematická oblast:Těsta Předmět:Technologie Anotace:Výukový materiál slouží.
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5
Autor:Blanka Štrublová Zpracováno: Ročník (obor):3.CU H/01 Cukrář Tematická oblast:Restaurační moučníky Předmět:Technologie Anotace:Výukový.
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5
VY_32_INOVACE_11_ODV_622_Klu
Autor:Blanka Štrublová Zpracováno: Ročník (obor):3.CU H/01 Cukrář Tematická oblast:Restaurační moučníky Předmět:Technologie Anotace:Výukový.
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5
Číslo : VY_32_ INOVACE_ TEC_491 Ročník: 2. Cukrářská technologie
Číslo : VY_32_ INOVACE_ TEC_500 Ročník: 2. Cukrářská technologie
TŘENÉ LINECKÉ TĚSTO Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Číslo : VY_32_ INOVACE_ TEC_496 Ročník : 2. Cukrářská technologie
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5
Z LEPŠOVÁNÍ PODMÍNEK PRO VÝUKU TECHNICKÝCH OBORŮ A ŘEMESEL Š VEHLOVY STŘEDNÍ ŠKOLY POLYTECHNICKÉ P ROSTĚJOV REGISTRAČNÍ ČÍSLO CZ.1.07/1.1.26/
Z LEPŠOVÁNÍ PODMÍNEK PRO VÝUKU TECHNICKÝCH OBORŮ A ŘEMESEL Š VEHLOVY STŘEDNÍ ŠKOLY POLYTECHNICKÉ P ROSTĚJOV REGISTRAČNÍ ČÍSLO CZ.1.07/1.1.26/
Cukrářské technologie – pevná těsta a linecké těsto třené
Třené, jádrové a smetanové výrobky
VY_32_INOVACE_ Laskonky
VY_32_INOVACE_ Lehké šlehané hmoty - charakteristika
Cukrářské technologie – těžké šlehané hmoty
Cukrářské technologie – šlehané hmoty
Cukrářské technologie – pevná těsta a linecké těsto třené
Cukrářské technologie – pevná těsta a linecké těsto třené
Třené hmoty.
Transkript prezentace:

Autor:Blanka Štrublová Zpracováno: Ročník (obor):1.CU H/01 Cukrář Tematická oblast:Těsta Předmět:Technologie Anotace:Výukový materiál slouží k upevnění popisu třených lineckých těst a použití surovin určených k jejich výrobě. Šablona číslo materiálu: III/2-23 III/ Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5 EU peníze školám registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/

Třená linecká těsta ortbread_Cookies_-_Carol.jpg?uselang=cs Author: Alpha

Charakteristika třené linecké těsto je polotovar má kašovitou stejnorodou konzistenci připravuje se ze stejných surovin jako pevná linecká těsto, rozdíl je v množství použitých surovin teplota použitých surovin se pohybuje v rozmezí 20 – 25 °C díky volnější konzistenci je lze snadno tvarovat a to stříkáním pomocí sáčku, popř. lze roztírat na plechy přes šablony používá se převážně k výrobě čajového pečiva

Suroviny Mezi základní suroviny patří: hladká pšeničná mouka tuk moučkový cukr vejce, žloutky nebo bílky Doplňující suroviny: chuťové přísady jádroviny mléko, měkký tvaroh

Mouka používá hladká pšeničná mouka speciál s obsahem do 30% mokrého lepku u těst se neklade důraz na pružnost, těsto má být vláčné a elastické mouka se musí před použitím vždy prosít, aby se zbavila nečistot a zároveň se nakypřila Autor: Rasbak le_cereale_flour.jpg?uselang=cs

Tuk používá se stolní margarín nebo máslo tuk snižuje pružnost lepku má schopnost vázat aromatické látky dodává těstu křehkost Autor: Garitzko 50_g.jpg?uselang=cs

Cukr používá se prosátý moučkový cukr – lépe se rozpouští než krystalový spolu s jinými surovinami (především vejci) vytváří při pečení cenné aromatické látky Author: Jonathan Lamb ers-sugar.jpg?uselang=cs

Vejce používáme čerstvá slepičí vejce zlepšují kvalitu těst dodávají těstu potřebnou vodu nezbytnou k pečení můžeme použít celá vejce, žloutky nebo jen bílky Author: miya ile:Chicken_egg02_binovular.jpg

Jádroviny jsou to vyloupaná semena skořápkového ovoce mají vysoký obsah tuků a bílkovin nejpoužívanější jsou arašídy, které se musí před použitím pražit dále sem patří mandle, vlašské ořechy, lísková jádra, kokos Autor: Wen95 xed.jpg?uselang=cs

Chuťové přísady nejčastěji se používá citropasta, citronové aroma či pasta a vanilinový cukr dále pak kakaový prášek, skořice, nebo základní žloutkový krém Author: André Karwath aka jpg

Zápis Třené linecké těsto Charakteristika: má kašovitou stejnorodou konzistenci připravuje se ze stejných surovin jako pevná linecká těsto, rozdíl je v množství použitých surovin a obsahují více tuku teplota použitých surovin se pohybuje v rozmezí 20 – 25 °C díky volnější konzistenci je lze snadno tvarovat a to stříkáním pomocí sáčku, popř. lze roztírat na plechy přes šablony používá se převážně k výrobě čajového pečiva

Suroviny: mouka – hladká pšeničná, prosátá tuk – máslo, stolní margarín cukr – moučkový, prosátý vejce – čerstvá slepičí, žloutky, bílky jádroviny – arašídy, mandle, vlašské ořechy, lísková jádra, kokos chuťové přísady – citropasta, citronové aroma, vanilinový cukr, kakaový prášek, skořice, základní žloutkový krém mléko, měkký tvaroh – používáme pouze při výrobě třeného tvarohového těsta slaného

Použité zdroje _Carol.jpg?uselang=cshttp://commons.wikimedia.org/wiki/File:Nutty_Shortbread_Cookies_- _Carol.jpg?uselang=cs g=cshttp://commons.wikimedia.org/wiki/File:Secale_cereale_flour.jpg?uselan g=cs sugar.jpg?uselang=cshttp://commons.wikimedia.org/wiki/File:Confectioners- sugar.jpg?uselang=cs Cukrářská výroba. Olomouc: FIN, ISBN ; Alena Půlpánová.