Autor:Blanka Štrublová Zpracováno: Ročník (obor):1.CU H/01 Cukrář Tematická oblast:Těsta Předmět:Technologie Anotace:Výukový materiál slouží k upevnění popisu třených lineckých těst a použití surovin určených k jejich výrobě. Šablona číslo materiálu: III/2-23 III/ Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5 EU peníze školám registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/
Třená linecká těsta ortbread_Cookies_-_Carol.jpg?uselang=cs Author: Alpha
Charakteristika třené linecké těsto je polotovar má kašovitou stejnorodou konzistenci připravuje se ze stejných surovin jako pevná linecká těsto, rozdíl je v množství použitých surovin teplota použitých surovin se pohybuje v rozmezí 20 – 25 °C díky volnější konzistenci je lze snadno tvarovat a to stříkáním pomocí sáčku, popř. lze roztírat na plechy přes šablony používá se převážně k výrobě čajového pečiva
Suroviny Mezi základní suroviny patří: hladká pšeničná mouka tuk moučkový cukr vejce, žloutky nebo bílky Doplňující suroviny: chuťové přísady jádroviny mléko, měkký tvaroh
Mouka používá hladká pšeničná mouka speciál s obsahem do 30% mokrého lepku u těst se neklade důraz na pružnost, těsto má být vláčné a elastické mouka se musí před použitím vždy prosít, aby se zbavila nečistot a zároveň se nakypřila Autor: Rasbak le_cereale_flour.jpg?uselang=cs
Tuk používá se stolní margarín nebo máslo tuk snižuje pružnost lepku má schopnost vázat aromatické látky dodává těstu křehkost Autor: Garitzko 50_g.jpg?uselang=cs
Cukr používá se prosátý moučkový cukr – lépe se rozpouští než krystalový spolu s jinými surovinami (především vejci) vytváří při pečení cenné aromatické látky Author: Jonathan Lamb ers-sugar.jpg?uselang=cs
Vejce používáme čerstvá slepičí vejce zlepšují kvalitu těst dodávají těstu potřebnou vodu nezbytnou k pečení můžeme použít celá vejce, žloutky nebo jen bílky Author: miya ile:Chicken_egg02_binovular.jpg
Jádroviny jsou to vyloupaná semena skořápkového ovoce mají vysoký obsah tuků a bílkovin nejpoužívanější jsou arašídy, které se musí před použitím pražit dále sem patří mandle, vlašské ořechy, lísková jádra, kokos Autor: Wen95 xed.jpg?uselang=cs
Chuťové přísady nejčastěji se používá citropasta, citronové aroma či pasta a vanilinový cukr dále pak kakaový prášek, skořice, nebo základní žloutkový krém Author: André Karwath aka jpg
Zápis Třené linecké těsto Charakteristika: má kašovitou stejnorodou konzistenci připravuje se ze stejných surovin jako pevná linecká těsto, rozdíl je v množství použitých surovin a obsahují více tuku teplota použitých surovin se pohybuje v rozmezí 20 – 25 °C díky volnější konzistenci je lze snadno tvarovat a to stříkáním pomocí sáčku, popř. lze roztírat na plechy přes šablony používá se převážně k výrobě čajového pečiva
Suroviny: mouka – hladká pšeničná, prosátá tuk – máslo, stolní margarín cukr – moučkový, prosátý vejce – čerstvá slepičí, žloutky, bílky jádroviny – arašídy, mandle, vlašské ořechy, lísková jádra, kokos chuťové přísady – citropasta, citronové aroma, vanilinový cukr, kakaový prášek, skořice, základní žloutkový krém mléko, měkký tvaroh – používáme pouze při výrobě třeného tvarohového těsta slaného
Použité zdroje _Carol.jpg?uselang=cshttp://commons.wikimedia.org/wiki/File:Nutty_Shortbread_Cookies_- _Carol.jpg?uselang=cs g=cshttp://commons.wikimedia.org/wiki/File:Secale_cereale_flour.jpg?uselan g=cs sugar.jpg?uselang=cshttp://commons.wikimedia.org/wiki/File:Confectioners- sugar.jpg?uselang=cs Cukrářská výroba. Olomouc: FIN, ISBN ; Alena Půlpánová.