Řízení a supervize v sociálních a zdravotnických organizacích

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Statistika.
Advertisements

kvantitativních znaků
Použité statistické metody
Testování neparametrických hypotéz
Analýza kvantitativních dat I./II. Typy dat Jiří Šafr jiri.safr(AT)seznam.cz Poslední aktualizace 26/2/2012 UK FHS Historická sociologie, Řízení a supervize.
Kvantitativní metody výzkumu v praxi
Kvantitativní metody výzkumu v praxi PRAKTIKUM 4b. část Jiří Šafr UK FHS Řízení a supervize v sociálních a zdravotnických organizacích.
Testování statistických hypotéz
Cvičení 6 – 25. října 2010 Heteroskedasticita
ANALÝZA VZTAHU DVOU SPOJITÝCH VELIČIN
Testování hypotéz (ordinální data)
Kvantitativní metody výzkumu v praxi PRAKTIKUM
Obsah statistiky Jana Zvárová
kvantitativních znaků
Testování hypotéz vymezení důležitých pojmů
Analýza dat.
Základy ekonometrie Cvičení září 2010.
Kvantitativní metody výzkumu v praxi (KMVP) 0. Poučení z minulých ročníků a novinky od ZS 2013 (2011) poslední aktualizace Jiří Šafr jiri.safr(at)seznam.cz.
Analýza kvantitativních dat II. / Praktikum Vícenásobné výběrové otázky (Multiple response) Jiří Šafr jiri.safr(zavináč)seznam.cz poslední aktualizace.
Statistika Zkoumání závislostí
Charakteristiky variability
Korelace a elaborace aneb úvod do vztahů proměnných
Lineární regresní analýza
Biostatistika 6. přednáška
Další spojitá rozdělení pravděpodobnosti
Biostatistika 7. přednáška
Biostatistika 4. přednáška
Ekonometrie „ … ekonometrie je kvantitativní ekonomická disciplína, která se zabývá především měřením v ekonomice na základě analýzy reálných statistických.
Analýza kvantitativních dat I. Vztahy mezi 3 znaky v kontingenční tabulce - úvod Jiří Šafr jiri.safr(zavináč)seznam.cz poslední aktualizace
Na co ve výuce statistiky není čas
Analýza kvantitativních dat II. TEST 1 (v LS 2012) Aktualizované verze jsou k dispozici na Jiří Šafr jiri.safr(zavináč)seznam.cz.
Jiří Šafr jiri.safr(AT)seznam.cz Poslední aktualizace 11/3/2014
Praktikum elementární analýzy dat Třídění 2. a 3. stupně UK FHS Řízení a supervize (LS 2012) Jiří Šafr jiri.safr(zavináč)seznam.cz poslední aktualizace.
Biostatistika 8. přednáška
Kvantitativní metody výzkumu v praxi
Biostatistika 1. přednáška Aneta Hybšová
PSY717 – statistická analýza dat
Třídění 2. a 3. stupně: orientační mapa možností bivariátních analýz
Korelace. Určuje míru lineární vazby mezi proměnnými. r < 0
Popisná analýza v programu Statistica
1. cvičení
STATISTICKÝ ROZCESTNÍK aneb CO S DATY Martin Sebera.
AKD 1 (7/5) Transformace – vytváření nových proměnných: COMPUTE → SUMA celkový počet knih Konstanta → Student FHS COUNT → knihomol (2 x III. Tercil)
Jiří Šafr jiri.safr(zavináč)seznam.cz
Aplikovaná statistika 2.
Popisné charakteristiky statistických souborů. ZS - přesné parametry (nelze je měřením zjistit) VS - výběrové charakteristiky (slouží jako odhad skutečných.
Odhady odhady bodové a intervalové odhady
Korelace. Určuje míru lineární vazby mezi proměnnými. r < 0
INDUKTIVNÍ STATISTIKA
Řízení a supervize v sociálních a zdravotnických organizacích
Induktivní statistika
Popisná analýza v programu Statistica
Regresní analýza výsledkem regresní analýzy je matematický model vztahu mezi dvěma nebo více proměnnými snažíme se z jedné proměnné nebo lineární kombinace.
Spojitá a kategoriální data Základní popisné statistiky
Hodnocení závislosti STAT metody pro posouzení závislosti – jiné pro:
ORDINÁLNÍ VELIČINY Měření variability ordinálních proměnných
Parciální korelace Regresní analýza
Typy proměnných Kvalitativní/kategorická binární - ano/ne
Neparametrické testy pro porovnání polohy
Metodologie pro ISK 2 Úvod do práce s daty
Metodologie pro ISK 2 Kontrola dat Popis kategorizovaných dat
Statistika a výpočetní technika
Analýza kardinálních proměnných
Lineární regrese.
Autor: Honnerová Helena
Jiří Šafr jiri.safr(zavináč)seznam.cz
Třídění 2. a 3. stupně: orientační mapa možností bivariátních analýz
Základy statistiky.
Základy popisné statistiky
Vzájemná závislost - KORELACE
Transkript prezentace:

Řízení a supervize v sociálních a zdravotnických organizacích UK FHS Řízení a supervize v sociálních a zdravotnických organizacích (ZS 2014) Kvantitativní metody výzkumu v praxi Příklad postupu ověření platnosti hypotézy Základní postupy pomocí třídění dat 2. stupně „Čím více jsou klienti chráněného bydlení samostatní, tím větší bude jejich zájem o službu osobní asistence“ Poslední aktualizace 20/1/2014

Hypotéza a její formulace v závislosti na úrovni měření (typu znaku) „Samostatní klienti chráněného bydlení, mají větší zájem o službu osobní asistence než klienti s nízkou samostatností.“ → oba znaky jsou kategoriální (zde dichotomické Samostatnost/Nesamostatnost a Zájem/Nezájem; mohli by ale být i ordinální dle míry samostatnosti resp. zájmu) „Klienti chráněného bydlení se zájem o službu osobní asistence mají vyšší míru samostatnosti, než klienti kteří zájem nemají.“ → 1. znak je kategoriální (dichotomicky zájem/nezájem) a 2. je kardinální-číselný (míra samostatnosti měřená indexem) „Čím více jsou klienti chráněného bydlení samostatní, tím větší je jejich zájem o službu osobní asistence.“ → oba znaky jsou kardinální-číselné (indexy)

Postup při ověřování hypotézy 1. Konceptuálně vymezit indikátory proměnných: Samostatnost klienta a Zájem o službu osobní asistence 2. Tyto proměnné operacionalizovat (→ jak konkrétně je budeme měřit?) 3. Naměřit jejich hodnoty (na sobě nezávisle) a vytvořit datovou matici (případy-respondenti x proměnné). 4. Tyto hodnoty vzájemně provázat v třídění dat druhého stupně. Zde nastávají tři hlavní možnosti, v závislosti na úrovni měření (typu) znaků (viz následující tři ukázky). (5.) Ideálně pokračovat tříděním třetího/vyššího stupně, kdybychom vyloučili možný vliv dalších znaků.

NEZÁVISLÁ – vysvětlující proměnná Pomocí kontingenční tabulky (pro kategoriální znaky). Hyp.: „Samostatní klienti chráněného bydlení, mají větší zájem o službu osobní asistence než klienti s nízkou samostatností“. Princip: v kategoriích nezávislé proměnné ukazujeme kompletní (100 %) distribuci závislé proměnné, zde máme sloupcová procenta NEZÁVISLÁ – vysvětlující proměnná ZÁVISLÁ – vysvětlovaná proměnná Samostatnost Zájem o službu os. asistence Nízká Vysoká Celkem (absolutní četnost) Zájem 41 % 66 % xx Nezájem 59 % 34 % Celkový součet 100 % Výsledek (hypotetický) ukazuje, že z těch co mají vysokou samostatnost má dvě třetiny zájem o službu OA (66 %), zatímco u těch, co mají nízkou samostatnost je to pouze dvě pětiny (41 %). Zdá se tedy, že hypotézu můžeme přijmout (Ale je 66 vs. 41 % opravdu dostatečný rozdíl?). Nejčastěji bývá závislá proměnná nalevo v řádcích a nezávislá (vysvětlující) ve sloupcích (není to ale podmínkou, záleží na počtu kategorií, a jak se nám to vejde na stránku; lze o 90st. otočit). Uvádíme krom procent vždy také absolutní četnosti, alespoň u celku. Vždy tak aby, v kategoriích nezávislé proměnné byla kompletní (100 %) distribuce závislé proměnné.

Pomocí průměrů v podskupinách (kategoriální a kardinální znak) Průměrná míra samostatnosti podle zájmu o službu osobní asistence Samostatnost (hodnota indexu 1-10) Zájem o službu os. asistence Průměr Směrodatná odchylka (rozptyl) Celkem (absolutní četnost) Zájem 6,6 xx Nezájem 4,2 Celkový průměr 5,1 Hypotéza „Klienti chráněného bydlení se zájem o službu osobní asistence mají vyšší míru samostatnosti, než klienti kteří zájem nemají, “ platí. Pozor ale na velikost rozdílu, zde je to pouze o 24 % (= (6,6-4,2)/10)) .

Bodový X-Y graf (scatter plot) pro dva kardinální (spojité-číselné) znaky Kupení bodů kolem přímky a její sklon odpovídá korelačnímu koeficientu (a regresní analýze) Zde je silná korelace r = 0,64 (jde o mocninu koeficientu spolehlivosti Rsq = 0,08023). Hypotéza „Čím více jsou klienti chráněného bydlení samostatní, tím větší je jejich zájem o službu osobní asistence“ platí.

Poznámky Nejprve je třeba zkontrolovat rozložení hodnot jednotlivých znaků (pomocí třídění 1. stupně), zda jsou dodrženy podmínky, za kterých tyto analýzy můžeme provádět (Musí být dostatečný počet případů u jednotlivých hodnot, ty nesmí být extrémně vychýlené jedním směrem). Jde pouze o základní varianty typů znaků. Možností přístupu k analýze existuje mnohem více; vše lze vizualizovat v grafech. Zde používáme pouze třídění 2. stupně. Pro podrobnější test platnosti hypotézy (vyloučení vlivu dalších proměnných) bychom potřebovali třídění třetího (vyššího) stupně. Pokud by se jednalo o výběrový soubor (nikoliv celou populaci klientů, jak předpokládáme zde), tak je navíc třeba ověření pomocí inferenční statistiky (statistické testy). Jak na to „prakticky“ se dozvíte v kurzu Praktikum - elementární zpracování dat z kvantitativního výzkumu.