VESTIBULÁRNÍ SYSTÉM.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
UCHO Marcela Hanáková.
Advertisements

Smysly Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 8. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními pojmy a informacemi o stavbě a funkci smyslové soustavy.
Druhy smyslového vnímání
Smyslová soustava člověka
Optokinetický a vestibulární nystagmus
Smyslová ústrojí Funkce:
Smyslová soustava.
BIOLOGIE ČLOVĚKA SMYSLOVÁ ÚSTROJÍ
Kůže MUDr. Vladimír Compeľ.
Sluchové ústrojí, rovnovážné ústrojí
Název Smyslová soustava – rovnovážné ústrojí, chuť a čich
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
Chuťové ústrojí - umožňuje vnímat látky rozpuštěné ve slinách nebo vodě - chuťové receptory jsou umístěny v chuťových pohárcích na papilách na povrchu.
Smysly - sluch (c) Mgr. Martin Šmíd.
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
Autor výukového materiálu: Denisa Dosoudilová Datum vytvoření výukového materiálu: květen 2012 Ročník, pro který je výukový materiál určen: VIII. Vzdělávací.
Nervová soustava- receptory
Lidské smysly - sluch Sluch je nejcitlivějším lidským smyslem
Název školy:  ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor:
Ústrojí sluchové a rovnovážné – organum vestibulocochlearis
Čidla receptory.
SMYSLOVÉ ORGÁNY 3. ročník
SOUSTAVA SMYSLOVÁ – UCHO (sluchový orgán)
SMYSLOVÁ SOUSTAVA OPAKOVÁNÍ.
Autor: Lenka Kraváčková
Sluchové ústrojí - přijímá zvukové podněty, jeho součástí je i rovnovážný aparát - orgánem sluchu je ucho, dělí se na tři části: vnější, střední a vnitřní.
Centrální nervový systém
Sluch a rovnovážné ústrojí
VY_III/2_INOVACE_111_Smyslová ústrojí
Aktivita č. 4: Biologie pod mikroskopem
Receptory: Olga Bürgerová.
SOUSTAVA NERVOVÁ Dokonalý vývoj nervové soustavy umožnil savcům dosáhnout převahu nad ostatními obratlovci. Řídícím ústrojím těla savce je mozek Největší.
VY_32_INOVACE_PSYPS12660ZAP Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj.
Lidské tělo - SMYSLY Prvouka 3.ročník. Lidské tělo - SMYSLY Prvouka 3.ročník.
SMYSLY ČLOVĚKA.
Opakování - zrak, sluch Jak se nazývají tři vrstvy tvořící stěnu oka?
Smyslové orgány. Smyslová ústrojí (čidla) obsahují smyslové buňky (receptory) Receptory: - z vnějšího prostředí - z vnitřních orgánů - z pohybové soustavy.
SMYSLOVÁ SOUSTAVA Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním.
MYOLOGIE OLGA BÜRGEROVÁ.
Morfologie a embryologie
Smyslové vnímání Čich, chuť, hmat, vnímání polohy hlavy
Smyslové ústrojí 5. ročník
Škola Střední průmyslová škola Zlín
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Smysly.
Smyslové vnímání 1.část Filip Bordovský.
Vytvořil:Marek Maxian Texty jsem čerpal z.wikipedie.
SMYSLY.
SMYSLOVÉ VNÍMÁNÍ.
MECHANORECEPTORY 2. února 2013 VY_32_INOVACE_110202
SLUCH, ROVNOVÁHA smysly. Anotace Určeno pro žáky 8. ročníku ZŠ Prezentace seznamuje s jedním smyslem z celku smyslová soustava.
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Mgr. Andrea Brogowská Název prezentace (DUMu): Smyslová ústrojí člověka II. Tematická oblast: Biologie člověka (1. ročník.
Sluch.
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice Autor: Mgr. Miloslav Cajska Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název: VY_52_INOVACE_1A_31_Smysly.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Pardubice – Spořilov AUTOR: Věra Konířová NÁZEV: VY_52_INOVACE_PŘÍRODOPIS 6. – 9._34.CHUŤOVÉ, ČICHOVÉ A HMATOVÉ ÚSTROJÍ TÉMA: CHUŤOVÉ,
Smyslová ústrojí Funkce:
Ústrojí sluchu Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Autor: Bc. Renáta Bojarská Datum: Název: VY_32_INOVACE_16_PŘÍRODOPIS
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
VY_32_INOVACE_15_28_Smysly
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů
PŘÍRODOPIS 8. ROČNÍK VY_52_INOVACE_03_01_dotyk.
ČICH, CHUŤ, HMAT smysly.
Nervová soustava Páteřní mícha.
čichový, chuťový a hmatový
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Zdeněk Ogrodník NÁZEV: Ústrojí sluchu TÉMATICKÝ CELEK: Biologie člověka.
Prezentace – výklad učiva
Číslo projektu:. CZ / / Číslo materiálu:
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Pardubice – Spořilov
Číslo projektu:. CZ / / Číslo materiálu:
Transkript prezentace:

VESTIBULÁRNÍ SYSTÉM

Vestibulární orgán Rovnovážný (statokinetický) orgán Má rozhodující význam v detekci polohy i pohybu hlavy a celého těla při udržování rovnováhy Součást vnitřního ucha, uložen v blízkosti hlemýždě ve skalní kosti Skládá se z: Tří polokruhovitých kanálků Dvou vestibulárních váčků (vejčitého – utriculus a kulovitého – sacculus) Na udržování rovnováhy se podílí také propriocepce a vizuální kontrola (příklad s vlakem).

Tři polokruhovité kanálky Jsou postaveny ve třech na sobě kolmých rovinách Registrovány otáčivé pohyby kolem všech prostorových os (kývání, otáčení, naklánění hlavy) Receptory: vláskové buňky Při otáčení hlavy dochází následkem setrvačnosti k relativnímu proudění endolymfy a ohýbání vlásků vychýlení jedním směrem buňky podráždí (depolarizace), vychýlení opačným směrem je tlumí (hyperpolarizace) Drážděny při změně rychlosti rotace – tj. na začátku a na konci pohybu. Rovnovážný pohyb neregistrují. úhlové (radiální) zrychlení Jestliže se tělo otáčí delší dobu konstantní rychlostí je endolymfa unášena stejně rychle jako stěna kanálků a kupula (do které jsou vnořeny vlásky je v klidu). Při zastavení pohybu však pohyb endolymfy setrvačností pokračuje a vzniká opět relativní proudění tentokrát v opačném směru rotace. (kinicilie, stereocilie)

Dva vestibulární váčky Váčky utriculus a saculus Odchylka postavení hlavy (a těla) vzhledem k působení gravitační síly (naklánění, kymácení) lineární zrychlení hlavy všemi směry (jízda výtahem, běh vpřed apod.) Receptory – vláskové buňky - překryté rosolovitou membránou zatíženou relativně těžkými krystalky uhličitanu vápenatého (otolity) Drážděny při změně lineárního zrychlení – tj. na začátku a na konci pohybu. Rovnovážný pohyb neregistrují. otolity

Reflexy vycházející z vestibulárního ústrojí Tyto reflexy slouží především dvěma účelům: 1) Udržování rovnováhy těla 2) Zraková fixace předmětů (stabilizace obrazu na sítnici) Při naklonění podložky se reflexně natáhne paže a stehno na opačné straně. Pacient, který takto reagovat nedokáže, spadne. Odchylka pohybu hlavy je ihned korigována protisměrným pohybem očí. vestibulookulární nebo vestibulookulomotorický reflex

VESTIBULÁRNÍ DRÁHA A PROJEKCE Vybrané projekce vestibulárního systému Mozeček Vestibulární korová oblast Motorická jádra okohybných nervů Receptorový potenciál – generátorový potenciál - AP 1. neuron – je buňka spinálního ganglia (těla neuronů) - pars vestibularis nervi vestibulocochlearis Přepojují se na 2. neuron ve vestibulárních jádrech Zprostředkovávají vestibulookulomotorický reflex 16- vestibulární korová oblast

SOMATOSENZORICKÝ SYSTÉM

Somatosenzorický systém Přenáší informace o vnějším světě na dosah těla a o těle samotném Subsystémy: Kožní čití Hmat - vnímání dotyku a tlaku (a vibrací) Vnímání tepla a chladu Hluboké čití (propriocepce) Vnímání bolesti Receptory nejsou lokalizovány v jedné části těla jako u zraku či sluchu, ale rozmístěné v kůži (svalech, šlachách a kloubech) Zrak a sluch přináší informace o vnějším světe mimo dosah našeho těla. vnímání dotyku a tlaku (a vibrací) Je schopen detekovat více forem informačních signálů Recepční struktury se pro jednotlivé typy podnětů liší Dráha a kortikální projekce se shoduje

KOŽNÍ ČITÍ Receptory – mechanoreceptory Hmat - specifické kožní receptory pro vnímání dotyku a tlaku Vater-Paciniho tělíska Meissnerova tělíska Merkleovy disky Ruffiniho tělíska Rychle se adaptují Dotyk slouží k informování o velikosti, tvaru a povrchu objektů Hlavní lokalizace je na špičkách prstů a jazyku Specifické kožní receptory pro vnímání tepla a chladu Tepelné (36-43°C) a početnější chladové (20-36°C) termoreceptory kůže Registrují relativní teplotu Volná nemyelinizovaná nervová zakončení Mezi 20°C - 40°C se rychle adaptují, extrémnější teploty vnímáme jako trvale studené, horké Zrakem vnímáme povrchy objektů jako hrubé, jemné, jen protože jsme s nimi jako děti učinili hmatovou zkušenost. Na ochlupené kůži jsou receptory vlasových folikulů, které reagují na ohnuít vlasu. Rychle se adaptují, takže za chvíli necítíme oblek na kůži. Nejmenší hustota hmatových receptorů je na zádech. Relativní teplota – pokud dáme tři kbelíky se studenou, vlažnou a horkou vodou – bude se levé ruce zdát vlažná voda jako horká a naopak. Svědění – lehké podráždění receptorů bolesti. Lechtání – lehké podráždění receptorů dotyku. Dotyk způsobují podněty malé intenzity, pocity tlaku podněty velké intenzity Exrémní teploty – abychom byli informováni o možném poškození tkání. Golgiho-Mazzoniho tělíska Krauseho tělíska

PROPRIOCEPCE Hluboké čití má komponentu svalovou, šlachovou a kloubní Přivádí do mozku kontinuálně informace o aktuálním stavu pohybového aparátu z proprioreceptorů – kde a v jaké poloze jsou naše končetiny Proprioreceptory Ruffiniformní a paciniformní tělíska v kloubních pouzdrech a vazech Svalová vřeténka a Golgiho šlachová tělíska Ruffiniho tělíska  Jejich funkce je součástí volního řízení pohybu (kontrola) i řízení posturálních reflexů vědomí, kde jsou naše končetiny, když jsou v klidu (statické) nebo se hýbou (dynamické)

6 primární senzitivní oblast 7 sekundární senzitivní korová o. 8 suplementární senzitivní korová o. 21 parietální asociační korová oblast Senzitivními neurony, zadními kořeny míšními do míchy, přes talamus do primární senzitivní oblasti

Rozsah korových okrsků pro jednotlivé části těla Figura člověka překreslená podle proporcionálního zastoupení částí těla v kůře