Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Gymnázium, Havířov-Město, Komenského 2, p.o
Advertisements

Projekt Anglicky v odborných předmětech, CZ.1.07/1.3.09/
PN přechod v el. poli.
Tato prezentace byla vytvořena
Princip polovodičové diody
FYZIKA 9. ročník POLOVODIČE TYPU N A P
POLOVODIČE.
Tato prezentace byla vytvořena
Jméno autora: Mgr. Zdeněk Chalupský Datum vytvoření:
rtinzartos Napište slova, která obsahují uvedená písmena.
Absolventská práce Základy elektroniky Autor: Jan Fučík Třída: 9.B Školní rok: 2010/2011 ZSZNCK©2011.
Tato prezentace byla vytvořena
Výuková centra Projekt č. CZ.1.07/1.1.03/
28. Elektrický proud v polovodičích
Projekt Anglicky v odborných předmětech, CZ.1.07/1.3.09/
Polovodiče ZŠ Velké Březno.
Vlastní vodivost.
Tranzistor je polovodičová součástka se dvěma přechody P-N.
TRANZISTORY.
Bipolární tranzistor.
Název a adresa školy: Střední odborné učiliště stavební, Opava, příspěvková organizace, Boženy Němcové 22/2309, Opava Název operačního programu:
POLOVODIČE Polovodič je látka, jehož elektrická vodivost závisí na vnějších nebo vnitřních podmínkách a dá se změnou těchto podmínek snadno ovlivnit. Příkladem.
Projekt Anglicky v odborných předmětech, CZ.1.07/1.3.09/
Šablona:III/2č. materiálu: VY_32_INOVACE_FYZ58 Jméno autora:Mgr. Alena Krejčíková Třída/ročník:2. ročník Datum vytvoření: Výukový materiál zpracován.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Polovodičová dioda a její zapojení
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Tranzistory a spínací prvky
Tato prezentace byla vytvořena
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_ENI-2.MA-16_Logický obvod Název školyStřední odborná škola a Střední odborné učiliště,
Projekt Anglicky v odborných předmětech, CZ.1.07/1.3.09/
Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost VY_32_INOVACE_B3 – 06.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
POLOVODIČOVÉ NĚKOLIKAVRSTVOVÉ SPÍNACÍ SOUČÁSTKY
DIODA Mgr. Veronika Kuncová, 2013.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_ENI-2.MA-19_Vznik a vlastnosti elektromagnetického vlnění Název školyStřední odborná.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
ELEKTRONIKA Název školy
Elektronické zesilovače
Elektronické zesilovače
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_ENI-2.MA-18_Rozdělení logických obvodů Název školyStřední odborná škola a Střední odborné.
Elektronické zesilovače VY_32_INOVACE_rypkova_ Důležité jevy v polovodičích Tento výukový materiál byl zpracován v rámci projektu EU peníze středním.
BIPOLÁRNÍ TRANZISTOR Ing. Jaroslav Chlubný. 1 STRUKTURA NAPÁJENÍ A PROUDY TRANZISTORU ZÁKLADNÍ ZAPOJENÍ TRANZISTORU TYPY A PARAMETRY Bipolární tranzistor.
 ČÍSLO PROJEKTU: 1.4 OP VK  NÁZEV: VY_32_INOVACE_01  AUTOR: Mgr., Bc. Daniela Kalistová  OBDOBÍ:  ROČNÍK: 9  VZDĚLÁVACÍ OBLAST: Člověk a.
ELEKTROTECHNOLOGIE TECHNICKY VYUŽÍVANÉ JEVY V POLOVODIČÍCH.
ELEKTRONIKA Bipolární tranzistor. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT.
Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak, jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem.
Tranzistory Tranzistor je třívrstvá polovodičová součástka u které se střídají přechody PN. Podle uspořádání přechodů mohou být tranzis- tory buď NPN nebo.
Fyzikální podstata tranzistorů OB21-OP-EL-ELN-NEL-M
TECHNOLOGIE POLOVODIČŮ TECHNOLOGIE VÝROBY TRANZISTORŮ A JEJÍ VLIV NA PARAMETRY.
VYUŽITÍ POLOVODIČŮ V PRAXI
Fyzika kondenzovaného stavu
ELEKTRONIKA Součástky řízené světlem
Název projektu: Moderní výuka s využitím ICT
P-N přechod SOŠ Josefa Sousedíka Vsetín Zlínský kraj
ELEKTRONIKA Unipolární tranzistor
NÁZEV ŠKOLY: S0Š Net Office, spol. s r.o, Orlová Lutyně
Odborný výcvik ve 3. tisíciletí
POLOVODIČE SVĚT ELEKTRONIKY.
DIODOVÝ JEV.
Fyzika kondenzovaného stavu
Elektronika – POLOVODIČOVÉ SOUČÁSTKY
Elektronika – POLOVODIČOVÉ SOUČÁSTKY
Elektronika – POLOVODIČOVÉ SOUČÁSTKY
Fyzika kondenzovaného stavu
Transkript prezentace:

Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0581 Číslo materiálu VY_32_INOVACE_ENI-3.ME-15_Bipolární tranzistor Název školy Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Dubno Autor Ing. Miroslav Krýdl Tematická oblast ELEKTRONIKA Ročník třetí Datum tvorby Srpen 2012 Anotace Tématický celek je zaměřen na problematiku základů elektroniky. Prezentace je určena studentům 3.ročníku, slouží jako doplněk učiva. Pokud není uvedeno jinak, použitý materiál je z vlastních zdrojů autora

Tranzistor (Transfer rezistor) Tranzistorový jev (efekt) byl objeven a tranzistor vynalezen 16. prosince 1947 v Bellových laboratořích týmem ve složení William Shockley, John Bardeen a Walter Brattain. Za tento objev jim byla roku 1956 udělena Nobelova cena za fyziku, jednalo se o velmi významný objev, který vedl k faktickému vědeckotechnickému převratu v oblasti aplikované elektrotechniky.

Tranzistor (Transfer rezistor) Tranzistor (Transfer rezistor ) je polovodičová součástka, kterou tvoří dvojice přechodů PN. Je základem všech dnešních integrovaných obvodů, jako např. procesorů, pamětí atd. Tranzistory bipolární využívají oba druhy nosičů elektrického náboje, tj. elektronů a děr, kdežto tranzistory unipolární využívají buďto jen elektronů, nebo jen děr. Složení tranzistoru se skládá ze tří vrstev Emitor E (BT); S – source (UT) Báze B (BT); G - gate (UT) Kolektor C (BT); D – drian (UT)

Základní typy tranzistorů Bipolární – (BJT – Bipolar Junction Transistor) Jsou řízeny proudem od báze. Unipolární – (FET – Field Effect Transistor) Jsou řízeny napětím (elektrostatickým polem) na subgate. JFET – (Junction FET) Řídící elektroda (gate) je tvořena závěrně polarizovaným přechodem PN. MESFET – (Metal Semiconductor FET) Řídící elektroda (gate) je tvořena závěrně polarizovaným přechodem kov–polokov. MOSFET – (Metal Oxide Semiconductor FET) Řídící elektroda (gate) je izolována od zbytku tranzistoru oxidem. MISFET – (Metal Insulated Semiconductor FET) Obecný název pro tranzistor s izolovanou řídící elektrodou. Izolantem nemusí být jen oxid (např. nitrid…).

Princip činnosti bipolárního tranzistoru Činnost tranzistoru typu PNP nebo NPN. V tranzistoru jsou dva přechody PN, a to jednak emitorový přechod mezi emitorem a bází, jednak kolektorový přechod mezi kolektorem a bází. Náhradní schéma bipolárního tranzistoru. Tranzistor je principielně spojení dvou polovodičových diod. Jednu tvoří kolektor-báze Druhou emitor-báze PNP NPN

TRANZISTOR ZAVŘENÝ Tranzistor je připojen ke zdroji stejnosměrného napětí UCE. Emitorový přechod mezi bází a emitorem je zapojen sice v propustném směru, ale kolektorový přechod mezi bází a kolektorem je zapojen v nepropustném směru, a tak kolektorový proud IC obvodem emitor - kolektor nemůže protékat.

TRANZISTOR OTEVŘENÝ Mezi bázi a emitor je připojen další zdroj stejnosměrného napětí UBE. Protože je emitorový přechod zapojen v propustném směru, pak účinkem napětí UBE začnou volné elektrony proudit z emitoru do báze. Ve skutečnosti je ovšem vrstva báze velmi tenká (přibližně 0,01 mm), a tak většina elektronů (asi 97 %) pronikne setrvačností až ke kolektorovému přechodu. Kolektorový přechod je sice zapojen v nepropustném směru, ale pouze pro díry a nikoli pro elektrony. Jelikož napětí zdroje UCE je 10x větší než napětí zdroje UBE, jsou naopak tímto kladným pólem zdroje elektrony přitahovány ke kolektoru přes přechod C – B a odtud proudí až ke kladnému pólu zdroje napětí UCE. Volné elektrony protékají tranzistorem z emitoru do kolektoru a obvodem protéká kolektorový proud IC. Menší část proudu (přibližně 3 %) protéká rovněž z emitoru přes bázi ke kladnému pólu zdroje napětí UBE a obvodem protéká proud báze IB. Pro proud tekoucí tranzistorem platí : IE = IB + IC, ale přibližně lze psát IC ~IE

Použité zdroje: Kesl, Jan. Elektronika I – Analogová technika. Praha :BEN, 2003. 118 s. ISBN 80-7300-074-1. http://cs.wikipedia.org/wiki/Tranzistor Ilustrace: archiv autora