Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
MYŠ VY_32_INOVACE_E3-06 AUTOR: Mgr. Vladimír Bartoš
Advertisements

Interaktivní tabule Je to velká interaktivní plocha, ke které je připojen počítač a data-video projektor. Kombinuje výhody běžné popisovatelné tabule a.
Martina Musilová 4. I. Koncem šedesátých let vynálezce Douglas Engelbart představil světu novinku, která je dnes známá pod přezdívkou myš. Své jméno dostala.
Myš s mechanickým převodem pohybu myš po odkrytí horního dílu.
Pavel Dvořák Gymnázium Velké Meziříčí Počítačová sestava – skener
Vstupní zařízení Vstupní zařízení je hardware, kterým počítač nebo jiný přístroj pořizuje data. Obvykle slouží jako součást uživatelského rozhraní, může.
Vstupní a výstupní zařízení
Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř.17. listopadu 49
Vstupní zařízení světelné pero klávesnice myš a trackball
Informační a komunikační technologie
Klávesnice pc Mgr. Jan Fojtík Hardware F_21.
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Myš.
Základy informatiky a výpočetní techniky 1
Gymnázium, SOŠ a VOŠ Ledeč nad Sázavou I NFORMAČNÍ A KOMUNIKAČNÍ TECHNOLOGIE Ing. Jan Roubíček.
Využití multimediálních nástrojů pro rozvoj klíčových kompetencí žáků ZŠ Brodek u Konice reg. č.: CZ.1.07/1.1.04/ Předmět : Informační a komunikační.
Projekt DIGIT – digitalizace výuky na ISŠTE Sokolov
Anotace Žák dokáže popsat a zařadit výstupní zařízení HW Autor Petr Samec Jazyk Čeština Očekávaný výstup Dokáže definovat typy výstupního zařízení HW Speciální.
Počítač a jeho příslušenství. Počítač a jeho příslušenství.
Periferní zařízení.
BEZDRÁTOVÉ MYŠI VYPRACOVALA: Naděžda Pištěková AKADEMICKÝ ROK: 2008/2009.
Vstupní a výstupní zařízení
Klávesnice a myš Bohumil Bareš.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuEU peníze středním školám Masarykova OA Jičín Název školyMASARYKOVA OBCHODNÍ.
Výrok "Vše co se dá vynalézt už bylo vynalezeno.“ (Charles H. Duell, ředitel U.S. Patent Office, 1889)
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mandys Jiří. Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání.
PC Vstupní periferie.
Z ÁKLADNÍ ŠKOLA, O STRAVA – P ORUBA, P ORUBSKÁ 831 PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE R EGISTRAČNÍ ČÍSLO PROJEKTU – CZ.1.07/1.4 00/ Název projektu – BRÁNA JAZYKŮ.
Myš.
Gymnázium, SOŠ a VOŠ Ledeč nad Sázavou I NFORMAČNÍ A KOMUNIKAČNÍ TECHNOLOGIE Ing. Jan Roubíček.
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Datum vytvoření:
HARDWARE II Periferie.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Pavel Dvořák Gymnázium Velké Meziříčí Počítačová sestava – rozšiřující karty Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Datum vytvoření:1. 11.
1 Periferní zařízení osobních počítačů Část 2 Základy informatiky a výpočetní techniky 1.
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Jazyk: čestina
Pavel Dvořák Gymnázium Velké Meziříčí Počítačová sestava – porty
– vytvoření a ověření VM Výukový materiál slouží k opakování učiva o klávesnici, myši a monitoru.
PERIFERNÍ ZAŘÍZENÍ POLOHOVACÍ ZAŘÍZENÍ myš, tablet, touchpad
Práce s myší Druhy počítačových myší
Pavel Dvořák Gymnázium Velké Meziříčí Počítačová sestava – tiskárny, 2. část Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Jazyk: čeština Datum vytvoření:21.
Pavel Dvořák Gymnázium Velké Meziříčí Počítačová sestava – další vstup/výstupní zařízení Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Datum vytvoření:9.
VSTUP A VÝSTUP Vstupní a výstupní zařízení počítače jsou označované také jako periferie. Vstupní a výstupní zařízení zajišťují: interakci s uživatelem.
SubjektSpeciální ZŠ a MŠ AdresaU Červeného kostela 110, TEPLICE Číslo op. programuCZ Název op. programuOP Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
HARDWARE 2. část.
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
Vstupní počítačová zařízení
Počítač a příslušenství
Informatika - Klávesnice, polohovací zařízení akademický rok 2013/2014
Klávesnice nejrozšířenější vstupní zařízení počítače
HARDWARE Co je to ?.
Klávesnice K čemu slouží klávesnice Jak pracuje klávesnice
3.2 polohovací zařízení.  tvůrce první počítačové myši - pan Duglas Engelbart a jeho "X-Y ukazatel".
Myš Počítačová myš je malé polohovací zařízení, které převádí informace o svém pohybu po povrchu plochy (např. desce stolu) do počítače, což se obvykle.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiálu VY_32_INOVACE_IVT_1_KOT_16_POCITACOVA_MYS.
EU peníze školám Registrační číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu Inovace školství Šablona - název Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak, jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem.
Výpočetní technika VY_32_INOVACE_04_16_počítačová myš.
Tento projekt je financován z Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost prostřednictvím Evropského sociálního fondu a státního rozpočtu ČR.
Myš, tablet, modem, UPS NÁZEV ŠKOLY2. ZŠ J. A. Komenského Milevsko, J. A. Komenského 1023, okres Písek ČÍSLO PROJEKTUCZ.1.07/1.4.00/ ČÍSLO ŠABLONYIII/2.
Vzdělávací oblast dle RVP:Základy výpočetní techniky Okruh dle RVP:Hardware Tematická oblast: Hardware osobního počítače Název vzdělávacího materiálu:Hardware.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
POČÍTAČOVÁ MYŠ.
PC Vstupní periferie.
Zdroj napájení a klávesnice
AUTOR: Mgr. Marcel Bednařík NÁZEV: VY_32_INOVACE_09_INF_08
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Název: VY_32_INOVACE_ICT_5B_12 Škola:
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Transkript prezentace:

Pavel Dvořák Gymnázium Velké Meziříčí Počítačová sestava – klávesnice, myši, touchpad, trackball, … Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0948 Datum vytvoření: 1. prosince 2012 Jazyk: čeština Cílová skupina: studenti vyššího gymnázia, 15–16 let Druh učebního materiálu: studijní materiál + kontrolní otázky na dané téma Očekávaný výstup: student se seznámí s klávesnicí, počítačovou myší, touchpadem, trackballem, … Anotace: výklad + kontrolní otázky k probrané látce

Klávesnice – princip fungování Vstupní zařízení počítače Drátová (konektor PS/2, USB), bezdrátová (Bluetooth, radiové připojení) Klasická, multimediální, ergonomicky tvarovaná Pod klávesami existuje něco jako mřížka z elektrických vodičů, každá klávesa je na průsečíku vodorovného a svislého vodiče Při zmáčknutí se kontakty spojí a je vyslán impulz ke zpracování do počítače

Popis klávesnice Speciální funkční klávesy Indikátory zapnutí Funkční klávesy F1, … Alfanumerické klávesy (číslice a písmena) Směrové klávesy (pohyb kurzoru) Numerické klávesy (číslice)

Počítačová myš Vstupní polohovací zařízení Ergonomické myši – speciálně tvarované tak, aby „padli do ruky“ – omezení poškození zápěstí, záněty šlach apod. Základní 2 tlačítka + roller, další funkční tlačítka (multimediální) Drátové (konektor USB, PS/2), bezdrátové (bluetooth, radiové) Kuličkové, optické, laserové

Kuličková myš Snímač pohybu je zde kulička, spodní částí se kulička dotýká volným kruhovým otvorem podložky Při pohybu myši se kulička otáčí Uvnitř myši jsou v každé ose snímací válečky, které mají na jednom konci kolo s žebrovitou výztuhou U žebrovitého kola je z jedné strany LED dioda, z druhé fotocitlivý senzor Při pohybu myši žebrování kola přerušuje signál, který posílá LED dioda do fotocitlivého senzoru, a tím se indikuje pohyb myši Nyní již nepoužívaná – nespolehlivost z důvodu nečistot, ne moc citlivá na drobný pohyb

Kuličková myš – princip Posuv myši způsobuje otáčení kuličky. Pohyby kuličky se přenáší na válečky v ose X a Y. Kotoučky spojené s válečky jsou opatřeny otvory Svítivé diody prosvěcují otvory infračerveným zářením. Záblesky světla jsou snímány senzory a převáděny na informace o poloze. Na každém snímači jsou dvě LED diody a vždy je jedno okénko posunuté a neprosvicují se obě zaráz. Podle toho, které se dřív prosvítí se určí směr pohybu myši.

Optická, laserová myš Pracují na principu optického snímání povrchu pod myší V myši je umístěn optický snímač, který snímá pohyb myši po podložce Rychlost snímání je cca 1000–6000 vyhodnocených obrazů za sekundu Vyhodnocení polohy provádí zabudovaný procesor K osvětlení podložky snímané senzorem se využívá červená LED dioda, která je levnější, popř. laser

Trackball Vstupní polohovací zařízení „obrácená“ myš, kulička je v horní části a otáčí se kuličkou Princip podobný kuličkové myši Dnes se již moc nevyužívá, bývala u notebooků Nebylo třeba místo pro pohyb počítačové myši

Trackpoint Polohovací zařízení u některých notebooků Jedná se o malý joystick mezi klávesami G,H,B Nakláněním do stran pohybujeme kurzorem na pracovní ploše počítače Již se moc nepoužívá, nahrazen touchpadem – viz následující snímek

Touchpad Náhrada za myš popř. trackpoint Velikost do cca 50 cm2 Pracuje na principu snímání elektrické kapacity prstu nebo kapacity mezi senzory Nereaguje na špičku tužky, prst s rukavicí, reaguje špatně na mokrý prst Dnes již reaguje na stisk, někdy též pod touchpadem tlačítka pro levé a pravé tl. myši Některé touchpady mají „hotspoty“ – místa se speciální funkcí – např. rolování, posun vpravo/vlevo

Tablet (jako vstupní zařízení) Vstupní polohovací zařízení, nahrazuje myš Většinou speciální tužka s dotykovým hrotem a dotyková podložka Pohyb tužky kopíruje pohyb kurzoru Využívají grafici – přirozenější pohyb tužkou než myší Princip fungování je založen na elektromagnetické rezonanci. Podložka pomocí radiového signálu lokalizuje speciální tužku nad povrchem. Tužka je tedy pasivní a funguje pouze nad aktivní oblastí, tužka není nijak spojena s tabletem ani s počítačem, většinou nepotřebuje ani žádné napájení (baterie)

Parametry tabletů Velikost – úhlopříčka Typ pera, možnost ovládat prstem Rozlišení – čím větší tablet, tím více by měl mít aktivních bodů a tím je práce s ním jemnější

Dotyková obrazovka U zařízení typu tablet, smartphone, dotykových monitorů, satelitních navigací, … Nahrazuje myš, klávesnici, touchpad, … Ovládání prstem, perem, multitouch – vyhodnocuje se i více dotyků naráz Různé technologie pro snímání dotyku – rezistivní, kapacitní, povrchová akustická vlna, …

Kontrolní otázky Jak funguje kuličková myš, uveď základní parametry? Jak funguje klávesnice, uveď základní parametry. Uveď zařízení nahrazující myš, uveď základní parametry. Jak lze ovládat notebook, pomocí jakých zařízení? Najdi v elektronickém obchodě nabídku multimediální ergonicky tvarované klávesnice a popiš rozmístění jednotlivých kláves, uved její základní parametry.

Použité zdroje Všechny uveřejněné odkazy [cit. 2012-12-01]. Dostupné pod licencí Public Domain na WWW: Princip kuličkové myši: Ed g2s, http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Mouse-mechanism-cutaway.png Acer: Avatar, http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:AcerN10Wiki.jpg Všechny uveřejněné odkazy [cit. 2012-12-01]. Dostupné pod licencí Creative Commons, BY na WWW: Trackball: Langec, http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Logitech-trackball.jpg Trackpoint a touchpad: Aka, http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Touchpad_-_Trackpoint.jpg Tablet: Keraunoscopia, http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Wacom_graphics_tablet_and_pen.png Vlastní fotografie [2012-12-01] – fotografie jsou určeny pro bezplatné používání pro potřeby výuky a vzdělávání na všech typech škol a školských zařízení. Jakékoliv další využití podléhá licenci Creative Commons, BY-NC-SA: Klávesnice: Pavel Dvořák, Gymnázium Velké Meziříčí Počítačová myš: Pavel Dvořák, Gymnázium Velké Meziříčí