Hospodářská politika.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
František Cvengroš Situace a výhled ekonomiky ČR (podklad pro kulatý stůl k přípravě Národního programu reforem 2013) Ministerstvo financí ČESKÉ REPUBLIKY.
Advertisements

1 Makroekonomie Ing. Vojtěch Jindra.
Makroekonomika a stát VY_32_INOVACE_ Zásahy státu do ekonomiky - Keynesovská teorie - neoklasická (monetaristická) teorie.
- Úvodní přednáška 1. - Úvodní přednáška.
MAKROEKONOMIE – 2. část Autor: Ing. Vladimír Havlík.
Úvod do makroekonomie Martina Hedvičáková
Ekonomie vědy a výzkumu
I NFORMACE O VÝUCE, PODMÍNKY ABSOLVOVÁNÍ PŘEDMĚTU, OSNOVA PŘEDMĚTU.
Měnová unie : definice  Nezrušitelně fixované měn. kurzy  Vzájemná plná směnitelnost  Úplná liberalizace pohybu kapitálu  Společná měna.
Ing. Šárka Laboutková, Ph. D. sarka.
Základy ekonomie II Téma č. 2: Agregátní poptávka, agregátní nabídka, hospodářská politika státu Petr Musil.
Financování politických stran a regulace politických kampaní Prorůstání ekonomiky a politiky Vladimíra Dvořáková CESTA Praha, , hotel Jalta.
Makroekonomie a hospodářská politika
Hospodářská politika. Hospodářská politika (HP) je souhrn cílů, nástrojů, rozhodovacích procesů a opatření státu v jednotlivých oblastech ekonomické reality.
Makroekonomické souvislosti (opakování)
Makroekonomie.
KONFERENCE projektu APSYS „ Propojení vědy, výzkumu, vzdělávání a podnikové praxe “ Propojení vědy, výzkumu, vzdělávání a podnikové praxe Jsou potřebné,
Výukový program:Ekonomické lyceum Název programu: Hospodářská politika státu Vypracoval: Ing. Lenka Gabrielová Projekt Anglicky v odborných předmětech,
Národohospodářské soustavy a hospodářská politika Ing. Vojtěch Jindra Katedra ekonomie (KE)
Strukturální politika. STRUKTURÁLNÍ POLITIKA POLITIKA SCHOPNOSTI PŘIZPŮSOBENÍ SE MĚNÍCÍM PODMÍNKÁM VE STRUKTUŘE EKONOMIKY STRUKTURA – VNITŘNÍ ČLENĚNÍ.
Úvod, základní principy a cíle
Trh a tržní mechanizmus Ne chaos, ale ekonomický řád.
Hospodářská politika. Hospodářská politika (HP) je souhrn cílů, nástrojů, rozhodovacích procesů a opatření státu v jednotlivých oblastech ekonomické reality.
Zadání případové studie
SMÍŠENÁ EKONOMIKA A PŘÍČINY EXISTENCE VEŘEJNÉHO SEKTORU
Národohospodářské soustavy a hospodářská politika Ing. Vojtěch Jindra.
Shrnutí.
Výukový program: Ekonomické lyceum Název programu: Hospodářská politika státu Vypracoval: Ing. Lenka Gabrielová Projekt Anglicky v odborných předmětech,
Úloha neziskových organizací v národním hospodářství.
Hospodářská politika. HP je souhrn cílů, nástrojů, rozhodovacích procesů a opatření státu. Cíle: 1) plná zaměstnanost 2) cenová stabilita 3) růst ekonomiky.
Sociální ekonomika Vývoj modelů sociálního charakteru státu – I. část Merkantilismus ( století) 1. WELFARE STATE – Stát veřejných sociálních.
Role ECB a nový mix hospodářské politiky v Eurozóně Doc. Ing. Ilona Švihlíková, Ph.D. Zefektivnění přechodu absolventů UPOL do praxe reg. č. CZ.1.07/2.2.00/
Jabok, ETF 2010 Michael Martinek.  Sociální ◦ Politika ◦ Práce ◦ Událost ◦ Vyloučení ◦ Zabezpečení  Sociální politika: ◦ Objekt ◦ Subjekt ◦ Nástroj:
Instituce, nositelé a nástroje hospodářské politiky
Fiskální hospodářská politika Fiskální hospodářská politika Ekonomie veřejného sektoru 3. přednáška Eva Tomášková Katedra finančního.
Stát a národní hospodářství
Struktura přednášky Tržní selhání a mikroekonomická politika
Sociální politika Limity liberalismu nebo limity solidarity?
Trh práce a politika zaměstnanosti
Téma 5 Mikroekonomická hospodářská politika
ZÁKLADNÍ EKONOMICKÉ SYSTÉMY
Doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy PF UK 29. dubna 2015.
HOSPODÁŘSKÁ POLITIKA Základy ekonomie II 2. přednáška Eva Tomášková
Fiskální hospodářská politika
Trh práce a politika zaměstnanosti
Regionalistika 2 Základní nástroje a možnosti rozvoje území.
HOSPODÁŘSKÁ POLITIKA A FISKÁLNÍ POLITIKA Eva Tomášková Konzultační hodiny: Úterý: – Úterý: – Čtvrtek:
Veřejné finance a veřejné statky
Základy veřejných financí
Ekonomie Makroekonomie Cíle a nástroje hospodářské politiky.
Rozpočtová a fiskální politika 27. dubna 2016 doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy 27.
8 EKONOMICKÝ RŮST, VÝKYVY VÝKONU EKONOMIKY. Základy ekonomie 2 Produkce a růst Životní úroveň závisí na schopnosti země produkovat statky a služby Z hlediska.
Fiskální politika Pavel Seknička.
Rozpočtová a fiskální politika
SVĚTOVÁ HOSPODÁŘSKÁ KRIZE
Hospodářská politika Téma č. 2: Koordinace ekonomiky a hospodářsko-politické koncepce Petr Musil
Nezaměstnanost (a agregátní nabídka)
Magický čtyřúhelník hospodářské politiky
Hospodářská politika státu
Hospodářská politika - cíle, nástroje a nositelé TNH 2 (S-3)
Hospodářská politika Téma č. 9: Realizace modelů intervencionistické koncepce v rámci vyspělých tržních ekonomik Petr Musil
Úvod, základní principy a cíle
Regionální politika Mgr. Oldřich Hájek.
Sociální zabezpečení Funkce Činitelé, financování
11 HOSPODÁŘSKÁ POLITIKA.
Koncepční přístupy k hospodářské politice
11 HOSPODÁŘSKÁ POLITIKA.
Rozpočtová a fiskální politika
Makroekonomie a hospodářská politika
Rozpočtová a fiskální politika
Transkript prezentace:

Hospodářská politika

Definice záměrná činnost státu ovlivňující chod ekonomiky nebo ještě obecněji: přístup státu k ekonomice své země

Teorie a praxe HP HP se pohybuje na rozmezí ekonomické teorie a hospodářské praxe Ekonomická teorie je zdrojem poznatků a rad, které se ale mohou mezi sebou lišit podle zvoleného teoretického konceptu Hospodářská praxe reflektuje politické pravomoce a ekonomické cíle

Teoretické koncepce HP - liberální Liberální - náprava tržních selhání Nedokonalá konkurence Asymetrické informace Veřejné statky Externality Role státu zúžena na vnitřní a vnější bezpečnostní politiku, ochranu vlastnických práv a ochranu pravidel fungování trhu (např. konkurence apod.)

Teoretické koncepce HP - liberální Přílišné zásahy - selhání vlády Vlastní zájmy a schopnosti představitelů státu Časová zpoždění v rozhodování Setrvačnost při používání nástrojů hospodářské politiky (vztah politiků k ekonomické teorii a praxi) Nesoulad mezi ekonomickým a politickým cyklem (odmítání zásadních reforem na konci volebního období) Nevyužití politického kapitálu (všeobecného konsensu nad nutností zásadních reforem a ochoty lidí nést po nějaký čas náklady s tím spojené) V historii: fyziokraté, klasický liberalismus, neoklasická teorie, monetaristé

Teoretické koncepce HP - intervencionistická Kromě tržních selhání – jsou to: Nedostatečná ochrana / pojištění proti životním rizikům Nerovnoměrné rozdělení důchodu Existence nerovnovážných stavů (např. hlubokých ekonomických krizí) Příklady z dějin: merkantilisté, keynesiánci a teorie plánování

Cíle HP – Magický čtyřúhelník Růst HDP Běžný účet/HDP Míra nezaměstnanosti Míra inflace

Typy HP Stabilizační, makroekonomická: ovlivňující výkonnost hospodářství jako celku; v užším významu jako politika vlády vyhlazující hospodářský cyklus. měnová a fiskální (státní rozpočet, daně) politika, politika zaměstnanosti, vnější hospodářská politika a strukturální politika Mikroekonomická se zaměřuje na trhy určitých statků a snaží se eliminovat tržní selhání důchodová, sociální a zemědělská politika, politika ochrany hospodářské soutěže, regionální a ekologická politika