Základní vzdělávání – Člověk a společnost - Dějepis

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Základní vzdělávání – Člověk a společnost - Dějepis
Advertisements

VY_32_INOVACE_22_07 Základní vzdělávání – Člověk a společnost - Dějepis Název materiálu Jan Hus a jeho doba Anotace – Žáci se formou prezentace seznámí.
VY_32_Inovace_ICT2.4_3-52 Anotace
Anotace Žák se seznámí s ukázkou tvorby M. Cervantese …. Autor Tomáš Krsek Jazyk Čeština Očekávaný výstup Popíše vlastnosti postavy rytíře a pokusí se.
STUDENÁ VÁLKA 50. – 60. léta 20. století
Základní vzdělávání – Člověk a společnost – Dějepis
8. ročník Novověk ZŠ Rajhrad Autor: PaedDr. Zdeněk Motlíček 2011/2012.
 VY_32_INOVACE_16_10  Základní vzdělávání – Člověk a společnost – Výchova k občanství.
Projekt MŠMT ČR EU PENÍZE ŠKOLÁM Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU AnotaceJiřík z Poděbrad Autor Václav Jirát Jazyk Čeština Očekávaný výstup Ústně stručně rekapituluje základní informace.
 VY_32_INOVACE_16_20  Základní vzdělávání – Člověk a společnost – Výchova k občanství.
Základní vzdělávání – Člověk a společnost - Dějepis
Základní vzdělávání – Člověk a společnost - Dějepis
rovnost, demokracie, tolerance, přesvědčení o nevyhnutelnosti pokroku
Základní vzdělávání – Člověk a společnost - Dějepis
Základní vzdělávání – Člověk a společnost - Dějepis
VY_32_INOVACE_15_Marie Terezie Název školy: Základní škola a Mateřská škola Křetín, okres Blansko, příspěvková organizace Číslo projektu: CZ.1.07./1.4.00/
Identifikátor sady: VY_32_INOVACE_Sada XXI_ ČJS,DUM 13
Eva Beranová, Základní škola, Čapkova 126, Klatovy
Číslo v digitálním archivu školy
Registrační číslo projektu:
Brazílie Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Bc. Jana Kloučková.
Osvícenství 2. pol. 18. století VY_32_INOVACE_145 pro 5. ročník ZŠ
OSVÍCENSTVÍ 18. století bylo dobou, kdy si společnost uvědomila vědecký přínos 16. a 17. století. Konečně.
Anotace Život ve škole, umění se učit 1. Autor Mgr. Martin Nosek Jazyk Čeština Očekávaný výstup Žáci si osvojí znalosti o tom, jak funguje škola, jaké.
MARIE TEREZIE (vládla 1740 – 1780).
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU AnotaceMarie Terezie a Josef II. Autor Václav Jirát Jazyk Čeština Očekávaný výstup Ústně stručně rekapituluje dobu.
Základní škola a Mateřská škola Mírová 81, Mimoň, příspěvková organizace Osvícenství.
Marie Terezie Mgr. Štěpán Rubíček.
GYMNÁZIUM, VLAŠIM, TYLOVA 271 Autor Mgr. Hana Šplíchalová Č í slo materi á lu 3_3_D_08 Datum vytvořen í Druh učebn í ho materi á lu Prezentace.
Autor: Mgr. Jiřina Kadlecová Vzdělávací oblast: Člověk a společnost
Základní vzdělávání – Člověk a společnost – Dějepis
Základní vzdělávání – Člověk a společnost – Dějepis
VY_32_INOVACE_22_20 Základní vzdělávání – Člověk a společnost - Dějepis Název materiálu Vikingové – postrach Evropy v 9. stol. Anotace – Žáci se formou.
Základní vzdělávání – Člověk a společnost - Dějepis
MEZI TŘICETILETOU VÁLKOU A FRANCOUZSKOU REVOLUCÍ
Identifikátor sady: VY_32_INOVACE_Sada XX_ ČJS, DUM 19
Základní vzdělávání – Člověk a společnost – Dějepis
ICT VL Pískovcové útvary ČR 4.R
VY_32_INOVACE_22_17 Základní vzdělávání – Člověk a společnost - Dějepis Název materiálu Doba Rudolfa II. Anotace – Žáci se formou prezentace seznámí se.
SITUACE: Jste panovníkem habsburské monarchie v roce Právě jste přišli ve válce s Pruskem o Slezsko. Vaše země se nachází ve stavu chaosu a nemáte.
Gymnázium, Broumov, Hradební 218 Tematická oblast: Filozofie Číslo materiálu:EU Název: Voltaire, J. J. Rousseau Autor: Mgr. Šárka Rambousková Ročník:
Základní vzdělávání – Člověk a společnost - Dějepis
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/ Autor: Mgr. Marek Kryška Datum: Cílový ročník: 8.
Jméno autora: Mgr. Vlasta Kollariková Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_13_OSVZ_ZSVa Ročník: I. Vzdělávací oblast: Společenskovědní.
VY_32_Inovace_ICT2.4_3-51 Anotace
VY_32_INOVACE_23_07 Základní vzdělávání – Jazyk a jazyková komunikace – Anglický jazyk Název materiálu – How many…………? Anotace – Žáci se seznámí se základní.
VY_32_INOVACE_23_01 Základní vzdělávání – Jazyk a jazyková komunikace – Anglický jazyk Název materiálu – Animals Anotace – Žáci za pomoci programu budou.
VY_32_INOVACE_04_08 Základní vzdělávání – Člověk a společnost – Dějepis Název materiálu:Impresionismus Anotace: V prezentaci se žáci seznámí s pojmem impresionismus,
Základní vzdělávání – Člověk a společnost – Dějepis
ICT VL Naše okolí 5.R Vzdělávací oblast: Člověk a jeho svět Vzdělávací obor: Člověk a jeho svět Tematický okruh: Místo, kde žijeme Anotace:
Střední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektu
ICT VL Asie 5.R. Vzdělávací oblast: Člověk a jeho svět Vzdělávací obor: Člověk a jeho svět Tematický okruh: Místo, kde žijeme Anotace: Prezentace.
Základní vzdělávání – Člověk a společnost - Dějepis
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU
Reformy Marie Terezie Valentýna Martínková.
ICT VL Evropa – povrch 5.R.
Smyslová ústrojí člověka
Základní vzdělávání – Člověk a společnost - Dějepis
česká abeceda obsahuje 42 písmen pořadí písmen nelze měnit
Osvícenství Název sady materiálů: Dějepis pro 8. ročník Název materiálu: VY_32_INOVACE_D_8_3614_Osvícenství Autor: Mgr. Kočíř Petr Základní škola UNESCO.
České země za Marie Terezie Název sady materiálů: Dějepis pro 8. ročník Název materiálu: VY_32_INOVACE_D_8_3604_ České_ země_ za_ Marie_Terezie Autor:
MARIE TEREZIE (1740 – 1780) s. 38 s. 38.
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Sandra Jaklová
Sčítání a odčítání do zpaměti VY_32_Inovace_01KJ-1
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kluky, okr. Písek
Habsburská monarchie a české země v 18. století
Jméno autora Mgr. Jiří Kozák Datum vytvoření Listopad 2011 Ročník 8
Nové typy monarchií 18. – 19. stol..
Rozvoj vědy a změny ve společnosti – konec 17. a 18. století
Transkript prezentace:

Základní vzdělávání – Člověk a společnost - Dějepis VY_32_INOVACE_22_12 Základní vzdělávání – Člověk a společnost - Dějepis Název materiálu Osvícenství. Vláda Marie Terezie.   Anotace – Žáci se formou prezentace seznámí se základními myšlenkami osvícenství a reformami vlády Marie Terezie.  Autor - Mgr. Radek Hulva  Jazyk - čeština  Očekávaný výstup - žáci budou schopni reprodukovat základní myšlenky osvícenství a vysvětlit základní pojmy včetně představitelů  Speciální vzdělávací potřeby - žádné Klíčová slova - osvícenství, věda ,encyklopedie, věda, Francie, osvícenecký absolutismus  Druh učebního materiálu - prezentace  Druh interaktivity - výklad Cílová skupina - 14-15 let Stupeň a typ vzdělávání - základní vzdělávání - druhý stupeň Celková velikost -163 KB

Osvícenství

Myšlenkový směr Vznikl v polovině 18. stol. ve Francii Člověk se má řídit rozumem, myšlením a poznáváním okolí a světa Osvícenectví vzniká jako reakce na baroko(boj rozumu s citem) Osvícenectví vidí jako hlavní smysl člověka vzdělávání a boj proti pověrám Osvícenectví je spojeno s rozvojem vědy (chemie, biologie,fyzika, matematika) Vznikají první encyklopedie (knihy o veškerém vědění světa) Hlavní představitelé :

Voltaire Diderot

Osvícenecký absolutismus Způsob vlády, kdy se panovník snažil měnit život země a lidí k lepšímu Reformy měly vést k hospodářskému, společenskému a kulturnímu rozvoji

Osvícenectví v habsburské monarchii 1740-1790 Marie Terezie 1740-1780

Její vládu komplikovaly dlouhé a trvalé války Ve snaze dát celou monarchii do pořádku přijala celou řadu reforem: Sepsána poddanská půda (do urbářů) Sčítání obyvatelstva a číslování domů Jednotná soustava vah a měr (loket,libra,holba) Robotní patent (omezení počtu robotních dní) Reforma armády ( 14 let) Zavedeno příjmení Papírové peníze (bankocetle) Povinná školní docházka Centrální úřady ve Vídni

Obrázky [cit. 2012- 10-10]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Atelier_de_Nicolas_de_Largilli%C3%A8re,_portrait_de_Voltaire,_d%C3%A9tail_%28mus%C3%A9e_Carnavalet%29_-002.jpg http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Louis-Michel_van_Loo_-_Portrait_of_Denis_Diderot_-_WGA13440.jpg http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Maria_Theresia11.jpg http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Urbarium_1518.jpg http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Toleranzpatent_001.jpg