Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5
Advertisements

Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1
Autor:Bc. Anna Hana Kučeráková zpracováno: ročník (obor)1.KP E/01 Stravovací a ubytovací služby tematická oblastPřílohy z mouky - knedlíky.
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5
Výukový matriál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5 EU peníze školám registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Autor:Bc. Zdeňka Sîrbu Zpracováno:
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
autor Mgr. Alena Marková
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5 EU peníze školám registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Autor:Bc. Zdeňka Sîrbu Zpracováno:
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Výukový matriál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5 EU peníze školám registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Autor:Mgr. Martina Daňková Zpracováno:14.
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5 EU peníze školám registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Autor:Mgr. Iva Šrámková zpracováno:1.
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5 EU peníze školám registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Autor:Bc. Zdeňka Sîrbu Zpracováno:16.
Výukový matriál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5 EU peníze školám registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Autor:Bc. Anna Hana Kučeráková.
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5 EU peníze školám registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Autor:Bc. Zdeňka Sîrbu Zpracováno:
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5 EU peníze školám registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Autor:Bc. Zdeňka Sîrbu Zpracováno:
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5 EU peníze školám registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Autor:Bc. Zdeňka Sîrbu Zpracováno:
Výukový matriál byl zpracován v rámci projektu OPVK1.5
Výukový matriál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5
Anotace: Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Bc. Anna Hana Kučeráková zpracováno: ročník (obor)
Bc. Anna Hana Kučeráková zpracováno: ročník (obor)
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5 EU peníze školám registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Autor:Mgr. Iva Šrámková zpracováno:6.
Anotace: Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o. Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Projekt: CZ.1.07/1.5.00/
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Mateřská škola, Základní škola a Praktická škola, Horní Česká 15, Znojmo EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1
Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“
Ovoce a zelenina Svět kolem nás
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Předběžná příprava potravin a surovin
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5 EU peníze školám registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Autor:Bc. Zdeňka Sîrbu Zpracováno:
Střední škola Oselce Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk, Projekt: Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název: Modernizace.
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5 EU peníze školám registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Autor:Bc. Zdeňka Sîrbu Zpracováno:
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5 EU peníze školám registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Autor:Bc. Zdeňka Sîrbu Zpracováno:
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5 EU peníze školám registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Autor:Bc. Zdeňka Sîrbu Zpracováno:
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5 EU peníze školám registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Autor:Bc. Zdeňka Sîrbu Zpracováno:
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5 EU peníze školám registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Autor:Bc. Zdeňka Sîrbu Zpracováno:
VY_32_INOVACE_29_ Prvouka 3.ročník Zelenina
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5 EU peníze školám registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Autor:Bc. Zdeňka Sîrbu Zpracováno:
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5 EU peníze školám registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Autor:Bc. Zdeňka Sîrbu Zpracováno:
GASTRONOMIE V EVROPSKÉM KONTEXTU
Šablona III/2 Č. materiálu VY_32_INOVACE_TPP_501 Ročník: 2.
Ročník:2. Vzdělávací obor:65-51-H/01 Kuchař - číšník Předmět:Technologie přípravy pokrmů Tematický okruh:Předběžná příprava potravin Téma: Předběžná příprava.
Šablona III/2 Č. materiálu VY_32_INOVACE_TPP_508 Ročník: 2.
Způsoby krájení potravin
Ivana Francová, SOU Liběchov Střední odborné učiliště Liběchov Boží Voda Liběchov Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona:
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5 EU peníze školám registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Autor:Bc. Zdeňka Sîrbu Zpracováno:
DUM - Digitální Učební Materiál Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
ŠkolaSOU a ZŠ Planá Číslo projektuCZ.1.07/ / Název školySOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá PředmětTechnologie Tematický okruh Předběžná a.
DUM - Digitální Učební Materiál Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
Zelenina Vypracoval: Lukáš Karlík
Technologie přípravy pokrmů 1. ročník – hotelnictví
Gastronomická zařízení – Hrubé a čisté přípravny
Předběžná příprava surovin
Transkript prezentace:

Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1 Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5 EU peníze školám registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/34.1026 Autor: Mgr. Iva Šrámková zpracováno: 1. 11. 2012 ročník (obor) 1. a 2. PP 75-41-E/01 Pečovatelské služby tematická oblast Předběžná úprava potravin rostlinného původu Předmět Technologie Anotace: Výukový materiál slouží k seznámení žáků s technologickými postupy při předběžné úpravě potravin rostlinného původu. Šablona číslo materiálu III/2-2 III/2-2-14

Předběžná příprava potravin rostlinného původu Obrázky zdroj: Klipart Office online

Předběžná příprava potravin rostlinného původu Čištění potravin provádíme dvěma způsoby : - suchým, - mokrým. Klipart Office online Klipart Office online

Čištění suchým způsobem Přebírání – luštěniny, rýže, kroupy, ovoce. Loupání – zelenina, ovoce, brambory. Obrázky zdroj: Klipart Office online

Čištění suchým způsobem Škrábání – nové brambory, kořenová zelenina, křen. Okrajování- žloutnoucí listy kapusty, zelí. http://www.mrkef.eu/ Klipart Office online http://www.cez-okno.net/clanok/kren-jako-chutny-a-ucinny-lek Klipart Office online Klipart Office online

Čištění suchým způsobem Vypeckování Vylupování – zelený hrášek, fazolky http://www.peckyzpecky.cz/eshop-merunkove-pecky-100g.html Klipart Office online Klipart Office online http://www.semo.cz/homegardencz/index.php?aktualne&id=137 http://www.foodish.eu http://www.bioportal.cz

Čištění suchým způsobem Roztloukání – jádra ořechů, mandlí. Vykrajování – ovoce a zelenina. Prosívání – mouka. Obrázky zdroj: Klipart Office online

Kontrolní test Jak provádíme čištění potravin mokrým způsobem? Uveďte příklady čištění suchým způsobem u luštěnin.

Kontrolní test - řešení Přebírání, loupání, škrábání, okrajování, vypeckovávání, vylupování, roztloukání, vykrajování, prosívání. Uveďte čištění suchým způsobem u luštěnin – vylupování.

Čištění mokrým způsobem Máčení – uvolnění hlíny a nečistot z brambor, kořenové zeleniny, ředkviček. Zelí a květák máčíme ve vlažné, osolené. Křehké ovoce – rybíz, hroznové víno – vložíme do cedníku a ponoříme do vody. Obrázky zdroj: Klipart Office online

Čištění mokrým způsobem Oplachování pod tekoucí vodou – oloupané brambory, zelená fazolka a hrášek. Klipart Office online Klipart Office online

Čištění mokrým způsobem Sprchování – křehké druhy ovoce a zeleniny (jahody, maliny, hlávkový salát). Obrázky zdroj: Klipart Office online

Čištění mokrým způsobem Proudem vody - zeleninové natě ( petrželová, celerová nať, kopr, ….). Klipart Office online Klipart Office online Klipart Office online

Čištění mokrým způsobem Výměnou vody – až na dně nádoby nezůstane nečistota ( špenát, houby..). http://feminity.zoznam.sk/c/444574/spenat-mytus-a-pravda Klipart Office online

Další zpracování ovoce a zeleniny Po důkladném očištění ovoce a zeleniny zpracováváme dále : - půlením, - čtvrcením. Krájením: - najemno, - na kolečka, - na nudličky, - na hranolky, - kostky. Krouháme, meleme, sekáme, lisujeme. http://test.viaweb.cz/bydleni/kuchyne/kuchynske-struhadlo-aneb-strouham-strouhas-strouhame-21319.aspx

Kontrolní test Jak provádíme předběžnou úpravu potravin mokrým způsobem? Jak dále upravujeme čisté potraviny? Jakou předběžnou úpravu provádíme u petrželové natě?

Kontrolní test - řešení Máčení, oplachování ovoce pod tekoucí vodou, sprchování, proudem vody, výměnou vody. Půlení, krájení, čtvrcení, strouhání, mletí, sekání, lisování.Jak dále upravujeme čisté potraviny? Jakou předběžnou úpravu provádíme u petrželové natě – proudem vody.

Přiřaďte správně do skupin Klipart Office online Mokré čištění Suché čištění Vylupování roztloukání sprchování oplachování máčení vykrajování Škrábání loupání

Přiřaďte správně do skupin Klipart Office online Mokré čištění Suché čištění Vylupování roztloukání sprchování oplachování máčení vykrajování Škrábání loupání

Použitá literatura http://www.bioportal.cz Šebek, Luboš. Technologie kuchyňského provozu ve zdravotnických a sociálních zařízeních: 1. vyd. Praha: Septima, 2005, 123 s. ISBN 80-7216-195-4. MOŠNA, František et al. Provoz a údržba domácnosti. první. Praha: Fortuna, 1997. ISBN 176-972-97. http://www.bioportal.cz http://www.semo.cz/homegardencz/index.php?aktualne&id=137 http://www.foodish.eu http:// http://www.bioportal.cz www.mrkef.eu/ http://www.cez-okno.net/clanok/kren-jako-chutny-a-ucinny-lek Kliparty Office online http://test.viaweb.cz/bydleni/kuchyne/kuchynske-struhadlo-aneb-strouham-strouhas-strouhame-21319.aspx http://www.peckyzpecky.cz/eshop-merunkove-pecky-100g.html