Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1 Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5 EU peníze školám registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/34.1026 Autor: Mgr. Iva Šrámková zpracováno: 1. 11. 2012 ročník (obor) 1. a 2. PP 75-41-E/01 Pečovatelské služby tematická oblast Předběžná úprava potravin rostlinného původu Předmět Technologie Anotace: Výukový materiál slouží k seznámení žáků s technologickými postupy při předběžné úpravě potravin rostlinného původu. Šablona číslo materiálu III/2-2 III/2-2-14
Předběžná příprava potravin rostlinného původu Obrázky zdroj: Klipart Office online
Předběžná příprava potravin rostlinného původu Čištění potravin provádíme dvěma způsoby : - suchým, - mokrým. Klipart Office online Klipart Office online
Čištění suchým způsobem Přebírání – luštěniny, rýže, kroupy, ovoce. Loupání – zelenina, ovoce, brambory. Obrázky zdroj: Klipart Office online
Čištění suchým způsobem Škrábání – nové brambory, kořenová zelenina, křen. Okrajování- žloutnoucí listy kapusty, zelí. http://www.mrkef.eu/ Klipart Office online http://www.cez-okno.net/clanok/kren-jako-chutny-a-ucinny-lek Klipart Office online Klipart Office online
Čištění suchým způsobem Vypeckování Vylupování – zelený hrášek, fazolky http://www.peckyzpecky.cz/eshop-merunkove-pecky-100g.html Klipart Office online Klipart Office online http://www.semo.cz/homegardencz/index.php?aktualne&id=137 http://www.foodish.eu http://www.bioportal.cz
Čištění suchým způsobem Roztloukání – jádra ořechů, mandlí. Vykrajování – ovoce a zelenina. Prosívání – mouka. Obrázky zdroj: Klipart Office online
Kontrolní test Jak provádíme čištění potravin mokrým způsobem? Uveďte příklady čištění suchým způsobem u luštěnin.
Kontrolní test - řešení Přebírání, loupání, škrábání, okrajování, vypeckovávání, vylupování, roztloukání, vykrajování, prosívání. Uveďte čištění suchým způsobem u luštěnin – vylupování.
Čištění mokrým způsobem Máčení – uvolnění hlíny a nečistot z brambor, kořenové zeleniny, ředkviček. Zelí a květák máčíme ve vlažné, osolené. Křehké ovoce – rybíz, hroznové víno – vložíme do cedníku a ponoříme do vody. Obrázky zdroj: Klipart Office online
Čištění mokrým způsobem Oplachování pod tekoucí vodou – oloupané brambory, zelená fazolka a hrášek. Klipart Office online Klipart Office online
Čištění mokrým způsobem Sprchování – křehké druhy ovoce a zeleniny (jahody, maliny, hlávkový salát). Obrázky zdroj: Klipart Office online
Čištění mokrým způsobem Proudem vody - zeleninové natě ( petrželová, celerová nať, kopr, ….). Klipart Office online Klipart Office online Klipart Office online
Čištění mokrým způsobem Výměnou vody – až na dně nádoby nezůstane nečistota ( špenát, houby..). http://feminity.zoznam.sk/c/444574/spenat-mytus-a-pravda Klipart Office online
Další zpracování ovoce a zeleniny Po důkladném očištění ovoce a zeleniny zpracováváme dále : - půlením, - čtvrcením. Krájením: - najemno, - na kolečka, - na nudličky, - na hranolky, - kostky. Krouháme, meleme, sekáme, lisujeme. http://test.viaweb.cz/bydleni/kuchyne/kuchynske-struhadlo-aneb-strouham-strouhas-strouhame-21319.aspx
Kontrolní test Jak provádíme předběžnou úpravu potravin mokrým způsobem? Jak dále upravujeme čisté potraviny? Jakou předběžnou úpravu provádíme u petrželové natě?
Kontrolní test - řešení Máčení, oplachování ovoce pod tekoucí vodou, sprchování, proudem vody, výměnou vody. Půlení, krájení, čtvrcení, strouhání, mletí, sekání, lisování.Jak dále upravujeme čisté potraviny? Jakou předběžnou úpravu provádíme u petrželové natě – proudem vody.
Přiřaďte správně do skupin Klipart Office online Mokré čištění Suché čištění Vylupování roztloukání sprchování oplachování máčení vykrajování Škrábání loupání
Přiřaďte správně do skupin Klipart Office online Mokré čištění Suché čištění Vylupování roztloukání sprchování oplachování máčení vykrajování Škrábání loupání
Použitá literatura http://www.bioportal.cz Šebek, Luboš. Technologie kuchyňského provozu ve zdravotnických a sociálních zařízeních: 1. vyd. Praha: Septima, 2005, 123 s. ISBN 80-7216-195-4. MOŠNA, František et al. Provoz a údržba domácnosti. první. Praha: Fortuna, 1997. ISBN 176-972-97. http://www.bioportal.cz http://www.semo.cz/homegardencz/index.php?aktualne&id=137 http://www.foodish.eu http:// http://www.bioportal.cz www.mrkef.eu/ http://www.cez-okno.net/clanok/kren-jako-chutny-a-ucinny-lek Kliparty Office online http://test.viaweb.cz/bydleni/kuchyne/kuchynske-struhadlo-aneb-strouham-strouhas-strouhame-21319.aspx http://www.peckyzpecky.cz/eshop-merunkove-pecky-100g.html