Opiáty Opiáty neboli narkotika jsou drogy, které utišují bolesti, často způsobí usnutí, zklidňují a navozují stav příjemného uvolnění, působí na CNS Tělo.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
DROGY.
Advertisements

Drogy a jejich účinky MUDr. Jakub Minařík.
Drogy Nikotin Extáze Durman Opium Pervitin Hašiš Marihuana kokain LSD
Léčivý i nebezpečný Mák setý Papaver somniferum Silvie Ublanská, Zdravotně sociální fakulta JU České Budějovice, 2. ART.
DROGY.
Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Předmět: Chemie Ročník: 9. ročník
PSYCHOTROPNÍ LÁTKY ; Modernizace výuky odborných předmětů
Alkeny.
ŠABLONA: III/2 – Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
Škola pro děti Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
ARENY.
ALKALOIDY Lenka Zittová.
Nejdůležitější produkty organické chemie
Areny cyklické uhlovodíky s benzenovým jádrem = 6 atomů uhlíku uspořádaných do šestiúhelníku, spojených konjugovanou vazbou (ani jednoduchá, ani dvojná!)
Drogová závislost.
Návykové látky, alkaloidy, drogy
I n v e s t i c e d o r o z v o j e v z d ě l á v á n í
..a co jste o nich nevěděli
NÁVYKOVÉ LÁTKY.
Doping- látky zakázané
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
Ch. Název dokumentu: Ročník: Autor: Gymnázium Vítězslava Nováka Husova 333/II, Jindřichův Hradec Vzdělávací oblast: Vzdělávací obor: Datum vytvoření:
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
Významné areny 1.
Název: Využívání informačních a komunikačních technologií ve výuce
ZÁKLADNÍ ŠKOLA BENÁTKY NAD JIZEROU, PRAŽSKÁ 135 projekt v rámci operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST Šablona číslo: III/2 Název: Inovace.
Název: Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
AS 2 O 3. Základní informace = arsenik, otrušík, dříve utrejch, utrých  bílá pevná látka  velmi toxický  krystalický nebo amorfní prášek nebo hrudky.
Název školy: ZŠ a MŠ,Veselí nad Moravou,Kollárova1045 Autor: Mgr. Andrea Filípková Název : VY_32_INOVACE_14/3_ Téma: Drogové závislosti Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/
Zdravý životní styl v boji s návyky Střední škola zdravotnická a sociální Chrudim Grantový projekt CZ.1.07/1.1.03/ “Inovace jsou IN“
Návykové látky Ch_077_Léčiva a návykové látky_Návykové látky Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace.
Ch_077_Návykové látky Ch_077_Léčiva a návykové látky_Návykové látky Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu CZ.1.07/1.4.00/ Šablona: III / 2 Sada : 4 Ověření ve výuce: (nutno poznamenat v TK) Třída:
ALKALOIDY. - přírodní látky ( známo přes ) - heterocyklické sloučeniny obsahující jeden nebo více atomů dusíku - zásaditý charakter ( alkalické.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a mateřská škola Bohdalov ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ ŠABLONA: III/2 VZDĚLÁVACÍ OBLAST: Člověk a příroda, Chemie.
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Návykové látky VY_32_INOVACE_14_36.
Charakteristika  Alkaloidy dusíkaté látky zásaditého charakteru  Vznikají jako produkty metabolismu aminokyselin v některých rostlinách (čeleď lilkovitých,
CZ.1.07/1.1.05/ Rozvoj interaktivních způsobů výuky ve škole Základní škola a Mateřská škola, Chvalkovice, okres Náchod Mgr. Markéta Ulrychová.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Ludmila Jakubcová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného.
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Ing: Hana Zmrhalová Název: VY_32_INOVACE_05_CH9 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Téma:Uhlovodíky,
ARENY. DEFINICE * Areny jsou uhlovodíky, které obsahují v molekule alespoň jedno benzenové jádro. * Starší název aromatické uhlovodíky.
Areny uzavřený řetězec obsahují alespoň jedno benzenové jádro používají se triviální názvy.
Kubíková Marie DROGY. =Psychoaktivní droga (též psychotropní látka, omamná látka, často nepřesně droga nebo návyková látka) Jsou přírodní i chemické látky.
O DROGÁCH Drogová závislost.
Areny.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Areny cyklické uhlovodíky s benzenovým jádrem = 6 atomů uhlíku uspořádaných do šestiúhelníku, spojených konjugovanou vazbou (ani jednoduchá, ani dvojná!)
Těkavé látky.
AUTOR: Mgr. Markéta Dornicová NÁZEV: VY_32_INOVACE_17_DROGY
Nikola Skopálová 7.třída
Opiáty VY_32_INOVACE_04_VÝCHOVA KE ZDRAVÍ_OPIÁTY
Alkaloidy 6. února 2014 VY_32_INOVACE_130317
Areny cyklické uhlovodíky s benzenovým jádrem = 6 atomů uhlíku uspořádaných do šestiúhelníku, spojených konjugovanou vazbou (ani jednoduchá, ani dvojná!)
Název školy: Základní škola Brandýs nad Labem – Stará Boleslav, Školní 291 Autor: Mgr. Olga Slováková Název materiálu: VY_32_INOVACE_00_DROGY Výchova ke.
Ví, co jsou to drogy a uvědomuje si riziko závislosti
Daniel Štěpka, Petr Novák
Areny.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633 Autor: Mgr. Kateřina Wernerová Název materiálu: VY_52_INOVACE_Pr.9.We.6_Uhlovodíky_s_benzenovym_kruhem_areny.
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy
Drogy – nebezpečí návykových látek
Drogy Chemie ohrožuje zneužívané přírodní látky a návykové látky
Areny – aromatické uhlovodíky
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA TIŠICE, okres MĚLNÍK AUTOR:
Doping Chemie ohrožuje užívání zakázaných látek nebo metod ve sportu
Transkript prezentace:

Opiáty Opiáty neboli narkotika jsou drogy, které utišují bolesti, často způsobí usnutí, zklidňují a navozují stav příjemného uvolnění, působí na CNS Tělo si na opiáty zvyká a k dosažení stejného příjemného stavu je třeba stále vyšších dávek , po čase se droga užívá pouze k uvedení do normálního stavu Výchozí látkou pro tyto drogy je opium, což je směs 23 alkaloidů, z nichž nejdůležitějšími látkami jsou -morfin (4 -23%) -kodein (0,3 - 4%) -papaverin, thebain

Opium Název:opium Vzhled:hnědá pryskyřice, která usychá na vzduchu – surové opium Výroba: ze šťávy nedozralých makovic, k získání 1kg opia potřebujeme šťávu z 20 000 nedozralých makovic Užívání:kouření,požívání surového opia, vývary Účinky:Způsobují uvolnění, klid a veselost, uspává, v minulosti používán pro tišení bolesti Návykovost: vzniká tolerance(zvyšování dávky pro stejný účinek), závislost vzniká stejným mechanismem jako třeba u heroinu Příznaky:Abstinenčními příznaky jsou deprese, dráždivost

Morfin Název:morfin, morfium Vzhled: bílý prášek hořké chuti Výroba:je izolován z opia, je 10x silnější než opium Užívání:ústy,kouření, šňupání, nitrožilně Účinky:Ve velmi malé dávce tlumí bolest, jinak způsobuje pocity štěstí, klidu a vyrovnanosti, trvá asi 3 hodiny Návykovost: vysoká návykovost, vzniká tolerance(zvyšování dávky pro stejný účinek) Příznaky: Abstinenčními příznaky jsou deprese, úzkost, nechutenství, rýma a chlad

Kodein Název:kodein ,káčko, Vzhled: bílé tablety Výroba:dnes vyrábí z morfinu (syntetická metylace morfinu), dříve se izoloval z opia Užívání:užívá se v bílých tabletách, Účinky:Způsobují euforie, pocit spokojenosti a tepla,efekty se dostaví okolo 10 minut a vrcholí po 1 hodině,odeznívají po 3-4 hodinách,u vyšších dávek až po 6 hodinách, požadované účinky se dostavují po 5-20 dávkách Účinky jsou podobné jako u morfinu, akorát v slabší míře Návykovost: objevuje se návyk, vzniká tolerance Příznaky:stav omámení, zúžené zornice

Braun Název:braun, brown, béčko, dikodyd Vzhled: tekutina hnědé barvy Výroba:výroba z kodeinu Užívání:injekční aplikace,účinky trvají 3-6 hodin Účinky:podobné jako u heroinu, akorát má silně euforizační účinek Návykovost: vysoká návykovost jak psychická i fyzická, vzniká tolerance Příznaky:při předávkování silná ospalost, která může vést až k upadnutí do kómatu

Heroin Název: diacetylmorfin, heroin, herák, háčko Výroba: heroin se získává z morfinu(acetylováním),z 1kg morfinu získáme asi 100 g heroinu Užívání: injekční aplikace, šňupání, vdechování par Účinky:Při podání má okamžitý účinek (kick), proniká do mozku lépe než morfin, má ale kratší účinek (někdy pouze 15 minut) Návykovost: silná návykovost, stačí pouze 10 injekcí, aby došlo k úplné závislosti(psychické i fyzické) Příznaky:abstinenční příznaky jsou bolesti břicha, dráždivost, deprese a poruchy krevního oběhu

Těkavé látky Jedná se o skupinu organických rozpouštědel, u nás reprezentovanou především toluenem. Vdechování koncentrovaných par vede k poškození dýchacích cest. Kýženým efektem čichání je stav jakéhosi polospánku, polovědomí provázaného živými barevnými "sny". Chemicky se jedná o cyklické, aromatické a jiné typy uhlovodíků a jejich derivátů. Společnou vlastností je, že rozpouštějí tuky a lipoidní látky a mají narkotický účinek. Charakteristickou vlastností také je, že poškozují některé vnitřní orgány - mozek, ledviny, játra, kostní dřeň.

Toluen Jiné názvy : metylobenzen, fenylometan, C6H7 Výroba : reakcí chloroformu s benzenem nebo syntéza styrenu z ethylenu a benzenu Užívání: Vdechování par Vzhled: čirá, bezbarvá kapalina Účinky: Intoxikace je podobná opilosti, euforická fáze je však kratší, brzy nastává útlum , působí na CNS, po delším užívání poškození intelektu Návykovost: vysoká Příznaky: pobledlost, rozšířené zornice, zarudlé oči a nepřítomnost