Projekty PHARE v gesci odboru informatizace veřejné správy Ministerstva vnitra ČR PHARE 97 informační a komunikační systémy VS přednáší Ing. Tomáš Holenda.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Přístupnost informací Michal Rada Seminář Podvýboru ISVS v PSP
Advertisements

Vybrané výsledky výzkumu: „Sledování trendů v oblasti veřejných informačních služeb“ Trendy k informační společnosti Prosinec 2005 / Pavel Šimoník - STEM/MARK,
PRVNÍ ZASEDÁNÍ MONITOROVACÍHO VÝBORU RÁMCE PODPORY SPOLEČENSTVÍ 18. KVĚTNA 2004 PRVNÍ ZASEDÁNÍ MONITOROVACÍHO VÝBORU RÁMCE PODPORY SPOLEČENSTVÍ 18. KVĚTNA.
PŘEDSTAVENÍ PROJEKTU E-INKLUZE 50+. OBSAH Základní informace Komu je projekt určen Cíle Aktivity Harmonogram.
Company LOGO Konference „Modernizace veřejné správy 2007 – 2013“, Plány v oblasti zefektivňování veřejné správy Ministerstvo vnitra ČR.
1 © AGIT AB Efektivní zdravotnictví v podmínkách Ústeckého kraje v Ústí n.L. Koncepce budování informačního systému v nemocnicích Ústeckého.
Základní otázky rozvoje informatizace Ing. Dana Bérová náměstkyně ministra – ředitelka sekce Jihlava,
Informační technologie pro IZS a krizové řízení
TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM A STÁTNÍM ROZPOČTEM ČESKÉ REPUBLIKY VZDĚLÁVÁNÍ V OBLASTI KOMUNITNÍHO PLÁNOVÁNÍ SOCIÁLNÍCH SLUŽEB.
Projekt Svazu na podporu meziobecní spolupráce v ČR Projektový tým Svaz měst a obcí ČR Hradec Králové, 29. října 2013.
Spolupráce lokálních institucí Seminář Komunitní role veřejných knihoven ZLÍN
Analýza dopadu zákona č. 300/2008 Sb. do území JUDr. Kateřina Černá Ing. Václav Koudele.
Zákon č. 365/2000 Sb., o informačních systémech veřejné správy a o změně některých dalších zákonů Zveřejněno ve Sbírce zákonů ČR, částka 99/2000.
Odbor veřejné správy a eGovernmentu v roce 2013
Referenční rámec pro udržitelná evropská města ____________________________________________________________________________ Seminář Urbánní rozměr regionálního.
KLÍČOVÉ KOMPETENCE Lucie Hučínová Výzkumný ústav pedagogický v Praze
Materiály pro sněm RVŠ František Ježek 20. května 2004.
„Regionální nedostatek kvalifikovaných sil … Evropské koncepty“
VZDĚLÁVÁNÍ ÚČASTNÍKŮ KOMUNITNÍHO PLÁNOVÁNÍ SOCIÁLNÍCH SLUŽEB VE SPRÁVNÍCH OBVODECH HL. MĚSTA PRAHY.
Projekt 3.3 „Partnerství pro budoucnost“. Úvodní informace o projektu Projekt byl úspěšně předložen Karlovarským krajem v rámci výzvy SROP, priority 3.
Absolventská práce 2002 Aplikace XML rozhraní v prostředí krajského úřadu Autor : Marek Cop Vedoucí : Ing. Petr Pavlinec 2002.
JEDEN CÍL, SPOLEČNÁ CESTA Ministerstvo vnitra České republiky & Ministerstvo vnitra Ing. Jaroslav Svoboda
Vzdělávání v oblasti základní registrů a dalších kmenových projektů eGovernmentu Mgr. Monika Pálková, odbor veřejné správy a eGovernmentu MV ČR.
Nemoforum jako zdroj legislativních námětů v oblasti informací o území Růžena Zimová Nemoforum / Stavební fakulta ČVUT Konference ISSS, , Hradec.
JUDr. Marek Starý, Ph.D. Praha, 2011
STÁTNÍ INFORMAČNÍ POLITIKA Cesta k informační společnosti Ing. Karel Březina ministr a předseda Rady vlády pro státní informační politiku.
Přístup státu k budování informačních systémů veřejné správy ing. Tomáš HOLENDA odbor informatizace veřejné správy Ministerstvo vnitra ČR.
Komponent 3 Situační analýza 3.1 Komunikační strategie 3.2 Zlepšování přístupnosti a obsahu informací na Internetu 3.3 Model vzdělávání Podpůrné dokumenty.
Specializovaná elektronická média pro veřejnou správu, Projekt Matra – Solón Solón Matra.
Projekt realizace referenčního rozhraní Ing. Jan Pokorný Ministerstvo informatiky ČR ISSS, 5. dubna 2005.
Informace o přípravě Integrovaného operačního programu  Ministerstvo kultury  Ministerstvo informatiky Vít Richter Národní knihovna ČR
Portál veřejné správy © 2002 IBM Corporation ISSS 2003 ePUSA – elektronický portál územních samospráv Krajský úřad Plzeňského krajeMinisterstvo vnitra.
Portál - kultura a historie Prahy Ivan Seyček Miroslav Váňa Lada Králová Magistrát hl. m. Prahy ePraha ISSS/LORIS/V4DIS Portál – kultura.
Ministerstvo pro místní rozvoj Řídící orgán SROP a JPD Praha Rozvoj informačních a komunikačních technologií v regionech Ing. Zdeněk Vašák RP MMR NUTS.
eGovernment Informační systémy ve státní správě a samosprávě
Seminární práce z předmětu SIPOL
Porada MV s tajemníky úřadů obcí s rozšířenou působností Institut pro veřejnou správu Praha Benešov 12. říjen 2011.
AKTUÁLNÍ SITUACE V PROJEKTU RIS – ČASOVÝ HARMONOGRAM červen 2005 – květen 2006červen 2007 – leden 2008 Fáze 0 – definice projektu Fáze 1 - analýza Fáze.
Pilotní projekt Ústřední evidence podnikatelů – RŽP ISSS 2004 Hradec Králové Ing. Jan Pokorný odbor projektů životních situací.
ISSS 2003 ePUSA Elektronický portál územních samospráv – stav projektu Ostrava
JEDEN CÍL, SPOLEČNÁ CESTA Ministerstvo vnitra České republiky Příspěvek Ministerstva vnitra k informatizaci územních samospráv Ing. Tomáš Holenda ředitel.
Zjednodušení orientace na portálech veřejné správy Jaroslav Svoboda - Ministerstvo vnitra ČR Iva Zelenková - Ministerstvo informatiky ČR Konference ISSS,
Ministerstvo informatiky ČR ISSS, Hradec Králové, duben 2005.
ISSS 2003 ePUSA – Elektronický portál územních samospráv – stav projektu ISSS 2003 Krajský úřad Plzeňského kraje Odbor informatiky Václav Koudele.
Portál veřejné správy © 2002 IBM Corporation ISSS 2003 Portál veřejné správy portal.gov.cz Ing. Dana Bérová
1. Zkvalitnění služeb státních organizací pomocí strukturálních fondů příklad Technologické agentury ČR Marie Stehlíková vedoucí Projektové kanceláře.
ISSS 2003 PORTÁL VEŘEJNÉ SPRÁVY Ing. Dana Bérová Ministerstvo informatiky.
Hospodářský registr Ing. Jiří Pavlíček Konference ISSS 2006 Hradec Králové, 4. dubna 2006.
Stav eGovernmentu v ČR a aktuální výzvy Praha, JUDr. Jaroslav Strouhal náměstek ministra vnitra pro informační a komunikační technologie.
E-government - moderní podoba veřejné správy v České republice.
PROCESNÍ MODELOVÁNÍ AGEND VEŘEJNÉ SPRÁVY Rámcový návrh projektu.
Ing. Aleš Průša. Co bylo na počátku ? Primárně je nutné předcházet protiprávním jednáním ve městě, obci Společná odpovědnost samosprávy a PČR za oblast.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Oblast podpory 1.1 – Zvyšování kvality ve vzdělávání.
1 ZRUIN - součást základních datových fondů geodat - souřadnicová lokalizace (diskusní příspěvek - Čada, Hojdar) Seminář „NEMOFORUM“. Praha,
PROGRAM ROZVOJE OBCE TUPESY NA OBDOBÍ 2017–2024 Úvodní informace
Minimální standard sociální práce orgánu pomoci v hmotné nouzi
Metodické centrum pro výstavbu a rekonstrukci knihoven
ÚVODNÍ SETKÁNÍ SE STAROSTY
Starosti starostů s evropskými fondy, Praha
Mgr. Tomáš Lechner Triada, spol. s r. o.
INTEGROVANÝ OPERAČNÍ PROGRAM pro období 2007–2013
Etický kodex zaměstnance veřejné správy
Trendy k informační společnosti
Informační zdroje české veřejné správy
Městská část Praha 6 Postup příprav GDPR Ing. Jan Holický, MBA
Krajský úřad Plzeňského kraje Odbor informatiky Václav Koudele
Workshop projektu systémová podpora sociální práce v obcích na téma:
Ing. Rostislav Babarík Úloha a postavení Ministerstva informatiky ČR ve vztahu k územním samosprávám Ing. Rostislav.
Projekt Svazu na podporu meziobecní spolupráce v ČR
Projekt e-Sbírka a e-Legislativa snazší přístup k právu a k informacím o jeho změnách pro podnikatele JUDr. Vít Šťastný a Mgr. Aleš Gola Ministerstvo.
Transkript prezentace:

Projekty PHARE v gesci odboru informatizace veřejné správy Ministerstva vnitra ČR PHARE 97 informační a komunikační systémy VS přednáší Ing. Tomáš Holenda PHARE 98 přednáší Mgr. Vladimír Chýský

PHARE 97 informační a komunikační systémy VS historie vzniku projektu hlavní cíle projektu průběh realizace projektu hlavní výstupy projektu co dále

Historie vzniku projektu první úvahy již v roce 1997 reálné kroky k přípravě v roce 1998 (především paní Eva Pauknerová, z jejíchž podkladů dále čerpám) příprava konkrétního zadání v roce 1999 (již na odboru informatizace VS na MV) podpis smlouvy prosinec 1999 (MF - CZP vybralo firmu SEMA group z Belgie)

Hlavní východiska Reforma veřejné správy (RVS) je priorita, –fungující veřejná správa je nezbytným zázemím pro každého občana či podnikatele - je podmínkou pro začlenění ČR do EU; –Změn lze m.j.dosáhnout: zefektivněním procesů a komunikace ve VS, zkvalitněním vztahů mezi VS a občany; –Je třeba, chápat souvislosti, respektovat odlišný pohled a role druhé strany, rozvíjet různé formy komunikace a spolupráce; –RVS je dlouhodobý proces !

Kontext vzniku projektu Neúčinná komunikace ochromuje a prodražuje fungování institucí; znepříjemňuje život občanům. RVS - reformní trendy v zemích OECD v poslední čtvrtině 20.století; Iniciativy zástupců EK v ČR; Rozvoj ICT a „informační společnosti“. Byrokracie je obecný jev, ale přístupy jednotlivých zemí se liší dle tradice, hospodářské situace atd.; RVS v ČR - obnovení územní samosprávy (obce, VÚSC); příprava zákona o státní službě; pomalé hledání souvislostí mezi RVS a ICT

Proč IKSSVS To, jak občan vnímá úřady a veřejnou správu jako celek, značně ovlivňuje jeho osobní zkušenost s konkrétním úředníkem. Reakce úředníka je často odrazem toho, má-li úředník snadno k dispozici potřebné informace. Průběh konkrétního případu závisí na tom, zda občan/podnikatel včas získá srozumitelné, aktuální a jednoznačné informace; včetně té, jak se dovolat případné nápravy. Kvalitní a snadno dostupné informační zázemí je potřebné pro úředníky, občany... společnost. Informační služby jsou součástí zlepšování VS.

Obecné cíle projektu Podporovat: –demokratické rysy RVS a aktivní roli občanů ve vztahu k VS; –spolupráci uvnitř veřejné správy a zlepšení komunikace VS s veřejností; –přístup zaměřený na systémy a procesy; –rozvoj kvalifikovaných informačních služeb a posílení důvěry občanů ve VS.

Specifické cíle projektu –vytvoření organizačního a metodického zázemí; –vytvoření fondu srozumitelných informací o VS; –budování databáze informací o VS orientovaných na potřeby občanů; –návrh komunikačního/distribučního systému; –návrh a vytvoření uživatelsky vstřícného rozhraní mezi VS a veřejností; –pilotní řešení

Průběh realizace projektu první setkání únor 2000 dokončení úvodní Strategie květen 2000 konkrétní setkání s odbornou veřejností (workshopy) červen - říjen 2000 závěrečný seminář 20. prosince 2000 oficiální zakončení 22. prosince 2000

Hlavní výstupy projektu celková strategie –komunikační –informační metodická doporučení pilotní řešení –databáze metainformací –podpůrné programy základ pro standard ISVS pro weby VS

Co dále projekt bude pokračovat: –a) především jako projekt AP realizace SIP (VIS, veřejné informační služby) –b) usilujeme o pokračování i ve PHARE 2001 (twinning)