Třecí síly Třecí síly působí při libovolném pohybu dvou dotýkajících se těles. Zejména je můžeme pozorovat při libovolném druhu pohybu po povrchu země.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“
Advertisements

Smykové tření a valivý odpor
GRAVITAČNÍ POLE Základní pojmy Newtonův gravitační zákon
Síla značka síly F jednotkou síly je 1N (newton), popř. kN ( = 1000 N)
7. ročník Tření, třecí síla Tření, třecí síla.
ZŠ, Týn nad Vltavou, Malá Strana
Tření Podmínky používání prezentace © RNDr. Jiří Kocourek 2013
Tomáš Prejzek ZŠ T. Stolzové Kostelec nad Labem Březen 2012
Otáčivé účinky síly (Učebnice strana 70)
Práce při zvedání tělesa kladkami
Mgr. Ladislav Dvořák PdF MU, Brno
O drsnosti a materiálech
Dynamika hmotného bodu a soustavy hmotných bodů
Síla 1kg = 10N nebo 100g = 1N značka síly F
Práce. Výkon Práce Jakou představu ve vás vyvolá slovo práce?
SMYKOVÉ TŘENÍ A VALIVÝ ODPOR
Vypracoval: Petr Hladík IV. C, říjen 2007
Výkon (Učebnice strana 22 – 24)
Fyzika Účinky síly.
Tření je odpor proti pohybu jednoho tělesa po povrchu druhého tělesa.
Třecí síly v denní i technické praxi
Fyzika.
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: Soňa Brunnová Název materiálu: VY_32_INOVACE_08_ZVLASTNI.
Síla, která brání pohybu objektu po ploše.
Tření Třecí síla. (Učebnice strana 91 – 95)
O síle působící proti pohybu
Dynamika.
Jméno autora: Mgr. Zdeněk Chalupský Datum vytvoření:
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
DYNAMIKA HMOTNÉHO BODU SMYKOVÉ TŘENÍ
Vzájemné působení těles
Fyzika 7.ročník ZŠ Newtonovy pohybové zákony Creation IP&RK.
Dynamika Síla a její účinky na těleso Newtonovy pohybové zákony
Smykové tření, valivé tření a odpor prostředí
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Smykové tření, valivý odpor
Zákon vzájemného působení dvou těles
Fy – sekunda Yveta Ančincová
GRAVITAČNÍ POLE.
VY_32_INOVACE_11-06 Mechanika II. Gravitační pole.
Mechanika I. Dynamika– test 4 VY_32_INOVACE_10-20.
Pavlína Valtrová, 3. C. Každá dvě tělesa se vzájemně přitahují stejně velkými gravitačními silami opačného směru. Velikost gravitační síly F g pro dvě.
4.Dynamika.
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
Gravitace.
Fyzika 7.ročník ZŠ Tření, Třecí síla Creation IP&RK.
my.cz Název školy Střední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Autor Ing. Luboš Bělohrad Název šablony.
Shrnutí učiva IV Autor: Mgr. Barbora Pivodová Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/
Mgr. Monika Bouchalová Gymnázium, Havířov-Město, Komenského 2, p.o. Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České.
Gravitační pole Pohyby těles v gravitačním poli
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
Název úlohy: 5.7 Smykové tření
Skládání sil opačného směru
Shrnutí učiva IV Autor: Mgr. Barbora Pivodová Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5 EU peníze školám registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Autor:Mgr. Stanislava Kubíčková.
SÍLA TŘECÍ SÍLA VY_32_INOVACE_09 - SÍLA - TŘENÍ.
Rovnováha dvou sil (Učebnice strana 43 – 45)
DYNAMIKA Newtonovy zákony: První Newtonův zákon: (zákon setrvačnosti)
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
Síla 1kg = 10N nebo 100g = 1N značka síly F
Síly a jejich vlastnosti přehled učiva Přehled základních znalostí o síle v učivu 7. ročníku Jsou zde doplněny otázky k procvičování (na konci prezentace)
Č.projektu : CZ.1.07/1.1.06/ Portál eVIM TŘENÍ.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_32_INOVACE_41_13 Název materiáluSmykové.
Název školyZŠ Elementária s.r.o Adresa školyJesenická 11, Plzeň Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ Číslo DUMu VY_32_INOVACE_ Předmět 7.ROČNÍK.
 Anotace: Materiál je určen pro žáky 6. ročníku. Prezentace slouží k naučení nového učiva. Žák se seznámí třením, sílou, která brzdí pohyb těles. Vysvětlení.
Tření-síla, která brzdí pohyb
VY_32_INOVACE_ ROČNÍK Brzdné síly Název školy
9. Dynamika – hybnost, tření, tíhová a tlaková síla
Třída 3.A 10. hodina.
1. Newtonův pohybový zákon – Zákon síly
Transkript prezentace:

Třecí síly Třecí síly působí při libovolném pohybu dvou dotýkajících se těles. Zejména je můžeme pozorovat při libovolném druhu pohybu po povrchu země nebo v atmosféře.

Třecí síly Smykové tření Valivý odpor Vyjádřit velikost třecí síly pomocí matematického modelu obecně je obtížné. Budeme se proto věnovat pouze dvou speciálním zjednodušeným případům: Smykové tření Valivý odpor

Vznik smykových třecích sil

Vznik smykových třecích sil

Vlastnosti smykové třecí síly Závisí na typu povrchu Závisí na rychlosti – pro těleso v klidu je větší než pro těleso v pohybu Závisí na hmotnosti tělesa Nezávisí na ploše, kterou se těleso dotýká podložky

Vlastnosti smykové třecí síly

Vlastnosti smykové třecí síly Velikost smykové třecí síly závisí na tom, zda těleso je v klidu či v pohybu. Klidová třecí síla je větší.

Vlastnosti smykové třecí síly

Vlastnosti smykové třecí síly

Vlastnosti smykové třecí síly Velikost smykové třecí síly závisí na drsnosti a materiálu třecích ploch.

Vlastnosti smykové třecí síly

Vlastnosti smykové třecí síly Velikost smykové třecí síly nezávisí na velikosti styčné plochy. Na menší ploše je menší počet nerovností, na každou z nich ale připadne větší podíl z gravitační síly.

Působení smykové třecí síly - chůze

Působení smykové třecí síly – chůze po ledu

Vznik valivého odporu Těleso před sebou „hrne“ hmotu podložky – vzniká boule, kterou je nutné neustále překonávat. Kutálíme-li těleso, valíme ho vlastně vždy do mírného kopce. Valivý odpor je vždy menší, než by bylo smykové tření stejně těžkého tělesa.

Valivý odpor

Valivý odpor

Matematický model smykové třecí síly Smykové tření Ft Fg Model platí pouze pro rovnoměrný přímočarý pohyb nepříliš vysoké rychlosti. Význam symbolů: Ft …… velikost třecí síly (směřuje vždy opačným směrem než rychlost tělesa Fg …... velikost gravitační síly tělesa (síly působící kolmo na podložku) f …….. součinitel smykového tření - konstanta závislá na materiálu

Matematický model valivého odporu Valivý odpor Ft Fg Model platí pouze pro rovnoměrný přímočarý pohyb nepříliš vysoké rychlosti. Význam symbolů: Fv …… velikost valivého odporu (směřuje vždy opačným směrem než rychlost) Fg …... velikost gravitační síly tělesa (síly působící kolmo na podložku) ξ [m] ... rameno valivého odporu - konstanta závislá na materiálu R ……. poloměr tělesa

Třecí síly – příklady Uveďte příklady z praxe, kdy je smykové tření a) užitečné, b) nežádoucí. Jak velikou silou musíme působit na bednu o hmotnosti 200 kg, abychom ji posouvali rovnoměrným přímočarým pohybem po vodorovné podlaze, je-li součinitel smykového tření mezi bednou a podlahou 0,2 ? Jakému závaží odpovídá tato síla (jak těžké závaží vyvíjí stejně velikou gravitační sílu)? Byli byste schopni bednu strkat silo svých svalů? Jaká je nejkratší vzdálenost, na které může zastavit automobil, který jede po vodorovné silnici rychlostí 72 km/h, je-li součinitel smykového tření mezi pneumatikami a povrchem vozovky 0,25? Všechny další odporové síly zanedbejte. Dutá a plná ocelová koule mají stejné poloměry a valí se po vodorovné podložce. Na kterou kouli působí větší odporová síla? Odpověď zdůvodněte. Hliníková a ocelová koule o stejných hmotnostech, obě plné, se valí po vodorovné podložce. Rameno valivého odporu je pro obě koule stejné. Na kterou kouli působí větší odporová síla? Odpověď zdůvodněte.