Téma 11 Odstraňování chudoby (Poverty Relief). Hlavní problémy odstraňování chudoby: chudoba je mnohorozměrná (má různé projevy – vzdělání, bydlení, majetek...)

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Použité statistické metody
Advertisements

Název školy Střední škola pedagogická, hotelnictví a služeb,
Hodnocení způsobilosti měřících systémů
Regulační diagram je to základní grafický nástroj statistické regulace procesu, který umožňuje posoudit statistickou zvládnutost procesu statisticky zvládnutý.
CENOVÁ KONVERGENCE K EU: Poznatky z mezinárodního srovnání Seminář MF ČR Smilovice, 2. prosince 2003 Martin Čihák (MMF) Tomáš Holub (ČNB)
Přerozdělování jako hlavní nástroj sociální politiky
Reakce monetární chudoby na změny v modelu spotřební jednotky v zemích EU 2012 Jitka Bartošová Fakulta managemantu VŠE Jitndřichův Hradec.
Charakteristiky variability
Statistika Vypracoval: Mgr. Lukáš Bičík
Tloušťková struktura porostu
8. listopadu 2004Statistika (D360P03Z) 6. předn.1 chování výběrového průměru nechť X 1, X 2,…,X n jsou nezávislé náhodné veličiny s libovolným rozdělením.
IBRS s.r.o., Prague 10, Dubečská 8, strana 1 Desk research – fertility rate Eurostat / 2006 Fertilita - průměrný počet živě narozených dětí, které.
Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o. Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Projekt: CZ.1.07/1.5.00/
Řízení a supervize v sociálních a zdravotnických organizacích
Odhady parametrů základního souboru
1 Disparity reálného kurzu a jejich měření Martin Cincibuch and Jiří Podpiera, ČNB, odbor Vnějších ekonomických vztahů.
Charakteristické rysy a typy jednorozměrného rozdělení četností.
Statistika Ukazatelé variability
Obchodní akademie, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace Vzdělávací materiál/DUMVY_32_INOVACE_09C17 AutorMgr. Monika Chvostková Období vytvořeníŘíjen.
Sociální politika 06 CHUDOBA.
Charakteristiky variability
Charakteristiky variability
Teorie psychodiagnostiky a psychometrie
Popisné statistiky. Výskyt strupovitosti se zdá být ve vztahu s obsahem některých chemických prvků “ve slupkách“ hlíz. Některé odrůdy trpí strupovitostí.
SMÍŠENÁ EKONOMIKA A PŘÍČINY EXISTENCE VEŘEJNÉHO SEKTORU
Lorenzova křivka a Giniho koeficient
Jabok, ETF 2010 Michael Martinek.  Sociální ◦ Politika ◦ Práce ◦ Událost ◦ Vyloučení ◦ Zabezpečení  Sociální politika: ◦ Objekt ◦ Subjekt ◦ Nástroj:
Základy matematické statistiky. Nechť je dána náhodná veličina X (“věk žadatele o hypotéku“) X je definována rozdělením pravděpodobností, s nimiž nastanou.
Měření sociálního vyloučení a empirické poznatky
Mezinárodní srovnávání Hospodářská politika - VŠFS Jiří Mihola, Téma 6.
Chudoba jako sociální problém
REGIONÁLNÍ ANALÝZA Cvičení 2 Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Název projektu: Kvalitní vzdělání je efektivní investice.
Problematika optimalizace portfolia
VY_32_INOVACE_21-16 STATISTIKA 2 Další prvky charakteristiky souboru.
Kurzy eura v roce 2009 k prvnímu dni v měsíci zaokrouhlené na celé Kč Kč28.
Chudoba a sociální desintegrace
Systémy vnitřní kontroly kvality
PŘEROZDĚLOVACÍ POLITIKA. Rozdělení důchodů ve společnosti V tržních ekonomikách dochází k nerovnoměrnému rozložení důchodů mezi jednotlivci. Tyto rozdíly.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Vladimír Mikulík. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
STATISTIKA 1. MOMENTY Vztah mezi momenty v rámci skupin a celku Data rozdělena do několika skupin S 1, …, S k Počty objektů v jednotlivých skupinách n.
Popisné charakteristiky statistických souborů. ZS - přesné parametry (nelze je měřením zjistit) VS - výběrové charakteristiky (slouží jako odhad skutečných.
Zlepšení podmínek pro vzdělávání na středních školách Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název a adresa školy: Integrovaná střední.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Charakteristiky variability Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD | Na padesátém 81, Praha 10 | ŽIVOTNÍ PODMÍNKY A MÍRA OHROŽENÍ PŘÍJMOVOU CHUDOBOU ZAMĚSTNANCŮ V ČR Oddělení sociálních.
Sociální stratifikace
České školství v mezinárodním srovnání České školství v mezinárodním srovnání Stručné seznámení s vybranými ukazateli publikace OECD Education.
Gender Pay Gap a jeho determinanty s využitím dat EU-SILC 2005 PhDr. Martina Mysíková IES FSV UK ČSÚ.
EDUCATION AT A GLANCE 2015 Country Notes a klíčová data pro ČR Převzato dne z internetové stránky ministerstva školství:
8 EKONOMICKÝ RŮST, VÝKYVY VÝKONU EKONOMIKY. Základy ekonomie 2 Produkce a růst Životní úroveň závisí na schopnosti země produkovat statky a služby Z hlediska.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu Registrační.
Jednovýběrový a párový t - test
GLOBÁLNÍ PROBLÉMY SVĚTOVÉ EKONOMIE 15. dubna 2013 Adam Čajka
7lOSnQ
Prostorová analýza voleb POL 509
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Ernest Seifert Název materiálu:
Normální rozložení Intervalová/poměrová proměnná
Statistika 2.cvičení
Ekonomická dimenze sociálního vyloučení
Příjmová situace a zaměstnanost starších osob v evropském kontextu
STATISTICKÉ ZPRACOVÁNÍ DAT (JEDNOROZMĚRNÉ SOUBORY)
Odhady parametrů základního souboru
Základy zpracování geologických dat Rozdělení pravděpodobnosti
Statistické srovnávání
ORDINÁLNÍ VELIČINY Měření variability ordinálních proměnných
GLOBÁLNÍ PROBLÉMY SVĚTOVÉ EKONOMIE 8. Března 2016 Adam Čajka
Kapitola 3: Centrální tendence a variabilita
Téma 11 Odstraňování chudoby (Poverty Relief).
Základy statistiky.
Základy popisné statistiky
Transkript prezentace:

Téma 11 Odstraňování chudoby (Poverty Relief)

Hlavní problémy odstraňování chudoby: chudoba je mnohorozměrná (má různé projevy – vzdělání, bydlení, majetek...) chudoba je dynamická, mění se v různých fázích života chudoba je relativní (srovnání s jinými => nerovnost) hlavním zájmem sociální ochrany je chudoba vztažená na nízký příjem

Měření relativní chudoby - příjmová nerovnost Nerovnost a její měření Nerovnost v ekonomii – měřit se dá pro prakticky každou veličinu – často příjmy, spotřeba, majetek a rovněž vzdělání (případně lidský kapitál) (Amartya SEN: Inequality of what?) Stejně důležité – nerovnost mezi kým – mezi jedinci, skupinami (např. podle vzdělání), národy, pohlavími, etniky atd. (Amartya SEN: Inequality between whom?)

Nejčastější míry nerovnosti: Vedle jednoduchých pohledů na nerovnost – rozdíly, podíly mezi jednotlivci nebo skupinami, průměr, medián Směrodatná odchylka σ Variační koeficient (σ/průměr) GINI kde N... počet jedinců v populaci y n... příjem n-tého jedince μ... průměrný příjem v populaci a dále – Theilovy indexy, Atkinson, Robin Hood index atd.

ROZPĚTÍ MEZD (poměr D9/D1) PRO VYBRANÉ ZEMĚ

Multidimensional Poverty Index